| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 725 [Dalších 645 >>]
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 2:59:37
Lizo - ale o tom se prece tady nikdo nebavi. Za prve - vubec nejde o prvni rok zivota, protoze se vsichni shodujeme, ze tam by mela byt matka s ditetem. Za druhe - slovo ""zanedbavani"" a pojem pracujici matka nejsou spojene a nesouvisi spolu.

Ja v tehle diskusi nechci probirat nejake hluboke psychologicke dopady matek, tkere sve deti nemiluji, nebo jim dokonce ublizuji. Myslim, ze jsem to nastavila jasne, kdyz jsem vysvetlila situaci v prvnich odpovedich na Tvuj protest. Ty to ignorujes a vytrvale se soustredis jen na extremni pripady...

Mne jde o to, ze matka nemusi byt s ditetem neustale az do tri let, aby mu dala kvalitni "zaklady" a ze po tretim roce nejde o nejake kosmeticke zmeny, ale o uplne stejne dulezity vyvoj.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 2:55:43
ZuziP - ja jsem sedm hodin napred ve srovnani s Prahou.

Jestli jsi ve Statech - tak moc doporucuju knizku Mummy wars od Leslie Morgan Steiner - je ohromne vystizna.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 2:40:15
Pruhovana - "Což píšu proto, že tobě vadí dotace těch, kteří se „pouze“ starají o děti a nepřispívají do státního rozpočtu" - ZASE PREHANIS. Mne vadi dotace tech, kteri se pouze staraji o deti starsi dvou let, protoze nevidim k tem dotacim duvod.

"Já si myslím, že tři (ne dva, spíš čtyři) roky jsou pro vývoj dítěte tak významné, že si zaslouží podporu. Jak si to pak kdo zařídí dál, to už je jeho věc" - tohle je nazor pouze ceske komunity - dokonce ani psychologe nerikaji, ze jak si to pak kdo zaridi, je jeho vec a uznavaji, ze deti potrebuji rodice i nadale.

puluvazky - "Koneckonců, kde se vezmou prachy na jejich dlouhodobou podporu, když ten rok až dva rodičáku navíc nad dva roky ti připadá drahý?" - podpora napr. odpustenim platby zdravotniho pojisteni, ktere stat stejne plati matkam, ktere se rozhodnout byt doma, neni az takove zatizeni nebo je to riziko, ktere na sebe stat bere uz ted.

"A to je to blbé kolečko, které mi připadá nesmyslné.
" - mne pripada nesmyslne matky naprosto vyradit z pracovniho procesu a pak je tam hodit na plny uvazek a starej se, jak umis. V tomto smeru si opravdu neporozumime.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 15.211.153.72)
  • 
11.2.2008 2:26:11
Lizo - jesteze to ZuziP vypichla, ten Tvuj komentar mi unikl.

"Do 15 let skutečně děláš už jen spíš kosmetické záležitosti" - nevim, jak mas stare deti, ale tohle je stejny nesmysl.

Ja jsem vcera byla v knihovne a narazila jsem na uzasnou knizku nazvanou Valka matek - jestli jsem tehle diskusi za neco vdecna, tak je to prave za to, ze me primela prohlidnout regaly v rodicovske sekci, ktere bych jinak asi presla, a nasla tuhle knizku - je uzasne vystizna. Neni to zadne psychologicke nebo sociologicke odborne dilo, ale soubor pribehu opravdovych matek - smes pracujicich a nepracujicich matek. Zatim jsem tech pribehu precetla jen par, ale uz ten druhy ukazal, jak velice zalezi na tech dalsich letech.

Matka se vratila do prace, kdyz bylo mladsimu diteti pet let a starsi holce sedm. Pracovala vzdycky dva tydny v mesici v kancelari a dva tydny doma jako redaktorka casopisu. Chlapec ve skolce po nejake dobe zacal byt agresivni a pokracovalo to ve skolnim veku. Matka si rikala, ze to bude dusledek jejiho pracovniho nasazeni a zdvojnasobila usili, aby vsechno doma bylo dokonale - velke usili kazde narozeniny, kazde Vanoce, proste dokonaly domov. Nepomahalo to. Pozdeji jejich dcera zacala trpet anorexii - pry chtela byt oblibena, ale ani hubena postava ji nepomohla, protoze byla placha a stydliva. Teprve kdyz dceriny problemy dosahly zavazne hladiny, sla cela rodina na terapii. Tady se ukazalo, ze matcina touha po dokonalosti je problemem - byla z prace zvykla hledat v korekturach chyby a vymyslet dokonaly obsah casopisu a toto prenesla i na deti - neustale hledala chyby a deti na to reagovaly agresivitou ve skole a anorexii.

Tato matka byla s detmi doma do jejich peti let - podle Tve teorie tedy deti to nejdulezitejsi mely. To, cemu rikas "kosmeticke zalezitosti" prevratilo zivot deti naruby a poradne jim s zivotem zamavalo. Zadny zaklad do tri let jim v tehle situaci nepomohl.

Stejne tak jsem tady uvadela odkaz na trinactiletou holku, ktera tu v diskusi popisovala svou sikanu ve skole - opet s velkou pravdepodobnosti s ni jeji matka byla doma do tri let a opet tato divka nemuze cerpat z zadneho zakladu, ktery ji do tri let dala matka.

