| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Downově syndromu a neumytých oknech

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 731 [Dalších 611 >>]
cizinka1
23.12.2008 14:31:37
Repulsion,

Co bych chtela rict: ze volba neni zda chci, nebo nechci porodit postizene dite, ci to dite drive nebo pozdeji ztratit ale zda chci vedet predem (s tim, ze to vedeni neni jiste, a take muze stat zivot) a mit moznost ukoncit zivot, ktery i tak se vsi pravdepodobnosti nebude dlouhy. Predlozila jsem k tomu dukazy.

Zaver mam stejny jako ty: nikdo do te volby nemel by kecat jinak, nez podanim platnych informaci. Ale: S temi informacemi je trochu problem. V zajeti nekterych modernich mytu rozhodnuti nechtit vedet predem nekdy vypada jako moralni kyc...
Repulsion
23.12.2008 13:58:45
to bylo pro cizinku...
Repulsion
23.12.2008 13:58:16
promiň, ale já jsem vůbec nepochopil, kam svým příspěvkem míříš...
cizinka1
23.12.2008 13:20:34
Repulsion,

Soucasna moralka je vice o kladeni otazek, nez o hotovych odpovedi. Umenim soucasneho obcana je odlisit propagandu od informaci pri hledani ty sve odpovedi.

Precti si Cochrane prehledy vyzkumu o peci porodnich asistentek vs. lekarskych. Najdes je tady, v kapitole "Pece porodnich asistentek by mela byt standardni": http://www.azrodina.cz/2816-co-je-nadstandardem-v-peci-o-zdravou-zenu-behem-tehotenstvi-pri-porodu-a-po-nem.

Odklikni se ty otkazy na original, a precti si plny text. Jde o velke vzorky porovnavane populace. O objektivite bat se neni treba: Cochrane je lekarska instituce, ktera rekrutuje experty z lekarskych kruhu, a tyhle zavery publikuje jiste pres zatate zuby. Zavery zni, ze nehlede na pocet provedenych testu a navstev poskytovatele pece, pece je stejne efektivni, nehlede na to, zda je poskytuje lekar s UTZ nebo porodni asistentka ci rodinny lekar. Prvni citovane review dokonce poukazuje na to, ze pece PA je dokonce efektivnejsi: dochazi k mensi ztrate plodu do 24. t. t. Pochopitelne, kvuli velmi setrneho nebo nepouziti UTZ a amniocentez nejsou ty vedlejsi nechtene ucinky: spontanni potraty kvuli invazivni pece. Vysledky perinatalni umrtnosti a stavu novorozencu jsou naprosto stejne.

Je zrejme velkou iluzi si myslet, ze geneticky neselektovane tehotenstvi plodi vice postizenych. Priroda na tyto deti take neni milosrdna, spousta z nich umira spontanne, anez matka musela pro nej plnit roli soudce a kata, jako to zformulovala jedna moje znama, postavena pred takovou volbu.

Jiste, nektere vypovedi tady na diskusi vyzni jako moralni kyc. Ale nemensi moralni kyc - ci moderni iluze - je si myslet, ze lekarska pece zarucuje "lepsi" vysledky tehotenstvi. A ze smrt pozehnana stemplem MUDr. neboli. Bohuzel zatim se zda, ze par lekarskych oboru zatim silne parazituje na lidskem strachu a neinformovanosti. Tim nerikam, ze ony to sve neumeji, ci ze jejich pece je nepravoplatna volba. Ovsem ze je to volba, hodna ucty i respektu, pokud volici ma dostatek informace, co ji a do jake miry muze zarucit.

A kdyz jsme u te spolecnosti: volba lerarske pece je drazsi. A nenese uspory ani v dlohodobe perspektive.
kreditka
23.12.2008 12:44:39
Jeslti by to tchýně zvládla nevím, nechci mluvit za ní. Já jsem ale narozdíl od ní dost psychicky labilní člověk, na mě by to prostě nebylo. Pokud by se jednalo o "fyzické" postižení přemýšlela bych nad tím, ale na mentálně postižené dítě z dlouhodobého hlediska nemám. Vím to stejně tak jako vím že nemám na to skočit bungee jumping, vylézt na Mount Everest, či skočit z letadla...
kreditka
23.12.2008 12:36:09
Dej si sprchu a pak něco takového piš...

Píšu jen a jen realitu, koneckonců, kdyby jsi četla všechny mé příspěvky, tak by ses z nich dozvěděla, že občas hlídám chlapce s DS (ač tomu neuvěříš tak dobrovolně, a mám ho ráda). A možná by jsi čučela na drát jak se k tchýni hlásí bývalí její chovanci, občas ji přijedou i navštívit. Jinak ústavní péči nikomu nevnucuju, píšu jen své zkušenosti.

Pokud máš dojem že jsem proti postiženým tak mi napiš, kde něco takového píšu, jinak si ty svoje blitky nech laskavě pro sebe ~q~
kreditka
23.12.2008 12:28:02
No máma měla spolužačku, které se takové dítě narodilo, celý život ho má doma, manžel se psychicky zhroutil a od rodiny odešel, postiženého dítěte bratr byl zase silně opožděn ve vývoji řeči protože napodoboval svoji postiženou sestru a matka kvůli neustálé péči o sestru na něj neměla čas. Děvčeti je cca 28 let, vydává pouze skřeky, dostává záchvaty vzteku, mlátí hlavou do zdi, je to ležák tudíž bez plen to nejde, navíc dívka normálně menstruuje. Ono nezáleží vždy na tom, jestli dítě vyrůstá v ústavu či ne. U opravdu těžkého postižení ti nepomůže ani "svěcená voda"
Repulsion
23.12.2008 12:07:08
No dyk právě - ale ať tak či onak,, vždycky je "něco za něco". Když to vezmeme do extrémů, tak třeba někde v Africe třeba zbytečně umře hladem dokonale zdravé dítě, které mohli třeba zachránit adopcí rodiče, kteří se rozhodli "to risknout" a narodilo se jim dítě postižené... bohužel realita je taková, že v tomto ohledu neexistuje "absolutně správné řešení". Proto by některé "nátlakové skupiny" udělaly lépe, kdyby věnovaly čas a energii něčemu jinému...
23.12.2008 11:20:08
Jo a eště, ono storky ze života a jejich výklady jsou tím, co vidíme my.

Já znám děvče, co porodilo dítě s DS (bez varování), v šoku ho odložilo, jalo se rodit znova, její zdravé dítě zemřelo v předškolním věku, holka se potácí od psychiatra k psychiatrovi a taky můžem spekulovat, co by se stalo, kdyby byla objektivně a netendenčně informovaná a první dítě třeba přijala.. atd., atd.

Na život není manuál~;)
23.12.2008 11:08:46
Repulsion a koho pokládáš za zasvěceného tedy kompetentního se k tomu vyjádřit?
Lékaře? Zná prognozu vývoje vady, ale nezná rodinu, její priority. Rodiče postižených dětí? Sám vidíš, že se jejich zkušenosti rozcházejí.
A potom, těžko se při jakémkoliv rozhodnutí ubráníš vlivu takzvaného věřejného mínění.
A že toto mínění v minulosti postižené separovalo a pokládalo za nežádoucí, je prostě fakt. Proto bych se nebála, jak říkáš, morálního kýče, nazýváš-li jím hodně osamocené názory, že problém je složitější než bezvýhradně přijímaný mýtus, že dítě s DS je přítěží pro všechny a za každých okolností.
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 731 [Dalších 611 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.