Věra | •
|
(20.1.2005 17:04:08) Pane Marku, v textu volíte silná slova, urážky, mluvíte o nemožnosti volby.
Svoboda volby je i v tom, že vás, tedy vaší ženu nikdo nenutí u Apolináře rodit.
Můžete jít kamkoliv jinam v republice, alternativ je dost. Proč je tedy Apolinář tak narvaný, má neustále plno. Proč tam rodí veškeré celebrity, poslankyně a manželky podnikatelů?
Rodila jsem tam dvakrát, žádná hrůza jaké lidé vášho typu rádi popisují ,na mne spáchána nebyla. A ráda tam půjdu potřetí.
V diskusi jste NEBYL schopen argumentovat logicky, věcně a v klidu, tak se snažíte pomlouvat alespon zde.
Ubohé, typické pro lidi vášho ražení. Zapálení pro svou pravdu, nemají argumenty, tož nazvou porodníka šovinistou, machistou a já nevím čím ještě....
Založte místo toho, třeba v Praze sokromou kliniku, kde se bude rodit zcela podle vašich představ a zkuste se jí uživit. Pak můžete pouštět moudra, a své zkušenosti v rádiu nebo na internetu.
Mmch, jsem zvědavá, jestli dá tento server podobný prostor na hlavní straně i někomu z odborníků...porodníků.
Začíná být dosti monotematický a mononázorový. No začíná -- je již dlouho. :-))
Nic proti tomu. Svoboda volby provozovatele.
|
Petra II. | •
|
(20.1.2005 17:52:08) To, ze tam chodí rodit celebrity, nemusí vubec nic znamenat. Jasne, prístroje tam mají skvelé, to vsichni víme, ale myslím, ze tahle diskuse je spís o prístupu. A ten se mozná diametrálne odlisuje, kdyz tam prijde rodit celebrita. To, ze tam celebritu obskakují a vyhoví jí ve vsem, nemusí vubec znamenat, ze tak vyhoví kazdé, i té, která není VIP. Co se týce návrhu na vybudování vlastní soukromé porodnice, tak o co myslíte, ze se snazí Ivana Konigsmarková uz pekne dlouho? A nepochybuji, ze by se tento "podnik" uzivil, ale je to zrejme nekomu solí v ocích, a tak se kladou stále nejaké byrokratické prekázky.
|
|
V.Š. | •
|
(20.1.2005 18:46:07) Náhodou jsem "diskuzi" slyšela. Musím říct, že jsem z ní byla paf. Nechápu, jak se někdo s takovými argumenty, jako pan Marek, může dostat k mikrofonu a mít tolik času na prohlášení, která podepíral "svou zkušeností se dvěma porody své dcery". Používal pár hesel, která byla bohužel úplně mimo mísu. Připadalo mi to, jako bych já, po shlédnutí televizního šotu o přistání sondy na Titanu, šla diskutovat do rozhlasu o průzkumu vesmíru. Pan Marek se dost znemožnil.
|
|
Jaga, syn,2 roky | •
|
(20.1.2005 19:56:07) Ono vůbec není divné, že server je poněkud monotematický,svědčí to o tom, že přístup porodníků k rodičkám není v mnoha případech takový, jaký by měl být. Čím víc podpory pro opravdu svobodnou volbu, tím spíš se jí ženám možná jednou dostane. Na rozdíl od Vás se domnívám, že si žena zatím moc vybírat nemůže. Vaše názory svědčí o tom, že jste ve své roli spokojená,jenže jiné ženy mohou být náročnější ane tak pasivní. A je to dobře.
|
baba jaga | •
|
(20.1.2005 21:58:23) U Apolináře jsem rodila, co se týče lékařské etiky a empatie, zrovinka růžový to tam není, což uznává i prof. Hájek /máme se co učit, řekl mi/. A to není problém peněz, to se dá zlepšit relativně hned. Jiná věc je, že já bych NIKDY nerodila doma. Mám za sebou 2 porody, obě těhotenství fyziologická, oba porody komplikované a nebýt lékařů, děti nemám. Někdo tady psal, že u porodu taky nejde o život. Jo, souhlasím, nejde o jeden život, ale dva!!:-)) Mateřská a novorozenecká mortalita je tak nízká právě díky lékařům a moderní medicíně. Podle mne je ideální nemocnice s pokoji pro rodičky a alaternativním přístupem, rodit doma je hazard. Pro všechny zastánkyně a zastánce porodů doma: Představte si, že bydlíte v Praze na Jižním městě, začnete rodit, je u vás úžasná PA a najednou zjistí, že je asi nutný císařský řez nebo jiný lékařský zásah /transfuze.../. Sanitce to v ucpaném městě může trvat i hodinu, vrtulník nemá kde přistát... takže než dorazí pomoc, může tak AP jen lomit rukama nad dvěma zmařenými životy. hezká představa?
|
Apolena. |
|
(20.1.2005 23:26:52) Je to pořád dokola. 90 % porodů je fyziologických a z těch zbývajících 10 % se většinou o komplikacích ví dopředu. Někdo pro své dítě považuje za nejlepší start do života, když se narodí v porodnici. Někomu jinému zas připadá lepší, když se narodí doma. Komplikace mohou nastat na obou místech. Je možné umřít jak doma, tak v porodnici. A bohužel i v porodnici je možné umřít kvůli chybě personálu. TAK KDE DOPRČIC BEREŠ TU JISTOTU, ŽE JSI ZODPOVĚDNĚJŠÍ, KDYŽ JSI PORODILA V PORODNICI?!
|
Alice, dvě děti ( 4 a 8 měs.) | •
|
(21.1.2005 0:16:18) Tak třeba já tu jistotu mám, první porod OK,(skoro jsem rodila v našem favoritu.-))druhé těhotenství v pohodě, první doba porodní bezva, všechno jak z příručky pro alter. porod, PA byla senza, doktor se tam přišel sem tam mrknout, všichni vč, manžela jsme byli spokojení, nikdo mi necpal žádnou chemii nebo mě nutil ležet na zádech, žádné příkazy, zákazy, druhá doba se taky nejevila nijak problematická, byla jsem v polosedu (sama jsem si tuto polohu zvolila) jenže ouha..., když už byl synek skoro na světě,tak to najednou nešlo, začaly slábnou ozvy a najednou tam bylo asi tak 10 lidí, naštěstí to dopadlo dobře, malý se narodil sice normálně, museli ho ale rozdýchat, skoro se udusil.měl zkrátka na mále. Neumím si představit, jak bychom dopadli při porodu doma. I ten nejbezproblémovější(to je tedy úděsný slovo) porod se totiž může zkomplikovat. Statisticky je to asi zanedbatelný počet, ale škoda každého života. Nechci se tím zastávat našich porodnic i když já byla spokojená (oba porody byly právě u Apolináře), ale představa sanitky prodírající se ucpanou ulicí na sídliští,no brrrr.
|
|
Vera | •
|
(23.1.2005 9:15:41) neda mi to abych nereagovala.Zadna z nas nedokaze predvidat,co se presne u porodu muze stat.Jistotu,ze se nic nezkomplikuje vam prece nezaruci nikdo.Proc tedy riskovat porod doma?I ta nejlepsi PA si v nekterych pripadech,bez potrebnych pristroju neporadi. Je skoda(alespon mi neni znamo),ze u nas neexistuje moznost pronajmu por.salu,kde bude poskytnuto soukromi a vse podle "predstav" rodici maminky a jen v pripade komplikaci predani do pece erudovanych odborniku.Dost casto si v prispevcich ctu o klystyru,velice prijemne se da nahradit pripavkem Jall gel.vetsina miminek se rodi oblicejem ke konecniku a prvni kontakt se svetem by mohl byt ne zrovna prijemny,o infekci nemluve.
