8.2.2009 23:14:43
Kudlo,
je normální přistupovat k životu tak, že se nepoužívá násilí, nepije do němoty a chodí do práce včas, třeba. Že na to tak lidi principiálně pohlížejí, byť si občas každý zlije hlavu, dá synovi pohlavek nebo přijde 2 minuty po deváté. Ale, že se obecně ví, že je to neslušné, kontraproduktivní a divné, že to do civilizace nepatří. Včera jsem si povídala s kamarádkou na téma válející se dítě v bahně, které používá hadrové nožičky. Shodly jsme se na tom, že milující matce se v ten moment vkrádá veliká chuť na to děťátko šlápnout. Věškeré fackování a pohlavkování je v této rovině, pokud není horší a to takové, že je odůvodněné rozumem, který velí."Dám ti ránu, jsem silnější, větší a momentálně mocnější" Není sektářské vyznávat to, že se žádný lidi nebijou. |
taky jedna nedokonalá | (IP adresa 212.20.67.99) |
• |
8.2.2009 23:06:21
Moc se mi líbilo v jedné knížce (výchovné) psáno ...Největším nebezpečím jsou pro děti dokonalí rodiče... beru to samozřejmě s nadhledem, ale stejně mě potěšilo, že pro děti nejsem nebezpečím. A klidně jim přiznám, že dokonalá nejsem, emoce někdy nezkrotím jak bych chtěla, takže máme takový upřímný a otevřený vztah. Občas sice nějaké plácnutí na zadek přiletí, někdy se i omluvím, když to přeženu, ale zkrátka to jinak neumím .Zkrátka se tu výchovu na nich učíme, tak jako na nás naši rodiče. Tak bychom se tady měly navzájem spíš povzbudit než shazovat, co kdo dělá špatně.
|
8.2.2009 22:56:36
Ještě p.s.prostě coby neplácač bych ráda věděla, na čem jsem, jestli tam teda patřím nebo ne
|
petra | (IP adresa 62.245.119.23) |
• |
8.2.2009 22:55:21
Milá Limai, nějak nevím, z čeho neustále odvozuješ, že matky, co své batole plácnou, to dělají neustále a ne jen dvakrát za půl roku - tedy tak často, jak ty zařveš, že se barák třese v základech. promiň, ale to zase přijde jako nesmysl mně - ty tu totiž vážně působíš dojmem hysterky, která na své dítě ječí jak pominutá, ale plácnutí považuje za naprosto odsouzeníhodné... Podle mě (a i podle toho, co často píší psychologové) občasné (ale opravdu občasné) plácnutí batolete je pro něj mnohem lepší, než občasné hysterické zaječení. Já sama za sebe jsem taky proti mlácení dětí, je mi to nepříjemné a nedělám to ráda. Naše tříletá dcera zažila plácnutí zatím třikrát za svůj život - pokaždé už šlo hodně do tuhého. Jinak stále dokola vysvětlujeme, omíláme a protože máme taky velmi živé dítko, které např. při přecházení přes silnici často nevydrží vést se v klidu za ruku a vyškubává se atd., tak neustále předvídám všechny možné katastrofy a často bývám po takové náročnější vycházce úplně vyřízená jak fyzicky (běháním), tak psychicky (strachem, co zas vyvede). Přesto se v naprosté většině případů neuchyluju k plácnutí, ale rozhodně ho nezatracuji a vím, že u nás to v těch málo případech, kdy k plácnutí došlo, opravdu dost pomohlo. Dítko v dané konkrétní situaci poslouchá mnohem víc a je v pohodě - ani to plácnutí ho nijak nepoškodilo, chvíli se vztekala a za moment byla OK, jen si to pamatovala, že tohle už ne. Zaječela jsem na ni, tak jak píšeš ty, jednou - celá se rozklepala, začala lapat po dechu, pak příšerně brečet a zajíkala se a třásla pak skoro celé odpoledne. Vyčítala jsem si, že kvůli mně se z ní stane nervák, a už nikdy bych na dítě tak nezařvala a nikomu to nedoporučuji.
