& |
20.9.2009 6:44:08
Jinak, do ted jsem si o rodinach s vice detmi nemyslela vubec nic, krome toho, ze to je rodina s vice detmi.
Zeptam se segry jestli ocekava nejake zvlastni zachazeni nebo ohledy, kvuli tomu ze ma tri deti a ona mi rekne, ze kdyz byla matka samozivitelka, tak ten zivot mela o dost tezsi. Ale stejne by ji nenapadlo zadat "lehky individlani plan" atd... |
& |
20.9.2009 6:30:27
Iko,
Ja se priznam, ze moc nechapu o co ti jde, krome toho "O kouknete, jak to mame my vicedetni rodice tezke" Asi to mate o neco tezsi, ale to jste si sami vybrali. Kazdy ma v zivote neco s cim se pere nekdo min a nekdo vic. Ale prznam se, ze ja osobne nepavazuji vicedetnost, za neco na co by se meli brat nejake vetsi ohledy. - Autosedacky tusim ze plati vyhlaska, ze to dite v prestredku staci mit jenom pripoutane.. - To ze nepotas dite v obci, no je to tvoje vec, ale ja bych to svemu diteti ani cizimu v zivote neudelala. - individulani studijni plan stoji penize, ucitelku to stoji cas a to jsou penize. Je to dost tezky vybehat pro deti, ktery to opravdu potrebuji. Aby ho mel nekdo zduvodu, ze ma doma dva mladsi sourozence, to si delas uz legraci... |
Autorka, Ika | (IP adresa 85.70.225.127) |
• |
20.9.2009 0:43:37
- tedy, je to hezké mít takto bohatou diskusi, je jen škoda, že se většinou řeší něco úplně jiného, než nastíný problém.
Děkuhji tímto všem udatným bojovníkům s neexistujícími draky - tedy příspěvkům ve stylu, že stát nemá být dojnou krávou - vřele souhlasím - a že každý si má pokud možno děti uživit - rovněž podepisuji a také to tak provozuji. Příspěvek nebyl o zvýhodńování, ale o odstranění znevýhodnění. Tedy aby lidé, kteří - ani nenapíšu MAJÍ, ale: KVALITNĚ VYCHOVÁVAJÍ více dětí, než je běžný počet, nebyli i se svými dětmi namísto společenského ocenění (nyní už chápu, jde přeci jen o sobecké geny a uspokojení vlastních pudů s nimiž je zcela rovnoprávné třeba žít měsíc v Kolumbii nebo sbírat brouky) společensky znevýhodńováni .Přispěli sem někteří ojediněli, kteří mají 3, maxim. 4 děti, a znevýhodněni se zatím necítí, ta uvědomělost je krásné - držím jim palec. Doufám, že to nepřijde. Přispěl sem i jeden odborník přes auta. Právě třeba poradce tohoto typu by mohl Klub rodičů s více dětmi potřebovat.Je hezké, že je možné sehnat auto, kde se dá umístit pět autosedaček, kolem 100 000 Kč. Aniž by to bylo auto ojeté a nějak nespolehlivé a tudíž méně bezpečné. A tedˇ, kolik na něj stojí součástky, povinné ručení plus kolik to žere? A kde ho rodina s více dětmi dostane na leasing? Vždy´t takový KRVD by neměl za hlavního partnera stát, ale společnost. Klidně by mohl spolupracovat s autobazary. A taky dělat osvětu na školách. Proč, v dnešní době školních asistentů, poraden, domácího školství a speciálních tříd by nemohly dostat dobře se učící děti z rodin s více dětmi na vyžádání lehký individuální studijní plán, který by jim toleroval minimální očekávané odůvodněné absence z rodinných důvodů s tím, že látku do druhého dne splní za domácí úkol? Stát by to nestálo ani korunu a ušetřilo by to mnohé nervy. Je to často pouze o toleranci a ochotě vyjít vstříc, ne o penězích. Z diskuse však soudím, že tolerance je dost vzácné koření. Spíš mne napadá přísloví, že každá liška chválí svůj ocas. Stran autosedaček jsem pranýřována snad nejvíc. Nedopátrala jsem se žádné statistiky, kolik dětí by mohlo přežít , kdyby byly upoutány v autosedačkách, i když předpokládám, že jedno až ...?kolik? do roka by to bylo. Zato vím o případu, kdy by dítěti zachránilo život, kdyby