| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Downově syndromu a neumytých oknech

[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 731 [Dalších 691 >>]
kili
(IP adresa 90.183.74.174)
  • 
24.12.2008 22:47:12
Pan profesor má jistě data dostatečná, nejen o dětech, kterým poskytuje péči Motol (konečně to jsou vlastně všechny operované děti).

Tak ideální je vědět o vadě a rodit v blízkosti kardiocentra. Když jde o vadu praenatálně nedetekovanou, pak je to po narození hra o čas, prvně tu vadu detekovat, to je docela zásadní a někdy velmi obtížné, zajistit (např. PG) a transportovat - od nás většinou k verifikaci a/nebo paliativní septotomii přes Brno, vyjímečně přímo do Motola.

Výsledky KC Motol jsou sensační, spolupráce s nimi i s Brnem bezvadná. Letos jsme zde měli jednu praenatálně nediagnostikovanou TGA, dopadla dobře, ale nervy nadranc, akutně septotomie na cestě v Brně, no, to už by být fakt nemuselo.

Hodně defektů přepářky, i komorové, se jistě zahojí třeba jen růstem svaloviny srdeční, jenže jde i o profylaxi infekční endocarditidy, to není až tak bezvýznamná věc, měli jsme zde jedno dítě, které nakonec kvůli DKS zemřelo na následky bakteriální endokarditidy. Pak jsou vrozené nady neanatomické, třeba poruchy rytmu, např. W-P-W, ty vyžadují léčbu medikamentosní. A ještě jedna věc : Není to až tak "jenom" to sledování, prošvihnout plicní hypertensi u zkratové vady by byl docela průšvih.
PF 09

cizinka1
24.12.2008 22:43:19
Arsielo, diky za upresneni. Ja nepochybuji, ze spousta deti jsou sledovanych, jen mne zajima, kolik tech vad bylo identifikovano v prenatalnim obdobi, kdy a jak se na to prislo. Nechapu, proc by nehlasili mensi vady, zjistene prenatalnim screeningem. Vice mene, ty operovatelne a lecitelne jsou uspech, proc by to nechali stranou, ze jo. To cislo VV u zive narozenych je vsude hodne odlisne od tech prezilych diagnostikovanych. Nevim, proc lehci srdickari by meli byt vyjimkou. ~d~ Pokud prijdes na to cislo, vzpomen si na mne.
cizinka1
24.12.2008 22:24:55
Kili,

- K: "praenatální vyšetření neodhalí vše, což samo o sobě není patřičným důvodem k jeho odmítnutí". Samo o sebe urcite ne, ale tady jsem polozila otazku, o kolik vetsi sanci ma zena, ktera PN screeningem neprojde, ze ji se narodi tezce postizene dite, schopne dlouheho zivota, nez ta, ktera PN screening postoupi. Zajimavi vysledky velkych studii je, ze ta sance neni o moc vetsi. Urcite o neco vetsi je, ten rovny score zrejme je vytvaren rozhodnutim casti screeningovanych zen porodit postizene dite, ale neni tak velky, aby vytvorilo prevahu. Nebo mas nejake namitky studiem Cochrane? Jake konkretne? Co v jedne skupine bylo umele zabito, ve druhe umrelo prirozene. Prezili zivotaschopnejsi. Je jedna volba "mravnejsi" ci "humannejsi" nez druha? Ja si myslim ze ne, i kdyz ta "humannost" asi ve dvou byla jinak vyjadrena.

- "praenatální detekce vrozené kritické srdeční vady
je výhodnější než detekce postnatální, a to ani u DS, nejde o OT": reagovala jsem na neco jineho jako na OT.

- "nic jsem neuvedl jako novinku" - uvedl jsi jako kritiku, pry ze nektere odhalene vady daji se lecit lepe. Ja netvrdim nic jineho, ale ptam se, jestli cena na zivotech, ztracenych pri PN screeningu (myslim vedlejsi obeti AMC) a psychicka ujma vyvazi zisk. To vubec neni jiste.

- "intuitivně lze zpochybnit vše, i bezpečí UZ vyšetření." To neni intuitivne zpochybneni, ale zpochybeni zalozene na nekolika nepocetnych studiich, ktere dokazali vliv UTV vysetreni na vetsi vyskyt levorukosti u chlapcu (a tim padem i na vyvoj mozku lidskeho plodu), vetsi vyskyt potratu, zvlast po dopplerovym UTV, a vliv UTV na mozky zvirecich plodu a bunku. Diskuse o tom probehla i v ceskym lekarskym tiskem, je skoda, ze nesledujes. S urednim rozhodnutim ze myslim ze 5 UTV neskodi. Jak k tomu prisli, je pro mne zahadou. Ale psalo se o tom, tusim v Gynekologii.

