| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 170] Příspěvky 171180 z 725 [Dalších 545 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
9.2.2008 15:07:39
Pruhovana

"Myslím, že nebojuješ za podporu matek s dětmi nebo rodin, ale za podporu zaměstnanosti." - to neni pravda - mas jen asi me nazory vytrzene z kontextu. Ja podporuju rozumnou rovnovahu mezi praci a peci o deti pro matky, ktere si nemohou dovolit zit z jednoho prijmu a cekaji, ze je stat bude dotovat. Ja jsem presvedcena, ze pro matky s detma je lepsi, kdyz se matky vrati do prace driv, ale na mensi pocet hodin a tento mensi pocet hodin si udrzi az do skolnich let nebo dele. Coz je cela pointa castecnych uvazku, ktere ale samy od sebe nevzniknou, protoze pro zamestnavatele je to slozita a pravdepodobne ztratova zalezitost.

Matky, ktere necekaji RP, se muzou rozhodnout jakkoli je jim mile, ja nemam vubec nic proti matkam v domacnosti, pokud ovsem nevykrikuji, ze maji na penezitou podporu narok za svou zasluhu privedeni ditete na svet.

"Pořád nevím, proč by matka, která chce vydělávat, měla být zvýhodněna před tou, která nechce? " - protoze bez prace nejsou kolace - a clovek, ktery nechce pracovat by nemel byt odmenovan.

"Proč bych měla něčím podkládat něco, u čeho jsem výslovně napsala, že si to myslím, tedy je to můj názor" - hm - skoda jen, ze se tady nevyskytuje Rachel - ta mi totiz zcela presne napsala, ze kdyz si neco pouze myslim, tak je to nedostacujici a mam si jit o problematice neco nastudovat. Nicmene - moje otazka byla na rozvinuti duvodu, proc si tak myslis .... Proc myslis, ze to statu neprospiva... ??

"Matky dvouletých dětí jsou nepřijímáním do školek znevýhodněny proto, že podle současného paradigmatu je pro děti do tří let vhodné nebýt v předškolních zařízeních. " - no, jenze nejsou ani alternativy ani ty castecne uvazky - takze rozhodne jdou matky, ktere by do prace rady driv, znevyhodneny.

"Pro tebe jsou platní lidé ti co produkují nějaké statky, pro mě to takový význam nemá" - ano - pokud nejaci lide vyprodukuji dostatek statku, aby se zaplatily davky, ktere ocekavas....

"Přímou podporu tedy nemůžeme lidem dát, protože nevíme, jestli si za to koupí zmrzlinu nebo noviny? Co je nám do toho? " - hm, tak me 300 000 prijde jako dost slusna castka na to, aby stat vedel, co se s tim deje. Kdyby slo o dvacetikorunu, tak ani neceknu. Jenze vynalozit 300 000 Kc na matku a pak dalsi penize na rekvalifikaci, pripadne na podporu v nezamestnanosti - to mi nepripada, jako rozumne hospodareni. Stejne tak mi nepripada vhodne pro deti aspon do skolnich let, aby matka pracovala na plny uvazek, kdyz uz nam tak jde o jejich blaho.

Rumunskeho diktatora komentovat nebudu.

"Závislost na dávkách je samozřejmě nepříjemná, ale to je právě to dilema. Nedávat nic se ti nelíbí (chudáci nízkorozpočtové rodiny, odpočty z daní jim nepomohou), dávky jsou taky špatně (nízkorozpočtové nenutěj jít do práce)… asi budeme muset zrušit nízkorozpočtové rodiny a všem jim přidat." - pokud mas nejaky napad, odkud ty penize vzit, sem s nimi. Ja bych radeji nabidla kvalitni predskolni peci vsem bez rozdilu a podporila matky, aby si mohly vydelat.

"O RP se jedni perou stejně jako druzí o podporované jesle, aby mohli vydělávat mnohem víc než je ten příspěvek, co naděláš..podporu má rád každý. " - v tom je prave rozdil mezi primou a neprimou podporou - ja bych podporovala ty, kteri vyvijeji snahu svou finacni situaci resit a necekaji, ze ji nekdo vyresi za ne.

"Jak to, že za půlúvazek se odvádí stejně? Podle výdělku jsou odvody, ne podle úvazku. Jenom zdravotní pojištění (podle mě daň) je stejné, myslím. " - no ono to zdravotni pojisteni je pomerne zasadni polozka, ne?

