Re: BIO - další mýtus?
jestli mohu k bio mléku,musí splnit normu danou pro všechno mléko,tudiž muselo projít pasterizací v rozemezí 70- 80 stupňů celsia.Tuk musí být podle označení,plnotučné nebo selské má 3,5% polotučné 1,5% a odtučněné 0,5%.Mám na myslí mléko koupené v obchodě,ne přímo na farmě.Jinak bio mléko jsme viděla v pet láhvi cena kolem 25 kč za litr.Mělo by splňovat to,že dojnice byla krmena produkty ekologického zemědělství.Ale co přesně by měla mít v krmné dávce,tak to už jsme na fakultě z vyučujícího nevypáčila.
Jinak já bio potraviny nekupuju,jen z důvodu,že 99% věcí mám z vlastní zahradky a z vlastního chovu.Takže vím co dám zvířatům do tlaminky.Pokud je nouze tak kupuju kuřata z českých chovů,nejlépe krmená zrním,tam je to hodně poznat.Ale kvalitní je i vodňanské kuře.Rozhodně nikdy maso dovozem z Polska a nikdy zmražené křehčené.To Polské je humus největší, co do toho dokážou narvat,fakt děs.Pak se nedivím,že se dá koupit kilo o tolik levnější než maso české výroby.Pokud musím koupit hovězí v krámě,tak preferuju malé řeznictví,kde maj volně k nahlédnutí kartu z čeho hovězí je a mrknu od koho pochází.Pokud to je z malé farmy,kde má farmář 50 ks dobytka,tak to je masíčko srovnatelné s mnohem dražším bio.
Pokud bych neměla domácí zdroje,tak bych určitě sáhla po bio vejcích a některé bio zelenině,ale české výroby.Dovezené obecně moc nevěřím,každá země má jinou normu.Maso bych bio nekupovala,nějak si myslím,že české normy pro masnou výrobu jsou dost přísné a pokud koupím české maso,tak by špatné být nemělo.
Odpovědět