25.5.2011 23:19:13 aky
Re: Smrtelná epidemie průjmu v Německu
Tak som si to pozrela ( aj ARD spravy) a viem toto ( co som vedela aj predtym
) - pozor na potraviny - hovadzie maso, surove mlieko, kontaminovana voda ( napr. tam kde sa kupu ludia), plus paradajky, uhorky a salat ( pozor hlavne na potraviny zo severu Nemecka). Zdroj mozu byt zvierata, vykaly zvierat, chory clovek. Ochrana - HYGIENA, UMYVANIE RUK ( pred pracou s jedlom, klasika oddelit maso od ostatnych potravin pri priprave, Institut R. Kocha odporuca - varit 10 min. v min. 70°C, zeleninu a ovocie poriadne umyvat, po kontakte so zvieratami umyvat ruky).
Vacsinou prebieha ochorenie bez priznakov, pripadne ako vodnate hnacky ( prujmy) + bolest brucha, v 10-20% moze mat tazky priebeh. Inkubacna doba - 2-10 ( najcastejsie 3-4 dni).
Odpovědět