kalamajka2 | (IP adresa 88.146.250.187) |
• |
2.2.2009 2:22:31
Na autorku samotnou nechci moc reagovat - zatím má málo zkušeností/vědomostí, ačkoli na druhou stranu v jejím věku toho zná celkem dost i mimo školní osnovy a "osvědčenou praxi". Hlavně se zdá, že chce dělat skutečnou práci PA včetně neustálého vzdělávání se a ne slepě poslouchat zavedenou praxi, která může, ale v ČR, jak se jeví, stále dost často nemusí být ve prospěch matky a dítěte.
Chci napsat svou zkušenost se Vsetínskou porodnicí - červen 2007. Měla jsem porodní plán(zdůrazněno soukromí a pokud možno bez medikace), dulu, partnera ... a hlavně málo načteno a to se podepsalo na výsledku. Těhu bez problémů, porod rychlý, málo bolestivý, ale! asi se na mně měl přiučit málo zkušený lékař (jeho nejistota by se dala krájet, mj. při 4cm na příjmu chtěl "píchnout vodu"), takže PA vyčkávala bokem, později přišel lékař zkušený (por.plán, na rozdíl od PA, nečetl) a hned se ptal duly(ne mně), jestli "dáme oxytocin", před 12:00 konstatoval "už rodíte hodinu, to dítěti nedělá dobře", tak jsem nakonec kývla na oxytocin, ačkoli ozvy dítěte byly v pořádku, ale kontrakce ubíraly na síle. Zvolila jsem si totiž improviz."stoličku" z por.stolu, kam jsem si šla na doporučení nechat píchnout vaky při cca 8cm, a odkud jsem pak měla strach slézt - v té době pro mne strašně vysoko - a teda změnit polohu, jak pípla doporučení PA. Jakmile ox. zabral, zahlédla jsem při zavírání očí při kontrakci/tlačení, že si ke mně stoupnul z boku a pak cítila neskutečnou bolest na břiše - žádné kontrakce se tomu nevyrovnaly.Zatlačil na břicho. A při další kontrakci-mému zatlačení, se dcera narodila. 12:05. U mně samozřejmě nátřih, protože "hráz je vysoká a tuhá". Zpětně si vybavuju, jak PA sledovala bezmocně lékaře a jak později říkala, že ten zkušený lékař není nakloněn "alternativním" porodům/polohám. V por.plánu jsem psala, že chci nechat dotepat pupečník a mít dítě na břiše. Dceru okamžitě odstřihli a dosud si nevybavím, zda mi ji vůbec ukázali. Hned ji odnesli pryč. Dula "houkla" na partnera, ať spěchá za ní. Za chvíli přinesli balíček v peřince na přisátí s omluvou, že nekřičela (apgar 9-9-10, ale nepamatuju si pořadí). Přisála se s obrovskou vervou. Jakmile se pustila, křičela. Dosud nejsem schopná pochopit, jak jsem si ji na celé 2 hodiny mohla nechat odnést a pak až do noci nechat nosit jen na kojení. Nikdo se mne nezeptal, zda dceru chci u sebe. V baby friendly porodnici. V noci ji uřvanou donesli, že u maminky jí bude líp. Nevím, zda lze posuzovat kvalitu pediatrů na novorozeneckém dle toho, že nepoznali extrémně dráždivé dítě. Díky tlaku na břicho dcera "přišla" k pohmoždění krční páteře. Ani jedna ze 2 dětských lékařek to tam nepoznala - jen prý zda jsem nekouřila v těhu (ne), hmm, pak dcera "bude osobnost". Nepoznala to ani dětská lékařka, kterou jsem pro dceru vybrala. Společný znak pro mne - starší matka, první dítě = příliš úzkostlivá. Některé děti prostě víc křičí. Tak jsme si s dcerou "užívaly", ona bolesti, já jejího neutichajícího řevu(ne pláče - ten jsem šťastná slyšela až cca po měsíci), a díky mé buldočí snaze zjistit, v čem problém, jsme od 3měs. byly 9měs. na vojtovce. Vztah s dcerou cítím i vidím jako dost narušený. Její špatná zkušenost hned po narození, separace a bolest v prvních měsících se zjevně podepsaly. Nemyslela jsem si, že ho budu muset až tak budovat v tom nejranějším věku. Z mé strany je ten vztah taky chladnější, ačkoli bych pro ni udělala první poslední. Tato životní zkušenost mi stále nedá pokoj (no jo, jsem se docela rozepsala - omlouvám se) a stále nejsem schopná to pořádně uzavřít. Když už nic jiného, bere mi to čas, který bych mohla využít líp. Díky všem zde na rodině diskutujícím, že mi pomáháte se s tím poprat. Speciální dík tobě, cizinko, že uměrňuješ na fakta. |
zdravotnice porodnicodomorodka |
2.2.2009 0:08:36
Kili, můj opravdu poslední příspěvek pro Tebe.
