janna001 |
|
(16.9.2009 9:45:47) No nevím, nějak s tím článkem nemůžu souhlasit. Máme 2 děti, o třetím uvažujeme. První 2 argumenty v článku bych vůbec nekomentovala - to je prostě o lidech, bezdětné ženy taky kolikrát v práci slyší řeči, po kterých probrečí noc. Autosedačky považuju za důležitý a neumím si představit, jak v běžným osobáku vozím na zadním sedadle bezpečně víc než 3 děti - nepřipoutané. Nad DPH jsem se doposavad moc nezamýšlela, ovšem něco na tom je. A návštěva památek je často i nad naše finanční možnosti a číslo 1 - 2 návštěvy za rok se mi teď, když máme doma batole, zdá jako celkem idylický. Nemyslím si, že to rodiny s více dětmi mají nějak jednoduché. Ale je i dost rodina např. se dvěma, které na auto nemají vůbec a co jim pomůže nářek nad tím, že ubohé děti musí jezdit MHD? A co třeba matky dvojčat? S kočárem nikde neprojedou, rodičák taky dostávají jeden, i když náklady mají dvojnásobné... Osobně se přikláním k méně skuhrání a více osobní snahy.Klub je ovšem dobrý nápad.
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 14:12:20) Je to nepochopení problému. Stát málo podporuje rodiny s dětmi, naopak existující systém důchodového zabezpečení je přímo vysává. Nejde o skuhrání či neskuhrání. Jde o odstranění nespravedlností. O to, že vychováváme lidi, kteří jednou budou daňoví poplatníci pro tento stát, a jsme za to biti.
|
jak |
|
(16.9.2009 14:19:36) Jano Budilko, jaka nespravedlnost? Nikdo nikoho nenuti mit deti. Ja nevim, ale prijde mi normalni, ze se o ne postaram a taky mi prijde normalni, ze si na duchod setrim uz od 25 let. Proste nespoleham na stat. To je jako, kdyz zednik hejka, ze ma mene penez nez lekar. Proste rovnost ve vsem skoncila a je jasne, ze se tremi detmi nebudu kazdy rok letat na dovcu v lete a v zime jako ten, kdo ma dite jedno. Ale to si musi vsichni srovnat v hlave. Stat by mel vice podporovat treba nemocne, zamestnanost matek atd., ale rodina se ma o dite postarat. A mam deti tri podotykam.
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 14:23:07) To je moc hezké, že nespoléháš na stát.
Taky bych na něj radši nespoléhala a důchodový systém nechala zrušit. Protože děti, které vychováváme, budou jednou platit důchody i těm bezdětným. Kteří do výchovy dětí nic neinvestovali a ještě jim zbyly prostředky na spoření.
Já osobně si na důchod nepřispořuji, aspoň zatím. Protože zatím všechny prostředky spolykala právě ta výchova dětí, hlavně tedy pobyty na rodičovské dovolené.
Jinak, je moc hezké, když někdo vyznává individualismus, ale v tom případě by neměl profitovat na bonusech, které tento systém poskytuje.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(16.9.2009 17:02:09) naprostý souhlas, napsalas to za mě
|
|
Ráchel, 3 děti |
|
(16.9.2009 17:02:15) naprostý souhlas, napsalas to za mě
|
|
Hanka+2holky |
|
(16.9.2009 19:11:11) Někteří by dali za děti cokoliv,kolik trápení si musí užít,začneme-li teda všechno přepočítávat na peníze-tak taky kolik je to stojí a nic...... Svoje děti mám,protože jsem je chtěla,počítám,že je budu živit a nečekám na stát.Jo,mám štěstí,máme práci,ale politika-ty máš tolik dětí,tak se budeš mít,ty nic-tak smůla-dost hrozný ne?Pak začneme třeba ve zdravotnictví počítat-a taky už je vyčerpáno,tak nebude léčba-prostě systém solidarity je a hotovo.Oni zase ti bezdětní nemají mateřskou,chodí stále do práce,odvádí daně.....Všechno má svoje.
|
Stáňa a dva kluci |
|
(16.9.2009 19:12:58) Hanko se solidaritou souhlasím, ale zaujalo mě, že nemají mateřskou a chodí stále do práce...já jsem se nikdy tak nenadřela v práci jako na mateřské.
|
Hanka+2holky |
|
(16.9.2009 19:21:15) To já si mateřskou nemůžu vynachválit.Jako zvyklou na noční mě vstávání nerozhodilo,takže to v pohodě.Holky jsou sice živý,ale chtěla jsem je,holt stará matka a užívám si je,do práce chodím částečně od 8M(abych nevypadla).Dřív jsem dělala úvazek 1,0+dalších 80hodin navíc ve službách-takže fakt dobrý
|
Hanka+2holky |
|
(16.9.2009 19:30:56) Jo,a doufám,že třeba ještě jednou....Velké rodiny-zvlášť ty,co nefňukají,děti mají plánovitě-i s ohledem na starosti a osobní uskrovnění-prostě obdivuju.Kolega má 4,vyslechla jsem si od jedné známé,že nezodpovědnost-ale oni je chtěli,těšili se,žijí jinak-bez dovolených u moře,tak jak jim to vyhovuje.A tak je to se vším.Místo moře za rok,bych raděj jezdila s kočárem,což se ale neslučuje s představami mého muže.Dost naříkání z mé strany.Hlavně že ty dvě jsou!
|
|
|
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 7:43:53) No, akorát že spousta z těch, co by "za děti dali cokoliv" se rozhodne je mít až po třicítce a pak se diví, že to nejde...Ona ta příroda se zas až tak obalamutit nedá....Možná by nebyla špatná nějaká osvěta, aspoň v rámci biologie na střední škole se podívat, jak po kterém roce věku klesá plodnost, zvyšují se rizika potratu a narození postiženého dítěte. Možná by si pak víc lidí po vystudování odřeklo několik zahraničních stáží, cetování do exotických zemí, šetření na super bydlení a 2 auta (aby se pak přece rodina měla s dětma dobře...). Možná mám v tomto ohledu zvláštní zkušenost, ale z naší "výběrové" gymplové třídy jsem v téměř 30 letech ještě s jednou kamarádkou (která ale otěhotněla neplánovaně a je svobodnou matkou) sama, kdo má děti.....Jsem dost za exota...
|
jak |
|
(18.9.2009 7:47:15) ale Lucko, moje kamaradky maji prvni dite v 35 letech a v pohoder. Nemuzes zobecnovat.
