Suroviny: | 2 sklenice čočky • 2 sklenice rýže • ¾ sklenice oleje • 3-4 cibule • voda (nebo masový či zeleninový vývar) • sůl • 1 lžička koření bharát (směs 7 koření – muškát. oříšek, hřebíček, pepř, bílý pepř, skořice, římský kmín ‘kammún‘, kari, lze přidat sladkou mletou papriku, popř. jiné koření) |
---|---|
Postup: | Přebranou a omytou čočku (namočenou ve studené vodě na 2 hodiny) uvaříme ve vodě. Vodu slijeme.Přebranou rýži osmažíme za stálého míchání na 2 lžících oleje 2-3 minuty.Přidáme čočku, osolíme, okořeníme, zalijeme horkou vodou nebo vývarem (masovým nebo zeleninovým), aby hladina byla 2cm nad povrchem rýže a promícháme.Teplotu zmírníme a dusíme 20-25minut, až se všechna voda vsákne do rýže.Cibuli nakrájíme na silnější nudličky a na oleji opečeme do červenohněda.Hotové rizoto dáme na mísu a posypeme opečenou cibulí. Podáváme s různými saláty nebo jen s jogurtem (který můžeme dochutit solí a česnekem), popř. kyselou smetanou.Pozn.: Místo rýže lze použít burghol. |
Vložil: | Verča+2 tuleni Adamek a Sarinka |
Datum: | 23.9.2008 18:05:37 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.