"A co moje námitka, že za půlúvazky je dost peněz jen u velmi malé skupinky lidí? Jenom ti po nich tak touží, bohužel. A mají je většinou právě při RP, protože jim ho dorovná do přijatelné výše, pak honem a plnej." - no to je pro me nepochopitelne, ze stat plati zenam vic, nez by si vydelaly na castecnem uvazku.. Ale ja myslim, ze by po nich touzilo vic zen a zdaleka ne kazda supajdi po ukonceni RP na plny... Proste cely ten koncept, ze se lidem nevyplati pracovat a ze je pro ne lepsi, nepracovat vubec, je fundamentalne spatky.

Kimmy
madelaine
9.2.2008 14:41:32
No jistě, hodnotíš-li ironické poznámky z vlastních řad, jsou to výstižné myšlenky na oživení, zatímco oponent píše hnusné a urážející příspěvky, jaký nadhled.
Mimochodem, nejsem workaholic, práce tedy není moje slabé místo, klidně bych se jí vzdala, ale nevím proč, když mě baví a daří se mi ji skoubit s péčí o děti a mám rodinu, která mě podporuje. Zatímco mateřství bych se nechtěla vzdát ani za nic.
Vegetariánství nepovažuji za slabost, naopak.
Pruhovaná
9.2.2008 14:04:11
Já tyhle tvoje citace nenašla. ALe asi tam někde jsou, to béčko si pamatuju, ale měla jsem dojem, že mělo jiný smysl? už nevím.
Ale přišlo mi, že některé ironické reakce jsou spíš myšlené pro oživení než jako zuřivě vážné argumenty, do kterých se to dostalo. Někdy je to výstižnější, třebas tohle: "Jen se z té práce platné, milá devčata, nepotento..."
ale myslím, že opravdu hnusné příspěvky se dají identifikovat velmi dobře (Jardík) a málokdo kromě nich je tady veden touhou někoho urazit. I mně připadá, že jenom reaguju :-).
A každý má nějaké slabé místo, ty práci platnou, Libik vegetariánství, já..co bych to prozrazovala ;)
Pruhovaná
9.2.2008 13:37:47

Tak máš pravdu, nebyl to úplně nejlepší obrat, rozhodně si nemyslím že by se zaměstnané matky o děti méně staraly nebo spíš chtěly starat. Ale. Taky jsem byla teď rok zaměstnaná na plnej a zase jsem se pokorně vrátila na částečnej, mám děti už větší a hrozně jsme se míjeli. A byla jsem unavená, takže i když jsme se večer sešli, usínala jsem :-(. Líná, mohly by říct plně zapřažené drtičky? Je pravda, že peníze sice taky potřebujeme, ale je to o prioritách a můžeme si to dovolit. Takže se mi ty děti rozvíjely o dost hůře ;)a dokud o to aspoň trochu stojí, budu radši k dispozici jim než práci.

Co jsem tím ale chtěla říct je to, že někdo to dá chůvě a někdo sobě, proč upřednostňovat jednu nebo druhou stranu (mně totiž připadá, že ta co to dá chůvě je v současném systému podporována taky, to je (mimo jiné) ten názorový rozdíl mezi mnou a druhou stranou).
Pruhovaná
9.2.2008 13:23:54
Já si nemohu pomoci a zase před obědem koukám na tuhle řež. Děti jsou pryč, jdeme do hospody, mám na to čas.

Kimmy,
Myslím, že nebojuješ za podporu matek s dětmi nebo rodin, ale za podporu zaměstnanosti. To ale je asi lepší činit na jiném bojišti.

Pořád nevím, proč by matka, která chce vydělávat, měla být zvýhodněna před tou, která nechce? Podporujeme matky, nebo zaměstnané lidi? Každá z nás evidentně někoho jiného. Ale ten slavný stát má myslím při jakékoliv vládě vždy jako jeden z cílů podporu rodiny, ne zaměstnanců (důvody ponechme stranou). Proto podporuje všechny matky, nebo děti, chceš-li, ne pouze zaměstnané matky. Podporuje je do čtyř let, při nichž mohou neomezeně vydělávat, pokud nedají dítě do školky. Dají-li, dají je opět většinou do dotovaného zařízení, do školky či do cca 11 let do velmi laciné družiny. Takto jsou podporovány i ty zaměstnané matky. Akorát ne od dvou, ale od tří let.

Matky dvouletých dětí jsou nepřijímáním do školek znevýhodněny proto, že podle současného paradigmatu je pro děti do tří let vhodné nebýt v předškolních zařízeních. Třebas převládne paradigma jiné, názory jsem i tu četla různé, ale zatím je to takto. Legislativní řešení sousedským hlídáním je myslím připravováno. Sousedské hlídání je vynikající model a jsem pro něj. Však ono hodně funguje i tak.