Takže za mě je lepší opravdu to výjimečné plácnutí a řev, jak ho popisuješ ty, důrazně odmítám. |
8.2.2009 22:53:30
Kudlo a patří do této sekty každý, kdo své děti neplácá? Nešlo by to nějak rozvinout, třeba jako kvíz, viz tvé body, plný počet bodů-extrémní sekťák, polovina-může si zažádat o členství, jeden, dva body-čekatel...
|
8.2.2009 22:40:15
jo, to je VONO!!!!
|
8.2.2009 22:38:46
Limai, škoda že nejde,abych Ti tak na 2 dny půjčila Kubíka ve věku cca 2-3 roky! Já do dvou let taky nebila a ani moc nezvyšovala hlas... Jenže když máš doma extrovertní lehce cholerické emotivní miminko, potažmo pak batole (a má po kom, ani manžel ani já nejsme plaší introverti) které je navíc mentálně o něco vyspělejší, než fyzicky, tak je to docela vražedná kombinace.
Kubča třeba od cca 4 měs kousal (od 4 měsíců mu totiž rostly zuby) a kousáním i projevoval emoční výkyvy - když byl šťasný, nebo naopak naštvaný a frustrovaný. No a mlať malý miminko... Odnaučila jsem ho kousání do bradavek stylem - kousneš, mlí nebude, a postupně, cca od 1,5 roku i kousání všeobecně. Vyžadovalo to ale neustále ho sledovat, jestli už se blíží a jestli se právě nechystá - pak stačilo jen říct důrazně: NEKOUSAT MAMINKU!! Jenže oči mám jen dvě a dítko - živé stříbro - vypadala jsem jak oběť domácího násilí. Prakticky téměř kdykoli, když jsem ho měla v náručí, už se ta zubatá tlamička chystala se zakousnout (do roka mněl kompletní chrup bez posledních stoliček - stylem 4 měs - 2 zuby, 6. měs-6 zubů atd.- piraňa hadr!) a bylo mu jedno, kam - do rukou, do nohou.... co bylo právě po ruce... Co se týče jeho urážení se a odbíhání do "soukromí", to je kapitola sama pro sebe - hlavně proto, že ta vzdálenost, kterou byl schopen v afektu uběhnout, byla kolikrát i víc jak 10 metrů (a že fakt běhá jak srnka).. O tom, že schválně provokoval, se ani nebudu zmiňovat - vzal něco do ruky, přišel až ke mně, tak, abych ho zpozorovala a jen čekal, až řeknu: "Kubíčku, opatrně, ať se to nerozbije", nebo jen "Podej mi to, prosím". nebo "Neházet, hodíš, dostaneš na zadek - schválně "to" pustil, hodil.... prostě malý provokatérek. No a já, jak jsem celkem mírumilovný člověk, skončila v KUbčových 2,5l u dětského psychologa.(nejen kvůli tomu, také kvůli jídlu). A ten mi řekl, že rozhodně plácání stylem, jakým ho provádím já, není něco, čím mu ubližuji, ani to, že bych mu neustále vyhrožovala. Protože pokud mu řeknu, "neházej, pokud hodíš, dostaneš na zadek" - dávám mu možnost, vybrat si - nehodíš - bude to v pořádku, hodíš - dostaneš na zadek... A on předem ví, co bude následovat A pokud je dítě natolik dominantní, jako můj synek, tohle mu rozhodně neublíží. Rozhodně na něm neshledal nějaké patologické následky občasného plácnutí. Já to navíc praktikuju tak, že pokaždé, když dostane na zadek k němu po chvilce přijdu, nebo on ke mně, obejmu ho a vysvětlím, mu, proč dostal ještě jednou a že je mi to moc líto a jsem z toho smutná. Že ho mám moc ráda, ale pokud neposlouchá, nedá se nic dělat a ať mi slíbí, že už to neudělá. A on prakticky vždycky slíbil, že už to dělat nebude - doslova říká "maminko promiň, já už to neudělám". Pak si dáme pusinku, že jsem zase kamarádi a je to dobré. Teď