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 8:21:31) Úplně zobecňovat nechci, vztahuji to na tu naši třídu, vlastně i na třídu manžela, ten byl o 2 roky výš, takže pár (ale opravdu ne mnoho..) dětí už jeho spolužáci mají....Takže to je cca 60 lidí..Někteří z nich se núspěšně snaží, některým těhu nedopadlo úplně nejlíp....Nicméně i mezi našimi dalšími kamarády ze studií, kterým je po třicítce, jsme se 2 dětmi a jedním na cestě velcí exoti....Normální mi to teda rozhodně nepřijde. Ještě ale k tomu zobecňování - to, že po třicítce schopnost přirozeně otěhotnět klesá a riziko vroz. vývoj. vad stoupá, je vcelku nenapadnutelné, to se učil už manžel na medině.....
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 8:22:42) Vysv. - normální mi nepřijde to, že ostatní děti nemají...
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(18.9.2009 8:52:35) Lucie, ale to nic neznamená, u nás to zase bylo a je tak, že z celé třídy nemá děti jedna jediná holka. Bylo mi 28, když se mi narodil syn a byla jsem ze spolužaček jedna z "posledních".
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 9:09:57) Monty a co tak ti spolužáci dělají (jako co vystudovali, jakou mají práci apod..)? Asi jsme fakt byli divná třída. Většina pak studovala VŠE zahr. obchod, medinu, práva.., doteď všichni budovali kariéru (v Praze, Paříži, Bruselu, Lucembursku...)....Tak asi fakt divný vzorek...
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(18.9.2009 9:18:42) Lucie, možná tím to bude, z naší třídy šlo na VŠ pár lidí a pokud si dobře pamatuju, žádný extra "kariéristický" obor to nebyl. Z gymplu to nejspíš bude jiné, než z odborné SŠ.
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 9:25:40) Tak to jo. Určitě je v tomto mezi vysokoškoláky a středoškoláky rozdíl (čímž nijak nechci vysokoškoláky vyvyšovat, to vůbec ne, naopak mi někteří se svými ambicemi přijdou dost "mimo")...
|
jak |
|
(18.9.2009 9:28:35) Luccko a ty mas vejsku? Pises, ze Vam je ke 30. A mate treti dite na ceste? tak ja jen premyslim, jak jsi to stihla a v kolika zacala a do kdy studovala?
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 9:46:02) Jo, mám fildu, manžel medinu. Jsme rychlíci!
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 9:48:57) Prvního syna jsem měla ve 24, zbýval mi rok školy (pak jsem o něco prodlužovala, jen jsem psala DP a dělala pár zkoušek a státnice), manžel udělal poslední státnici 2 týdny před porodem, pak hned začal pracovat. Já jsem akorát zatím pořádně nikde nepracovala, jen učila na živnosťák a minulý rok jedne den v týdnu na gymplu.
|
Magda | •
|
(18.9.2009 23:02:35) Jo, tak už to chápu. Ještě na škole si nasekat kopu dětí a pak hejkat, že ti je nechce stát živit, zatímco ti bezdětní třicátníci by zasloužili daňové zatížení jako prase, že jo? Táhne ti na třicet a v životě si nepřeložila stéblo, hlavně, že si chytrá a máš dětí jako smetí. A co budeš dělat po mateřský? Nemáš pocit, že po třicítce se učit pracovat a konečně začít taky přispívat do systému je pozdě? No, hlavně, že vyčerpáno už máš předem.
|
sovice |
|
(18.9.2009 23:14:32) Magdo,
nechceš si dát na hlavu mokrý hadr, uklidnit se a jít si lehnout? Nějak ti hrabe.
|
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 23:52:53) Prosííím??? Já si na nic nestěžovala, jen jsem popisovala naši situaci......Nevím, proč bych se neměla po třicítce naučit pracovat - pracovala jsem při studiu, částečně při rodičovský na živnosťák, živí nás manžel, který odvádí daně docela vysoký.... Psala jsem hlavně o tom, že z biologického hlediska klesá po 30. roce věku šance otěhotnět a stoupá riziko vrozených vývojových vad, tak jsme se tomu chtěli vyvarovat...Nic víc v tom nehledej.....
|
|
Tvoje horší já |
|
(19.9.2009 8:28:04) Něco tak neobyčejně sprostého a hloupého jsem tady už dlouho nečetla. Naopak - Lucko, fandím ti. Samozřejmě není pozdě na to učit se pracovat nebo dokonce pozdě na přispění do systému. Pokud si děti někdo pořídí později, holt je s nimi doma později. Jinak - měla jsem to dost podobně - vysoká škola, taky filda (skončila jsem tedy ještě před 23. narozeninami, protože jsem jednak prošla osmiletou základkou, jednak jsem narozená na konci srpna a taky jsem byla pilná studentka a skončila během pěti let), pak rok a půl práce, ve 24 letech první dítě, pak v 26 druhé, dva roky částečný úvazek, necelý rok v práci, v 31 letech třetí dítě. A vůbec nemám pocit, že bych byla lempl a flink.
|
Levandulka+3 |
|
(19.9.2009 9:52:39) Jani, díky!
|
|
|
|
|
|
|
|
Sylvie |
|
(18.9.2009 10:05:35) z naší třídy šlo na VŠ pár lidí a pokud si dobře pamatuju, žádný extra "kariéristický" obor to nebyl. Z gymplu to nejspíš bude jiné, než z odborné SŠ.
Monty, obávám se, že dnes je "jiná doba" Já chodila na střední zdrávku, od nás šlo na vejšku taky pár lidí, zpravidla na medicínu nebo na nástvbu na porodní asistentku (to tedy nebyla vejška, jenom další tuším dva roky specializačního studia).
Dneska už na střední škole zdravotní sestry nestudují, dneska maturita stačí akorát tak na zdravotnického asistenta. Což je u nás nový obor, něco mezi ošetřovatelkou a sestrou, moje nadřízená mi ani není schopná KONKRÉTNĚ vysvětlit, co tedy asistent může dělat, aniž bych za jeho chybu dostala po čuni já tak se asi není co divit, že naše ZA říkala, že od nich ze třídy šli na vejšku všichni... ona pracovala, ptž "byla blbá" (její slova) a neodvolala se proti nepřijetí... no, tak si něco odpracovala a šla studovat o rok později.
