| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Downově syndromu a neumytých oknech

[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 731 [Dalších 711 >>]
danča kluci 7 a 10
(IP adresa 84.38.186.250)
  • 
29.12.2008 8:19:50
Byla jsem v podobné situaci.Při mém 2.těhotenstí mi gynekolog po vyhodnocení odběru krve v 16.týd.řekl výsledek stylem,,budete mít vadné dítě´´a doporučil mi jetě KO na genetice.Kde vzhledem k předešlému těhotenství mi nedoporučovali odběr plodové vody z důvodu nedonošení.Tak mi opakovali krevní testy a ultrazvuk výsledky byly už 2.den,ale mě to připadalo jako věčnost.Snad 100xjsem se ptala manžela co když výsledky budou negativní co pak.Bála jsem se,že bych se neuměla o postižené ditě postarat a taky toho co by bylo kdyby se se mnou něco stalo.Manžel si tuto variantu nechtěl připusti a opakoval mi,že to bude OK.Když už jsem se dozvěděla výsledky,které byly v pořádku i tak ve mě hlodala myšlenka,co když se spletli teď.Nakonec syn byl v pořádku i když v 10.měs.mu zjistili menší vrozenou srdeční vadu,ale teď už bude mít 11let závodně sportuje a na KO na kardiologii po zátěžových testecch už taky nemusíme chodit.Ono hodně záleží aby i gynekolog odhadl ten 16.týd.,jinak to výsledky zkresluje u mě se spletl o 4týd.podle toho jak byl syn vyvynutý při narození.Všem maminkám v podobné situaci držím pěstičky.
Monika
(IP adresa 83.208.34.206)
  • 
28.12.2008 8:13:13
Ale prosím Vás... Jak jste správně tipovala, 5 mi není, a abyste se mohla ještě více rozohnit udávám, že mám vysokoškolské ekonomické vzdělání. Ale nepřesvědčujte mě, prosím, že dluh rodiny, kde hrozí třeba exekuce osobního majetku, je totéž jako dluh státu! A myslím, že s Jiřím Paroubkem to moc nesouvisí, je to podle mě sice výborný politik, ale všemocný rozhodně není.
Lusika, Lucinka+35tt
(IP adresa 88.146.1.148)
  • 
27.12.2008 20:50:18
Víš, sice jsi se s miminkem nerozloučila "osobně", ale v okamžiku jeho odchodu nebylo samo, bylo v nejtěšnějším spojením se svou mámou. Lusika
Lusika, Lucinka+35tt
(IP adresa 88.146.1.148)
  • 
27.12.2008 16:05:06
Někdo holt bere dítě jako dítě už od začátku, prostě stojí před hotovou věcí, kterou nechtěli a nepřivodili si ji vědomě ("vědomě přivést na svět". Stejně jako rodiče již narozených dětí, co k nějakým zdravotním problémům přijdou během života mimo břicho.
Už jsi stála před takovým rozhodnutím?
Lusika
Lusika, Lucinka+35tt
(IP adresa 88.146.1.148)
  • 
27.12.2008 15:46:52
Moc mě mrzí tvá bolest. Ale možná by tě pak trápilo, že byl život a odchod tvého miminka plný bolesti, hadiček a skla. Zkus to přijmout.. V bříšku jí nic netrápilo a byli jste nejtěsněji spojené, jak by to kdy šlo.

Myslím, že i zde na rodině je většina osazenstva pro potrat. Nepochybuji, že nejvíce vnímáš ty opačné případy.

My máme riziko "jen" DS bez viditelných fyzických vad, takže jsme byli s manželem zajedno a nemusela jsem otázku ohledů na okolí řešit. Nevím, co bych dělala v opačném případě, cítím to hlavně jako mou neinternější záležitost. Na nikoho jiného jsem v tomto rozhodnutí nemyslela.

Podle paní PA Kónigsmarkové je pro ženu skutečně šetrnější porodit i takovéto dítě. Ale nemyslím, že by se to dalo nějak porovnávat mezi sebou. Možná ti hlodá těch 5%. Navíc by ti ji opravdu nedali, takhle byla s tebou do poslení chvíle.

Lusika
Lusika, Lucinka+35tt
(IP adresa 88.146.1.148)
  • 
27.12.2008 15:14:03
Triple testy mají 40% chybovost v negativním i pozitivním výsledku. Triple testy prý sledují vady pouze na 3 chromozomech. U dalšího mimča je odmítnu. Nemyslím, že by v Genetu odmítlo jen 5 maminek. Navíc neevidují odmítnuté triple testy. Ale je fakt, že formulář na reverz najít dlouho nemohli...

