| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 749 [Dalších 649 >>]
8.2.2009 21:17:35
Tino,

ano, dvouleté dítě dokáže dělat spoustu věcí naschvál. ALE NE ZA ÚČELEM NECHAT SE PŘEJET NÁKLAĎÁKEM! To jsem přeci nenapsala.

Tento následek si ještě plně děti v tomto věku neuvědomují. Co ale vědí moc dobře je, že existují hranice a určitá pravidla, která holt zkoušejí porušovat. A u nás nešlo o nic jiného. Z toho tedy vyplývá, že pokud by mohla být dcera ohrožena na životě, tak jí to ukážu vztyčeným prstem, tedy plácnutím, protože TOHLE není sranda. JÁ jsem v tomto věku plně zodpovědná za její život. Kdo ponese následky v případě, že ji to auto porazí? Přeci nebudu donekonečna dvouleťákovi vysvětlovat a vysvětlovat, že tohle se nedělá, protože proto.

A jak tu někdo psal, když mi něco takového navíc provedla uprostřed silnice (nemyslím tu tkaničku, ale vztekačka nebo se prostě zastavila a nešla dál), tak jsem ji dovlekla na chodník, lupla a důrazně vysvětlila, za co to bylo, takže ne jen mlácení!

Příklad z rodiny: téměř tříletého chlapce porazilo auto. Naštěstí jel řidič pomalu a nemohl za to, protože holt ten kluk neposlechl svoje rodiče, kteří mu neustále vysvětlovali, že TOHLE se nedělá. Stačilo, aby si maminka sáhla do kabelky pro klíče. Byl u ní a během zlomku vteřiny obíhal auto stojící u silnice. Jenže po silnici zrovna projíždělo auto.... Naštěstí to skončilo JEN zlomenou nohou. ALE OD TÉ DOBY SE KLUK BOJÍ NEJEN O SEBE, ALE I O OSTATNÍ. Pořád všechny tahá na chodník a seká latinu.

Kdyby párkrát místo vysvětlování dostal na zadek, třeba se to nemuselo stát. Píšu třeba, protože to nikdo samozřejmě nikdo s jistotou neví. Ale mě osobně by to teda žralo a vyčítala bych si, že jsem ho místo toho neustálého přesvědčování a vysvětlování prostě párkrát nelupla.

Snažím se své dcery vychovávat co nejlépe. A nejsem supermatka. Snažím se ze vzniklých situací učit. Holt to občas jinak než plácnutím neumím.

A pokud se ptáš, co budu dělat se starším dítětem nebo puberťákem, tak Ti odpovím jednoduše: starší děti už obvykle přemýšlejí a díky vzorcům a zkušenostem si dokáží uvědomit následky. Neříkám, že v plné míře, ale už o tom dokáží uvažovat. Takže pokud budou používat hlavu a bude fungovat komunikace mezi námi, tak se zcela jistě domluvíme a facek nebude třeba :-))

Omlouvám se za dlouhý příspěvek. ~k~
8.2.2009 21:13:46
Ubčas se plácnout musí, protože zvláště batolata nejsou schopna sama zhodnotit míru nebezpečnosti. Takže když potřetí zakřičím na děcko, ať se přidržuje zábradlí a ono nereaguje, plácnutí po zadečku ho probere. Nemám z toho dobrý pocit, protože nerada vidím své dítě plakat, ale na druhou stranu ještě více nerada bych viděla své dítě zraněné či něco horšího.
Jitka
(IP adresa 85.70.33.220)
  • 
8.2.2009 21:03:04
když konec klasické hadičkové oksávačky dáš místo do ust do propíchlého kelímku od johgurtu a ten pok nasadíš na vysavač, máš za 16 Kč odsávačku na vysavač
8.2.2009 20:52:30
Majo,

díky, máš obdobné vnímání situace jako já, dovolím si Tě ocitovat: "Použití fyzického trestu vyplývá ze závažnosti činu, kterého se dítě dopustí nebo by se dopustilo, kdyby se trest neprovedl.( radši dám dítěti na zadek než ho nechám převálcovat náklaďákem)."

Své děti "nemlátím" pro nic za nic, jak si třeba Limai nebo Tina můžou myslet. Nedělá mi to žádné potěšení. Ale nenechám je přeci zmrzačit se!

Ano, dcera je hodně živá a bývala mnohem živější nežli je teď. Dělala (a stále dělá :-)) spoustu věcí naschvál. Šlo jí o to vytočit nás dospěláky, důsledky jí nedocházely. Takže v případě akcí u silnice jí šlo vyloženě o provokaci bez zaměření se na skutečný možný následek, tedy možnou nehodu končící minimálně zraněním....
8.2.2009 20:34:04
Gábino, kopíruju příspěvek, asi jsi ho přehlédla.

A proč ho nevyzkoušíš třeba zapojit? Nabídnout smetáček nebo lopatku, nebo ještě lépe dát mu vybrat a ať to zkouší. Za chvíli ho to přestane bavit a můžeš mu nabídnout jinou činnost a pak si to v klidu zamýst.