Proč bych měla něčím podkládat něco, u čeho jsem výslovně napsala, že si to myslím, tedy je to můj názor (platnost zaměstnaných lidí, nejen žen, pro stát nebo kohokoliv)? Tohle není statistika, ale spíše filozofická debata. Myslím si taky, že moje tchyně, která byla v domácnosti (a hlídala sousedům děti) je velmi platná pouhou svou existencí i ve svých osmdesáti letech a moje skorošvagrová pracující v reklamce jí nesahá co do užitečnosti po kotníky – jak to mám proboha doložit? Pro tebe jsou platní lidé ti co produkují nějaké statky, pro mě to takový význam nemá.

Přímou podporu tedy nemůžeme lidem dát, protože nevíme, jestli si za to koupí zmrzlinu nebo noviny? Chůvu nebo víkend na horách? Proboha, to je trochu totalitní, ne? Co je nám do toho? Kdo má právo rozhodovat, na co podpora jde? Kdo ji prošustruje, víc nedostane. Tady máš, Pepíčku, dvacet korun od tetičky, ale dej je mamince, ona ti koupí čepici..?? Spíš tedy je lépe podpory vůbec zrušit, ale všechny. A to ty taky nechceš.

Co je v zájmu státu se odvíjí od toho, jaký stát si přejeme. Dostatek pracovních sil si svým způsobem zajišťoval i rumunský diktátor zákazy antikoncepce a za totáče u nás byla taková pěkná zaměstnanost, všechny ženský v práci, a cizinců tak málo…
Závislost na dávkách je samozřejmě nepříjemná, ale to je právě to dilema. Nedávat nic se ti nelíbí (chudáci nízkorozpočtové rodiny, odpočty z daní jim nepomohou), dávky jsou taky špatně (nízkorozpočtové nenutěj jít do práce)… asi budeme muset zrušit nízkorozpočtové rodiny a všem jim přidat.

O RP se jedni perou stejně jako druzí o podporované jesle, aby mohli vydělávat mnohem víc než je ten příspěvek, co naděláš..podporu má rád každý.

Jak to, že za půlúvazek se odvádí stejně? Podle výdělku jsou odvody, ne podle úvazku. Jenom zdravotní pojištění (podle mě daň) je stejné, myslím. Na to se podívám. Ale myslím, že v tom nemáš pravdu.

A co moje námitka, že za půlúvazky je dost peněz jen u velmi malé skupinky lidí? Jenom ti po nich tak touží, bohužel. A mají je většinou právě při RP, protože jim ho dorovná do přijatelné výše, pak honem a plnej.
9.2.2008 12:12:53
Tedy co jsem ve své reakci zapomněla zdůraznit a ty pravděpodobně nevidíš - tebou navrhovanou možnost, že matky pobírající rodičák přeci mají možnost dát rodičák zaměstnavateli, aby mu ušetřili náklady na zkrácený úvazek, nepovažuji za řešení. Protože to dejme tomu řeší situaci do 4 let dítěte a ve čtyřech letech už ten rodičák nemám, tedy zaměstnavatele nemůžu podporovat v tom, aby mě i nadále zkráceně zaměstnával a zase jsme u toho, že dítě musí na celý den do školky, protože nejsou zkrácené úvazky. Čili jsme zpátky tam, kde jsme byli.
madelaine
9.2.2008 11:49:06
Pruhovaná, díky za objektivní pohled na věc. Přehlédla jsi některé další agresivní výpady a hlavně fakt, kdo s nimu začal – „takový genius jako ty, Ty vole, to je odpoveď chytrá jak papír od sekané, béčka (jakože bezzásadoví)“ – zajdi si na oční!
Argumentovat už nebudu, to je pořád dokolečka, práce v kanceláři je mnohem smysluplnější

:-©
9.2.2008 11:05:55
Libiku, Škromacha jsem zmínila, protože tahle debata mi fakt přijde stejná. Já uznávám, že Škromach měl pravdu, ale myslím, že jeho pohled byl zúžený. Stejně tak si myslím, že i ty máš pravdu, ale jenom ve svém zúženém pohledu. Jasně, je to můj názor, ty to můžeš vidět obráceně (stejně jako byl Škromach nejspíš přesvědčený, co to plácám za nesmysly já ;o) ).

