Re: Jak sušit byliny?
Mám tady knížku o bylinkách, kterou jsem koupila předloni tchánovi na Vánoce, následující jaro si ji půjčila a ještě nevrátila...
Ty byliny, které jsi vyjmenovala, se suší, některé z nich se tedy používají i čerstvé, ale vybavuje se mi třeba bazalka, že sušená ztrácí své aroma, tak ta spíš jen čerstvá. Nedávno jsem do knihy nakukovala, neboť se mi nezřízeně rozrostla šalvěj a utiskovala yzop, saturejku a levanduli, a vštípila jsem si obecné moudro, že nať se sklízí ráno po oschnutí rosy, květ snad kolem poledne nebo odpoledne, a kořen (asi? co jiného zbývá?) navečer. Zrovna ta šalvěj se na sušení sklízí před květem (už mi visí pod krovem), zatímco s yzopem a dobromyslí čekám, až plně rozkvete (jinak už bych je taky šmikla, neb utiskují levanduli).
Můžeš použít i sušičku na ovoce, lze-li natavit na nízkou teplotu (do 35 stupňů). Já jsem to zkoušela, ale mám těch bylin moc a hučela by tu nonstop a stálo by nás to něco na elektřině, tak ty natě jen svážu a pověsím ven do stínu.
Odpovědět