7.12.2006 23:34:10 Markéta + dcerka
Tiziano,
přivdala jsem se za manželem na Mladoboleslavsko a tady je přes X generací tradice na Vánoce večeřet kapra a právě ty vinné klobásy, bez nich by snad ani nebyly Vánoce. Je to tu krajový zvyk a pečou je snad všichni, na svátky se do každé rodiny běžně kupuje několik kilo klobás a dojídá se to i ve dnech po samotném Štědrém večeru. Natočí se "do šneka", propíchnou křížem dvěma špejlemi a šneci upečou na víně.
S masem teplokrevných zvířat nevím, kuřecí řízky se nejčastěji asi dělávají hlavně pro děti (kapří kosti nezvládnou a klobásy nejsou z nejzdravějších), ale u manžela v rodině je tradice dětičkám usmažit v trojobalu kapří mlíčí. U nás doma se prckům dělával normální vepřový řízek, na mlíčí jsem koukala dost překvapeně a nedůvěřivě o). Jinak je ale maso teplokrevných zvířat asi tradice a pověra, naše mladoboleslavská postarší sousedka lomila rukama že nesmím dělat 25.12. k obědu nic od drůbeže ani hovězí/vepřové, neb dle tradice nám uletí (uteče) štěstí z domu. Smí se z masa jen ryby nebo králík, ten má krátký nožičky, tak štěstí daleko neuteče... no ale mně to přijde jedno, já bych nedohonila králíka ani krávu o)).
Odpovědět