Asi to není ojedinělá uvědomělá třída, ptž na nedostatek ZA si stěžuje i vedení naší nemocnice a ministerstvo zdravotnictví hodlá ZA přejmenovat a zvýšit jim kompetence
Jinak pokud jsem si všimla, toho posunutí k vysokoškolskému studiu se netýká jenom zdravotních sester, ale i jiných oborů.
|
|
|
|
|
Sylva2 | •
|
(18.9.2009 10:33:49) Já měla nedávno sraz 20 let po maturitě. V naší třídě 22 holek a 6 kluků. Jedna z holek je zatím bezdětná, ale doufá, že děti ještě stihne. Ale zase skoro polovina holek má už děti 3. Byla to třída z gymplu, skoro všichni mají nějakou kariéru. Kluci jsou dětní všichni kromě jednoho, jeden má zase už děti 4. Takže podle tohohle malého sociologického vzorku by to s porodností nemělo být tak špatné.
|
Levandulka+3 |
|
(18.9.2009 12:04:38) No, ale to máš generaci o cca 10 let starší, pokud dobře počítám, maturovali jste zhruba v době sametové revoluce....Těch možností pak přecejen bylo o něco míň než za 10 let poté.....
|
|
|
|
Hanka+2holky |
|
(19.9.2009 22:28:01) Přesně,mám kamošku-první dítě v 41letech (tragicky jí zemřel předchozí partner),otěhotněla v pohodě,hned,porod-za 2,5hod.A další známá-pokusy od 27roků-už čtvrtý rok nic.Takže tak. Já si přála být ve třiceti vdaná a těhotná-vyšlo mi to-vdaná jsem byla 7M,těhotná asi 8týdnů.První malá vyšla třetí měsíc,druhá hned-narodila se,když mi bylo 32 a 2M.
|
Levandulka+3 |
|
(20.9.2009 11:12:21) Nezobecňuji já, ale statistiky...Třeba tady: "Věk a plodnost Bohužel čas hraje proti naplnění rodičovství. Lidé mají dojem, že když se díky medicínskému pokroku a zdravému životnímu stylu zvyšuje věk dožití a zlepšuje se jejich zdravotní stav, kondice i vzhled, že se posunuje i biologická hranice pro rodičovství [4]. Ta se ovšem neposunuje. Věk ovlivňuje pravděpodobnost početí velmi výrazně u žen (některé zdroje mluví až o 20% poklesu fertility po třicítce, 50% poklesu po pětatřicítce a 95% poklesu po čtyřicítce [5]). U mužů se úroveň plodnosti spojuje především s jejich zdravotním stavem, i u nich se tedy plodnost s věkem snižuje [6] [7]. Odkládání otcovství znamená odkládání mateřství jejich partnerek a tím snižuje šance páru mít dítě. Biologicky daná, s věkem spojená snižující se schopnost otěhotnět a porodit zdravé dítě se odborně nazývá age-related infertility. (Věk není samozřejmě jediným faktorem snižujícím šance mít dítě. Existuje mnoho různých poruch plodnosti, nesouvisejících s věkem, jak u mužů tak u žen.)
Vyšší věk neznamená jen nižší šance na otěhotnění, ale například také vyšší riziko těhotenských komplikací, porodu dětí s VVV [8][9] a potratu. Po sedmnácti letech došlo v ČR k zastavení počtu potratů – jejich počet byl stejný v roce 2006 jako 2005. Změnila se ale struktura potratů, klesl počet interrupcí a vzrostl počet samovolných potratů o 1,1 tisíce [1]. I to je důkaz dopadu odkládání rodičovství. Pomoc lidé hledají v reprodukční medicíně." (viz. třeba Individuální rizika odkládání rodičovství do vyššího věku; Sborník referátů z 15. celostátního kongresu k sexuální výchově, Pardubice 2007, http://209.85.129.132/search?q=cache:gU_WrBGKfg8J:www.planovanirodiny.cz/view.php%3Fcisloclanku%3D2008060201+tabulka+schopnosti+ot%C4%9Bhotn%C4%9Bt+v+z%C3%A1vislosti+na+v%C4%9Bku&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&client=firefox-a)...No a jak jsem psala, manžel se to učil už na medině..Jinak je samozřejmě fajn, že tvojí kamarádce se poštěstilo, všem to přeju. Ale není to zkrátka moc pravidlem....
|
Levandulka+3 |
|
(20.9.2009 11:14:39) bez toho "třeba" za "viz.", je to přesná citace..
|
Hanka+2holky |
|
(2.10.2009 18:51:17) Netřeba popisovat-učil se to Tvůj manžel,já i moje kamarádka-obě jsme doktorky!V tomto případě nošení dříví do lesa.Jinak učebnicově napsáno.Ale manžel má štěstí,že lékař je on,možná kdybys byla Ty-třeba bys měla dítka taky později.....
|
|
|
|
|
|
lenka | •
|
(25.9.2009 17:26:15) Tak vidíš, já se o první dítě snažím od svých 24 let...je mi 31 a stále nic...asi už to vzdám (vlastně už nejsou peníze na "výrobu" dítěte, natož na výchovu, pokud by se nějakým zázrakem zadařilo)
|
Hanka+2holky |
|
(2.10.2009 18:54:42) Někdy se ději i zázraky-nezoufej!
|
|
|
|
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 13:57:54) Moje sestra nema deti a je svobodna. A diky novemu danovemu systemu vsichni u ni v praci plati mensi danne, protoze maji deti. jen u ni to narostlo o 500 Kc mesicne, coz je hromada penez. Takze jake, ze svobodni a bezdetni neplati. Nez neco pronesu, tak se prosim poptam. Nehlede na to, ze je plno lidi, kteri by deti radi meli, ale protoze se to jaksi v zivote nepovedlo,az uz z jakehokoli duvodu, musi byt byti a platit vetsi dane. Kde je teda ta spravedlnost?
|
šudla |
|
(17.9.2009 14:04:19) Daně samozřejmě platí každý, kdo vydělává peníze. Mluvím o SLEVÁCH na dani, pro ty, kdo živí děti. To že někdo děti mít nemůže je mi líto, ale opět, ze svého příjmu pak živí pouze sebe a ne 6 lidí, a to je sakra rozdíl.
