6.7.2011 12:42:43 Jája s čápátkem
Re: Duhringova choroba
Ono hodně záleží na tom, kde v zahraničí žiješ. Já bych se třeba hned odstěhovala do Německa, tam je pro bezpelkáře úplný ráj
Seznam vhodných potravin najdeš na stránkách http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm, ale jsou to samozřejmě spíše potraviny české. V ostatních zemích bych hledala obchody se zdravou výživou a tam se ptala po gluten free výrobcích. Pak je možná druhá strategie, prověřovat složení běžných potravin. Platí, že nevhodné jsou jakékoliv neurčité škroby a zahušťovadla, pokud není napsáno rýžový, kukuřičný, bramborový (prostě bez lepku) apod. Já se také vyhýbám glukózovému sirupu, protože může být vyráběný z pšenice. Snaž se, aby potraviny, které kupuješ, měly co nejméně přídavných látek. Pak bych si zjistila, jak se v zemi, kde žiješ, uvádějí informace pro alergiky a jak se řekne lepek. To bys mohla zjistit v lékárně, nebo právě v obchodech s nějakou alternativní, nebo zdravou výživou.
A doktorů bych se zeptala, jestli tě nepošlou na biopsii tenkého střeva, je to sice humus
, ale lepší je mít jistotu, jak jsi na tom. Jen z kůže se to podle mne pozná těžko.
Odpovědět