| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Downově syndromu a neumytých oknech

[<<Předchozích 200] Příspěvky 201210 z 731 [Dalších 521 >>]
21.12.2008 18:44:30
prvně tedy gratuluji autorce k článku. je to její první na Rodině a hned vyvolal tak bouřlivou diskusi. takové články mám nejradši, sejde se tu množství lidí s množstvím názorů, to se mi líbí.
Jen chci napsat, co mě napadlo při čtení reakcí:
Péče o jakkoli postižené jak v ústavu tak doma je nákladná. Dnes dostávají takoví lidé příspěvek na péči, pokud jsou umístěni v ústavu, jde tento příspěvek tomuto ústavu + klient platí další platbu za ubytování, jídlo a další režie. Pokud má důchod, hradí tyto platby z důchodu, pokud je to nezletilé dítě, hradí to rodiče. Částky to jsou různé, od cca 5 do 20 i více tisíc podle druhu zařízení.

Přesto si nedokážu představit, že by se náš stát a s ním potažmo všichni daňový poplatníci chovali jako hieny a přesunuli veškerou zodpovědnost na rodiče. Tak bychom totiž mohli nechat zpoplatnit i léčbu obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a podobně. také jim lze účinně předcházet životním stylem a jen málokdo z nás to dělá.

Léčba narkomanů a podobných není jen vyhazováním peněz, ale i jakosi, i když možná malou, ochranou okolního obyvatelstva. Dáváme-li jehly a kondomy narkonamům zadarmo, přeci jen se nám daří udržet alespoň trochu na uzdě množení hepatitidy, AIDS a dalších pohlavních a infekčních chorob.

Někdo tu psal, že každý z nás má svůj strop. S tím velmi souhlasím. Svůj názor na to, jak bych se zachovala v dané situaci jsem už vyjádřila výše, přesto ale, sáhnu-li si hluboko do svědomí, nedokážu 100% říct, jak bych se skutečně zachovala. Byla by to asi nejtěžší volba mého života, ať by konečné rozhodnutí bylo jakékoli. A ať už se rozhodnete v takové situaci jakkoli, nikdy se nedozvíte, jakým směremby se váš život ubíral, kdybyste zvolili tu druhou cestu.

proto přeji všem, před nimiž v životě stálo takové těžké rozhodnutí, aby věřili, že ta jejich volba byla pro ně tím nejlepším řešením a aby se se svým rozhodnutím vyrovnali.

Krásné vánoce.
madelaine
21.12.2008 18:41:18
Představuji si to tak, že je rozdíl být "jen ovlivněný" nějakou ideologií, jasně, to jsme všichni, a být "ovládaný", tedy zmanipulovaný... Ale sorry, to je mimo téma.
cizinka1
21.12.2008 18:33:50
Madelaine,

Co se tyka te zmanipulovanosti: zalezi jak se to predstavujes.

V podstate, jakekoliv smysluplne vypraveni o svete, o cloveku je podlozeny na nejake ideologii. Kdykoliv vysvetlujes svoji jakoukoliv etickou volbu, jiz jsi v "zajeti" nektere z ideologii. Muzeme to pokusit predvest, bylo by to sranda, ale hodne mimo tema. Byt mimo ideologii znamena placat nesmysly:)

Ja nechci polemizovat o tom zda je neco dobry ci spatny na ateizmu ci na porozeni ditete s DS. Byla by to pekne pitoma diskuse bez sance na nejaky prinos~;) K tematu jen tolik: obe strany jsou naprosto zbytecne ofensivni v otazkach, ve kterych vedeni neni dostupne zadnou formou.

No, dokazat, samozrejme to stoji za vyzkum. Je to docela skoda, ze mladi dokrotandi sociologie se rozhoduje o tematech svych studii v dobe, kdyz jeste nemaji zkusenost s touto sferou. Prozatim je fajn, ze na toto tema zacina se stale vice mluvit.