- "nikdo nikoho nijak nenutí k praenatálnímu vyšetření" - jak to vis? Jsi zena? Zucastnil si nejakeho vyzkumu co to obnasi odmitnout geneticke testy? Ze nikdo nedrzi flinty u hlavy opravdu nestaci. A vyroky ve smyslu "zaslouzite se postizene dite", "zatizite spolecnost postizenym jedincem" nema nic spolecneho s vyvazenym informovanim, spise jde o vydirani. Precti jen tuhle diskusi, jedna zena tady vyklada, ze tripple test se provadi "automaticky". Ono opravdu neni zvykem se ptat, a zena ktera neni predem informovana z vlastni iniciativy a nastrazena, vetsinou screeningu se zucastni, anez vedela, co postupuje. Proc informace, ze nikdo nikoho nenuti, nedivi se rozhodnutim beres jako seriozni, ale informace o existenci manipulace a natlaku ignorujes?
24.12.2008 22:04:44
Kili děkuji za upřesnění já udávala číslo ,které zveřejňoval Mudr Škrovánek.Ale může to být jen údaj dětí ošetřených v Motole.To nevím.Já moc na statistiky nejsem,přiznávám.
Jinak souhlasím,že někdy to jsou pěkné fofry.Ale hlavně,když to vyjde a dítě je převezeno včas a léčba je úspěšná.Já se u DS setkala hlavně s falotem,většinou byla operace úspěšná a další život těchto lidí to nijak neohrožovalo.
K tomu,že se vady sami zahojí a nevyžadují péči.Některé drobné defekty třeba mezikomorového septa se snad zahojí spontálně,ne?Nebo něco vyžaduje jen sledování,teda aspoň co vím od ostatních maminek a co si pamatuju z odborné knihy a ze zdrávky.
Cizinko já to brala podle strany 26 toho odkazu co jsi mi dávala,tam jsou vady vyjmenované je to Q20-Q26 to jsou vady srdce.Takže jsme předpokláda,že pak na té straně z které jsi vycházela jsou čísla právě z těhlech vad.Což by odpovídalo.Už v prvním příspěvku jsem ti přece psala,že ta statistika je spíš na ty nejtěžší vady.Na to mě přivedla poznámka v propouštěčce u našeho syna- je tam napsáno,že to ještě nenahlásili na hlášence vývojových vad.Navíc se v tomhle díky synovi pohybuju,tak vidím v reálu,kolik dětí na vyšetření jezdí,jak je kardiocentrum narvaný.Proto mi to od začátku nesedělo.No kéž by to bylo tak jak jsi psala a bavily bychom se opravdu jen o nějakých 80 dětech ročně.
Přeji všem krásný zbytek večera .
kili
(IP adresa 90.183.74.174)
  • 
24.12.2008 21:57:02
oprava : na místo "..a to ani u DS " patří " a to i u DS ".
kili
(IP adresa 90.183.74.174)
  • 
24.12.2008 21:55:06
- nereagoval jsem na Váš příspěvek

- praenatální vyšetření neodhalí vše, což samo o sobě není patřičným důvodem k jeho odmítnutí

- praenatální detekce vrozené kritické srdeční vady
je výhodnější než detekce postnatální, a to ani u DS, nejde o OT

- nic jsem neuvedl jako novinku

- intuitivně lze zpochybnit vše, i bezpečí UZ vyšetření

- nikdo nikoho nijak nenutí k praenatálnímu vyšetření
a každý si může sám svobodně zvolit, zda chce vědět, co se vědět dá, nebo nechce, nicméně má právo na informace a jestli někdo považuje informace za nátlak, jeho věc, nicméně může je odmítnout. Právo na praenatální vyšetření a na ITP je determinováno právními normami a neznamená povinnost. Toto právo ctím zcela niterně a mám ho za správné. Když něco nabízíme, je to nabídka pro všechny, nikoli nucení všech. Naprostá většina těhotných u nás projde praenatálním kardiologickým screeningem. Rozhodují se pro samy, je pro všechny zájemce dostupný.

