| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 725 [Dalších 655 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 4:14:59
Ahoj Ivule - diky za odpoved - nechci Te zdrzovat od zaslouzeneho odpocinku - klidne mi odpovez pozdeji, ale porad v tom mam nejaky zmatek.

Pokud je 1080 Kc minimalni hranice, tak pak by stat na matky nedoplacel 6000 Kc nybrz pouze 1080 - takze by to vyslo levneji, nez RP. Nebo to zas nejak nechapu? Prece kdyz matka nepracuje vubec, tak stat taky zadne davky nedostava...

Stejne nechapu, kam teda ty penize z odvodu jdou, kdyz ne do pojisteni...

"No tak, že by za normálních okolností nesou těch 6,300 Kč vlastním nákladem oni, ale takhle by jim je stát vykompenzoval. To ti nepřipadá, jako že se obohacují? Odvody se platí procentem z hrubé mzdy. " - ne mne to nepripada jako obohacovani, ale jako motivace vytvaret ty castecne uvazky - jako kompenzace za ten vopruz, ktery jsi popsala (paiprovani a tak) - i kdyz to zauceni - no nevim - to myslim, ze zalezi na praci a predchozi praxi - nemyslim, ze ta umera je nutne dvojnasobna.

Na ty fixni naklady me napada, co se praktikuje u nas ve firme (ve Statech, ne u tady) - job sharing - dva lidi delaji stejnou praci - jeden clovek treba v dva dny v tydnu a druhy dalsi tri - ale jasne, ze si to ti lidi musi umet predat vytvorit si funkcni system. Nebo treba jeden clovek pracuje dopoledne a druhy odpoledne - coz je ovsem prakticke pro matky jen do zahajeni skolni dochazky.

Vase prace nejde delat z domu? Moje byvala firma tak usetrila dost tezke prachy.

Ja hlavne porad nerozumim te logice do tri let doma a pak na plny uvazek, protoze castecne se firmam nevyplati a neni proc je k tomu nejak motivovat...

Kimmy
11.2.2008 4:02:55
Kimmy,

1,080 Kč je minimální zdravotní pojištění, hranice, která se musí platit vždy. Pokud ji neplatí přímo daná osoba, platí je v určitých případech stát. (např. za matky na RP).

Zaměstnavatel odvádí z platů zaměstnanců dohromady 35% na soc. + zdrav. poj. z hrubé mzdy (to je těch 6,300 Kč - počítáno z průměrné mzdy - neb jsem si za příklad vzala "průměrnou" matku :))

Dále se ze mzdy zaměstnance sráží 12,5% na soc a zdrav poj. (to je těch 2.250 Kč z průměrného platu 18.000 Kč).

Jak by se obohacovali zaměstnavatelé? No tak, že by za normálních okolností nesou těch 6,300 Kč vlastním nákladem oni, ale takhle by jim je stát vykompenzoval. To ti nepřipadá, jako že se obohacují? Odvody se platí procentem z hrubé mzdy.

A navíc staré pravidlo, které v ekonomice funguje: Když se např. zvedne sazba DPH na výrobky z 5% na 9%, tak to nutně neznamená, že výrobky zdraží právě o 4%. Tak, kde je pružná nabídka, se cena nemusí zvednout skoro vůbec nebo jen málo (to znamená, že zvýšení daně nese částečně prodávající a jen částečně kupující), tam kde nabídla moc pružná není (lidé musí koupit to, co se nabízí), si prodejci pravděpdobně zdvihnou cenu právě o 4%, aby oni neprodělali.

A podobně by to fungovalo i u těch zaměstnavatelů.

A co dělá z částečného úvazku vopruz? Například to, že musím zaučovat 2 lidi totéž a navíc proces zaučení trvá dvojnásobně dlouhou dobu (protože dotyčný chodí do práce pouze polovinu času).

Problém jsou samozřejmě i fixní náklady, hlavně kapacita kanceláří a místa u výpočetní technicky apod. Jen nájemné odpovídající místu na 1 pracovní stůl nás stojí v průměru 7,500 Kč (sídlíme v centru Prahy).