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 14:09:17) Kdyz chce nekdo deti, musi je dokazat taky uzivit a ne cekat ulevy. Ti co deti nemaji, taky necekaji ulevy. Kde je zaruka, ze vsechny deti az vyrostou, budou pracovat a "vrati" statu to, co ho stali? Nikde. Myslim, ze je to typicky ceska vlastnost, neustale cekat, ze se o me stat postara. Kazdy by si mel ujasnit, co vlastne chce, co si muze dovolit a jakou cenu je ochoten za to zaplatit. a ne sedet a brecet, ze se mu stala nespravedlnost.
|
šudla |
|
(17.9.2009 14:14:41) Lenakalo, o čem to mluvíš? Tady nikdo nechce od státu žádné peníze. To že chodím do práce je moje rozhodnutí. Můžu se rozhodnout, že do ní nepůjdu a žádné daně platit nebudu. Ale to že mám děti, je pro stát výhodné, můžeme samozřejmě diskutovat o tom, do jaké míry, ale výhodné to je. Jinak by se stát nesnažil všelijakými nesmlsnými pobídkami (porodné, pastelkovné) občany motivovat k tomu, aby děti měli. A proto znovu opakuju, své děti uživíme, od nikoho nechceme žádné dotace, ale myslím si, že z peněz, které vyděláme můžeme odvádět méně, než ti, kdo děti nemají.
|
Lucie+3 |
|
(17.9.2009 14:24:12) tak tohle mám celou dobu na srdci, co je na tom nepochopitelného????
|
|
SnowWhite |
|
(17.9.2009 16:51:58) Mohla bys mi, prosím, vysvětlit PROČ bys měla odvádět méně než ti, co děti nemají? Nějak mi to uniká? Pokud své děti jak píšeš uživíš, proč bys měla mít nárok na úlevu jen proto, že je máš? Ty argumenty, že ti, co děti nemají, živí jen sebe jsou dost chabé....proč by neživili jen sebe? Mají platit svačiny sousedovým dětem ? Pořád mi uniká význam úlev - navíc na úkor ostatních Tím, že si někdo pořídí kupu dětí nezaručuje, že v budoucnu budou státu přispívat - třeba to budou povaleči a pokud je mi známo na lidi ve vězení zase platí zbytek populace, ne?
|
šudla |
|
(17.9.2009 17:07:55) A můžeš mi Snow White laskavě vysvětlit, proč tedy stát dává porodné, pastelkovné a jiné dementní příspěvky na děti, když o ty děti vlastně nestojí a vlastně je nepotřebuje? Paradoxně by zřejmě pro všechny bylo lepší, kdybychom děti neměli, protože bychom pak jako stát docela dost ušetřili, že. Všichni bychom si mohli platit vysoké daně, bez jakýchkoliv slev. Myslím si, že slevy na dani, jsou docela dobrý kompromis. Že výchova dětí stojí spoustu peněz se myslím shodnem. Nejde mi o to, aby mi někdo platil, chci aby mi zůstala část peněz, kterou vydělám. Pokud nevydělám, nezůstane mi nic. Nepořizuju si děti na výdělek.
|
linda | •
|
(17.9.2009 18:20:39) me pripada uz dost od statu, ze cesi dostavaji vysokou materskou s dost dlouho. a jeste si mohou privydelat. tak proc potom po materske jeste dalsi vyhody. nehlede na tom, ze je plno lidi, kteri vubec nepracovali, hned si poridi deti, pak maji samozrejme ber praxe problem misto najit, takze eventuelne zase nepracuji. a v horsim pripade deti doma vidi, ze pracovat neni az ak nutne a kdyz vyrostou, tak jde ten kolotoc zase od zacatku. takze ty dane statu neplati nikdo. my zijeme v nemecku, materska je rok, nebo 14mesicu, kdyz si to oba rodice rozdeli. suma je podle vyse platu pred materskou, maximalne 67%, minimalne 300€. ale po tom roce nebo 14mesicich je schluß.
|
šudla |
|
(17.9.2009 19:36:04) Já neříkám že náš stát dává málo, říkám, že dává blbě. Právě proto, že ten systém poměrně vysokého příspěvku v začátku mateřství motivuje hlavně ty, kteří nepracují, a pak teda, jak říkáš neplatí daně. Pro spoustu lidí je peněžitá pomoc v mateřství řešení jejich momentální finanční situace, a na to, že za 3 -4 roky skončí nedohlídnou.
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(18.9.2009 3:41:27) Sudlo - krasny prispevek!!!!
Já neříkám že náš stát dává málo, říkám, že dává blbě. Právě proto, že ten systém poměrně vysokého příspěvku v začátku mateřství motivuje hlavně ty, kteří nepracují, a pak teda, jak říkáš neplatí daně. Pro spoustu lidí je peněžitá pomoc v mateřství řešení jejich momentální finanční situace, a na to, že za 3 -4 roky skončí nedohlídnou.
ja sama uz delsi dobu pisu neco podobneho - odpovedi, kterych se mi dostava, jsou zhruba v tonu
"deti nemuzou jit do jesli, dokud na ne nejsou zrale, dvoulete dite neni zrale jit do jesli. Castecne uvazky se mnoha lidem nevyplati, v EU to vsichni delaji blbe"
vzdycky me potesi, kdyz narazim na podobne smyslejici dusi - dekuji ti!
|
šudla |
|
(18.9.2009 8:20:11) Víš Kimmy, já to asi nevidím tak radikálně jako ty. Musím přiznat, že mně přijde dobré, že je v Čechách mateřská dlouhá. Do třech let bych jí nechala. Za situace, která tady panuje, určitě. Pokud by se tohle mělo změnit, je potřeba něco udělat s motivací pro zaměstnavatele pro zkrácené úvazky apod. Čtyři roky jsou z mého pohledu zbytečné. Ani bych nic neměla proti výši peněžité podpory v mateřství, za předpokladu, že bychom si to jako stát mohli dovolit. Je jasné, že si to dovolit nemůžeme, a že za současnou vybranou státní kasu může z velké části právě nárůst dávek jako je peněžitá pomoc, či z mého pohledu naprosto nesmyslné porodné, tak si myslím, že by se s tím mělo něco dělat. Myslím, že není v pořádku (a to ne proto, že bych to někomu nepřála, ale proto, že si myslím, že si to jako společnost nemůžeme dlouhodobě dovolit) vyplácet tři roky mateřskou velkou jako minimální mzda. Neznám sice přesné údaje, ale myslím si, že počet dětí na jednu ženu u nás není větší než ve zbytku euroatlantické aliance, takže jako pobídka pro plození dětí, to zřejmě také úplně nefunguje. Proto si myslím, že by bylo potřeba mateřskou snížit a zkrátit na tři roky a zároveň zavést daňové odpočty (v rozumné výši). Ta mateřská totiž nikoho nemotivuje k tomu aby se o sebe staral sám. Daňové odpočty jsou jasné, pokud se nepostaráš, nemáš.
