madelaine |
10.2.2009 15:16:43
A co jako přeháním? 86 % českých dětí zažívá nějakou formu fyzických trestů, ještě před 10 lety to bylo 90 %. Na můj vkus to jde s osvětou moc pomalu, je mi líto.
|
Jarunka | (IP adresa 213.19.56.197) |
• |
10.2.2009 15:00:05
Já si myslím,že to trochu přeháníte nemyslím si ,že plácačů je převaha a už si vůbec nemyslím ,že to vyřeší nějaký zákon.Místo, aby jsme vymýšleli zákony, by jsme měli víc působit na společnost jako takovou.Proč nejsou ve školách předměty ,které by učily trpělivosti a motivaci k jiným způsobům.Proč ,když se rozhodneme být rodiče nejsou povine Kurzi,které by nám dopředu řekli co nás čeká a nemine.V rodičovské výchově na školách by klidně mohli učit podle knihy respektuj a buď respektován věřte ,že i rodiče by si jí přečetli a zamysleli se.Podle mě zákazem se nikdy nikdo nic nenaučil jen se podřídil a v tomto případě by se to mohlo zvrtnout k psychickému vydíraní.
|
Ifka... |
10.2.2009 13:38:35
Kreditko,
nechceš mi dát na sebe kontakt? Sice jsem tuto debatu jen tak prolétla očima, ale váš příběh mě naprosto zaujal a myslím na tu malou. Napadlo mě ještě najít nějakého rodinného psychoterapeuta (samozřejmě by musel být diskrétní a velice taktní), který by byl prostředníkem mezi nervní matkou na jedné straně a dcerou, která by měla za zády vás, co ji občas hlídáte. Myslím, že policie, sociálka apod. by v extrémním případě dítě odeblala, skončilo by v ústavu a kruh by se uzavřel. Náš právní systém neumí pomáhat, jen trestat... Cítím z vašeho příběhu, že by se ta rodinná situace dala ještě slepit. (I když psychologa bude potřebovat i malá...) Kdyby se podařilo švagrovou trochu citově vydírat v tom smyslu:" Jestli malá bude znova pod sprchou nebo ji uslyšíme řvát, tak už ji neuvidíš!" a mít v záloze inteligentního terapeuta, možná by to s ní zacloumalo. Jen je tu úskalí třeba odstěhování nebo únosu, ale vzhledem k těhotenství... Předpokládám, že malou budete v jejím šestinedělí hlídat. Šlo by její vykázání z bytu na 10 dní, jak to ukládá zákon ohledně týrané osoby? (bohužel asi i s policií) Připomíná mi to alkoholiky. Co na ně jedině zabírá? "Budeš chlastat? Tak si jdi nebo my odejdeme od tebe, ničíš rodinu. Druhá možnost - běž se léčit a to okamžitě nebo zůstaneš jak troska sám..." (léčil se i herec Menšík) Takovéhle příběhy mi dělají vrásky na duši, s tím se musí něco dělat... Můj mail: ifka86@seznam.cz |
Arnošt | (IP adresa 85.160.20.39) |
• |
10.2.2009 12:45:36
Vážená Jitko,
já nejsem z tradiční křesťanské rodiny, uvěřil jsem, když mi bylo 18. Za gramatické chyby se omlouvám, psal jsem to jako textík pod článek a tehdy si to LN vytáhly a pak to citovalo pár křesťanských serverů. Myslím, že vůbec nejde o fakt, zda se používají tělesné tresty, nebo tresty jiné, jde daleko více o fakt, zda je dítě vedeno k poslušnosti. Jen mi přijde, že v určité fázi jsou tělesné tresty srozumitelnější. Ten zlom by měl přijít někdy začátkem puberty. Také jde o to, že by měl trestem daleko víc trpět rodič, než dítě. Myslíte, že mám radost, když musím dítě potrestat? Daleko víc mne baví s ním budovat veselé a pozitivní vztahy. Dál jde o motiv výchovy? Proč vychováváme dítě - aby bylo po nás? Kdysi se do mne na jedné konferenci zaryl program, abychom děti neobtiskovali do našich formiček. Užívám si to vrchovatě, sám jsem odborník v exaktních vědách a děti inklinují úplně jinam a ani talent po mne nezdědily. Aby nás sousedky nebo přátelé z církve nepomlouvali? To nás už dávno přešlo, protože když máte dítko hyperaktivní, tak si na vás budou ukazovat všichni... Myslím, že náš motiv je aby z dětí rostly morální a úspěšní lidé před Bohem i lidmi. Aby byly připravení srdcem, vzděláním a schopnostmi posloužit Bohu kamkoliv je povolá. Co se týče té autoritativnosti, tak mně stejně není moc vlastní, musím si spíš hlídat ten mantinel, kdy mi děti běhají po hlavě, ale fakt je, že úctu a poslušnost si prostě rodiče zaslouží i z poziční autority, nikoli jen z vnitřní. Ale je taky fakt, že by měli odcházet do života s pocitem, že rodiče měli důvod je vychovávat tak jak to dělali a že rodiče alespoň do puberty měli pravdu a dobrou volbu pro děti. To souvisí i s tím, jak dokáží přidávat svobody právě v době puberty a jak komunikovat. |