TAk jak to děláš, s ním akorát bojuješ, kdo s koho, jsi na něj naštvaná a on to cítí. Takhle malé děti pak reagují tak, že schválně provokují.
8.2.2009 20:10:15
už mi to tak - s trochou, ale opravdu jen trochou nadsázky - připadá.

Pokusím se nastínit takové malé sedmero:

1. Je jen jedna nezpochybnitelná pravda, a to, že se dítě nesmí nikdy ani maličko uhodit.

2. Kdo na své dítě vztáhne ruku, toto dítě nerespektuje, nikdy a v ničem.

3. Kdo na své dítě vztáhne ruku, vůbec nepřemýšlí o tom, zda by to šlo i jinak. Popřípadě, pokud přemýšlí, tak nepřemýšlí dost. Jinak by určitě přišel na jiný způsob, který by na 105 % zafungoval lépe.

4. "Plácači" cítí za své plácání vinu, kterou se snaží neustále omlouvat a vymlouvat se na nejrůznější důvody. Pravým důvodem je ale jejich lenost, nedůslednost a obecně neschopnost.

5. Ty důvody ale nikdy nejsou platné, protože všechny děti bez rozdílu lze úspěšně vychovávat bez fyzických trestů. Jen se musí rodič pořádně zamyslet, jakou jinou metodu zvolit. Pravým důvodem tělesných trestů je vždy lenost, nedůslednost a obecně neschopnost rodičů.

6. Z dítěte, které bylo byť jen občas plácnuto, vyroste frustrovaný jedinec, otloukající své okolí včetně rodičů a učitelů, neb se naučil, že konflikty se řeší násilím.

7. Bod 6. neplatí pro děti, jejichž rodiče prozřou a zařadí se do řad neplácačů. Tyto děti se naopak chovají asertivně, nemají problémy s komunikací mezi lidmi a vůbec jsou šťastné a spokojené.

K tomu nám dopomáhej B... pardon, chci říct kniha Respektovat a být respektován, za přispění kursů v podobném duchu. To je Kniha Pravdy a Zákon, má ve všem pravdu a kdo chce tvrdit něco jiného, bude exkomunikován ze slušné společnosti.

Amen.

P.S. Knihu RaR jsem četla a s velmi mnoha věcmi v ní vřele souhlasím. ~;)
8.2.2009 19:56:10
pardon odeslalo se mi to dřív

plamenně horovat bez připuštění jiného názoru proti něčemu, co jsem v podobné míře podobnou dobu dělal sám, mi přijde... no, poněkud zvláštní.
8.2.2009 19:55:07
Moniko, a odnesení do druhého pokoje/z místa "činu" není agrese? Jak by ses tvářila, že v práci šéfovi v něčem nevyhovíš a on Tě odnese třeba do haly? ~t~~t~~t~

A Madlenka nebo nikdo jiný NETVRDIL, že násilí ve výchově je OBECNĚ potřebné. Většinou tu my "plácači" v podstatě uznáváme to, co říkáš na konci - že my osobně nejsme z osobních důvodů schopní nebo ochotní se "násilí" ve výchově vyvarovat (mmch připadá mi absurdní nazývat plácnutí násilím.) Třeba proto, že ač z toho nejsme zrovna nadšení (a kdo je, z jakéhokoli trestu nebo nepříjemnosti, které svému dítěti způsobí), prostě je nepovažujeme za tak devastující jako neplácači.

Zato neplácači tu vehementně tvrdí nikoli, že jim je jedno, jak naše děti vychováváme (což by mi přišlo v pořádku), ale naopak, že se lze OBECNĚ vždy a za všech okolností fyzickým trestům vyhnout.

Pikantní mi ovšem připadá, že celá řada zapřísáhlých "neplácačů", kteří by to nejraději zakázali zákonem (Džamila, tady na diskusi třeba Limai) přiznává, že také dříve plácali a ke svému dnešnímu postoji se vyvinuli postupně. Ovšem plácat přestali ve věku, kdy přestanou často i "plácači", protože to už prostě není třeba. Takže technicky vzato jsou na tom obě skupiny dost podobně (tedy krom těch, kteří z přesvědčení neplácali nikdy), a plamenně brojit bez připuštění jiného názoru proti něčemu, co jsem děl

Sára
(IP adresa 85.13.98.33)
  • 
8.2.2009 19:43:06
tino,přečti si celou debatu a dočteš se ,že tady nikdo neobhajuje mlácení dětí.Madlenka psala,že 3x plácla.A to je rozdíl.
maja
(IP adresa 78.80.16.222)
  • 
8.2.2009 18:11:18
Tino, to přece nemá nic společného zrovna konkrétně se Švýcarskem ( ano on žil ve Švýcarsku mnoho let, ale zrovna tak mohl žít třeba v Namibii.) Byl to jen ilustrační příklad. A myslel tím, přesně toto... sousedko, kdybyste jim občas jednu lištila, nemuseli by vás bolet hlasivky a byly by vychovanější než takhle. On to holt vidí tak , že co fungovalo stovky let by snad mohlo i teď. ( no možná , že by nám ty děti mohly i Vykat ??? :) )
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 749 [Dalších 649 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.