Já nevím, proč zaměstnavatelé nenabízí částečné úvazky - my je nabízíme v případech, kdy je to pro nás výhodné, tj. kdy by množství práce pro danou pozici nepokrylo pracovní dobu 8 hodin jednoho zaměstnace.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:31:44
nikdo Te, Libik, nezada, aby ses teto diskuse ucastnila

jdi si vytvorit vlastni sekci matek proti spotrebe a reste si to ...
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:30:13
No vidis, Rachel - Ty jsi nasla prijatelnou hranici, tak nerozumim tomu, proc si myslis, ze by prijatelnou hranici nemohli najit jini. Proc by jine matky nemohly mit spolehlivou hlidacku, jako Ty?

konkretni pocet hodin zalezi pripad od pripadu...
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:27:55
Rachel - cituji Lizu "Do 15 let skutečně děláš už jen spíš kosmetické záležitosti"
http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8662691

Mne slo o ten vyraz "nejdulezitejsi" - coz jaksi naznacuje, ze ten zbytek uz tak dulezity neni. Ja si myslim, ze zbytek je dulezity prinejmensim stejne.

Kdybych tady chtela jit na stejnou uroven, s jakou se mi tady predhazuji kojenecke ustavy a zanedbavani deti, tak bych rekla, ze pokud das diteti do tri let veskerou lasku a peci, a pak ho vyhodis na ulici, tak z neho kvalitni clovek nevyroste. Ale tohle je samozrejme extrem, ktery slouzi ciste jako ilustrace meho uvazovani.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:20:47
Ivule - tomu nerozumim - proc
"Odvody zaměstnavatele na soc a zdrav při průměrném platu 18.000 Kč: 6.300 Kč
Odvody zaměstnance na soc a zdrav při průměrném platu 18.000 Kč: 2.250 Kč

Za matky s RP platí stát zdrav poj ve výši 1.080, soc. se neplatí."

Proc stat uctuje zamestnavatelum 6 300 Kc za zdravotni pojisteni a sam plati jen 1080 Kc? Co se deje s temi 5 000 Kc? To je nejaky rozdil v kvalite toho pojisteni?

"že by se na takovém systému obohacovali především zaměstnavatelé " - jak by se obohacovali? To by prece nebyly penize, ktere by ti zamestnavatele dostali. Byla by to motivace ty castecne uvazky vytvaret, ne?

Moc me to zajima, ale fakt tomu nerozumim.

"nikdy bych se nerozhodla vzít zaměstnance na částečný úvazek jen z důvodu, že za něj nebudu muset platit odvody. Buď by byl přínosný i na částečný úvazek a pak není co řešit, a nebo by to s ním byl na částečný úvazek vopruz a pak také není co řešit. " - to je hezka uvaha. Co dela z castecneho uvazku vopruz? Proc podle Tveho nazoru dnes zamestnavatele castecne uvazky nechteji nabizet - co jim v tom brani?

Kimmy
11.2.2008 3:20:24
Zuzi,

ještě musím reagovat na zbytek tvého příspěvku:

"Ivule, pokial by sme vzdy robili len to, co chce vacsina, tak by stat platil a platil a platil. Odhlasovali by sme si aj 6 rocny rodicak, to by bolo fajn. Nielen rodicaky, ale dalsie a dalsie a dalsie prispevky."

Jak platil a platil? Já jsem vedle sebe v předpokladech postavila DVĚ STEJNĚ DRAHÉ varianty (tj. přímý RP a nepřímá podpora pracujících maminek - s tou výhradou, že se s tímto názorem neztotožňuju, nepřímá podpora by byla podle mého x-krát dražší - ale od toho teď abstrahujme) a znovu pokládám tutéž otázku:
PROČ, za předpokladu, že obě varianty stojí stát stejně, BY SE NEMĚLO VYSLYŠET PŘÁNÍ VĚTŠINY MATEK pobírat raději přímý RP?



Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:13:08
Rachel - nechci nijak snizovat vyznam prvnich tri let, ale vadi mi, ze je toto obdobi vynaseno na nejaky oltar a zbytek zivota povazovan nejak mene vyznamny (coz je obvykle pouziti slova nejdulezitejsi - to ostatni proste tak dulezite neni).

