| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 749 [Dalších 669 >>]
9.2.2009 11:25:34
nejsem přílišným zastáncem fyzických trestů, ale hlavně nenávidím vydírání jakéhokoliv typu. Děckám to nedělám. U nás platí, že ne znamená ne a nazdar. Zatím se nestalo, že by se o mém "ne" nějak zvlášť diskutovalo. Moje "ne" vysvětlím a poukážu na to, co se asi tak stane. Bez diskuze. Pokud se dítě zachová fajn, tak ví, že pochvala či odměna jej nemine /jsem pyšná, že jsi to tak dobře udělal, vážím si toho.../. Pokud se obrátí a udělá opak, vždy je to jeho rozhodnutí, čeká jej reakce adekvátní a to je bič. Dvacetkrát napíšeš větu...,nebo zákaz Tv, nechci se s Tebou bavit, až se uklidníš, tak přijď, nebudeme na sebe přece křičet, otočka - odcházím, zavírám dveře s větou:"Až si o tom budeš chtít promluvit, tak se zastav, budu na Tebe čekat a něco vymyslíme,ale v klidu." Ale tahle trpělivost jde taky někdy na nervy, to mi věřte. Pokud budu dítě bít, nebudu ho jen dle mého subjektivního názoru motivovat, ale jen se mi akorát tak šprajcne, aspoň to naše a nebude s ním řeč. Pokud mu už přijde pozdrav horní končetiny od rodiče, tak mi je z toho nedobře, což je tak jednou za sto let a vždycky si řeknu, že až doroste do dvou metrů jako jeho otec, tak mě taky praští,až ho naštvu. Třeba ne, ale co když jo? a to má respekt. Jenže dětská duše je nevyzpytatelná a v mozku se usazují vzpomínky pro nás dospělé třeba ani nepodstatné, avšak pro děcko tam zůstanou veškeré křivdy navždy. Někdy se zeptám, jestli byl daný uložený trest spravedlivý nebo jestli to byla křivda. Vysvětlím, že i já můžu udělat chybu a vidět věc špatně a špatně zareagovat. Většinou se mi dostane odpovědi, že byl trest spravedlivý a zasloužený. Když se stane chyba, vymyslíme i třeba trest pro mě /dal bych si bábovku/. Jsme rodina, jsme partneři, jsme tlupa, jsme pospolití. Manžel mě taky nezřeže, když si stoupnu na topení při věšení záclon a vyrvu ho ze zdi. (Což se mu dodnes divím.) A děsně u nás funguje a motivuje pochvala. Jakákoliv. "Mám pro Tebe dospěláckej úkol, je dost těžkej, ale Ty to zvládneš, protože jsi šikovnej." Kašlu na výsledek, chci vidět snahu. Pokud tam je, a to se týká naprosto všeho, ať pomoci, ať chování, prostě všeho, tak mě výsledek zajímá, ale ne tolik. třeba je to celý pro Vás postavený na hlavu, ale mě to takhle doma funguje bez řevu a hádek či pláče. Mějte se, dámy, hezky!
Raketa
(IP adresa 213.19.56.197)
  • 
9.2.2009 11:16:26
Ahoj Moniko.Myslím si ,že jsi vůči těm maminkám co sem píšou hodně nespravedlivá.Výš já své dítě opravdu plácám a tuhle diskusi čtu celou dozvěděla jsem se tady hodně o způsobu ,kterými vy vychováváte a dokonce jsem si něco na své dceři vyzkoušela.Dnes si jdu koupit knihu.Věř ,že mě ani ve snu nenapadlo se s vámi hádat ,protože to prostě nevím.Nemůžu přeci někoho přesvědčovat o něčem co nemám vyzkoušené.Před chvíli jsem četla příběh Romána a opravdu začínám věřit tomu ,že jsou prostě děti na které vaše metoda nezabírá a cením si těch matek ,že to poznali o hodně dřív než Románo.A víš co Fandím jim ,neboť si myslím ,že kdyby jste zjistily že plácanec na vaše dítě zabírá, určitě by jste to dělali taky že.No nic nebudu tady nikoho soudit ,když o tom vůbec nic nevím.Prostuduji si tu knihu a opravdu doufám ,že se ze mě stane neplácačka.Této diskusi děkuji, neboť díky ní jsem zjistila ,že jsou i jiné možnosti.
Monika
(IP adresa 83.208.34.206)
  • 
9.2.2009 10:44:38
Podle mě již nežijeme ve středověku, říkáme si vyspělá civilizace, demokracie a já nevím jak ještě. Lidé chodí do vězení za krádeže, přepadení, znásilnění, zbití, vraždu... Z toho vyplývá, že násilí obecně je něco, co se prostě nedělá. Tak z jakého titulu lze bít/uhodit/plácnout dítě? My, co děti nebijeme, jsme prostě a jednoduše přijali tento jednoduchý princip za svůj, a řídíme se jím. Samozřejmě, není to někdy jednoduché, ale jde to. Šlo to u batolete, jde to u předškoláka. A bude to muset jít i u většího dítěte, protože já se k tomu prostě nesnížím. A argumenty tipu: "kontakt z očí do očí moje dítě stresuje", "domlouvání moje dítě vždy rozzuří" apod., to já prostě neberu, ač vaše děti samozřejmě neznám. Neberu to proto, že z těch všech příspěvků tady vidím, že ani jedna z Vás, které násilí používáte, nenapsala ani jednou, že jí to vadí a chtěla by to odstranit.
