15.7.2011 14:48:59 Diva.Bara
Re: druhá střední škola??
Bublino, hodně záleží na uplatnění, kde bys dělala praxi a tak. Manžel je vyučený kuchař, ovšem dělal to po učňáku minimálně (klasika hospoda, smažáky apod v rámci praxí). Doma vaří hodně, já to vlastně neumím
takže praxi doma má velkou. Teď se po 17letech zkusil vrátit do oboru, ale nechtěl začínat od píky v hospodě (to není o vaření), měl možnost zkusit to ve špičkové kuchyni, a po měsíci zjistil, že to nedává, že mu prostě ujel vlak. Ruce a nohy mu ztěžkly, břicho poporostlo, takže byl pomalý, a je od povahy hodně pečlivý a potřebuje svůj klid, není zvyklý na ten stres a šrumec, co v kuchyni je. Další věc - na učňáku se nic nenaučí, celá jeho praxe byla o krájení v kuchyni, dělali takové ty pomocné práce, k vaření se téměř nedostali a co jsem se bavila se známou, jejíž dcera se vyučila nedávno, je to pořád stejné. Kuchařina je krásný řemeslo, pokud se umí a dělá poctivě, v dobré restauraci nebo hotelu, je to hezké zaměstnání, navíc šikovný kuchař se zaplatí. Ale je to taky dřina, a chce se to hodně učit, běžně jezdívají i ti špičkoví kuchaři na stáže někam pryč, aby se zdokonalovali.
Odpovědět