21.12.2008 18:24:34
Předně gratuluji autorce ke článku. Je její první a hned rozjel tak rozsáhlou diskusi. Takové články mám nejradši. Chci jen napsat pár postřehů, co mě napadlo při čtení diskuse:

Péče o jakkoli postižené není zadarmo. Ať je o něj pečováno doma či v ústavu, pobírá takový člověk příspěvek na péči. Ten náleží pečující osobě nebo ústavu. pakliže je takový člověk v ústavu, hradí kromě péče ještě ubytování, stravu a další režii. pokud má důchod, platí si to z důchodu, pokud je to dítě, platí to rodiče. Platby jsou různě vysoké, podle typu zařízení a pohybují se ve velkém rozmězí, od cca 5 po 2 i více tisíc korun za měsíc.

přesto si nedokážu představit, že by se náš stát a potažmo každý daňový poplatník zachoval jako hyena a tuto zodpovědnost nechal pouze na rodičích, kteří se rozhodli přivést na svět dítě, ač bude pravděpodobně postižené. Pak bychom totiž mohli zpoplatnit i operace srdce v důsledku infarktu, léčbu diabetu, kardiovaskulárních a jiných civilizačních chorob, protože i těm lze předcházet správným životním stylem, ale kolik z nás to dělá?

K léčbě narkomanů můžu jen napsat, že to, že jim rozdáváme zdarma jehly a kondomy není jen plýtváním peněz, ale i ochranou společnosti. Tímto způsobem se daří alespoň částečně držet na uzdě pohlavně přenosné choroby, čímž chráníme většinovou společnost.

Někdo tu psal názor o vlastním stropu, s nímž naprosto souhlasím. Psala jsem již výše, jak bych se asi zachovala já, ale sáhnu-li si do svědomí, vlastně nemůžu 100% říct, jak bych se rozhodla. Bylo by to to nejtěžší rozhodnutí mého života. už jen proto, že ať se v takové situaci rozhodnete jakkoli, nemůžete vědět, byl-li by váš život lepší či horší, pokud by jste zvolili variantu druhou.
Proto přeji všem, před nimiž leží takové obtížné rozhodnutí, aby své rozhodnutí považovali vždy za to nejlepší a aby se s ním vyrovnali.

Krásné vánoce.
Lusika, Lucinka+34tt
(IP adresa 88.146.1.148)
  • 
21.12.2008 18:18:37
Protože kdyby se stal někdo postiženým např. v deseti, už nemáš zákonnou možnost ho zabít? Zní to kruťácky, co? L.
madelaine
21.12.2008 18:17:17
No, z katolické církve se pravda dá vystoupit poměrně snadno, neplatí to ovšem o všech církvích. Myslím, že zůstat nezmanipulovaný jakoukoliv ideologií lze, ale jen u velmi mála lidí. Ale souhlasím s tebou, že stát nesmí ideologicky rozhodovat.

Česko je možná nejvíc ateistická země na světě. Jestli je to dobře, nebo špatně, o tom můžeme polemizovat. Jestli je dobře, nebo špatně, porodit dítě s DS, o tom můžeme rovněž polemizovat.

Je-li nátlak na potrat zakomponovaný v celém českém zdravotnickém systému a v doporučení odborných společností, pak je to jistě problém. Ovšem ti, co to tak vnímají, by to měli být schopni prokázat a dosáhnout změny.
21.12.2008 18:04:59
Ne, mně právě vyšla krev až nadprůměrně dobře. Ale při kontrolním UTZ ve 20. tt se jim něco nezdálo na ledvinách, tak proto.
Zufi.
21.12.2008 17:49:29
Vždyť šlo o to jestli je lékař nebo ne, proto jsem to napsala,četlas to?
cizinka1
21.12.2008 17:41:26
Tak jo, oficialni informace: v Nemecku v roce 2002 bylo provedeno kolem 3700 potratu ze zdravotnich a kriminologickych duvodu, v CR v teto dobe 5600 ze zdravotnich duvodu. Nepomer poctu zive narozenych je 6:1

V UK v roce 2006 bylo potraceno 1900 miminek z obav, ze se narodi postizene. V tomto cisle jsou nejen potraty po prenatalnim screeningu, ale i pripady, kdyz matka mela nejakou vyvoj plodu ohrozujici nemoc, anebo brala leky. V Cesku bylo potraceno pres 600 mimin kvuli zjistenym VV. Nepomer zive narozenych je take 6:1

Tistene informace pojistoven a lekaru jsou take oficialni zdroje~d~
Líza
21.12.2008 17:36:52
Kreditko, tipla bych, že oficiální zdroj, který by se zabýval tím, kolik žen bylo při odmítnutí amniocentézy vystaveno neetickému nátlaku, neexistuje.
[<<Předchozích 200] Příspěvky 201210 z 731 [Dalších 521 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.