|
|
|
Martzian | •
|
(21.1.2005 0:33:55) Nechapu, proc se vsichni pri diskusi o moznosti volby stale ohaneji porody doma? Tady prece jde hlavne o moznost volby a to hlavne v porodnici. Kdyz budu chtit klystyr a holeni a epudural a nastrih a monitor a doktory a ...... bude mi vyhoveno prakticky ve vsech porodnicich. Ale co kdyz se budu chtit chovat, tak jak to budu citit, co kdyz budu chtit byt v klidu a nerusena, zvolit si polohu, kterou budu citit jako nejlepsi (a to i ve druhe dobe porodni!, ktery porodnik si pod vas klekne na zem, kdyz budete chtit rodit na stolicce?!).Budu-li si prat mit po narozeni dite na brise dele nez 2 minuty (prohlednout ho muzou prece i tak), kde tedy mam tu jistotu, ze me vyjdou vstric, kdyz tady je ta moznost volby?!!!!!!!!!!
|
Reny | •
|
(21.1.2005 8:38:16) To je naprosto presne.
|
|
Léna - Makulka 5.10.03 |
|
(21.1.2005 9:07:48) Dobrý den, poté , co jsem si přečetla pár vašich příspěvků do této diskuze, tak nevím, jestli jsem rodila u Apolináře nebo nerodila, nicméně moje dcera se tam poprvé nadechla vzduchu. Asi byl můj porod výjimečný, nebo byl výjimečný přístup porodních asistentek, ale já jsem měla téměř naprostou volnost. Mohla jsem si chodit, když jsem chtěla, sedět, ležet, být ve sprše, prostě, co jsem chtěla a NIKDO mě nenutil něco dělat. Maximálně mi porodní asistentka dávala rady, co by pro mne mohlo být v tu danou chvíli vhodnější. Já jsem za to byla vděčná, protože jsem byla vyjukaná stávající situací, jako KAŽDÁ prvorodička, která neví do čeho jde. Tohle bych chtěla zdůraznit, protože můj názor na celou tuhle věc je, že pokud jde ženská rodit poprvé, tak ať si přečte a vyslechne jakékoli množství informací o porodech, tak je stejně následnou situací zaskočená a nemůže být připravená na všechno, protože s tím zcela logicky ještě nemá zkušenost. Jediné, co mne mrzelo bylo, že jsem nemohla mít dceru po porodu hned u sebe, ale vzhledem k jejím komplikacím s dýcháním to bylo jasné, proč ji odnesli. A k porodům doma (a třeba ještě bez PA !!!)mám zcela vyhraněný názor: NIKDY,NIKDO neví, co se může stát a kde bere nastávající matka tu drzost a nezodpovědnost, zahrávat si s životem dítěte? Myslím, že je to hned první nezodpovědnost, kterou se vůči dítěti dopouští!
Pravda, bude hodně mamin, které namítnou, že dříve ženy porodily na poli, dítě hodily do nůše, dookopaly záhon a šly domů. JENŽE časy se změnily a změnily se i ženy. Myslím, že ať chceme nebo ne, oproti našim prapprapra... jsme daleko choulostivější, vydržíme daleko míň, jsme prostě zhýčkané civilizací - ale také se dožíváme daleko vyššího věku. Je to prostě něco za něco.
Jeslti jsem někoho urazila, tak se omlouvám, ale je to prostě můj názor...
|
Čučoriedka |
|
(21.1.2005 10:04:54) Milé terajšie a budúce maminky,
veľa som čítala o tom, kto kde rodil a vždy sa našiel niekto veľmi spokojný a niekto veľmi nespokojný. Každý má iné očakávania a inú povahu - čo je niekomu príjemné, iného može desiť a naopak. I ja som si prečítala knížku Nová doba porodní a mala som zimomriavky na chrbáte, co ma čaká ... .
Takže porodu som sa obavala, ale vybrala som si Apolinára pre jeho špičkovú starostlivosť o novorodencov. O sebe som si vravela, že nejak to prežijem ...
A realita? Kľudne by som u Apolinára rodila znova. Personál bol veľmi príjemný, radil mi, pomáhal (dostala som masáž chrbáta voňavou mastičkou a úžasne mi to pomohlo). Bola som v sprche na balone a bolo to tiež veľmi príjemné. Ani neviem ako to celé prešlo - bolo to veľmi rýchle. V priebehu 4 hodín som porodila krásne, zdravé dievčatko. Manžel bol celý čas pri mne a porodne asistentky pomahali radami i pri zmene poloh (fyzicky).
Ihneď po porode som bola schopná prehlásiť, že by som to kľudne za niekoho odrodila ... a tak som sa toho bála. Strach má veľké oči a niet nad vlastnú skúsenosť.
Rada by som týmto príspevkom upokojila budúce maminky, aby sa porodu nebáli a nechali to na prírode. Tá si vo väčšine prípadov pomože sama. Ak sa budeme bať, tak príroda to má potom ťažšie ... .
Želám všetkým maminkám krásne zdravé miminká,
Čučoriedka
|
|
e-Liška |
|
(23.1.2005 15:23:17) Mila Leno, uplne chapu, ze si Ty sama nedokazes predstavit, ze bys rodila doma, protoze to v Tobe vyvolava obavy o vlastni dite (a budouci deti) - cetla jsi ale knizku od Henci Goer Pruvodce premyslive zeny na ceste k lepsimu porodu? Po jejim precteni a naslednem studiu dalsich pramenu jsem dospela k nazoru, ze porod v nemocnici muze byt stejnym rizikem jako porod doma, prinejmensim v pripade, ze se jedna o zdravou zenu s nerizikovym tehotenstvim a predpokladem pro normalni prubeh porodu (a muzu Te ujistit, ze s analyzou statistik a vyzkumu mam dost svych zkusenosti, abych dokazala odhadnout, zda s nimi autorka zachazi dogmaticky a demagogicky). Tolik k drzosti a nezodpovednosti zen, ktere voli domaci porod. K lepsimu zdravotnimu stavu nasich praprapra...: nemyslim si, ze jsme na tom zdravotne hur, nez ony - mame lepsi vyzivu, lepsi hygienicke podminky a lepsi pristup k zdravotni peci (ovsem ke vsemu podotykam, ze vseho moc skodi) - a proto, ne presto se dozivame vyssiho veku (a jsme i vyssi a robustnejsi a neumirame tolik pri porodech). Krome toho typicky porod pred sto lety neprobihal nekde na mezi nebo v brazde, ale doma v posteli.