v autosedačce připoutáno nebylo (řidič v bezvědomí, auto začalo posléze hořet...). Myslím, že jako rodič dokážu zvážit, kdy autosedačka má význam. Meziměstsky bez ní nejedu, ale na rovinu píšu, že v zácpě přes celé město 10 km do školky, kde se posunujeme na jedničku,a zejména v horku, považuji připoutání nechápajícího batolete za týrání dětí.Vadí mi, že nebyly zveřejněny statistiky o úrazech dětí v MHD. Samozřejmě i já jsem zkoušela jezdit MHD. Stalo se mi, že když jsem snášela kočárek s kojencem, batole strhl dav lidí spěchajících na vlak pod autobus.Pak jsem si začala všímat v novinách zveřejněných vážných úrazů dětí v hromadné dopravě - dochází k nim ne zcela zřídka! Tuto statistiku je třeba položit vedle statistiky "bezsedačkové úmrtnosti při jízdě v obci", aby se vidělo, co je vlastně pro děti bezpečnější. Podloženo rozumem, důkazy a ne jen vyvolávanými hysterickými emocemi. A rétoriku "vozit čtvrté dítě do školy bez sedačky je hazard, raději ho nemít" považuji s prominutím za padlou na hlavu. Přiznám se, že článek byl z mé strany zamýšlen trochu jako sociologická sonda postavení většinové společnosti k nám, rodinám s více dětmi, které své děti slušně vedeme a vzděláváme. Zda máme v očích společnosti hodnotu. Moc jsem se nezklamala. Spektrum reakcí bylo takové, jak už jej z Rodiny i ze společnosti znám a jak jsem ho očekávala, takže díky za to, že nebylo hrubší. . Přesto byly některé postoje pro mne poučné, nyní již chápu, jak mohou lidé také uvažovat. Moc příjemné bylo číst sem tam reakce lidí, co nepovažují hlavní myšlenku článku za úplnou pitomost. Ika |
Ika, autorka | (IP adresa 85.70.225.127) |
• |
19.9.2009 23:33:38
Budu přemýšlet, ke komu je můj článek nevraživý - dote´d jsem si mylně myslela, že jsem veskrze pozitivně uvažující člověk - a také, jak ho napsat vraživěji. Případně jak výše popsanou bohužel životní realitu popsat cituplněji.
|
Teraza Horáková |
19.9.2009 23:27:43
Iko, tím, že přejmenováváš příspěvky ve vlákně diskuze fakt nevím, zda to bylo míněno mně. Omlouvám se, pokud reaguju na něco úplně jiného.
Ale - o polopaticky tu moc ani nejde. Ty žiješ nějak a řešíš nějaký problém, mnoho lidí tady, pokud zadá příspěvek do diskuze - dostane děsně vynadáno, většinou to vyplývá spíše z vad písemné komunikace, tón hlasu a ksicht prostě chybí, než z nějaké zloby, zášti, vzteku. A mnoho diskutérů řeší problémy dost fatální, ve srovnání s tím, co jsi popsala. Jako další nedostatek vnímám nepřesnosti písemného projevu. Nevím, kam píšeš jinak a zda vůbec, ale to, že je to na hlavní straně - SAMOZŘEJMĚ předpokládá nějaké reakce... Nejsem intelektuál dne, natož měsíce, či roku, ale v podstatě jsem si taky z článku vybrala jen averzi vůči (dle mého) rozumným autosedačkám a problémy se vstupným, což mnoho lidí nepálí, protože autosedačky vnímají obdobně a fakt řeší, kde na ně vzít, nebo jak je do auta nacpat než změnu zákona. Zbylé zmíněné problémy prostě potkávají ženy zcela běžně, nehledě, zda jde o těhotenství žádné - či x-té, občanů všech se týká DPH, a toho vstupného. Nezlob se, ne, nebudu to zkoušet, rodíme po dvou, takže svou ambici po třetím dítěti fakt nenaplním a VÍM, že je to problém, ale jsou horší věci. |
Ika | (IP adresa 85.70.225.127) |
• |
19.9.2009 23:13:43
Vidím to z reakcí účastníků diskuse - asi 95% to nepochopilo.Ovšem když jsem v závěru napsala, že nejde o žádné udělování výhod, ale o odstranění znevýhodnění, myslela jsem, že jsem se vyjádřila dostatečně přesně.Pro příště si beru poučení, být co nejvíce polopatická.
