Dobrý nápad, ale přece jenom...
... aby to bylo bez zbytečné chemie, musely by bez ní být už vstupní suroviny. A to je problém, nejen že biopotraviny jsou drahé, ale leckteré i špatně dostupné, natožpak ve větším množství - pro celou školu. To, že je potravina bez éček, ještě neznamená, že je přírodní. Zejména maso a mléčné výrobky jsou na hony vzdálené tomu, čím byly před sto lety, kdy se zvířata pásla na zelené trávě (ale naše výživové potřeby se od té doby nijak výrazně nezměnily). A co v nich zbylo, je zničeno průmyslovým zpracováním, zkrátka při velkém objemu produkce je nutno upřednostnit hygienické a trvanlivostní parametry před nutričními. No co, vždyť křivé a zkažené zuby umíme narovnat, vyvrtat a zaplombovat, a tak nějak poléčíme všechny možné zdravotní problémy.
Samozřejmě je mnohem lepší mít teplé jídlo připravené ze základních potravin a ne chipsy s kolou, ale pravda je, že naše základní potraviny jsou nutričně stále chudší (vždyť taky ty rostliny a zvířata, co jíme, nemají odkud vše potřebné brát).
Odpovědět