50% dětí s DS nemá viditelné vady na ultrazvuku, vlastně nemusí být vůbec fyzicky postižené. Z krve mi vyšlo 1:35 a díky ultrazvuku bez nálezu nám to snížili za 1:70. Pěkně nám miminko spočítali.

Víte, o odmítnutí amnia nás vlastně přesvědčila sama genetička. Řekla, že tomu výsledku neutečeme. Byla milá, dokud jsme se nezačali ptát.

Víte, někdo říká, že máš díky těmto testům možnost volby. Spíš to záleží na tom, od kdy považuješ své dítě za své dítě. Pro mě je to dítě od začátku. A jestli má nějaký zdravotní problém, je mi jedno jestli od začátku nebo od pěti let např. po úraze.

Medicína je OBCHOD S STRACHEM, zejména ta týkající se dětí.

Lusika
Hanka 75
27.12.2008 9:44:29
Díky za hezký příspěvek a zamyšlení. Jen bych doplnila, protože si myslím, že jsi citlivá a myslíš na ostatní, zamyšlením, zda je nejvhodnější letět letecky k moři na víkend. Totiž, domnívám se, že řada lidí a asi ani ty neví, jak podobné aktivity poškozují naše životní prostředí a jaký to bude mít a bohužel už má dopad na ostatní lidi v podobě např. globálního oteplování, vyčerpávání neobnovitelných zdrojů atd. Můžeme si s manželem dovolit hodně neekologických aktivit, ale snažíme se jich zdržet. Ono je hezké vyjet i kousek za Prahu a vlakem, není třeba jezdit přes celou republiku za nějakou kulturněhistorickou památkou. Když jedeme na dovolenou, snažíme se jet do jednoho místa a poznat jeho okolí, tj. neděláme cestování po republice od nejvyhlášenějších hradů a zámků po bobovou dráhu atd. Také cestujeme nákladně a neekologicky, např. na zájezdu do Latinské Ameriky, neříkám, že se chováme vždy naprosto ekologicky, ale snažíme se :-) Zrovna letecká doprava je pro životní prostředí velká zátěž.

Jinak děťátko s DS bych si také určitě nechala a nepřerušovala těhotenství. Vlatně bych to asi ani nevěděla, protože amniocentézu bych odmítla. Ale je pravda, že DS vnímám jako málo náročné postižení dítěte. Děti jsou schopny krásných soc. vazeb a kontaktů a nevím, jak bych se zachovala, kdyby dětátko mělo být postiženo jinak, mnohem závažněji, např. mělo kombinací řady postižení.


kreditka
25.12.2008 21:45:57
Já zdravé dítě mám a vážím si toho. Sama nevím zda bych tvoji situaci psychicky ustála. Nezbývá mi nic jiného než ti alespoň popřát hodně štěstí a síly do budoucna ~x~
Budulínci
25.12.2008 21:38:55
z některých příspěvků...

Těhotenství i vyšetření v něm byly naprosto v pořádku a přesto se mi narodilo těžce postižené dítě. Není to sice dauník, ale myslím, že spoustu problémů jako oni taky moje dítě má a v budoucnu mít bude. Je autista, má také těžkou srdeční vadu. A co teď, co bych s ním podle některých měla udělat????
Manžel i já ho milujeme a kvůli jeho postižení by jsme od sebe nikdy neodešli...
cizinka1
25.12.2008 18:40:53
Arsielo,

Pokud se ptas mne, proc se rypu v statistikach, ja rada konfrontuji realni vysledky se slibami, abych mohla se rozhodnout podle toho, co je ve skutecnych lidskych moznostech, a ne podle modernich iluzich. Tady s Repulsion a pak s Kilim jsme se bavili o tom, o kolik vice jistoty zdraveho ditete zaruci PN screening. Ja jeho zasluznost nepopiram, jen chci tohle umeni uvest na realni meze a obhajit svou volbu nevyhledavat vady, pokud neni zvysene riziko.

Ale vim, ze kdyz clovek ma konkretni problem, statistiky ho nehreje. At je tvemu diteti nejlip jak to jde. Hezky zbytek svatku.
[<<Předchozích 10] Příspěvky 1120 z 731 [Dalších 711 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.