Re: French press
Mně strašně chutná káva z mocca konvičky. Ta je taková chuťově plná, kulatá, hebká a přitom silná. A nemá žádné tříslovinné dochutě.
Ale do práce se nehodí, protože se musí postavit na plotýnku (tedy, u nás v práci to lze, ale myslím, že úplně běžná varná plotýnka v práci nebývá). Oproti tomu na frenchpress stačí varná konvice, která bývá skoro všude.
Mocca konvičce je podobná principiálně překapávaná káva.
Pak mi chutná káva z džezvy, ale sama ji neumím dobře připravit. Dovede to moje máti, ale jen na chalupě na starém plynovém sporáku. Na elektrice to nejde, nemá to ten švuňk.
nemám příliš ráda espresso, považuju ho za hodně nouzovou formu přípravy kávy. Bylo vyvinuté jen proto, aby se příprava kávy, která bývala dost pomalým rituálem, hodně zrychlila a hlavně to mohla zvládat i cvičená opice. Proto se čas nahradil tlakem. A i když se dodrží přesně způsob přípravy a nepřepaluje se a nenechá se déle a použije se správný objem.. tak i přesto díky vysokému tlaku dochází ke strhávání většího množství tříslovinných složek, než je tomu u mocca konvičky či překapávané kávy. Tam chuťové látky rozpouští pára, která není pod nijak velkým tlakem, takže to jde pravda pomaleji, ale je to šetrnější, takže výsledná káva je hodně voňavá, aromatická a přitom málo dráždivá.
Odpovědět