Laděna | (IP adresa 213.19.56.197) |
• |
10.2.2009 12:01:29
Já osobně si nemyslím ,že frčí plácání naopak si myslím ,že přibývá rodin,kde se nad plácáním zamýšlí.Já osobně mám vyzkoušené oba způsoby a můžu říct ,že jsem se k neplácání prokousala občasným plácnutím.Proto rodiče ,kteří občas plácnou neodsuzuji ,neboť si Myslím .že většina to v pozdějším věku už nebude potřebovat.Moje děti jsou už velké a vůbec je občasné plácnutí nenaučilo, že by měli být agresivní spíše naopak tím,ale netvrdím ,že vy toho nedosáhnete taky.A můžu vám říct ,že pokud to ty rodiče nedokážou jinak tak, ať své dítě radši plácnou ,než aby je začali psychicky vydírat.Ne všichni máme nervovou soustavu vyvinutou stejně a to co nevadí vám, může jiného jedince vytočit do nepříčetnosti.Ale on přece nemůže za to ,že se nenarodil dokonalí.Dokonalí je jen bůh mi ostatní se to musíme učit.Někdo tu látku zvládne lépe a někdo hůř to je život.Hlavní je ,že se většina rodičů nad výchovou zamýšlí a snaží se jak nejlíp umí.
|
madelaine |
10.2.2009 11:26:01
No, a mně zase není ukradené, že v české většinové společnosti "frčí" plácání. Proto se k tomu vyjadřuju.
|
10.2.2009 11:02:23
Madeleine, mně je vcelku ukradené, co zrovna teď ve společnosti "frčí". Tělesné tresty používám - myslím - v hooodně umírněné míře a předpokládám, že je nebudu užívat doživotně. Většinou to jde po dobrém a myslím, že to půjde čím dál lépe. A v žádném případě si nemyslím, že jsou děti mým majetkem.
Dávám přednost vlastnímu zdravému rozumu než pofidérním úmluvám bezzubých organizací, a opravdu bych nerada, aby někdo mávaje praporem OSN přišel sociálně právně chránit mé batole, aby nedostalo přes ručičku. |
10.2.2009 9:16:00
Pro me i me deti je urcite fajn a v poradku, ze se necham vytocit, rvu na ne a placnu (chci videt, jak vytocena matka da diteti jedno primerene silne placnuti na zadek,ha ha). Urcite vic, nez kdyz se vsechno vyresi hned, v klidu a bez revu. Placnuti je jenom v krajnim pripade a tak, aby neublizilo, coz to, co ty schvalujes urcite neni. V rozcileni a afektu nejde neublizit, navic nejen fyzicky, ale hlavne psychicky, protoze to je prakticky vzdy vnimano ditetem jako krivda. Ale kdyz myslis, ze to zvladas...
|
madelaine |
10.2.2009 8:17:02
Kudlo, Evropská konvence lidských práv se zavázala respektovat lidská práva všech lidí, včetně dětí. Sem patří právo VŠECH dětí na výchovu bez fyzických trestů.
Podle úmluvy OSN zahrnuje rodičovská zodpovědnost kromě jiného ochranu práv dětí. I když si někteří rodiče myslí, že děti jsou jejich majetkem, ve skutečnosti jsou děti také objektem sociální a právní ochrany společnosti. A tahle společnost teď říká - Hitting People Is Wrong - And Children Are People Too. A já neříkám nic jiného než SOUHLAS. Na tom není nic sektářského, to je normálně lidské. |
10.2.2009 0:12:05
Madelaine, mně vadí, že tito lidé IMHO zveličují, absolutizují a démonizují něco, co si podle mého názoru ani jedno nezaslouží, a že tento svůj názor vnucují ostatním. Nazývat plesknutí po zadku batolete násilím mi přijde trochu silná káva.
Zatím se bavíme o názorech, existují ale i tendence toto uzákonit (rozuměj ztrestnit i to plesknutí po zadečku batolete) a to už mi tedy vadí velice. A opravdu to není proto, že bych přemýšlela, jak své děti každý den pořádně zmlátím. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.