| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 725 [Dalších 675 >>]
11.2.2008 14:45:45
Nespokojenost se sebou samým se může projevovat různě, u té zmiňované holčičky je to kladení si příliš vysokých cílů (snaha být lepší) a následné zklamání, že je nedokáže naplnit. Někdo jinej se může cítit špatně kvůli tomu, že nenaplňuje představy jiné osoby. Dlouhotrvající zklamání je demotivující. U někoho následuje vztek či agresivita, u někoho apatie... Neznam nikoho, u koho by následovalo pracovní nadšení.

Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
11.2.2008 14:25:20
Jeno - ja nechci spekulovat o nekom, koho neznam - takovych "mozna" se nabizeji tisice. Vzhledem k tomu, ze do prace od malych deti nesla, tak myslim, ze je prilis nekritizovala, protoze se vyjadrila ve smyslu, ze se na ni proste prenesla ta pracovni mentalita porad nekde hledat nepresnosti a chyby. A jeji deti potrebu byt dokonale nemely - v synovi se to projevilo prave tou agresivitou.

Nepochybuju o tom, ze v pribehu te zeny mela prace na jeji deti vliv a ze to bylo davno po tretim roce zivota.

Jinak - nechtela jsem vyzvidat - proste me zaujala Tvoje terminologie. Diky za vysvetleni.

Kimmy
11.2.2008 14:10:54
Potíž je v tom, že pravděpodobně ta matka nezačla bejt kritická v důsledku práce, že to v sobě měla už dřív. Proto to dávám do souvislosti - protože to do svých dětí mohla vložit už dřív - klidně dávno před třetim rokem.

A čistě náhodou jsem v pátek mluvila s budoucí asistentkou svého syna - ptala se mě co od ní očekávám a byla překvapená, protože podle jejích měřítek jsem nenáročná (no to jen neví jak těžký bude moje pouhý dva požadavky naplnit :-)). Říkala, že ona mívá potřebu bejt dokonalá, ale úspěšně s tim bojuje :-) A že její dcera, která je u nás v první třídě to začíná mít taky, aniž by ji kdokoli kritizoval a aniž by její pochybnosti o sobě byly objektivně oprávněný - prostě buď to vidí u mámy nebo to zdědila, každopádně to přebírá, ačkoli její máma zatim pracuje jen v době, kdy má dcera výuku ve škole.

Psycholog nejsem, jestli Tě zajímá na co mam školu, tak učitelství pro 1. stupeň ZŠ se zaměřením na alternativní školy a dramatickou výchovu, dramaterapeut a herní specialista (HS je psychická podpora dětí v nemocnici bez rodičů) a nějaký ty doplňkový kurzy. Nejvíc ze všeho mi ale dala práce s integrovanýma dětma a muj syn.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
11.2.2008 14:01:03
Hanko - to uz tady dlouho nebylo...

Kdybych nebyla vnitrne srovnana, tak me tahle diskuse davno roznese na kopytech a ja vzlykam v koutku, jaka jsem spatna matka.

Dva roky je podle mne hranice prijatelna a stale jeste velice luxusni v porovnani se zbytkem sveta. Ja myslim, ze to jde klidne i driv - u nas bezne deti zacinaji jesle v 18 mesicich - ale to je uplne jina uroven.

"Moje ani jedno dítě bych ve 2 letech denně na 5-6 hodin neopustila, myslím, že bych jim emočně moc ublížila. " - myslim, ze sve deti podcenujes a doufam, ze je nebudes prehnane ochranovat zbytek jejich zivota. Nevidim ani kolem sebe, ani ve zbytku Evropy nebo Ameriky cele generace emocne ublizenych deti.

"Matky, které jsou s dětmi do 3 let doma, protože je to baví, těší a vidí v tom obrovský smysl, potom pro stát vydělají možná obrovské peníze a vytvoří velké hodnoty, tak proč je hnát do práce už ve 2 letech?" - prosim Te - na zaklade ceho si tohle myslis?

"že se jedná v lidském i pracovním životě matky pouze o časově krátký úsek, to jsou i 3 roky" - to vetsinou neni pravda, protoze zeny mivaji dve az tri deti - nekdo tu psal, ze je na materske uz devatym rokem... (myslim, ze to bylo tady, ale ruku do ohne za to nedam). Davala jsem odkaz na sociologickou studii, ktera se timto zabyva - pochybuju, ze se nekdo obtezoval si ji precist.

Hodit na nekoho spinu typu "ty sama nejsi vnitrne srovnana" a pak odejit stredem - to je to nejjednodussi. Proto ja tu mam nejvic prispevku - protoze ja neodchazim a sve nazory vysvetluju.