Já sama nejsem přítelem ústavní výchovy, a děti bych do jeslí nedávala, i kdybych žádnou mateřskou neměla. Ale vyplývá to z toho o čem mluvím, vím, že své děti dokážeme uživit i bez jakéhokoliv státního příspěvku.
|
linda | •
|
(18.9.2009 9:20:57) no nas syn sel do skolky v 16ti mesicich a prestoze jsme si delali starosti, jak to zvladne, bylo to pro nej to nejlepsi, co jsme mohli udelat. strasne moc mu to prineslo a kolikrat nechce jit ani domu, dokud jsou tam jeste deti. pravda ale je, ze v nemecku to funguje jinak s navykanim na skolku. podle toho, jake dite je, ma dva az tri tydny na zvyknuti, pricemz jeden rodic chodi a zustava s nim tak dlouho, dokud je to nutne. takze ja jsem pro skolku, ale samozrejme kazde dite je jine, kazde to zvlada jinak a poterbuje neco jineho.
|
linda | •
|
(18.9.2009 9:21:55) ale to je samozrejme jina diskuze a neni treba to tu rozvadet
|
|
|
|
|
|
|
Pavla, tři děti | •
|
(19.9.2009 11:09:32) No tak dává, je to jeho dobrá vůle... nechápu, proč si všichni myslí, že by automaticky museli dostat to a to a to... jen protože mají děti... v první řadě se mají postarat rodiče, jsou to přece jen dva zodpovědní dospělí jedinci... i když občas mám dojem, že je to spíš naopak... zejména, když jde např. o pár, kdy muž je na pracáku, už bez nároku na podporu, ovšem taková či maková práce mu nevoní, vstávat ráno v pět a nevydělávat zrovna miliony nebude, tak raději bude doma, žena buď taky bez práce nebo ještě nedostudovaná, případně čerstvě po škole, trvalý úvazek ještě ani nemá, třeba jen nějakou brigádu, a protože se jí do práce ani nechce, šup na mateřskou, a státe, postarej se... bohužel ve své práci jsem se setkala s tolika podobnými případy, že snad každá druhá velmi mladá rodina s dětmi mezi tyto případy patří... a samozřejmě očekávají, že je stát zaopatří tak, jak všichni ti ostatní, co pracují a pracovali a nestěžují si, protože oni sami se umí o sebe a svou rodinu postarat...
|
|
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(17.9.2009 18:49:18) Pořád mi uniká význam úlev - navíc na úkor ostatních
protoze v CR stale jeste neni zaveden system osobnich uctu a duchodovy system i zdravotni system jsou zalozeny na prubeznych platbach - cili pokud se nebudou rodit deti, doplati na to predevsim ti bezdetni - protoze oni plati duchod nikoli sobe, ale soucasnym duchodcum - a jestlize jim nikdo platit duchod nebude, tak zadny nedostanou a Paroubek jim to ze sveho da tezko
Malo deti znamena malo odvodu do statni pokladny, malo odvodu do zdravotnich pojistoven a tim automaticky snizovani pece, na kterou by doplatili i ti bezdetni - leda by si navic k odvodum jeste setrili na peci v soukromych zarizenich, ktera by je ale taky mohla stat posledni ponozky.
Za soucasneho systemu je podporovani porodnosti nezbytne - i kdyz CR to dela dost blbe. Ale jako koncept je to nutnost.
|
|
|
|
|
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(17.9.2009 14:05:55) Nehlede na to, ze je plno lidi, kteri by deti radi meli, ale protoze se to jaksi v zivote nepovedlo,az uz z jakehokoli duvodu, musi byt byti a platit vetsi dane. Kde je teda ta spravedlnost?
nejde o to, aby bezdetni platili vyssi dane - jde o to, aby ti s detma platili dane nizsi
takze treba dneska je rovna dan 15%
Bezdetni by meli platit 15% S jednim ditetem treba 13% Se dvema detmi treba 10%
nebo jak je to u nas - standardne je odpis na dite x, ktery si muze z dani odepsat jeden z rodicu (u nas se dane delaji rocne, nestrhavaji se kazdy mesic) Matka jednoho ditete si ze zakladu dane muze odepsat navic 5%, matka dvou deti si muze odepsat 15%
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 14:11:55) Ja porad nechapu, proc by meli lide s vice detma platit mene? Kdyz berete materskou, jsou to penize, ktere na danich zaplatil nekdo jiny. treba zrovna ten, co deti nema. Sama mam jedno dite a cekame druhe, ale nechapu, proc bych mela pozadovat ulevy? bylo to prece moje rozhodnuti, ze budu mit deti. Nebo ne?
|
Mavis +1+1/2 | •
|
(17.9.2009 14:19:59) Co je to za pitomost? Já jsem například 15 let pracovala, než jsem šla na mateřskou. Takže za mě rozhodně tu mateřskou ani rodičovskou neplatí, předplatila jsem si ji těžce dopředu. Jiný si ji zase zaplatí "ex post". K tomu totiž slouží sociální pojištění, milá zlatá. A stěžujete si, že tady "kolegyně" skuhrají a něco očekávají, "Moje sestra nema deti a je svobodna. A diky novemu danovemu systemu vsichni u ni v praci plati mensi danne, protoze maji deti. jen u ni to narostlo o 500 Kc mesicne, coz je hromada penez. Takze jake, ze svobodni a bezdetni neplati." ....a tohle je co?