- Co jsem pro Vás je mi vesrkze lhostejné a jak jsem psal nesčetněkrát, pokud mne vynecháte z obsahu Vašich příspěvků, nemám zájem na ně reagovat.
A co píšu pro ostatní, to je určeno jim a jistě nezpochybníte jejich schopnost i právo vyhodnotit si samostatně nač brát zřetel.
cizinka1
24.12.2008 20:09:53
Arsielo,

No nezbyva nez ti trochu neduverive verit. Kterou tabulku jsi cetla? V te na prenatalnim screeningu srdecni vady konkretne nebyly vyjimenovane. Pokud bys mela presnejsi cisla, na kolik vad prichazi PN, byla bych velmi vdecna.

Morbidni tema na stedry vecer, kdyz deti se hraji~;). At se vam dari:-).
cizinka1
24.12.2008 19:41:04
Kili,

-No prave, ze prenatalni screening nezachyti zdaleka vsechno. Ale bavime se PN screeningu, ne? Odhaleni a lecba vad po narozeni je trochu jina pisnicka (OT!).

-Ja samozrejme vim, a dokonce i uvedla jsem pro doplneni HaM, ze u nekterych vad (srdce, rozstepy) je lepe vedet predem. Proc pak uvadis to jako novinku? Ale jaka je pravdepodobnost vady a jaka je cena za vedeni, ha? Bezpecnost UTZ neni dostatecne testovano, obecne doporuceni jsou pouzivat maximalne setrne, zvlast mohutne pristroje, merici prutok krve. Pro mne je to nastroj pri podezreni, nikoliv pro plosnou prevenci: mam pravo na opatrnost, a opatrnost je oprena na nektere neprilis velke vyzkumy. Nejsou velke ani dostatecne, ale dite je moje, ja se rozhoduji za nej. Amniocenteza ma 1 procento rizika sponatanniho potratu. Je to velka cena za vedeni a pripadnou moznost zasahu ci mala? Pro mne velka, urcite vetsi nez riziko ovlivnitelneho postizeni, to mi nevymluvis. Riziko strachu a zmatku misto klidu a nadeji pri nepriznivym vysledku krevnich testu a UTZ je 1:1. Verim, ze musim diteti zajistit klidny domov a usetrit ho strachu z neprijeti. Neumela bych mu nezprostredkovat selekci. Vim, ze dite donosim, tak o co stat? Mam na to, jsem v zivote spise obdarena nez osizena, to trochu zavazuje, ne?

- Podivej Kili, to byla moje volba. Volby nikoho jineho nenapadam, jedine natlak od lekarskych kruhu. Vykladas tady o toleranci a pravu zen, ale zda se, ze tolerovat jsi ochotny jen pravo na potrat a pravo na prenatalni screening. Na jaky koliv jiny nazor, dukaz, volbu, reagujes povysene, zhazujes anez bys seriozne argumentoval nebo alespon pochopil kdo co pise a o co zada.

-Jsi v podstate bozi dar pro svoje oponenty: jen slepec by na tebe nevidel, jak lekarska tolerance a ucta, a dokonce i erudice vypada v praxi. Pro mne jsi jen obzvlast deviantni vzorek z v tomhle ohledu deviantniho Ceska, kdo jsou na tebe odkazany jako matka pacienta, musi mit hruzu.

-Ze neco nabizite od r. 1988, neznamena, ze tim projde vsechny tehotne. Plosne programy maji pouze par okresu, pokud vim. Jestli neco je teoreticky mozne nebo dokonce casti dostupne, neznamena, ze je volbou a moznosti pro kazde tehotenstvi.
kreditka
24.12.2008 19:40:26
Děkuji za podporu a přeji krásné svátky
kili
(IP adresa 90.183.74.174)
  • 
24.12.2008 18:31:48
-statistiky jsou ošidné, uvedená se týká praenatálně diagnostikovaných vad, je trochu zkreslená nesourodými údaji, ale myslím si, že ne podstatně, každá vada praenatálně diagnostikovat nejde, u kritických nepoznaných pak záleží na časné detekci a někdy jsou to pěkné fofry, třeba u koarktace aortální nebo u pro praenatálně nevyšetřené a tak i nepoznané TAG, nota bene nejde jen o vady anatomické
- v roce 2006 se narodilo přes dva tisíce dětí s vrozenou srdeční vadou
- není pravda, že se vady samy zahojí, aniž by vyžadovaly péči
- praenatální kardioscreening dětským kardiologiem nabízíme i my, a to již od roku 1988
- Fallot patří mezi doprovodná VCC u DS, nicméně asi obecně častější jsou defekty AVS, AS, VS). VCC u DS není většinou neřešitelnou věcí.
[<<Předchozích 30] Příspěvky 3140 z 731 [Dalších 691 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.