9.2.2009 10:43:41
No, lidé jsou různí a v řadě případů máš s tou leností pravdu. Ale já myslím že tady diskutují většinou ti (nebo spíš ty), kteří se o výchově snaží přemýšlet. Jinak mě tahle debata dokonce trochu vyprovokovala k pokusům některé své postupy změnit~;), uvidíme.
Abys chápala v realitě se řadím k "neplácačkám", minimálně proto, že ve věku mého syna je opravdu bití selhání rodiče a nic neřeší. Jen se snažím říct, že symbolicky plácnout malé dítě nemusí být vždycky zrovna týrání a zásadní a nenapravitelná výchovná chyba. Přitom zcela souhlasím s tím, že bez plácání je to lepší.
Kdo dokáže dítě vychovávat nejen bez plácání ale i bez občasného křiku, má můj obdiv. Tedy pokud dítě vychovává a hranice a pravidla vymezuje.
U mě to není o lenosti ale o tom, že syn je spíš z těch hůř zvladatelných dětí. A občas mě dokáže vytočit. Tady nejde o to že musím být pánem. Ale třeba o to, že mu v první třídě dost dlouho trvalo než akceptoval, že úkoly do školy se prostě udělat musí. Jednou dokonce prohlásil, že ho týrám, to jsem na něm chtěla, aby ten úkol udělal. Chyba by byla kdybych jsem požadovala aby úkol dělal právě teď a ne třeba za chvíli, až si dokončí hru apod. V tom by se mnou řeč byla. Ne, tady šlo o to ten úkol vůbec někdy udělat.
Nebo další situace, syn je ve věku, kdy už jsem ho občas začala pouštět ven samotného (na jeho výslovné škemrání, že už je velký). Má vymezenou zónu kde se smí pohybovat a čas, kdy se má vrátit. Pokud chce opustit vymezený prostor, smí, ale má za úkol to oznámit. Stejně prodloužení času je možné, ale až se ohlásí a domluví. A hned zkraje pravidlo porušil. Poprvé jsem mu řekla, dobrá, stalo se to poprvé vysvětlila jsem proč je důležité, abych věděla kde je. Dokonce jsem zdůraznila, že se jako velký nechoval a že i já a táta máme ve zvyku ozvat se, když se neplánovaně zdržíme, aby ten druhý neměl strach. Takže jsem rozhodně nevystupovala z mocenské pozice. A výsledek? Ne hned, ale brzy se prohřešek opakoval. A tady už jsem trestat musela (ale ne bitím, neboj, ~b~, byl to zákaz PC nebo něco podobného).
Žaneta
  • 
9.2.2009 10:37:21
Moje dítě má dva roky.Také jsem ho asi třikrát plácla a od té doby nemusím,neboť stačí zvýšit hlas a on se na mě koukne a řekne TY, TY ,TY . Honzo to nedělá všichni mu zatleskáme a on nám běží dát pusu a obejme nás a má velkou radost.Takhle daleko ,bych to zajít nenechala .Nechápu proč ,když svěděla ,že to k ničemu nevede proč s od toho neustoupila,.dítě je přece přednější.
maja
(IP adresa 78.80.16.222)
  • 
9.2.2009 9:55:44

Ono je to totiž nejspíš takhle: malá samožejmě nepoběží schválně pod náklaďák, její prvotní motivací je to , že se nechce nechat "ovládnout" tudíž máma jí drží za ruku jako klíště, holka se sehne, rozváže boty (to nemusí být jen u přechodu nebo metr od přechodu) protože ví , že na zavazování bot musí máma použít obě ruce a v ten moment letí a je jí jedno kam, neřeší náklaďák jen běží děsná sranda pryč.

Nevím proč , ale z tohodle dohadování mám pocit, jako před lety v jednom mateřském centru: přišla " máma a dítě" a plno jiných a taky "my ". Byla svačina a "máma a dítě" začali také svačit , ale ne takovou běžnou svačinu , ale nějaké doma vyrobené jídlo z něčeho strašně zdravého ( něco jako puding z otrub -jen pro ilustraci typu jídla, nevím co fakt jedli, ale pro ilustraci ). Dítě pěkně papalo, chutnalo mu to . "My "vytáhli rohlík se salámem a v ten moment jsem viděla i slyšela reakci . Bylo to skoro jako kdybych chtěla svoje dítě otrávit. "Panebože , 3 letý dítě a salám...ó ". Jo jo taky bych chtěla , aby moje děti jedly zdravě , ale nejedí, nepozřou nic takového, poplivou mě apod .
Jenomže já vidím toto: teda to je bezva, že oni to dokázali, dokážou aby dítě jedlo zdravě a jim to taky chutná , to mají , ale kliku , že jim to vyšlo .