Stalo se to, že skupina matek napsala článek: Návrat porodu matkám je nutný, ve kterém chce vzít odpovědnost za zdraví své a svých dětí do svých rukou. Stejně jako autorka článku, jíž zamořujeme diskuzi. Někdo se zeptal na tvou činnost Tvého zaměstnavatele a vyslovil pochybnosti. Chápu, že po letech, desetiletích Tvé praxe je těžké akceptovat tyto dva fakty. Chápu, že se Tě to dotýká a proto reaguješ tak, jak reaguješ. Přeji dětem narozeným ve Vsetíně a kdekoliv jinde v české porodnici, aby je nikdo od matek neodděloval ani na dobu kratší, než 30 minut. Dobrou noc. |
cizinka1 |
1.2.2009 23:58:23
Vlastne mas pravdu, sedim na zidli u sebe doma, nikoliv v mise. Dobrou, kili.
|
kili | (IP adresa 90.183.74.174) |
• |
1.2.2009 23:54:15
jste stále mimo mísu
|
zuzini |
1.2.2009 23:48:00
Raďulko a co to brát tak, že nadřízený na zmiňovaný email nic nenamítal nebo dokonce diskutování schválil? Nechápu, proč se to stále dokola řeší. Vím, že to dnes začal někdo jiný, se snahou podpořit Kiliho. Nebude ale nejlepší se k tomu již nevyjadřovat?
|
cizinka1 |
1.2.2009 23:46:10
Kili,
Nevim, mimo kterou misu, ale pisu, jak vidim tvoje pusobeni na Rodine. Neni to uplne normalni nejakym nickum prohlasovat, ze s ni nehodlate se bavit, ze je lhostejna, a zaroven kopirovat jeji prispevky pod nesouvisejicimi clankami a tam je zbabele komentovat. Neni take normalne zacpavat diskuse takovym nesmyslym dohadovanim se ohledne tykani, nejakych predhistorickych krivd, ci neustaleho zdelovani, ze vsechno je tvoje vec, a nehodlas odpovidat. Chces o necem se bavit, pak mej odvahu a bav se vecne a se znalosti veci. Laskave jenom se dovzdelej se, abys vedel, o cem je rec. Kdyz chces nejake lidi ci nicky pomlouvat, diskreditovat, posmivat, ci jednoduse krast jim cas, pak alespon si to priznej. Kdyz nechces se bavit, nechces akceptovat zdejsi manyry komunitniho serveru, tak jednoduse jdi jinam. A uvedom si, ze kolem tebe tady svet netoci. Nejsi tady zadny poskytovatel pece, jsi nick kili a snad nikdo te do te roli nestavi. Nikdo te nekontroluje, spise s tebou nesouhlasi nebo kritizuje veci, tvoji prace se tykajici. A i nick muze umet celit kritice dustojne a vecne. Zkus to. |
1.2.2009 23:43:05
kili, neinterpertuj, jak se cítím, na to opravdu nejsi odborník. Optala jsem se Tvého zaměstnavatele, co činíš v pracovní době na netu, měl jsi údajně dovolenou. Pak jsi zveřejnil email s plnou emailovou adresou a vyhrožoval jsi trestním oznámením. Necítím se poškozená, nemám proč.
|
Grainne |
1.2.2009 23:39:50
Kili, sleduju váš projev už několik dní. Vy jste si sem přišel vyřídit jakési osobní účty...
celkem mi do toho ani nic není, ale vyznívá to poněkud nevhodně, vzhledem k vaší profesi a vašemu postavení. Očekávala bych od vás víc. |
kili | (IP adresa 90.183.74.174) |
• |
1.2.2009 23:39:18
- Způsob, kterým se hájíte, je typické chucpe : Vy o mně komusi cosi napíšete a když se to zveřejní, m,áte se za poškozenou.
- Co kdy přijde nevím. - coby s tím mělo být, už jsem Vám odpověděl |
1.2.2009 23:32:58
kili, ale Tob nikdo trestním oznámením nevhrožoval, ačkoliv jsi jeho email s adresou zveřejnil na netu a on nebyl určen Tobě...
Kdy přijde slovník a latinské citáty? Mmch a co těch maximálně 30 minut separace v porodnici ve Vsetíně a podpora bondingu? Dále, co 300 mimoklinických porodů? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.