| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 725 [Dalších 665 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.70)
  • 
11.2.2008 12:19:43
Jeno - tak pokud nemas zkusenosti konkretne s timto pripadem, tak nerikej, ze je blbej.

Zena, jejiz pribeh to je (sepsan vlastnimi slovy) je autorkou nekolika romanu a redaktorkou casopisu Filadelfie. Pise taky rodicovsky sloupek, ze ktery dostala zlatou medaili od regionalniho casopiseckeho svazu (nebo co to tam maji) a Cenu Clarion od Zenske asociace medii. Neni to zadna neuroticka nebo presprilis kriticka zena. Ona sama rika "Kdyz travite sve dny vyhledavanim chyb, zacnete je videt vsude - neustlane posteli, spatne posekanem travniku, v 1 -, ktere mohla byt jednicka". Je to velice uprimna zpoved a ne kazdy by mel odvahu to takhle primo napsat a priznat, ze neni tak uzasna matka, jak si myslela.

Nevim, jestli by byla mene kriticka, kdyby pracovala na pul uvazku. Tento priklad ilustruje neco jineho - ze ty prvni tri roky nejsou samospasitelne a vserozhodujici, jak se tady obcas naznacuje. Ze ty dalsi roky jsou nemene - ne-li vice - vyznamne pro budovani sebevedomi a ze neplati zadna rovnice mezi spokojenymi a vyrovnanymi detma a pobytem matek do tri let doma.

Kimmy
MaWe
11.2.2008 11:34:48
Milá Sylvo,

myslím, že se to nedá zvládnout. Žiji se svou rodinou v Keni. Oba s manželem pracujeme a i přes to, že máme chůvu k dvouleté Amber, paní na úklid a starší dceři je už 13, pořád mám pocit, že mi každý den chybí pár hodín navíc.:-) Vím, do čeho jsem šla, ale nechce se mi spokojit s faktem, že to tak bude příštích několik let. Nechci slevit z ničeho, protože čas utíká rychle, ale trochu energie navíc bych uvítala. Každopádně je fajn vědět, že někdo na druhé straně zeměkoule řeší to samé co já:-D
Marcela
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
11.2.2008 9:42:25
pokud tím myslíš 4 hodinovou pracovní dobu, pak to znamená nejméně 5 hodin (při pouze 1/5 hodinové cestě do práce). Pak ano, myslím si, že je to na dvouleté dítě hodně, je-li to 5 dní v týdnu.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
11.2.2008 9:41:10
pokud tím myslíš 4 hodinovou pracovní dobu, pak to znamená nejméně 5 hodin (při pouze 1/5 hodinové cestě do práce). Pak ano, myslím si, že je to na dvouleté dítě hodně, je-li to 5 dní v týdnu.
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
11.2.2008 9:38:57
pokud tím myslíš 4 hodinovou pracovní dobu, pak to znamená nejméně 5 hodin (při pouze 1/5 hodinové cestě do práce). Pak ano, myslím si, že je to na dvouleté dítě hodně, je-li to 5 dní v týdnu.
11.2.2008 8:48:26
Kimmy, píšu jen o tom, s čim mám zkušenost.

MMCH kdyby ta matka pracovala na poloviční úvazek, jak navrhuješ, tak by byla polovičně kritická?

Být redaktorkou způsobuje kritičnost?
Já jsem úča a taky děti neopravuju víc než jiný rodiče (spíš bych řekla že o dost míň, než je tady zvykem)... ale já tu potřebu neměla nikdy, zatimco jiný holky s potřebou poučovat a řídit přišly už do prváku na vejšku.

Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 8:21:59
Jeno - to vubec neni blbej priklad - je velice realny a jak vubec muzes takhle smahem odsoudit neco, co vubec neznas, to nepochopim.

"hele terapeuti vždycky potřebujou najít nějakej důvod, aby bylo od čeho se odpíchnout a kolikrát jsou to i pseudodůvody" - tohle bych mohla velice jednoduse otocit na vsechny ty, co tady vykladaji, jak jsou z detstvi traumatizovani z toho, ze sli brzo do jesli...

Ten pribeh je velice realny a ukazuje, ze na deti pusobi mnoho faktoru mnohem pozdeji nez ve trech letech. A ze pouhopouhy fakt, ze matka je s detmi doma do tri let vubec nic neznamena.