Uz jsem tu psala, ze zaklad - tedy rodina, mama, tata, domov, vedomi, kam patrim, je samozrejmost a nema souvislost s triletym RP - tohle muze dat diteti kazda matka, at pracuje nebo ne. Ale neni pravda, ze matka by mela byt s ditetem do tri let nepretrzite, protoze je to nejdulezitejsi obdobi, ktere o vsem rozhoduje. Pokud je matka v zivote ditete 24 hodin denne nebo jen 18 - neni duvod, aby byl nejaky rozdil v tech "zakladech".

Kimmy
11.2.2008 0:13:17
LIbiku, potom zas nechápu, proč na mé shrnutí píšeš, že by to bylo vhodné, když já v tom shrnutí mám pod bodem dva podporu částečných úvazků ;o)

Jinak Libiku, jo, já tě chápu, aspoň myslím. Ale nesouhlasím V tom "tvém" modelu mi přijde, že nebereš v úvahu, že i děti starší 4 let potřebují rodiče. Rodičák zaměstnavateli (nebo jeslím) můžou dát ti rodiče, kteří ho pobírají. Ti, co už na něj nemají nárok, tedy rodiče starších dětí, ti už ne. Budu-li vycházet z předpokladu, že stát nemá víc peněz (a někde jsem psala, že netuším, jestli to tak je), tak mi oproti současnému stavu jako menší zlo přijde sebrat část peněz rodičům dětí do 4 let a dát je do podpory zkrácených úvazků, tedy na podporu rodičů, kteří mají příliš staré dítě na to, aby na něj pobírali rodičák, ale zároveň příliš malé na to, aby ho chtěli nechávat ve školce/škole od rána do večera.
10.2.2008 23:57:30
Víš, co je to humánní zacházení se zvířaty? Víš, co znamená to slovo humánní? Určitě jo...
Jaké je humánní zacházení s otroky? Zlepšit jim podmínky a dále je vykořisťovat, nebo jim dát svobodu?
Ale chápu, že tyto myšlenky jsou pro většinu lidí nepřijatelné a těžko pochopitelné. Přece jenom... za komoušů, ani následně se moc filosofii a kritickému myšlení nedalo. Naopak, bylo třeba nepřemýšlet, nejít proti proudu a nelišit se...
Hlavně, abychom byli ateisté. Ale nejsme jimi, našli jsme si jiné náboženství (a teď nemyslím ten často skloňovaný konzum) a tím je antropocentrismus. Všechno se dělá jen tak, aby to bylo ku prospěchu lidem. Zlepšení chovu zvířat? Ano, ale jen proto, aby výrobky byly kvalitnější. Nestresovaná zvířata přece dávají lepší maso. Ochrana volně žijících zvířat? Ano, ale jen těch, u kterých hrozí vyhynutí. A zase je to ve prospěch lidí, aby tu byla biodiverzita - dobré podmínky pro lidi. Ochrana vod? Ano, ale ne kvůli zvířatům, ale kvůli lidem, aby pili čistou vodu, aby se koupali v čisté vodě...
10.2.2008 23:54:28
Ne v tom je strašný rozdíl, protože Kimmy chce zrušit podporu jednéch matek, aby druhé měly víc(i když jinou formou).
Já jsem principiálně proti dávkám všeho druhu.


Já vím, že kimmy to není schopna pochopit, ale tak to prostě je. Já myslím, že ty ostatní, které to nechápou, jsou vedeny praktičností konkrétního modelu pro situace, které znají. A horují pro to, že by asi bylo hezké mít na rohu jesličky, aniž by přesáhly k tomu, že to nemusí vyhovovat všem. (zatímco takto mají všechny stejně a mohou si s tím dělat..., blabla, třeba se domluvit a založit si jesličky, já jsem asi blázen, napsala jsem to tak 755x)

Sylvie, na kolenou tě prosím ve jménu starých návštěvnic, řekni mi, fakt to nechápeš? Čemu na tom nerozumíš?

Částečné úvazky pro všechny jsou můj sen, možná bych šla až k uzákonění krátké pracovní doby. Je to ale téma spotřeba, výroba, životní komfort, něco jiného.
10.2.2008 23:33:56
Ivule, proste aby som mala predstavu, kolko stat stoji poberanie rodicakov a kolko zamestnane matky, ktore by podporoval... Pruhovana to nacrtla a ja som si pytala cisla: vysku rodicaku, vysku odvodov zamestnancov, kolko a ci plati stat socialne a zdravotne poistenie matkam s rodicakom a aka je ich vyska v zamestnani, cenu jasli a opatrovateliek... Fakt ma to teraz zaujima, ze co vyjde.
10.2.2008 23:28:36
Sylvie, tobě to sice připadá jako vychytávka tvrzení, ovšem za sebe říkám jo, to by bylo vhodné.

No, tak potom ale nechápu, o čem se tady v posledních dnech vedou dohady s Kimmy, když ona v podstatě říká to samé (akorát s tím zrušením RP není až tak úplně radikální)
10.2.2008 23:26:51
Jaký výpočet, Zuzi?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 725 [Dalších 645 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.