|
Teraza Horáková |
19.9.2009 23:06:32
a abyste neřekla, že jsem nekonkrétní:
1) bod 1 - tohle se Vám stane i při pouhém druhém dítěti, tudíž je nesmysl řešit zda při prvním, druhém, třetím, čtvrtém....2) Při třetí graviditě dá šéf matce najevo něco, nad čím pak probrečí noci. I při druhé, nakonec, dnes to funguje tak, že když nastupujete coby žena v produktivním věku do zaměstnání, máte-li děti, šéf se ptá na věk, jedno, kolik jich je, nemáte-li, ptá se, kdy otěhotníte, když neplánujete, jste DIVNÁ 3) sedačky?? veskrze rozumné opatření - já to tak vnímám. k dalším bodům Diskriminace po stránce ekonomické: jsem si odnesla DPH, ono je tak nějak jedno, jestli 2 nebo 5 dětí, nebo žádné, prostě hradíme všichni. No a kulturní památky - to zcela chápu, většinou 2+2. A to je asi celé, co jsem si ze článku odnesla. Jako matka "jen dvou dětí" s kamarádkami vícečetnědětnými i bezdětnými. Pokud Vás nechápu jen já, tak je to ještě docela dobré.... občas mi leccos uteče. |
Teraza Horáková |
19.9.2009 22:57:51
Ne, Iko, nejste exoti, tady mnoho lidí uvažuje stejně - myslím tím diskuzní server. Jen ten článek prostě není všeříkající a opravdu Vám do hlav nikdo nevidí, tudíž je těžké pochopit z článku, co jste tím vlastně chtěla sdělit. Pro mně tedy ano.
A to jsem něco jako úplně nezúčastněný, chybí mi jen 0,3 dítěte ) ale manžel to vesele dořešil za nás za oba )) |
Autorka, Ika | (IP adresa 85.70.225.127) |
• |
19.9.2009 22:50:08
Do háje! Nepíšu o tom, podporovat rozmnožování.
Avšak, nezáchází někteří už trochu daleko? Přivést na svět člověka, vést jej k poznání a dobru a stvořit z něj kvalitního člena společnosti - to tedy není žádná zásluha? Pouze uspokojení sobeckých potřeb? Aby byli lidé ochozní toto podstupovat, to snad je zájem i těch rodičovsky línějších přispěvatelek s jinými představami o životě. My tedy naše děti nevedeme tak, aby si vydělaly maximum peněz, ale aby svou činností pozitivně ovlivnily co nejvíce lidí kolem sebe. Asi proto chceme od společnosti jako protislužbu (čtěte dobře - v žádném případě nějaké dávky) - nebýt znevýhodńováni. Vidím, že jsme exoti. Zde už je to jen kdo z koho. Řeč se vede o sobeckých genech |
19.9.2009 22:43:25
Cítím, že musím připsat do této diskuse svůj názor...ad vysávání státu - máme 5dětí, pracuji jednou týdně na VŠ jinak jsem na MD, manžel pracuje, žádné přídavky..AUTO? žádné superdrahé, ojetina americký chrysler voyager za 220tis, 2roky slušně jezdíme, je pro 7lidí, z¨vládám ho řídit i já, ženská..ano ano, rodinné vstupné hrady zámky, zoo, aquaparky, to je diskrikminující...
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.