"Tím nijak nesnižuji význam dalších období," - o to mi presne jde - kazdy zivotni blok ma svuj vyznam a nad zadnym z nich nejde mavnout rukou, jakoze tady uz o nic nejde a hajdy matky do prace na plny uvazek.

uz jsem psala, ze mi nejde o nejakou hlubokou psychologickou analyzu, ale o to, ze pokud se matka na par hodin denne vzdali od ditete mezi druhym a tretim rokem, tak pokud se tomu diteti venuje zbytek dne, tak diteti ani neublizi, ani neohrozi jeho vyvoj nebo psychiku. Taky me uz nebavi, jak ze me tady skoro kazdy dela idiota, ktery nerozumi tomu, ze v kojenaku jsou deti deti ovlivneny nepritomnosti matky a s matkou na RP ovlivneny nejsou...

Tady jsem popisovala priklad z knihy, kterou ctu, ktera moji uvahu ilustruje - http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8665931
11.2.2008 3:09:53
Zuzi,

takový výpočet ti klidně udělám bajvočko, beztak jsem to už v jedné diskusi s Kimmy popisovala. Teda až na to, že nikdo neví, kolik by měla být podpora těch zaměstnaných matek, aby jim zaměstnavatelé zřizovali částečné úvazky.

Zkusme to modelově na matce s průměrným příjmem.
Průměrný RP na 1 měsíc: 6.250 Kč (píši průměrný, protože po novu se může RP pobírat nerovnoměrně)

Odvody zaměstnavatele na soc a zdrav při průměrném platu 18.000 Kč: 6.300 Kč

Odvody zaměstnance na soc a zdrav při průměrném platu 18.000 Kč: 2.250 Kč

Daňový odvod matky při průměrném platu 18.000: 1.757 Kč.

Za matky s RP platí stát zdrav poj ve výši 1.080, soc. se neplatí.

Kolik stojí jesle nemám tušení, ale moje chůva stojí 125 Kč/hod (platí daně).

Nevím, co navrhovala Pruhovaná, ale Kimmy o pár dnů dříve navrhovala, že by zaměstnavatelé nemuseli na matky na částečný úvazek odvádět soc. a zdrav. (tj. těch 6.250 Kč výše).

Pominu-li problém jednoduchého zneužívání (lepší než Švarcsystém) a skutečnost, že by se na takovém systému obohacovali především zaměstnavatelé (zatímco současný RP jde opravdu do rodiny), tak když se na ty čísla bajvočko podíváš, je současný průměrný RP stejně veliký, jako ta navrhovaná podpora zaměstnaných maminek - s tím rozdílem že RP se bere do 4 let věku a podpora zaměstnaných maminek by měla být do kdy - do 10 let věku?

A ještě jeden detail, se kterým bys pravděpodobně přišla: daňový odvod matky ve výši 1.575 Kč a odvody zaměstnance ve výši 2.250 Kč nelze považovat v celé výši za "přínos" pracující matky do státního rozpočtu, protože její mzda jde do nákladů zaměstnavatele. To znamená, že zaměstnavatel zaplatí proporcionálně o to méně na svých daních. Ziskovost podnikatelů je v poměru k výši jejich nákladů taky třeba jen 5%, takže skutečný "přínos" té maminky do státní kasy je jen 5% z jejích daňových odvodů + odvodů na pojistném.

A ještě něco Zuzi, vzhledem k tomu, že jsem taky mimo jiné zaměstnavatel, tak přidám svůj postřeh: nikdy bych se nerozhodla vzít zaměstnance na částečný úvazek jen z důvodu, že za něj nebudu muset platit odvody. Buď by byl přínosný i na částečný úvazek a pak není co řešit, a nebo by to s ním byl na částečný úvazek vopruz a pak také není co řešit. Šetřením člověk nezbohatne. Ale je fakt, že podnikáme v hodně specifické oblasti, kde je lidský faktor pro nás to nejdůležitější.






Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 3:06:18
Ivule - to je vsechno hezke, ale nejde naznacovat nejakou souvislost mezi spotrebou a pracujicimi matkami. Jsou matky v domacnosti, ktere maji penez nazbyt, protoze muz dobre vydelava a ony si vesele nakupuji zbytecnosti a jsou pracujici matky, ktere jedny polobotky nosi nekolik let... Proste zadna takova souvislost tady neexistuje.

Cela ta zalezitost spotreby je samostatne tema a asi by bylo nejlepsi, kdyby nektera zastankyne snizene spotreby na to sepsala vlastni clanek a diskusi oddelila.

Kimmy
[<<Předchozích 60] Příspěvky 6170 z 725 [Dalších 655 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.