|
|
|
Michal Pavlík | •
|
(21.1.2005 10:22:00) Jo, přesně tak. Většina žen tady argumentuje na základě zkušeností z většinou problematického porodu z jedné porodnice a to nejméně stejně emotivně, jako pan Marek, který má tu smůlu, že má za sebou několik desítek let meditací a osobních zkušeností i o tom, jak důležitý je okamžik porodu pro CELÝ život člověka (první čakra- barva červená, emoce-vztek, strach (ze života), krev, kosti,zuby děloha/prostata, peníze, schopnost plodit děti, tělesná nadváha/hubnutí, lpění na materiálnu, atd.) a snaží se vysvětlit mnoha lidem bez osobního prožitku a zkušeností mnohdy nevysvětlitelné. Nejde o to, jestli rodíme doma, nebo v porodnici, jde o to, že způsob vedení porodu a chování personálu má velký vliv na chování a zdraví narozeného dítěte. Je to bohužel něco, co současná věda NENÍ schopna změřit a zjistit a na zkušenosti z regresních terapií a meditací zvysoka kašle, neb současný přístup je pro ně mnohem jednodušší. (Je to stejně pokrytecký přístup, jako katolické církve, která do roku 533 uznávala reinkarnaci a pak ji z politických důvodů přestala hlásat a dnes se bije v prasa, že je jediná pravá a všechny spasí.) Jde o to, že lékaři při běžných porodech zbytečně používají chemii, nutí maminky rodit školským způsobem (čest výjimkám) a o nějakém vlivu na život člověka se jim ani nezdá. A porodnictví je jen odraz současného přistupu lékařů k nemoci a člověku. Samozřejmě, že dnešní lékařská věda je schopna zachraňovat životy a taky to dělá. Ale na stranu druhou přistupuje k člověku jako k mechanicko-biologické loutce a ničí zdraví neinformovaných, na lékaře odkázaných pacientů, kteří prostě jinou volbu neznají, způsobem naprosto zavrženíhodným (viz zcela nekritické cpaní hormonů, antibiotik, neznalosti vzájemného vztahu orgánů, nedokonalé vyšetřovací metody, založené na sledování několika měřitelných hodnot nebo až fyzického poškození orgánu, odmítání zásadního vlivu psychiky na nemoc, atd.). Pokud jde o mechanické problémy typu zlomená noha, žlučníkové kameny, císařský řez, tak to zvládají perfektně - pokud jde o biochemii, nebo psychosomatiku, tak jsou většinou v ... Mých několik spolužáků jsou lékaři, mám známého na vysokém postu ve farmacii a mohu potvrdit z jejich zkušeností, že pokud se lékař rozhodne jít trochu jinou cestou, než je ta "pravá", je okamžitě smeten svými "kolegy", nebo naráží na odpor pacientů, pro které je jednodušší být odkázán na lékaře a cpát se prášky (je to jinak super byznys) než na sobě poctivě pracovat. Nemoc není zpráva o stavu duše, ale něco nepříjemného, čeho se musíme rychle zbavit. Porod není přechod dítěte do nového prostředí, kdy se formuje jeho zásadní vztah k životu, ale mechanické vypuzení plodu z dělohy. Samozřejmě, že pan Marek není žena, nemá svoji polikliniku a asi mít ani nebude. To, že je emotivní, se mu nedivím. Pokud by mně, jako zahradníkovi, někdo vykládal, že Přemek Předlaha je zahradnický fenomén, tak se budu chovat stejně, protože v tomto okamžiku veškeré logické argumenty nemají smysl a prostě nejsem zenový mistr, který zvládá každou situaci (což je asi málokdo z nás, a pokud někomu na někom něco vadí, tak je to jen efekt zrcadla- co mi vadí na druhém, to je moje vlastnost, kterou si neuvědomuji). Nemusím být lékař, abych si mohl dovolit kritizovat chování lékařky, která nechá čekat dvě hodiny starou babičku v čekárně se slovy "Teď pracuji!" a přitom je slyšet, že se se sestřičkou baví o receptu na buchty a o manželovi, nebo že lékaři nechali moji máti v Brně Bohunicích málem vykrvácet a až když omdlela, s ní něco začali dělat, nebo že lékař mému otci naordinoval lék, který byl v kontraindikaci s jeho onemocněním, že když manžel pacientky v Třebíči na gynekologii dával před x-lety doktorovi 500 Kč (to byly ještě slušné peníze), tak pan "lékař" odvětil: "Tak málo si vážíte zdraví své manželky?", atd. A o tom je i příspěvek a kniha pana Marka - aby se lékaři zamysleli, zda to, co se ve škole naučili, je to nejlepší, co mohou svým "pacientům" dát, maminky (obecně "pacienti") pak nad tím, co porod je, jaký je jeho význam, a pokud je přístup lékaře v rozporu s tím, co cítí, aby spolu se svými manžely daly najevo svoji rozhořčenost (nebo naopak spokojenost) tak, aby špatní lékaři odešli, a ti dobří zůstali. Každý, třeba i kontroverzní, příspěvek, který vede lidi k zamyšlení a přehodnocení svých znalostí a hodnot je nesmírně cenný, pokud si to uvědomíme. Povzbuzuje nás hledat nové cesty a informace - a o tom - by to mohlo být.... Takže všem přeji, aby v příspěvku Vl. Marka nehledaly/i emoce, ale nové poznatky, které pomohou zlepšit jejich život, protože to bylo původním cílem...
www.reflexniterapie.aktualne.cz www.aura-soma.cz/aura-soma.php www.alkion.cz www.volny.cz/modraalfa www.volny.cz/jhavelka/ma_kniha.html www.dedekkorenar.cz www.hadek.cz www.bachovky.cz www.relaxmusic.cz www.didgeridoo-shop.cz/
knihy: J. Gray: Ženy jsou z Marsu, muži z Venuše a děti jsou z NEBE J. Prekopová: Děti jsou hosté, kteří hledají cestu Z. Blechová: Jak lépe porozumět dětem G. Chapman: Děti a pět jazyků lásky H. Cloud: Děti a hranice V. Marek: Hudba jinak V. Marek: Tajné dějiny hudby
|
Jaga | •
|
(22.1.2005 20:25:25) Problém je,že žena při a po porodu je velmi zranitelná a závislá a na boj s úřední mašinérií se naprosto necítí - a to ještě dlouho po porodu. Většina žen ráda ke své škodě a ke škodě těch ostatních příšerné zážitky z porodu raději potlačí do podvědomí. A ty, co měly štěstí, si libují, jak o ně bylo dobře postaráno.
|
|
Pavlíková | •
|
(23.1.2005 18:08:13) Michale, krom příjmení máme možná i podobný filozofický postoj k upřenostňování léčby kašle alternativními méně škodnými způsoby, ale málo platný - zlomenina patří do sádry, akutní apendicitída na chirurgii, a stagnující porod lépe ukončit sekcí. V některých akutních případech má klasická medicína navrch - zejména, když je potřeba rychle jednat. Na byliny, homeopatika a jiné je dost času pak.
|
|
Zuzana + chlapeček 8 měsíců | •
|
(23.1.2005 20:27:59) Pane Pavlík,
nedávno mi zemřela příbuzná na rakovinu. Víte jak? Když zjistila první příznaky, pozvala si léčitele s virgulí. Potom se u ní vystřídali další čtyři. Potom zemřela. Jak víme, klasická medicína dokáže určité procento rakoviny vyléčit. Když se přijde včas. Když lékař zanedbá povinnost, skončí u soudu a v krajním případě ve vězení. Když léčitel zanedbá povinnost a pacient mu zemře, nikomu to není divné...
Rodila jsem letos v nemocnici na Bulovce - klasický porod a byla jsem velmi spokojená. Mám krásného a zdravého synka.