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 14:26:46) Nechapu posledni vetu..."a tohle je co". Tohle je jen konstatovani. Myslim, ze jako ostatne vzdy, je tato diskuze naprosto zbytecna. Jedni maji takovy nazor, druzi jiny. a malokdo je tady tolerantni. Ze ja jsem se do toho pletla, ale jak se rika, kdo chce kam...
Proste si myslim, ze kazdy ma mit jen tolik deti kolik: 1.chce 2.dokaze pri tom chteni uzivit
a tim koncim s touhle diskuzi, protoze pro me osobne smysl nema, vsem ostatnim preji hodne ststi pri argumentaci
|
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 14:26:46) Nechapu posledni vetu..."a tohle je co". Tohle je jen konstatovani. Myslim, ze jako ostatne vzdy, je tato diskuze naprosto zbytecna. Jedni maji takovy nazor, druzi jiny. a malokdo je tady tolerantni. Ze ja jsem se do toho pletla, ale jak se rika, kdo chce kam...
Proste si myslim, ze kazdy ma mit jen tolik deti kolik: 1.chce 2.dokaze pri tom chteni uzivit
a tim koncim s touhle diskuzi, protoze pro me osobne smysl nema, vsem ostatnim preji hodne ststi pri argumentaci
|
MartinaNov (dva rošťáci |
|
(17.9.2009 18:12:36) ano, oficiálně máš pravdu. Děti chci já, proto si je mám já zaplatit a uživit. Na druhou stranu, pokud stát rozdává, tak by měl dobře zvažovat, kde se mu to rozdávání vyplácí.
Pokud se státu zdá, že klesá porodnost a chce podpořit mladé rodiny, prosím, buďme za to rádi. Tady se dá hovořit o potenciální investici do budoucna (matka vychovává budoucího plátce daní - ev. důchodů).
Stejně tak bych mohla říct, že je přece blbost platit nezaměstnaným za to, že si neudrželi práci - když se oprostíme od všech emocí - nenašel jsi v místě svého bydliště??? Tak se prostě budeš muset za prací odstěhovat - třeba na druhý konec světa...
To, že nám stát dá něco z pokladny je všechno "dobrá vůle" a my bychom měli být za tu podporu rádi a nedělat si z toho životní existenci
|
|
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(17.9.2009 14:29:11) Mavis - ty sis vubec nic nepredplatila - jestli mas pocit, ze statni pokladna, je nejaka kampelicka, kam si nastradas - tak to se hodne pletes.... (to by si ti bezdetni taky mohli v 45 prijit pro milion)
Cesky stat rozhazuje rychleji, nez mu staci pritect penize na ucet a pro tvoje penize to plati stejne.
O nejakem predplaceni bys mohla mluvit, kdyby v CR byl system osobnich uctu - ale neni (bohuzel). Zatim plati "vsichni vsem" a dostavaji jen nekteri...
|
Mavis+1+1/2 | •
|
(18.9.2009 12:56:16) OK, měla jsem dát předplatila do uvozovek. Každopádně jsem na sociálním pojištění zaplatila dost a dost na to, abych nemusela mít pocit, že na mě někdo doplácí. Jestli nechápeš, jak to myslím, což evidentně ne, tvůj problém. Howg.
|
|
|
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(17.9.2009 14:20:00) Lenelko - jisteze je to tvoje rozhodnuti - ale ne vsichni jsou tak uvedomneli jako ty - ani ja ne
ja si myslim, ze stat by mel motivovat lidi k tomu, aby meli deti - a mel by jim umoznit, aby se o ne mohli sami postarat. V CR je danove zatizeni vysoke - takze je spravne, ze rodiny s detmi by mely platit min. Diskutabilni je pouze o kolik.
|
Kimmy, 2 deti | •
|
(17.9.2009 14:22:08) pardon - predchozi prispevek patril Lenkale - nikoli Lenelce ...
|
|
|
|
|
adelaide k. |
|
(17.9.2009 14:18:27) Lenkala, to je IMHO špatný úhel pohledu. Změnil se způsob zdanění a tvoje sestra platí běžné (nesnížené) daně, zatímco její kolegové uplatňují slevu.
|
Lenkala | •
|
(17.9.2009 14:21:03) Coz nic nemeni na skutecnosti, ze je to proto, ze je svobodna a nema deti .-)
|
adelaide k. |
|
(17.9.2009 14:34:34) Lenelko, a? To je logické ne? Nemá děti, nemá slevu kterou by na ně uplatnila
|
adelaide k. |
|
(17.9.2009 14:36:47) Omluva za zkomolení nicku
Lenelko i Lenkalo - sorry
|
|
|
|
|
Jana | •
|
(20.9.2009 15:52:44) Kde je ta spravedlnost ? Lidi, kteří z jakéhokoliv důvodu děti nemají svým způsobem "těží" z těch, kteří je mají: v důchodu se budou mít dobře, jelikož za života nedotují žádné dítě, mohou si platit penzijní připojištění děti ostatních lidí jim na jejich důchod přispívají - zatímco rodiny s dětmi mají málo peněz, protože mají děti a mají málo peněz v důchodu, protože si těžko mohli dovolit spořit ¨to, co by normálně investovali do vzdělání a zájmů svých dětí, investují do vzdělání a zájmů svých = mají obvykle lepší šanci na dobrou práci, kariéru, dobrý plat mají čas a prostředky pečovat o své zdraví (na rozdíl od běžné uštvané maminy, která se většinou všechno snaží vydržet do poslední možné chvíle a ještě stíhá lítat kolem rodiny) ženy mají lepší šance v práci, protože nestrávily několik let péčí o děti Štve mě, přímo neskutečně, jak tato společnost zachází s rodiči a hlavně matkami, zejména mají-li dvě a více dětí (chybí-li v práci, je to špatně,hledají-li práci - nemají šanci.....) . Přesto všechno - klidně bych do toho "šla" potřetí :) protože děti jsou prostě skvělé a když se z nich podaří vychovat slušné, zodpovědné lidi, tak to mělo smysl. Jinak se z nás totiž stane postupně společnost sobců. A mmch - jsou národy, kde mají např. i z náboženských důvodů mnoho dětí. Kdo myslíte, že bude časem tvořit kulturu této země ? Obvykle to bývá majorita - tzn. ti, kteří mají nejvíce potomků.