Mmch - tak matka, kdyz nepracovala, tak byla v pohode, ale tomu ty urcite taky neuveris, tak neni treba plytvat mistem.

Kimmy
11.2.2008 8:11:45
Kimmy, to je ale s prominutím blbej příklad...
Ta matka byla velmi pravděpodobně k dětem kritická už od začátku, páč tohle se z člověka nestává prací, tohle má v sobě (náhodou jednu redaktorku a korektorku taky znám a nějak zvlášť kritická není, MMCH jakou práci dělala tamta maminka před MD?)
Říct, že to souviselo s prací - hele terapeuti vždycky potřebujou najít nějakej důvod, aby bylo od čeho se odpíchnout a kolikrát jsou to i pseudodůvody (který ovšem s tim odpíchnutim pomůžou stejně dobře, když jim adresát uvěří, takže v tomhle směru nemám nic proti). Paralelně tu probíhá diskuse matek handicapovaných dětí - ty by o tom mohly povídat. Když při anamnéze řeknou, že dítě mělo normální těhotenství, přirozenej porod, nemá dědičnou zátěž atd., jsou z toho doktoři nešťastný, ale jakmile se objeví třeba krvácení v těhotenství, okamžitě to označí za příčinu, aniž by tam souvislost byla nějak prokazatelná.

No, abych to shrnula - myslim si, že školní dítě potřebuje určitou míru samostatnosti a zodpovědnosti a rodič věčně za zadkem mu většinou škodí tim, že mu to neposkytne a dítě se pak necítí být dost dobrým dítětem (neboli dítětem, které si zaslouží, aby mělo naši důvěru, že to zvládne).
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 7:57:20
Ne Ivule - urcite je to mym nedostatkem znalosti, diky za trpelivost.

Ja nerozumim tomu, proc zamestnavatel musi platit treba 6000 a stat jen tisicovku - pokud oboji jde na pojisteni, tak to nejde do statni pokladny, ale do pokladny pojistoven, ne?

"Získali by je zaměstnavatelé, aby si dobrovolně chovali pro ně méně efektivním způsobem (tj. aby přijali člověka na částečný úvazek tam, kde se to jinak nehodí)." - no ja myslela, ze nam tady nejde o to, jak vytriskat maximalni pracovni silu ;-)) - ale jinak presne tohle jsem mela na mysli - vytvorit podporu castecnym uvazkum takto umele, protoze sama od sebe neexistuje. A protoze by to vyhovovalo jak zamestnavatelum, tak matkam.

"To je přeci jen možnost volby, taky si to můžeš zařít jinak" - to NENI moznost volby, kdyz castecne uvazky nejsou a nejsou mista v jeslich - to neni zadna volba.

Jinak prace z domu nemusi byt neefektivni, ale mozna je to pripad vasi konkretni firmy. Jen bych nerada zevseobecnovala, ze prace z domu jako takova je neefektivi.

Kimmy
11.2.2008 7:40:05
Ahoj Kimmy,

já se asi vyjadřuju nějak blbě nebo co..

1) za matku s průměrným platem 18.000 má zaměstnavatel odvody na soc a zdrav 6.300 Kč (35% z hrubého příjmu). Tyto odvody JDOU do pojištění (nikde jsem nenapsala, že nejdou)

2) jako podporu částečný úvazků jsi navrhovala, aby těmto zaměstnavatelům byly odpuštěny uvedené odvody (pokud se nepletu). Takže stát by reálně ztratil 6,300 Kč (ano, nemusel by to vysloveně "doplácet", ale díra do rozpočtu by tím vznikla stejná, jako kdyby to reálně doplácel). Získali by je zaměstnavatelé, aby si dobrovolně chovali pro ně méně efektivním způsobem (tj. aby přijali člověka na částečný úvazek tam, kde se to jinak nehodí).

3) upřesňující detail: částka 6.300 obsahuje sociální i zdravotní poj., částka 1.080 Kč je jen za zdravotní pojištění. (ale to asi nehraje roli)

Práci z domu jsme zavrhli - pracujeme v týmu, nejsme sóloví hráči. Práce z domu je neefektivní.

"Ja hlavne porad nerozumim te logice do tri let doma a pak na plny uvazek, protoze castecne se firmam nevyplati a neni proc je k tomu nejak motivovat..."

To je přeci jen možnost volby, taky si to můžeš zařít jinak. Když dostáváš RP na ruku, v tomto směru možnost volby máš.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 725 [Dalších 665 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.