Zuzana
|
*Aida* |
|
(23.1.2005 21:32:01) Zuzano, kazdy mame pravo volby. Priznavam, ze kdyby se tohle stalo nekomu z mych blizkych, nesla bych to velice tezce. Ale pokud ten clovek ke klasickemu lekari nechce, ostatni s tim moc nenadelaji a je to velice tezke :o(. Je to slozita problematika a ti, kteri zustanou, se pak nejakym zpusobem musi vyrovnat s tim, ze to mozna mohlo byt jinak. Hodne sily.
|
|
Olga, 19m. mimi | •
|
(23.1.2005 21:36:32) Můj dědeček, když onemocněl, nebyl ani u jediného léčitele, naopak navštívil bezpočet lékařů klasických, a přesto zemřel na rakovinu. Aniž by to někomu bylo divné a aniž by šel za to kdokoli před soud. Proč taky? Naprosto nechápu, o co se tady snažíte. Každý snad máme právo rozhodnout se zcela podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jak budeme v případě nemoci postupovat. Špatní odborníci a břídilové jsou mezi léčiteli i mezi lékaři, a naopak v obou skupinách lze narazit na špičkové profesionály, kteří člověku skutečně pomohou. Ale někdy prostě již pomoci nelze. A nikdo, a to ani vy, není tak vševědoucí, aby mohl jen tak říct: "Kdyby šel hned k lékaři, mohl žít." Protože stejně tak by se dalo říct: "Kdyby šel hned k léčiteli, mohl žít."
Snadno se odsuzuje, snadno se hází všechno do jednoho pytle... ale nehrajme si na vševědoucí a nechtějme rozhodovat o životech jiných. Většina lidí není schopna přijmout zodpovědnost ani za sebe sama, a chtěli by být přitom odpovědní i za jiné lidi...
|
*Aida* |
|
(23.1.2005 21:46:57) Olgo, nejdrive jsem take chtela napsat neco v tom stylu, cos napsala Ty. Jenze ono pro nekoho, kdo veri, ze by klasicka medicina pomohla vice, je neco takoveho opravdu prevelice slozite. Stejne tak by to bylo v pripade nekoho, kdo veri jedine alternativnim metodam a jeho pribuzny se rozhodne lecit chemoterapii atd.
|
|
|
Michal | •
|
(24.1.2005 12:17:56) Zdravím, kdo u svého příspěvku napsal mail, tomu jsem na něj odepsal, sám jej neuvádím, protože mám jen do práce a ten nechci veřejně používat. Milá Zuzano, kdo si k sobě pozve "léčitele" s virgulí, a má rakovinu, tak je to slušně řečeno jeho osobní rozhodnutí. Vím, že to byla Vaše maminka, a proto nechci používat ostrých slov. Ano, veřejnost vnímá léčitele jako nevědeckou skupinu lidí, kteří se snaží léčit. Ale jsou doktoři a "doktoři" a léčitelé a "léčitelé". Šarlatání jsou v obou skupinách. A taky neznám doktora, který by byl postižen za to, že někoho mohl vyléčit a nevyléčil, ač jsou "teoreticky" zodpovědni. Btw. můj bratr zemřel na rakovinu v odborné péči lékařů. A nekamenuji je za to. Bylo to osobní rozhodnutí mého bratra, a ač jsem jej měl rád, nenechal si pomoci (a jeho smrt byla pro mne podobně tvrdá, jako úmrtí Vaší maminky). Osobně doporučuji jen to, co mám vyzkoušené na sobě. Jsou věci, které se vysvětlit nedají, třeba jak chutná polibek, nebo jak sladký je cukr. Podobně Vám ani nemohu vysvětlit, jaké to je pracovat s podvědomím pomocí Modré Alfy nebo Aura-somy. Je na Vašem osobním rozhodnutí, zda to vyzkoušíte, nebo ne. Co se týče léčby těla, reflexní terapie je velice účinnou metodou, kterou dokáže pochopit i materiálně založený člověk a je mnoho lidí, kterým pomohla vyléčit se z rakoviny. Záleží na Vás jestli se necháte ovládat svou nenávistí (i ta má v úrčitých okamžicích života své místo a v tomto případě by bylo chybou Vás odsuzovat - ale pokuste se, až bolest opadne, nezůstat v ní uvězněna) vůči všem, kdo nemá bílý plášť, nebo začnete hledat dál... Btw, mě umřel tatínek, když mi bylo šestnáct. Nebylo to pro mě lehké, protože jsme se m. j. museli i odstěhovat z domu a zahrady, kde jsem vyrůstal, což dodnes ve své mysli řeším, protože tam zůstalo moje dětství. K alternativním metodám léčení jsem se dostal díky tomu, že jsem pochopil, že současné lékařství v mnoha (neříkám že ve všech!) směrech nefunguje na základě osobních zkušeností. Co se týče odchodu Vaší maminky, v Aura-somě existuje lahvička č. 78 (www.aura-soma.cz/aura-soma.php), pokud máte zájem zkuste se domluvit v dubnu na www.alkion.cz (paní teď jde na operaci za lékaři - prostě i klasická medicína MÁ své místo). Tato lahvička pomáhá těm, kteří zůstali, aby se dokázali rozloučit. Přeji Vám rozhodnutí, které přinese klid Vaší rozbouřené dušičce.... Michal
|
Zuzana, Filip 04+Mandy 06 |
|
(24.1.2005 20:51:17) Michale,
Vaši odpověď jsem si přečetla a mám dojem, že jste celkem milý člověk. Bohužel vás musím poopravit. Nezemřela mi maminka, ale manželka mého bratra. Moje maminka je zdravá jako řípa a je to nejaktivnější člověk z naší rodiny. Pokud budete chtít přesvědčovat lidi o své pravdě, měl byste si lépe promyslet i tato banální tvrzení.
Moje dušička není rozbouřená, nenechám se ovládat nenávistí, jenom mám úctu k lékařům a často se nestačím divit, jak je lidé napadají. Kdykoli jsem měla zdravotní problém, lékaři mi pomohli. Proto nemám vůbec zájem kupovat si vaše barevné lahvičky.
Zuzana
|
Michal Pavlík | •
|
(25.1.2005 9:11:55) Zdravím Zuzano, omlouvám se za maminku, nevím, jak jsem k ní došel... Asi že to byla diskuse o maminkách :-) Lékaře nenapadám, mám mezi nimi hodně spolužáků a kamarádů, mnozí z nich ve svých hovorech přiznávají, že současná medicína jde jiným směrem, než to sami cítí a pokud by v nemocnici začali integrovat do praxe jiné, než oficiální poznatky, byli by svými kolegy nemilosrdně smeteni bez ohledu na výsledky. Domníval jsem se, že z mého příspěvku jasně vyplývá, že klasická medicína své místo má a že rozlišuji mezi lékařem a "lékařem". Úctu mám ke všem, kterým jde v první řadě o zdraví pacienta. Jsou dvě roviny pohledu na klasickou medicínu: jednou je chování lékařů a jejich přístup k pacientům - ten mohu podle zkušeností svých, mé rodiny a známých až na čestné výjimky (které se liší nemocnice od nemocnice a lékař od lékaře) prohlásit za otřesný, nemá smysl vyjmenovávat. Rovina druhá je podstata léčení, z kterého současná lékařská věda vychází a která využívá jen zlomek potenciálu, kterého je možno dosáhnout - a to díky své neschopnosti a hlavně neochotě integrovat poznatky, které nejsou v souladu s lékařskou většinou (protože v zahraničí se mnohé již používá a lékařské výzkumy, které jsou v rozporu s hlavním proudem (a záměry farmaceutické lobby) jsou v lepším případě opomíjeny). Další věc je, že přírodní léčba vyžaduje od pacienta aktivní spolupráci a jsem si vědom toho, že mnozí lidé na tento přístup prostě nejsou připraveni. . Pokud jste SPOKOJENÁ s lékařskou péčí, NENÍ DŮVOD se o čemkoliv jiném bavit a HLEDAT jiné cesty, své názory a zkušenosti nabízím těm, kteří spokojeni nejsou, nebo jako informaci pro ty, kteří rádi hledají vlastní cestu. K alternativní léčbě se mnohdy uchylují lidé, nad nimiž lékaři často již zlomili hůl, obvykle ve vážném stavu, a pak se někteří diví, že to nefunguje. Nevím, jak jste došla na to, že Vám vnucuji nějaké lahvičky a že jsou "moje". Jestliže někdo napíše nějakou informaci, nebo řekne, že má s něčím dobré zkušenosti, není to vnucování. Vždy se snažím psát, že je na svobodném rozhodnutí každého, co si vybere a na tom trvám. "Lahvičky" jsou anglické výroby, používají je terapeuti na celém světě, mimochodem Rescue remedy z Bachovy květové terapie (což je podobná terapie) jsou povinně ve výbavě západoevropské policie a lékařů. Zdravím Vaši maminku a přeji jí hodně zdraví.