Jdi se uspokojovat.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
11.2.2008 13:47:59
Sylvo - urcite zasadni jsou - a stejne tak jsou zasadni ty dalsi roky. Proto mi vadi, ze ta ceska filozofie je ""behem prvnich tri let vsechno a pak nic"". Protoze takhle se deti urcite nevyvijeji. Ja myslim, ze tri nebo i cryrlete deti by nemely byt cely den ve skolce a ze ani skolaci na prvnim stupni by nemeli cely den travit ve skole a druzine. Ale to je muj nazor... Jak uz jsem nekolikrat psala, pokud ceskym matkam tohle vyhovuje, tak at jsou svym poslancum vdecne a vsichni budou spokojeni. Krome tech matek, ktere by rady do prace driv a jsou nuceny zustat doma dele, nez by samy chtely, protoze skolky ani chuvy ani castecne uvazky nejsou siroce dostupne.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
11.2.2008 13:38:02
Jeno - Ty jsi psycholog? Jen tak pro zajimavost, pojmy jako zastupna pricina se tu casto nevyskytuji. Ja bych taky mohla rict, ze ti, co vini ze spatneho vztahu s matkou brzky nastup do jesli, jen hledaji zastupnou pricinu - treba mas pravdu. Mne jen nastval vyraz "blbej priklad".

Nicmene - cely ten pribeh nebyl o castecnych uvazcich, ale o te teorii, ze kdyz matka zustane tri roky doma a pecuje o deti, tak ze jim da do zivota nejaky zaklad, ze ktereho pak ty deti uz cely zivot cerpaji a zbytek jsou jen kosmeticke upravy. Tak podle mne tento pribeh jasne ukazuje, ze obdobi po tretich narozeninach je prinejmensim stejne - ne-li vice - dulezite.

Kimmy
Hanka, 3 děti
(IP adresa 83.240.43.138)
  • 
11.2.2008 12:57:33
Kimmy, už jsem se vůbec nechtěla ozývat, ale:

a)vzhledem k tomu, že máš na této diskusi suveréně nejvíc příspěvků, řekla bych, že nejvíc se svoji situací nejsi vnitřně srovnaná asi ty, protože ty nejvíc potřebuješ dokázat ostatním, že tvoje teorie je správná
b)"Mne vadi dotace tech, kteri se pouze staraji o deti starsi dvou let, protoze nevidim k tem dotacim duvod". A proč dva roky? Jak jsi dospěla k tomu, že do dvou let ti dotace nevadí a od dvou už ano? Je to podle tebe, jak dlouho jsi měla trpělivost ty být jenom doma se svými dětmi? viz tvůj příspěvek včera, že jsi vydržela být se svými dětmi intenzivně jenom 5 hodin. Moje ani jedno dítě bych ve 2 letech denně na 5-6 hodin neopustila, myslím, že bych jim emočně moc ublížila.
c)Matky, které jsou s dětmi do 3 let doma, protože je to baví, těší a vidí v tom obrovský smysl, potom pro stát vydělají možná obrovské peníze a vytvoří velké hodnoty, tak proč je hnát do práce už ve 2 letech? Já vím, teď mi budeš oponovat, že můžou být doma jak dlouho chtějí, ale bez dotace státu. Protože bez práce nejsou koláče. Ale v jednom příspěvku, který už z této diskuse zmizel,psala jedna maminka, že se jedná v lidském i pracovním životě matky pouze o časově krátký úsek, to jsou i 3 roky, zde se přece nejedná o to, že matka, která do 3 let je doma, už dál pro stát nic nevytvoří. Vždyť bude pracovat ještě dalších min. 3O let.

Zřejmě mě budeš citovat a oponovat mi, ale já už reagovat nebudu, jdu se věnovat mým dětem, protože mě to baví a uspokojuje.
Matej30
11.2.2008 12:52:23
Kimmy, ty se pořád oháníš, že to není nedůležitější období a že ostatní jsou neméně významná. Já teda použiju výraz, že první tři roky života jsou zásadní! Vůbec nikdo nezpochybňuje, že další vývoj dítěte je důležitý a lásku, péči a čas našemu dítěti bychom měly dávat do konce našeho života.
Můžeš si přečíst na článek od známé dětské psychoterapeutky Christy Meves.
http://www.pracearodina.cz/zeny/Prvni_tri_roky
11.2.2008 12:45:57
Když trávíte dny vyhledáváním chyb... to je pro mě zástupná příčina. Nepochybuju, že jí ta paní věří od té doby, co jí to předložil terapeut, pochybuju o tom, že to je přímý důsledek její práce a ještě víc pochybuju o tom, že tu je podstatný kolik času s dětma trávila (páč tu evidentně jde hlavně o to JAK ho s nima trávila a kdyby ho v tomhle případě bylo míň, tak možná líp pro děti).

Co se týká období po třetím roce - s tim problém nemam. Já budu na poloviční úvazek pracovat asi ještě dlouho. (Nicméně až to nebude třeba, tak to řádně oslavim :-))
11.2.2008 12:33:10
Kimmy,

zdravotní pojišťovny jsou také řízeny státem. Takže zdravotní pojištění jde do státní kasy, jen na to má svoji zvláštní přihrádku nazvanou "zdravotní pojišťovna". Ale jsou to státní peníze. A každý platí zdravotní pojištění určitým procentem ze svého platu (zaměstnavatel platí 9 %, zaměstnanci se strhne z hruného 4,5 %), stejně jako se platí daně.

navíc platí, že pokud má zaměstnanec tak nízký příjem, případně žádný, že jeho pojistné zjištěné uvedeným procentem nepokryje minimální hranici, musí povinně zaplatit měsíčně alespoň těch 1.080 Kč. Za maminky na RD to financuje stát (vlastně jen přerozděluje z jedné přihrádky do druhé).

[<<Předchozích 40] Příspěvky 4150 z 725 [Dalších 675 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.