Ano, máš pravdu - pokud by se RP dával jenom do 2 let, a ušetřené peníze za další dva roky se daly do podpory zkrácených úvazků, tak by na tom zdánlivě byly bity matky, které chtějí doma s dítětem do 4 let. Na druhou stranu ve chvíli, kdy by tyto matky ve 4 letech nastoupily do zaměstnání, měly by možnost jít pracovat na zkrácený úvazek. Popravdě mě vždycky tak trochu zamrazí, když čtu v diskuzi příspěvek, ve kterém přispěvatelka obhajuje, jak jí dítě do 4 let celodenně potřebuje ke zdárnému vývoji a zároveň z ní vypadne, že ve 4 letech dítě bude celý den ve školce, protože bude pracovat na plný úvazek. Ale jak už jsem tady psala, já jsem dost ovlivněná tím, že jsem vždycky pracovala v kolektivu matek se zkráceným úvazkem - teprve tady na diskuzích jsem zjistila, že ony ty zkrácené úvazky vůbec nejsou taková samozřejmost, za jakou jsem je považovala.

MMCH i matky, které by po dvou letech výplaty rodičáku zůstaly doma by měly podporou státu minimálně v tom, že nemusí za sebe platit zdravotní a sociální pojistné, což taky pěkných pár korun ušetří. A kdyby si z vysokého rodičáku (a mně 7.600 Kč na sociální dávku přijde hodně peněz) dávaly stranou polovinu, tak budou mít i našetřené peníze, aby měly peníze na dobu, kdy už nebudou pobírat RP, ale ještě nebudou pracovat.

K té ekologii a šetření dotované dopravy, moc jsem nepochopila, o čem mluvíš. To přeci není závislé na tom, jestli rodiče pracují nebo ne, ale jak se celkově chovají. Já pracuji a MHD k cestě do práce nevyužívám, protože manžel má pronajaté kanceláře ve stejném baráku, kde bydlím. Máme tři děti a pokud se přemisťujeme, jezdíme nejčastěji vlakem, nebo po městě metrem. Pokud tedy zrovna nejdeme pěšky, což jsem po městě hodně využívala do doby, kdy nejmladší ještě jezdil v kočáře (jsem klidně všechny tři haranty frkla do hlubokého kočáru a šlo se... já miluji pěší chůzi :o) - teď už bych je tam nenacpala, takže přemisťování na hřiště, k lékaři a pod musím přizpůobovat nejmladšímu, tedy hojně využívám metro, příp. autobus). Oproti tomu co se znám s matkami, které jsou doma s dětmi, nechodí do zaměstnání, ale neumí si představit, že by s nimi sedly do hromadné dopravy, takže se všude přemisťují autem, takže ekologie asi nic moc ;o)

Matky tady v souvislosti se zkrácenými úvazky zmiňuji proto, že jsou to zpravidla ony, kdo jsou dneska s dětmi doma. Nemyslím tím, že by na ně měly mít nárok jenom ony, i jsem přemýšlela, jestli to mám nějak zdůraznit, ale pro zjednodušení jsem to neudělala. Je to moje chyba.

Promiň, ale s diskuzí končím. Je to pořád dokolečka to samé a momentálně na věčně opisování už napsaného fakt nemám čas. Nemám pocit, že bych psala něco jiného, než Kimmy a Kimmy tu napsala snad už úplně všechno a to dokonce několikrát ;o)
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
9.2.2008 10:17:37
Martino, protoze kdyz neco vyzdvihujes jako zarny priklad, tak bys mela vzit do uvahy i zbytek zivota, ne si jen vybrat to, co se Ti libi.

"Takže ne vždy jde skloubit práce a dítě," - pises o soucasnych podminkach a momentalne je to opravdu obtizne - prave proto si myslim, ze by to chtelo zmenu.

Nevim, jak stare je Tvoje dite, vim, ze u nas to matky resi odstrikanym mlekem a kojenim v dobe, kdy jsou s detmi.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.9)
  • 
9.2.2008 10:14:00
Majdaleeenko,

" kupříkladu ve Finsku a myslím, že i v celé Skandinávii je MD taky tříletá a RP je podstatně vyšší po celou dobu, přičemž školka či jesle stojí asi tak stejně, jako u nás. To není jen náš výmysl. A už se do toho nebudu motat."

Vcera jsem Ti na tohle odpovidala a citovala zdroj, podle ktereho podpora ve Finsku NENI tri roky - myslim, ze dohromady to byl tak rok, maximalne rok a pul. Pokud nectes moje odpovedi, tak nema smysl diskutovat. Az tento arument podporis konkretni informaci, muzeme pokracovat.

Kimmy
[<<Předchozích 170] Příspěvky 171180 z 725 [Dalších 545 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.