Krásný den přeje Michal Pavlík
|
|
|
|
|
|
Hanča | •
|
(24.1.2005 11:21:07) Tak si pročítám diskusi a právě jsem narazila na příspěvek pod který bych se podepsala. Přece nejde o to jestli rodit doma, nebo v nemocnici. Moci se tak pohybovat a rodit v poloze která jsem cítila, že mi bude příjemná... ach jo... Kdy už tohle někdo pochopí a nebudou nám nutit klistýr, holení a epidurály a polohu na zádech, protože pro porodníky je to pohodlné. Kdy?
|
Lucie, Amaia+Eneko+Julen |
|
(25.1.2005 17:51:59) Hanco, souhlasim, ze at si kazda maminka vybere to, co ji nejlepe vyhovuje. Nesouhlasim ovsem s tim, ze se v porodnicich vnucuje klystyr, vyholovani a poloha (nejcasteji na zadech). V nekterych mozna jeste ano - ale opet zalezi na tom, co si vyberes. Vetsina porodnic jiz "povinne" nedava klystyr ani nevyholuje; ani netrva na poloze na zadech. Ja jsem rodila bez klystyru, bez holeni a v poloze, jake jsem chtela. Rodila jsem v porodnici - v Krci.
|
Sylvie |
|
(25.1.2005 18:32:40) Vidíš, Lucko, a já mám právě s Krčí špatnou zkušenost. Porod byl už "dávno", prosinec 2000, takže "už" před čtyřmi lety. A ani mi tak nešlo o to, že mi VNUCOVALI léky proti bolesti (resp. masírovali mozek manželovi, že nejsem normální, když je nechci), ani nejde o to, že jsem musela ležet NA ZÁDECH, a to i v PRVNÍ době porodní nebo snad dokonce že jsem se musela POHÁDAT ABY MI NA POKOJI laskavo nechali moje vlastní zdravé dítě... Jde o to, že když jsem se PŘEDEM informovala, tak mi nestoudně LHALI DO OČÍ, že u nich se to nedělá... Při porodu skutek utek. K druhému porodu už jsem si zjišťovala obezřetněji, bylo mi vcelku šumák, čím mě hodlá balamutit personál ;o) a spíš jsem poslouchala samotný ženy, jak v nemocnici vycházeli vstříc jejich požadavkům. Ano, našla jsem si nemocnice, ve kterých byla šance, že s prořízlými ústy porodím tak, jak chci. Měla jsem štěstí, nakonec jsem byla nasměrována na nemocnici, kde ta "prořízlá ústa" nebyla podmínkou. Přiznávám, že tak pohodový porod jsem si ani neuměla představit. A je to něco jiného, než když si člověk o něco ZCELA SAMOZŘEJMÉHO musí říct, přání několikrát zopakovat a ještě to před personálem obhajovat... a pak mu snad vyjdou vstříc... Děkuji, to už jsem si zažila. I tak se dá rodit... ale proč? Nedávno jsem něco vyhledávala na katalogu porodnic na stránkách Aperia - jsou tam formuláře, které o sobě vyplňovaly samy porodnice - a můžu říct, že z těch, na které jsem tam narazila, bych si fakt nevybrala :o( Asi právě proto, že už jsem "zmlsaná" druhým porodem... Je to od věci, ale nejvíc mě v jednom formuláři dostalo, jak tam nejdřív vyjmenovali, jak je možné rodit (na stoličce, na vaku, vkleče, vsedě...), načež následovalo: Dvěma nejčastěji praktikovanými polohami jsou klasická poloha s upoutanýma a tatáž poloha s volnýma nohama. No, v tu chvíli jsem nevěděla, jestli se mám chechtat, nebo brečet zoufalstvím ;o)
Některé zkušenosti jsou nepřenositelné, takže pokud si je člověk neprožije, tak se mu špatně chápou. Docela hezky to je popsané v článku Jak mi ukradli porod.
S.
(Tuším jsi to byla ty, s kým jsem se nedávno bavila, žes měla u porodu svoji soukromou lékařku? Pak předpokládám, že základní věci kolem vedení porodu jsi s ní měla domluvené předem, takže jsi asi byla v trošku jiné situaci, než třeba já - každý mi jenom odseknul, že je sice hezký, že mi to někdo od nich slíbil, ale že ONI to nebyli a u nich se to prostě dělá takhle...)
|
|
(25.1.2005 18:53:09) To, ze jsem uvedla Krc, byl spis jen dodatek. Proste jsem rodila ve "velke" porodnici neboli "tovarne na deti", jak se tomu tady rika. Mas pravdu, Silvie, teorie se casto od praxe lisi. Tim myslim, ze v tomhle pripade se porodnice vychloubaji necim, co nemaji/nedelaji nebo nabizeji/delaji a pritom to neni pravda. Pokud by porodnice byla soukromy podnik, tak bych celkem i chapala jejich "klamavou" reklamu. Kratkodobe je takovyhle postup vyhodny, dlouhodobe firmu zabije. Jenze takhle? Jde jim vlastne "jen" o povest, ze? Takze si muzou dovolit "lhat", i kdyz vedi, ze se spatnymi referencemi pujdou lidi nekam jinam. Jenze oni se proste muzou spolehnout na to, ze jim tam stejne spousta maminek rodit prijde, protoze u nas jeste neni tak velka moznost vyberu...Ano, byla jsem to ja, ktera mela svoji lekarku u porodu; a zrejme je v tom bohuzel velky rozdil oproti tem, kteri sveho porodnika u porodu nemaji. Staral se o me ale take normalni personal z nemocnice a nikdo mi nevnucoval klystyr, holeni, polohu ani "neco proti bolesti". S nejvetsi pravdepodobnosti se ridili pokyny doktorky. Takze ja jsem nakonec byla velmi spokojena s prubehem porodu (ve velke porodnici ale se soukromou peci), tak jako ty v male porodnici, kde take neudelali nic proti tvym pranim. Od kamaradek a znamych ale vim, ze i v nekterych dalsich prazskych porodnicich nedavaji klystyr ci neholi, pokud to nechces, a rodit muzes v ruznych polohach. Rodila jsi v Krci pred ctyrmi lety. To je docela dost dlouha doba na to (zvlaste v poslednich par letech), ze se tam jejich pristup trochu zmenil, nemyslis?
