2.4.2003 14:40:19 Sosan
Re: Jaké je riziko?
Podle informací z internetu se konkrétně nákaze BSE prakticky vyvarovat nedá. Přenost (běžnými prostředky nezničitelných) prionů je možný nejen na hovězí dobytek, ale na jakákoliv jiná zvířata krmená masokostní moučkou včetně drůbeže. Pouze ty krávy ale žijí dost dlouho, že se u nich onemocnění má čas projevit - u kuřete, přestože bude také obsahovat priony z potravy, se nemoc nestačí projevit. Z potenciálně rizikových tkání se vyrábí želatina, která je obsažena v mnoha věcech, kde bychom jí nečekali, např. želatina je běžně používaná při výrobě léků. Na příkladu BSE chci demonstrovat, že v moderní společnosti, kde je vše velmi provázané a každá surovina se (z komerčních důvodů samozřejmě) využije bezezbytku, je nutné prostě změnit celou společnost - např. zakázat používání masokostní moučky jako krmiva, nestačí se jen distancovat a nejíst hovězí maso či se stát vegetariánem a myslet si, že se mi už nic stát nemůže. Denně podstupujeme obrovské množství rizik, které si neuvědomujeme, ale která reálně existují. Jde jen o to, když díky moderním sdělovacím prostředkům poodhrneme plášť sladké nevědomosti, se hned nevyděsit a nestat se paranoikem. Tím nechci nějak napadat ten článek nebo snižovat riziko plynoucí ze SARS (u něho především nevíme, jak rychle se bude šířit). Jen chci říct, že bez uvedení konkrétních čísel a jejich srovnání s vyčíslenými riziky, které denodenně podstupujeme, jsou takové emotivně podané informace zavádějící.
Odpovědět