|
|
Kolemjdoucí | •
|
(23.9.2009 12:36:23) Zkus se zamyslet: kolik odvede na DPH jedna svobodná bezdětná kamarádka a porovnej s tím, kolik odvede na DPH 7 členná rodina. Výsledek je zajímavý...
|
|
|
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 14:26:10) Píšeš, že máš tři děti. Já taky, a musím přiznat, že mi docela vadí, že ty děti budou jednou v důchodu platit těm, kteří nemají žádné děti nebo jen jedno. Protože důchodový systém je nespravedlivý. Nelze do něj přispět jinak než dětmi, ale nikdo k tomu nikoho nemotivuje. Mimochodem, to, co platíme, není žádné naše spoření (pokud si tedy neplatíte nějaké důchodové připojištění atd.), platíme jen současné důchody. Naše důchody budou platit jednou naše děti, pokud se tedy systém nezhroutí. A mě by nakonec nevadilo, kdyby se zhroutil, aspoň by moje děti nemusely doplácet na jiné.
|
maja | •
|
(16.9.2009 14:47:49) Jsou i lidi, co děti nemají, protože NEMŮŽOU. Ne proto , že by snad nechtěli. My máme děti 3, ale uvědomuji si, že jsou lidé, kteří nemají ani jedno z důvodu vyšší moci. Na ty holt vydělávat ty naše děti budou muset.
|
jana | •
|
(16.9.2009 15:47:27) ti, co nemaji deti, nemaji zadne vydaje s nimi. Tudis si na SVUJ duchod maji z ceho nasporit.
|
jak |
|
(16.9.2009 18:27:46) Jano, ty jsi vyborna. Ti, co nemaji deti. Ksakru, je to kazdeho svobodna volba. A reci o rautech atd. Paneboze.
|
jana | •
|
(17.9.2009 7:56:10) ale ja prece nikoho nenutim aby mel deti. Jen pisi,ze kdo nema deti, nema zadne vydaje s nimi. Paneboze.
|
|
|
|
|
jak |
|
(16.9.2009 15:18:04) Jano Budilko, ale nikdo te nenutil mit tri deti. A ze ta decka budou jednou platit duchod bezdetnym? no jo, ale proboha, spousta lidi deti ani mit nemuze. Ale tvoje deti studuji, take vyuzivaji system. Tak podle me sice jednou vice prinesou, ale ted Vas je vic, kdo vyuziva system: zdravotnictvi, skolstvi atd. Ad duchod, my zadny mit nebudeme ( od statu.). A myslim, ze spousta lidi ma na to, platit si uz ted treba penzijko, proste se na necem uskromnit.
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 16:43:15) Studují? Využívají systém? Proboha, vždyť stát školství zbudoval proto, aby do něj všechny povinně nahnal. To není žádný profit a svobodná volba, že děti chodí do školy. Tam musí každý.
|
jak |
|
(16.9.2009 18:31:58) Jano Budilko, tak ke skolstvi, nikdo nezene nikoho treba na vejsku, ze. A ze je skolni dochazka nejakou dobu povinna , to je jen dobre. Zensky, co blbnete, jak mate spocitany, ze vse, co dostanete na dite, je ani desetina toho, co to stoji? A zrovna vstupy? Nas pamatky neberou, radsi jedeme cela rodina na brusle nebo kolo. Mozna bych mohla chtit kolo pro druhe a treti dite zdarma? kdyz si to nevyberu na vstupech:)))
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 19:56:28) Spočítali to ekonomové. Ne já.
|
|
|
|
jana ta druha | •
|
(16.9.2009 16:52:26) penzijko rozhodne doporucuji, az pujdete do penze v 70 letech, bude se vam hodit.
|
|
|
|
Rosie |
|
(16.9.2009 22:36:34) No vidíš, já si na důchod nepřispívám, protože na to prostě nemáme. Díky nečekanému zhoršení manželova zdravotního stavu jsme se před lety dostali do vážných finančních potíží a pomoci jsme se nedovolali nikde. Už je to ale za námi. Jenže díky tomu, že jsme loni o pár stovek (!) překročili měsíční příjem, do kterého máš nárok na přídavky, tak od října máme po přídavcích. I když manžel šel díky krizi s platem dolů a mě spadl rodičák na polovinu, takže náš čistý měsíční příjem (v Praze) teď není ani 23tisíc. Zvládneme to nějak, fňukat nebudeme. Jen fakt nemáme z čeho si na důchod přispívat.
|
Luckaaa |
|
(16.9.2009 23:21:09) to je náš normální příjem
|
|
|
|
SnowWhite |
|
(16.9.2009 14:41:55) To jsou mi proklamace! Tak ty děti neměj a nevychovávej pro tento stát budoucí daňové poplatníky - to je taky řešení. Nemám pocit, že máme mít děti kvůli tomu, co nám na ně kdo dá, ale proto, že je chceme . Cigoši mívaj děti účelově, u běžné české populace jsem se spíše setkala s jiným přístupem. Co se týče rodinného vstupného na kulturní památky, souhlasím, že by mohlo být nižší....pro každé další dítě jen symbolický poplatek nebo tak něco. Ale proč napadat autosedačky? Jen blázen je nepoužívá a nebo se cítí diskriminován zákonem, že je používat musí. Když mám víc dětí, koupím si větší auto. Naštěstí doby, kdy se nasmažilo na zadní sedadlo 5 dětí jsou tytam. Za chvíli přijde někdo s argumentem, že když máš čtyři děti, musíš kupovat do školy čtyřikrát pastelky a musíš tudíž zaplatit víc než Kropáčková, která kupuje jen jedny. Mě se to zdá normální. Chtěla jsem mít tři děti, musím nakupovat pastelky třikrát. Pokud na to nemám, tak koupím třeba obyčejný, zatímco Kropáčková má dítě jedno a koupí mu třeba pastelky světélkující.... Neoporovnávejte furt, kdo má kolik . Jedná se o typickou českou vlastnost - chcípla nám koza, doufám, že sousedovi chcípnou hned dvě
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 14:44:56) Já jsem o autosedačkách nepsala. Připadá mi rozumné používat je. Ale pokud považuješ to, když si stěžuji na systém, za typicky českou závist, tak si myslím, že nemáš pravdu. Ohrazuji se jenom proti donebevolající nespravedlnosti v podobě stávajícího důchodového systému. Na druhou stranu doufám, že se to brzy narovná, ať už volby vyhraje, kdo chce, protože pochopí, že jinak to prostě nepůjde.