PS Clanek si prectu, az budu mit chvilku. Nerodila jsi nahodou ve Vrchlabi?
|
Sylvie |
|
(25.1.2005 19:38:31) Lucko, VÍM, že se to v Krči změnilo. Mimo jiné jsem tady na Rodině našla reakce cca čtvrt roku poté, co jsem jim posílala stížnost - a ejhle, byla jsem celkem překvapená, že na některé záležitosti reagovali změnou ;o) (příspěvky ještě čtvrt roku před stížností byly shodné s mými zkušenostmi... stížnost jsem psala cca půl roku po porodu). Nicméně už bych tam nešla vlastní lékařkou. Mně taky nikdo nevnucoval klystýr nebo holení :o) "Jenom" to byla spousta dalších "drobností" okolo. Občas mám z Rodiny pocit, že vstřícná porodnice nedává klystýry ani neholí... a na ostatním nezáleží... Jenže on přeci porod není jenom o klystýru ;o) Nejvíc to asi opravdu bylo o tom, že z předchozích dohovorů jsem očekávala něco jiného, než co mi pak ve skutečnosti bylo nabízeno...
MMCH holčiny na pokoji byly spokojené... jediná nespokojená jsem byla já a jedna mamina s předchozí zkušeností, která to ovšem brala jako že nic jiného od našich porodnic holt člověk očekávat nemůže... jo, a taky jedné té spokojené mamině jsem její spokojenost nabourala, když se dozvěděla, že JÁ měla po příchodu na oddělení mimi u sebe, a jí ho "nikdo nenabídnul" a přitom by ho taky chtěla... no, mně ho taky nikdo nenabídnul, vyhádala jsem si ho :o( Při druhém těhotenství jsem z toho měla noční můry - zdávaly se mi sny, jak porodím a okamžitě se s mimčem musím utíkat někam schovat nebo se o dítě prát s personálem :o(( Brrrrr.
S.
|
Sylvie |
|
(25.1.2005 19:41:19) Aha, vypadnul mi kus věty :o) CHtěla jsem napsat, že do Krče bych už nešla ani s vlastní lékařkou. Jinak já podruhé opravdu rodila ve Vrchlabí - ale ten odkaz na článek není článek ode mne :o)
S.
|
|
(25.1.2005 20:55:26) No, Silvie, ja puvodne reagovala na Hancin prispevek, tazke jsem se omezila na jeji "stiznost" na klystyr, holeni a poloh. Jinak i ja ocekavam od vstricne porodnice vic, nez jen to;o))) Co se tyce tve zkusenosti - musela jsem se zasmat, i kdyz je to smutny. Taky mam zkusenost - netyka se to jen porodnic - nekteri lide to treba nemaji v povaze, ale nekteri (tech je taky dost) treba bohuzel nejsou jeste zvykli na to, ze si muzou a MAJI stezovat, otevrit pusu, kdyz se jim neco nelibi. Myslim, ze je to jeste pozustatek z minulosti - kdyz si clovek tenkrat stezoval, byly z toho jen velke potize. Tak uz si to pak radeji netroufnul. Plati to bohuzel casto dones, hlavne u ruznych "vsemocnych a vsemoudrych" instituci. Videla jsem podobnou situaci mnohokrat na uradech, kdyz se veledulezita pani urednice chovala k navstevnici jako k podradne osobe, pripadne ji servala, ze ma neco spatne atd. A dotycna navstevnice se ani nedovolila na cokoliv zeptat. Venku si pak stezovala ostatnim cekajicim navstevnikum...Podobna situace se nekdy vidi i v obchodech (hlavne v tech velkych retezcich jako Tesco, Carrefour). I kdyz mnohem mene casteji, nez na uradech. Obchody, zejmena ty male musi ovsem obstat v konkurenci, takze si nemohou nevstricnost k zakaznikum dovolit. Ovsem bohudik se stale vic a vic setkavam s velmi vstricnymi urednicemi ci prodavackami;o)) Ted si predstav, jak by to vypadalo, kdyby existovalo vice soukromych porodnic...to by poradne zahybalo s klientelou tech velkych;o) No, jak rikas, jsou lidi, kteri se s tim spokoji a ani se nepidi po necem vic...mnohdy bohuzel nevedi, o co tim prichazeji...
|
|
|
|
|
|
|
|
Moní Žbluňk | •
|
(18.3.2005 14:50:13) odpověď je nasnadě....jak by řekli někteří porodníci: protože v porodnicích to tak už děláme dvacet let a jsme zvyklí miminko odebírat a jsme zvyklí, že rodičky rodí v leže a kvůli vám to "zaběhané" nebudeme měnit...jak by to potom vypadalo? když je vás tu tolik? by se nestihlo...
tak PROTO lidé uvažují o porodech doma s PA v naprosto klidných podmínkách pro rodičku....protože se mi zdá, že v porodnicích (jasněže jak v kterých, ale v těch o kterých mluví pan Marek) uvažují spíše o klidných podmínkách pro lékaře - jak jste napsala, lékař si pod rodičku nelehne, i kdyby MĚL, protože jí to zrovna takhle nejlíp vyhovuje a třeba nejmíň bolí, tak proč by pro pohodlí doktora měla být uvázaná ve třmenech...protože "každá to tak zvládla, tak vy taky maminko, šup"...
chcete aby se uvažovalo spíš o změnách v porodnicích, ale k těm bude jen těžko docházet, v nemocnicích, kde pracují doktoři odchovaní socialismem, potřebují především platy a kde mají naučené postupy, které nehodlají měnit...
|
|
|
Olina | •
|
(21.1.2005 2:11:32) Jo, tyhle sídlištní a zacpaná Praha protiargumenty porodu doma gynekologů znám. Vytáhne to na tebe jakýkoliv porodník jako básničku. Je to podobné, jako kdysi psaly v novinách v okurkové sezoně o české učitelce, kterou sežral u Jadranu žralok.
|
feuer/5 | •
|
(21.1.2005 10:13:40) kdyby mely jistotu, ze budou respektovana jejich prani a ze k nim bude pristupovano citlive a s pochopenim, jiste by do porodnic chodily bez vetsich obav. profesni nadrazenost lekaru a s tim spojene osobnostni deformace, ovsem ve vetsine pripadu, neumuznuji odbornikovi pomoci zene prozit narozeni ditete plnohodnotne. co s tim? kdyz cekat desetileti na vymenu kadru, nemozno..?
|
Baba Jaga | •
|
(21.1.2005 14:33:09) Jo, souhlasím s tím, že doktoři si myslí, že jsou polobozi, že smějí všechno a vědí všechno. kdo má dostatek sebedůvěry a zdravý selský rozum, nenechá sebou zametat. Vím, že zrovna u porodu je to těžké, žena je přecitlivělá atd. Taky chápu a věřím tomu, že traumatický porod poznamená ženu a dítě na celý život. Ale to všechno pro mně není argument pro to, aby se houfně rodilo doma. Je to argument pro to, aby doktoři sklopili hlavy, sestoupili z nebes a chovali se empaticky a slušně. Další věci jsou otázkou peněz /u Apolináře např. ani není prostor pro to, aby tam KAŽDÁ matka měla "svůj" pokoj k porodu. Denně tam může rodit třeba 12 žen a ta porodnice není hotel, prostě tam ty místnosti nejsou. A že 90% porodů je fyziologických? No a? 10% rozika je málo? Na každém životě záleží!!! Navíc, fyziologický porod se během chvilky může změnit v patologický. Vždycky by lékařská péče měla být nablízku.