už se to stává jen velmi výjimečně, ale je pravda,že jednu dobu to bylo téměř na denním pořádk Faktem ale je, že u nás hodně pomohla metoda pevného obětí - Kubča se změnil jak lusknutím prstů - byl to takový obrat, že pokud bych to sama nezažila, nikdy tomu neuvěřím. Jedinkrát dostal opravdu hodně - to když mi ve 2,5 utekl z kočárkárny - než jsem stihla vystřelit s kočárem a zamknout za sebou dvoje dveře, vyběhl po chodníku, za mého hysterického řevu aby se okamžitě zastavil "dvojitý" dost prudký kopec až k frekventované silnici a zmizel za rohem. Tak rychle jsem ještě nikdy neutíkala - nechala jsem kočár se vším všudy stát na chodníku a když jsem ho dohnala - fakt dostal na zadek docela dost (ještě že byla zima a měl oteplováky a zimní bundu). Ale já už si představovala, jak mu to uklouzlo a skončil pod nějakým autem... A VĚDĚL MOC DOBŘE, ŽE SE NEUTÍKÁ!! Já se do jeho 2 let neodvážila jít s ním ven bez kočáru. ...A já měla objednanou milou jemnou blonďatou holčičku ... a narodil se mi ... mimozemšťánek.. Zas jsem se rozepsala, omlouvám se... |
taky jedna nedokonalá | (IP adresa 212.20.67.99) |
• |
8.2.2009 22:30:33
Pěkně shrnuto ) ... Ještě bych přidala jedno indiánské přísloví, které se sem na diskuzi docela hodí
"Nesuď nikoho, pokud si týden nechodil v jeho mokasínách" |
Jitka | (IP adresa 85.70.33.220) |
• |
8.2.2009 21:41:47
cca před třetí hodinou odpoledne jsem si ohřívala jídlo,s nejmladším dítětem v náručí aby neřvalo, dcera jedla u stolu mandarinku, syn se po návratu ze školky odmítal jako obvykle převlíct, mandarinku měl slíbenou hned po té co se sám převlíkne. řekl že žádnou nechce, misto přelíkání (na protest) vzal kostku z dupla a házel s ní po kuchyni. Cca na počtvrtý, poslechl, házení nechal. to jsem si právě dodělala jídlo a šla se převlíct protože mne nejmladší dítě mezitím silně poblinkalo. Syn hned zase začal házet. Vrácela jsem se, syn přestal akorát zase házet. Když jsem utírala poblinkanou podlahu, slyšela jsem ho říkat: "letělo to nikam do pldele".
Konečně jsem začala jíst., Vtom vzduchem prosvištělo kus bagru z dupla, který si syn donesl místo toho dílku, co letělo nekam do p.. a kus bagru s ostrým koncem mne švihlo přes tvář. Omlouval se , sám se pak poprvé v tomto týdnu převlékl bez scén , dupání a protestů (např. ty mi musíš pomáhat, a už ti to žikám naposledy, to si teda piš , že tuhle kombinézu si nevemu ). Když syn něco provede, vždycky je (chvíli) tak neštastnej. Ve školce s ním maji taky dost problémů, na druhou stranu mi řekli: "ale vždyt on není agresivní a jak dokáže být milej a jaký má někdy vtipný hlášky" |
8.2.2009 21:27:20
Limai,
nechci Tě tu ponižovat, není to mým zvykem, ale jen jestli Ty jsi pochopila, že třeba metoda tváří v tvář není z Tvého pohledu jediná výchovná metoda. Tím, že budu zuřivě zírat dítěti do očí a "vyzývat ho na souboj" a "ukazovat svou fyzickou převahu" (k čemuž zírání z oka do oka ve zvířecí říši slouží), a tím ho ponižovat, tak promiň, ale tohle podle mě není vhodná cesta k vyřešení problému. Psychické šrámy bolí víc nežli plácnutí přes zadeček. Svůj úhel pohledu Ti nevnucuju, tak Ty mi nevnucuj ten Tvůj. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.