|
SnowWhite |
|
(16.9.2009 14:51:38) Prostě mi připadá, že když se rozhodnu děti mít, tak se o ně starám, protože je mám ráda a jsou moje a nehořekuju, že by mi měl stát ulevit tuhle a tamhle. Takových skupin je strašlivé množství - to by se mohlo sejít těch požadavků tolik, že by byly k nevyřešení. Nebere jako diskriminaci zákon o používání autosedaček, když se rozhodnu mít další dítě. Auto jsme pořizovali dokonce s ohledem na to, že občas vozím i děti-kamarády dcer..... Pokud půjdu na Matějskou, zaplatím za všechny děti, pokud půjdu kupovat ty pastelky, budu jich muset koupit tolik kolik mám dětí (moje děti nejsou tak vychované, že by si jedny dohromady zvládly půjčovat a nezabít se přitom).....ale pořád jsou to moje děti a já za ně platím. A to, že jednoho dne budou oni platit za ty, co děti neměli???? Nedrásá Tě i to, že dnes platím já za ty, co mají daleko nižší příjmy???? On ten systém je nastaven tak, aby stát nějak fungoval a neustálými úlevami, systému nijak nepomůžeš.... Proto opakuji, nekoukejte pořád okolo sebe, kdo má kolik a co, Stejně je to zbytečný, každej zvládne jen něco (většinou to, na co má)
|
Tvoje horší já |
|
(16.9.2009 14:55:05) Prosím tě, a co za ně platíš? Konkrétně?
|
janna001 |
|
(16.9.2009 19:32:35) Třeba platí vyšší daně, tudíž víc přispívá do toho systému.
|
SnowWhite |
|
(17.9.2009 9:30:57) Díky za pochopení
|
|
|
|
|
Magda | •
|
(18.9.2009 23:49:02) Do nebe volající nespravedlnost? A co ta nespravedlnost, že čerpáš na SVOJE děti rodičáky, zatímco bezdětní ne? Čerpáš na svoje děti zdravotní péči, kterou platí i bezdětní. A můžu pokračovat. Hořekují snad bezdětní, že přispívají na zdravotnictví/dosaď co chceš/ a vyčerpávají to cizí děti? Z daní bezdětných se hradí např. školství, které využívají ty tvoje děti, ačkoliv píšeš, že je to povinné a tak to stát asi nic nestojí, nobe co. Takoví poplatníci daní, kteří jdou do školy jen pro povinnost, hm, děkuju pěkně, ti toho do systému vrátí.
|
Tvoje horší já |
|
(19.9.2009 8:31:04) Magdo, ty jsi opravdu strašně zaslepená. Ekonomové a analytici jasně spočítali, že lidi s dětmi do systému přispívají víc. Chce to sečíst a porovnat. Pokud jde o školství, je to asi na jinou debatu.
|
|
|
|
|
remus |
|
(16.9.2009 17:29:23) Souhlas Jani a k těm autosedačkám - vozím autem dvě školačky a jedno batole, tři sedačky se nám do auta prostě nevejdou, tak nejstarší sedí připoutaná tříbodovým pásem, z každé strany ji chrání autosedačka upevněná na isofix, tak si tedy rozhodně nemyslím, že ohrožuju její život, to bych jako měla dofrčet do školy, holku nechat doma a pak se pro ní vracet??????
|
|
janna001 |
|
(16.9.2009 19:22:16) Ale tohle není sociální stát (i když si tak říká). Tohle je možná kapitalistický stát, ale zurzeit spíš stát mafiánů, tunelářů a lhářů.
|
|
|
Ika, autorka | •
|
(20.9.2009 14:13:47) Matky dvojčat? Rodičák jsem dostávala taky celou dobu jenom jeden, i když jsem na meteřské pečovávala o dvě a jednou i o tři děti naráz. Takže to sem vůbec netahám. Rodičák je na výživu matky, ne dětí. A jinak, matky dvojčat už své kluby mají, ne? A já nemám nic proti tomu, aby ho měly i samoživitelky, jelikož nepochybuji, že i ony překonávají mnohé potíže. Já se beru za to, co znám já, a co trápí klasické rodiny s více dětmi, a mnohé tyto rodiny by mne jistě doplnily o další věci. Nepochybuji, že, jak tu kdosi napsal, to jsou potíže, které řeší každá žena(proč tedy jen žena? rodič, ne?) ale jaksi mu uniklo, že když pečuje o dětí více, má v různých situacích logicky méně časových možností, jak je k uspokojení trochu zkostnatělého systému vyřešit. Tedy tam, kde běžné dítě má omluvenku z rodinných důvodů třikrát za pololetí, může to v početnějších rodinách být víckrát. A přes těch pár společensky neúnosných pozdních příchodů do ZŠ z něj může vyrůst člověk,od kterého tatáž společnost dost dostane.je příznačné, že naše společnost si dítě zařadí podle termínu příchodu do školy a ne podle toho, co umí a jak se o vzdělání zajímá. . Ještěže dřív rodiče nebyli pod takovým tlakem na precizní příchody a precizní zařazování se do procesu...., neměli bychom třeba Bedřicha Smetanu (byl v rodině ix-tým dítětem , ani Mendela, ani Freuda, ani Keplera amnoho dalších. Však co, dytˇ by nám to ani nevadilo, no ne? Nevlezli by se do auta 2+3 a rodiče by nestíhali (vydělat na větší auto a obhospodařit přitom dětičky, aby měli vše v penále a na hudebku dorazili za pět půl, jakož zákony kázaly nám).
|
|
PetrS | •
|
(21.9.2009 9:22:15) Úplný souhlas až na tvrzení: "A co třeba matky dvojčat? S kočárem nikde neprojedou, rodičák taky dostávají jeden, i když náklady mají dvojnásobné..." Není to pravda, máme nad miminkama v postýlce jeden kolotoč s hračkama a baví je to oba (oči vykulený a koukaj). A šestiletý brácha jim to natahuje (původně to byl JEHO kolotoč). Kurňa, takže jsme vlastně 2/3 ceny ušetřili
|
|
|