A "máma a dítě" vidí tohle: bože, to je ale šílená máma, podívej co tomu dítěti dává. Nezvládá to. To je přece jasný, že děti mají jíst jenom zdravě. To se jim jen tak pěkně řekne " papej, je to zdravý" a ono to to dítě spapá. ( To ale není umění, to je životní štěstí mít takévé dítě)

Dokud si mámy "hodných dětí" budou o mámách "zlobivých dětí" myslet , že to nezvládají a snad se jim to i líbí jaké mají děti, tak prostě dohoda těchto dvou stran není možná.

Limaj a spol: já Vás obdivuji a vím , že děláte co můžete , ale rozhodně si nemyslím, že jste stejně tolerantní a chápavé jako Little a spol.( tudíž i já ...a bude te se divit, taky děláme co můžeme, fakt...)
Romano
  • 
9.2.2009 9:26:51
Limaj ,budu ti vyprávět můj příběh co se mě stal.Když byly mému synovi dva roky sem tam ,když nechtěl pochopit jsem ho jemně plácla a on s tím přestal do tří let jsem ho byla nucena plácnout asi šestkrát,dá se říct ,že to bylo velice hodné dítě.V jeho třech letech jsem si koupila knihu ,podle které jsem se začala řídit.Můj syn se během dvou měsíců proměnil ve vzteklouna ,proto jsem navštívila psychologa ,který mě potvrdil ,že nemusím mýt strh ,že to syn určitě brzy pochopí a uklidní se proto jsem ještě dva měsíce vyčkávala.V tu dobu jsem si všimla,že se můj syn budí v noci zděšený a velmi často byl jemně počůraný.
To ráno ,které budu propisovat začalo úplně normálně.udělala jsem snídani a můj syn začal házet kostky chleba na zem.proto jsem ho
1.Upozornila na to že to se nesmí
2.Jsem řekla Kubíčku opravdu nedělej to maminka se bude zlobit
3.Kubíčku jestli nechceš papat tak nevadí ,ale neházej ten chléb na zem
4Syn pokračoval tak jsem ho vzala se slovy je vidět ,že nemáš hlad syn mě praštil .
5Dávám synovi upozornění ,že jestli nepřestáné půjde do svého pokoje a tam se zklidní.6.syn nepřestal tak ho beru a odnáším bráni se.V pokoji ho pokládám a on se nebránil což jindy dělal říkala jsem si asi ho to už přešlo bavit.Po pěti minutách jsem se za ním šla podívat a nikdy nezapomenu co jsem tam viděla můj syn se klepal a byl počůraném a pokakaném.
Do kupy jsem ho dávala celí rok.Tenkrát jsme se dostali do nemocníce ,kde sem mnou probírali celou situaci zpátky a zjistilo se, že nová metoda mého syna hrozně ponižovala a málem zničila.teď je Kubovi sedm ..Ano jsem mlátička ,ale moje dítě je šťastné.Jsme stále pod kontrolou a nikdo mě na občasné plácnutí nic neříká.Hrozně lituji ,že jsem s tím začínala ,protože do té doby jsem měla naprosto spokojené dítě.mám pocit ,že takhle jsem mu ublížila mnohem víc.Knihu jsem nezavrhla jen musím víc pozorovat svého syna a když vidím, že ho to rozčiluje tak to prostě nedělám !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ps. Syna jsem už skoro rok plácnout nemusela ,protože už zná mojí hranici.
Můj syn asi není tak poddajný jako tvoje dcera,neboť nepochopil ,že jsem to sním myslela dobře.
taky jedna nedokonalá
(IP adresa 212.20.67.99)
  • 
9.2.2009 0:02:03
Já mívám docela problém s tou jinou místností, nechápu jak přimět dítě, aby tam zůstalo. Zamknout se dveře nedají, i když je přidržím (chvíli), bojím se, že mi je prokopne vzteky, jsou totiž skleněné. Jediné místnosti, kde nemáme prosklené dveře jsou WC a koupelna a tam zavírat děti mi přijde horší než to plesknutí. Co tedy pak?
taky jedna nedokonalá
(IP adresa 212.20.67.99)
  • 
8.2.2009 23:29:27
Limai, tohle mi připadá jako míchat hrušky a jablka. Jistě agresivita v dospělosti často souvisí s agresivitou páchanou na dětech, ale na druhou stranu věřím, že někdy může být pro dítě plácnutí nebo vzpamatovávací pohlavek záchrana ... (nemyslím tím nějaké brutální bití), každý je jiný a stoprocentní návod na výchovu podle mě neexistuje. Připadáš mi v celé této diskuzi trochu zaslepená svojí pravdou, až mě to donutilo reagovat. Každopádně hodně štěstí a radosti nejen při výchově dětí.
8.2.2009 23:18:54
... já celou diskusi nepřečetla, ale přijde mi, že i tady platí rada dětského psychologa, kterého jsem navštívila - že nejlepší psycholog pro mé dítě jsem já sama - nikdo ho líp než já totiž nezná!!!~v~
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 749 [Dalších 669 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.