|
Jana Novotná | •
|
(21.1.2005 15:50:15) Proč tedy u Apolináře nesníží počet porodů. Proč nevybaví kliniku porodními pokoji, aby každá rodička měla svůj?Proč nemá rodička během porodu svou porodní asistentku?Proč je vázaná péče o těhotnou na nemocnice. Myslím si, že na to jaký diskomfort u Apolináře nabízí, jsou apolinářští gynekologové nepřiměřeně sebevědomí,arogantní a nároční(finančně). To se ale týká všech porodnic v Praze (ÚPMD, Motol, Bulovka...).Nenáročnost,neiformovanost a hlavně solventnost(úplatky...) však čekají od českých rodiček a jejich rodin.Úporná snaha lobovat proti porodním domům a porodům doma proto postrádá ze strany lékařů,kteří nedokáží poskytnout adekvátní služby všem rodičkám,logiku.Známe názory např. prof. Hájka od Apolináře(velkého poradce MZ), který by nejraději ženy, které nechtějí rodit podle jeho představ, posadil do vězení (novodobý hon na čarodějnice v Čechách).
|
Baba Jaga | •
|
(21.1.2005 20:57:15) To je fakt vtipné. Proč neudělají z porodnice porodní dům...:-)))- zkuste hádat! Myslíte si, že mají miliony na kompletní přestavbu? Jinak rodička tam má u porodu svou PA. Arogantní a nafoukaní možná jsou a to by ani pokoje nezměnily, to je v něčem jiném. Názory prof. Hájka znám a on si to může dovolit. Zachránil za svoji praxi tolik rodiček i dětí, že si může dovolit nesouhlasit ostře s porody doma. Proti ničemu jinému není. Když jde všechno dobře,stačí AP,běda, když ne! Ještě byste ráda měla vedle sebe zkušeného lékaře než kluka po škole. A že si za to nechají zaplatit? No a proč ne? Jedna paní tady kdysi psala, jak rodila doma, AP přijela z Rakouska a až po porodu!!-nestihla to. Takže jí za prohlédnutí placenty zaplatila 10 tisíc, na které tady na webu somrovala!!! Neuvěřitelé! Chtěli byste všechno zadarmo a na špičkové úrovni! Jenže to nejde, za všechno se platí. A připlatit si lékaři,jemuž důvěřuji, na tom nevidím nic špatného. Mnoho nemocnic to nabízí oficiální cestou.
|
Apolena. |
|
(22.1.2005 21:16:33) Heleď, babo Jago, ta paní, která rodila doma a měla PA z Rakouska, přispívá pravidelně na TVÉ porody, protože ona platí zdravotní pojištění. Tak nechápu, proč by ona měla dotovat tvůj porod, ovšem svůj si platit sama. A kromě toho, pokud vím, nikoho nenutila. Jsi docela trapná, fakt.
|
Milada. |
|
(22.1.2005 21:23:07) Sylvo,
no na to uz jsem ani nemela silu reagovat, byla jsem odrovnana uz z toho, ze zakon nam to neumoznuje...ale vyraz "somrovat na porod" mne vcera vazne popudil dost.
Milad
|
Apolena. |
|
(22.1.2005 21:50:28) Jo, mně to popudilo docela hodně, vzhledem k tomu, že Johanku znám a vím, že jako OSVČ platí zdravotní pojištění, ze kterého ovšem nic nemá. Všem přijde naprosto normální, že porod v porodnici je zdarma (tj. nemusí se "oficiálně" nic platit), ačkoliv je dražší; ovšem pokud někdo chce porodit jinde, přeci mu nikdo nebude na porod přispívat! A proč ne!? My přeci platíme zdravotní pojištění úplně stejně, jako ženy, které rodí v porodnici!
Zlobí mě tahle netolerantnost. Jsi jiná = jsi špatná.
Zajímavé je, že takhle netolerantně se projevují pouze skalní příznivci medicínsky vedeného porodu. Mně totiž nepřipadá, že by na sebe útočily dva tábory. Ze všech těchle diskuzí mám spíš dojem, že se "domarodky" brání útokům netolerantních lidí. A protože ty odsuzující příspěvky jsou pořád stejné, většinou i stejně hloupé, občas některá vyšumí (třeba já :-)).
|
Pepa | •
|
(23.1.2005 11:54:08) Tak uz vysum, protoze jedinou netolerantni pisatelkou jses tady ty! Docela zabavne, jak te dokaze vytocit nazor ktery se lisi od toho tvyho. Zamysli se nad sebou Sylvo, trapna jses tady jenom ty. Je to tvoje vec rodit doma, pri cteni prispevku mi behal mraz po zadech. No jo, hlavne ze jses tak informovana a sectena. Podle mne mas jednom stesti...... tak ti preju at ti to vydrzi.
|
Apolena. |
|
(23.1.2005 12:11:18) Díky, Pepo, štěstí opravdu docela mám. Nebuď ale smutnej, vzpomeň si na krásné přísloví "když se štěstí unaví, sedne i na vola" a neztrácej naději. Mimochodem - píše se "sečtělá", nikoliv "sečtená". Sečtená mohou být povětšinou jen čísla.
|
Baba Jaga | •
|
(24.1.2005 0:24:03) Díky Pepo.-))) Pro ty, co je vyděsil můj příspěvek: ta paní, co rodila doma, má péči "zdarma", tedy my všichni na ni přispíváme. Alternativní porodnic etady jsou. Zvolila si nadstandard v podobě drahé PA. Díky své "inteligenci" pak rodila sama a manžel cestoval s PA. Jak dokonalé! Vysněný porod, fakt! Proč bych já jí měla na její nadstandard platit??? Je to nemorální a je to somrování. Ať rodí doma, ať si pozve PA třeba z Toskánska, ale ať si to platí sama. Je to její volba!
|
Alena | •
|
(24.1.2005 18:56:53) A co se vám na tom nezdá, že má paní, co rodila doma, péči zdarma? Vy si snad za lékařskou péči platíte? Samozřejmě že ne. Všichni platíme zdravotní pojištění a všichni čerpáme z takto vybraných prostředků. Nevím, proč by dotyčná paní měla být výjimkou jen proto, že se nějaké zavilé odpůrkyni svobodné volby nelíbí způsob jejího porodu. Porodní asistentka u porodu není žádný nadstandard, na tu má nárok každá rodička, i vy.
|
Apolena. |
|
(24.1.2005 21:32:17) Aleno, jenže ona (= Johanka) tu péči zadarmo neměla, protože uhrazení péče porodní asistentky při porodu je vázáno na porodnici - absurdní, ale je to bohužel tak. Nevěř tomu, co napíše "baba Jaga" - nevím, proč to dělá, ale úmyslně šíří lži a fámy o porodech doma.
|
Alena | •
|
(25.1.2005 21:11:58) Aha, to jsem nevěděla:( No máme (ČR) před sebou ještě dlouhou cestu...
|
|
|
|
Alena | •
|
(24.1.2005 18:58:57) A mimochodem, kde jsou u nás ty "alternativní" porodnice? Pokud vím, existuje u nás jediná, která je skutečně nakloněna přirozenému průběhu porodu.
|
Baba jaga | •
|
(25.1.2005 0:02:56) Aleno, alternativni je kazda druha. zalezi na tom, jak MOC alternativni to chces mit. Jinak, muj prvni prispevek jsi nepochopila, protoze nejsi obeznamena s pripadem, o kterem jsem psala /jedna pani pred urc.dobou se rozhodla,ze bude rodit doma,v CR nesehnala AP,tak si ji sehnala v Rakousku. V den D cekala tak dlouho,az to dopadlo tak, ze manzel byl na ceste s AP a ona rodila doma s tchyni,jestli se nepletu. AP prijela az po porodu, zkontrolovala placentu a zkasla 10 tisic. A ta pani, co rodila, pak tady na webu zadala, abychom ji na tento nadstandard prispely. Sylva se plete, nejsou to zadne lzi, urcite se to da dohledat./Napsala jsem tady, ze je to jeji chovani nemoralni a na tom trvam! At si rodi treba s kozou, ale at si ji plati sama. Je to jeji rozhodnuti. Stejne jako moje, kdyz si chci vybrat porodnika, kteremu pak za porod zaplatim. V zivote by mne nenapadlo chtit tady po vas za to penize. To je uplne stejne!
