5.12.2015 18:57:46 *Owls*
Re: Dárečky pro svůj tým
Žženo, tam není co zkazit. Na 200g mandlí připadne tak 150g cukru a cca 50ml. vody. Mandle pražím, když něco peču. Jen na mandle troubu nerozpaluju. Takže do rozpálené trouby dám (pro sladkou verzi) na suchý plech neloupané mandle a pražím tak 2-3 minuty. To chce opravdu hlídat a hned, jak jsou lehounce cítit, musí z trouby ven. No a pak je to jednoduché. Na pánvi rozpustím slabý plátek másla, vysypu cukr, vyliju vodu a vysypu neloupané pražené mandle. Ono se to jakoby vaří a pomalu to karamelizuje, až se to začne nalepovat na madličky. Pak to ještě pražím, aby navrchu byl cukr hnědý. Nedojdu do té barvy, kterou znám z poutí (snad nějaké barvivo?), ale chuťově je to super! Nově jsem zariskovala a vyzkoušela postup z MMB - v mikrovlnné troubě. Je to výrazné ulehčení práce a výsledek je stejný. Já tam tedy, oproti receptu z MMB, nedávám skořici a naopak na pánev dávám navíc slabý plátek cukru. Když mám upražené mandle, tak mi výroba nezabere víc než 10min.
Tady je ten postup z MMB: http://www.mimi bazar.cz/recept.php?id=96287 (umaž mezeru)
A slané mandle - to ani recepis nepotřebuje. Na plech potřený olivovým olejem vysypu oloupané mandle a chviličku pražím (mandle nesmí zhnědnout). Pak je na plechu trošku promíchám, aby se na ně lépe chytila sůl a pak, s mírou, posolím. Hotovo.
Odpovědět