|
Hana | •
|
(25.1.2005 11:52:15) Mila Babo Jago. Nemáš pravdu, že alternativní porodnice u nás je každá druhá, nevím kde jsi na to přišla. Mám za sebou jen jeden porod, takže ti taky mužu řict přiběh, jak mi dokrori zkomplikovali porod a malem mi udusili moje dite a to diky tomu, ze kdyz nastal porod tak jsem musela ležet pěkně na zadech. Cítila jsem, že to není ono, nemohla jsem tlačit nic, křížové bolesti šilene. Chtěli použit kleště chytraci. Nakonec je tam manžel seřval a pomohl mi do jiné polohy. Do pár minut jsem porodila v kleku, i když podle nich určitě neporodím. Přitom ta porodnice mi slibovala možnost volby polohy při porodu, jenže na konec porodu se muselo ležet na zadech, aby na to doktor "pěkně viděl". Pokud vim tak je to tak ve valné většině porodnic, bohužel. Ale je to už tři roky a tak se to možná změnilo, doufám.
|
Olina | •
|
(25.1.2005 13:43:19) Prosím tě, kde to bylo? Já jsem zjistila, že některé porodnice nabízí možnost volby polohy i během vytlačování (v druhé době porodní), ale nakonec se zjistí, že si na to jen hrají.Je potřeba vědět, kde porodníci nelžou a kde lžou.
|
Hana | •
|
(25.1.2005 15:13:18) Bylo to právě v Praze u Apolinaře. Ale bylo to před 3 a půl rokem, takže se to mohlo změnit. Oni totiž doktoři mají problém klečet na zemi a "chytat miminko", špatně se provádí nástřih a jiné kecy měli :(, ale že mě to takle bylo nepříjemné to je nezajímalo.
|
|
Olina | •
|
(25.1.2005 17:17:32) Musím smeknout před tvým mužem, že byl natolik duchapřítomný a pomohl ti změnit polohu. Opravdu smekám a klaním se. Více takových duláků u porodů a věci se dají do pohybu.
|
|
|
|
Alena | •
|
(25.1.2005 21:37:11) No, ten článek, pod nímž paní Johanka žádala o příspěvek na PA, která jí asistovala u porodu, jsem tady náhodou četla, už si vzpomínám. Ale nevzpomínám si, že by tady dotyčná někoho nutila, aby jí přispěl. Jen slušně žádala. Kdo chtěl, mohl přispět; kdo nechtěl, nemusel. Nechápu, proč vám to tak hrozně vadí. Mně na tom spíš vadí to, že jí tu péči neuhradila pojišťovna, jako kterékoli jiné ženě. A to jen proto, že porodila doma (na což měla samozřejmě plné právo.)
Jinak, "Babo Jago", četla jsem pár vašich příspěvků, a docela ráda bych věděla, co vás k tomu vede... K tomu, co tady píšete a jak vystupujete. Kdesi v této diskusi třeba tvrdíte, že PA tady k domácím porodům nechodí. Proč něco takového píšete, když je to holý nesmysl? Nevíte, jaká je skutečnost (PA k porodům domů samozřejmě chodí, ač jich zatím není mnoho) nebo to děláte schválně? Proč, prosím vás?
Taky mě celkem překvapilo, když jste tady v diskusi někomu napsala, že jím pohrdáte (Sylvii), že její názor pro vás nemá žádnou hodnotu a podobné věci... To by mě opravdu zajímalo, co vy jste za člověka, když se dokážete takhle vyjadřovat. Co vás k tomu vede? Co ve vás v této diskusi plodí tolik negativních emocí, že dokážete pohrdat ostatními lidmi?
Já prostě nerozumím tomu, proč se někdo (jako i vy) tolik snaží o to, aby v této zemi ženy neměly možnost volby. Nerozumím a opravdu mě nenapadá žádný možný důvod. Ženám, které chtějí rodit v porodnicích (mezi něž patříte jistě i vy, Babo Jago), v tom přece nikdy nikdo bránit nebude, ne? Jejich možnost jim zůstane. Proč si tedy s takovou razancí osobují právo rozhodovat o těch ženách, které se do ústavů uchylovat nechtějí? Proč nechtějí dovolit, aby tyto ženy měly právo možnost si svobodně zvolit místo, kde přivedou na svět svoje dítě? A proč jim ještě k tomu chtějí upírat právo na odbornou péči? A pak, proč to v ostatních civilizovaných zemích jde a u nás ne? No asi proto, že tady většina lidí stále smýšlí jaksi... postaru.
A pokud jde o ty alternativní porodnice, pak asi opravdu záleží na tom, co si kdo pod pojmem alternativa představí... Pokud si někdo jako alternativní představí porod na polohovacím lůžku (kde nemusí jen ležet, ale může, světe, div se, i sedět), možnost skákání na balónu, vonné tyčinky a kazety s relaxační hudbou, pak bude jistě spokojen ve většině českých porodnic:) Ovšem tady veškeré snahy o nějaké alternativy obvykle končí. Bohužel.
|
Apolena. |
|
(25.1.2005 22:06:22) Aleno, baba Jaga psala o mně. Známe se totiž z diskuzí na stejné téma (i když ona tvrdí - mimochodem pokaždé téměř stejnou větou - že se neznáme). Nevím, proč jí tolik vadí porody doma. Nechápu to u nikoho, ale ona je mimořádně vytrvalá a docela se vypracovala - od osobních urážek a nadávek k šíření fám stylem "rádio Jerevan" - vychází z pravdivého základu, který si ovšem patřičně upraví. Pravděpodobně je hodně nešťastná a hodně nespokojená. Občas si říkám, že to je možná muž, který nemá rád ženy a bojí se jich...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maja | •
|
(23.1.2005 11:22:10) Uplny suhlas! Konecne sa nasiel niekto, kto vystihol o co tu ide. Citala som clanok Vlasty Marka a musim sa priznat ze som v nom nenasla ziadny argument ktorym by ma presvedcil. Len same ohovaranie, zavist. Nechcem vidiet reakciu doc. Caldy, keby si to precital. Mimochodom: ako suvisi vyzor (podla Marka ze pan doc. je "dohola") s jeho lekarskymi - porodnickymi schopnostami? ved je to smiesne a priznam sa, pochopila som to len tak, ze mu Marek zavidi jeho muzske charizma. alebo sa mylim?A toto maju byt argumenty? je to len ubohe vylievanie si zlosti nad tym, ze v zmienenej diskusii s panom doc. neuspel (diskusiu som nepocula)a tak sa snazi svoje city vyliat na tychto strankach. Prepacte, ale nezda sa vam ze sme uz z toho vsetci vyrastli? Ja osobne by som radsej uvitala na tychto strankach nejake fundovane clanky lekarov-porodnikov. Tolko z mojej strany.
|
|
Lida, 2 deti | •
|
(23.1.2005 20:06:08) Jak jsi to myslela s tou mononazorovosti? Me pripada, ze zde naopak probiha mohutna vymena ruznych nazoru?
|
|
|