Re: Jakou polévku k salátu a rybě/řízkům?
Záleží, jestli se alespoň rámcově držíte tradic či ne. Pokud ano, tak štědrovečerní večeře by měla být ještě postní, tj. masový vývar ne.
K postním surovinám patří luštěniny (nechcete), zelí (nechcete), ryby (nechcete? co nějakou hodně jemnou rybí, třeba norskou rybí?), houby (co tedy krémovou houbovou, nebo tradičnější kulajdu, kyselo, hladkou Ančku...), kořenová zelenina (tak co třeba falešnou rybí, nebo třeba krémovou celerovou s plísňovým sýrem, krémovou mrkvovou se zázvorem...), kroupy a krupky (zeleninový vývar s krupkami a houbami, jako tekutá variace na houbového kubu), česnek (česnečka, třeba jemná francouzská, ta nemá zdaleka takový říz), med (sladkou jablkovou polévku s medem?) ...
vzhledem k tomu, že by se hodila polévka málo hutná, tak není špatné zvolit si nějakou zeleninu a udělat ji napůl s jablky (třeba skvělá je z pastiňáku a jablkek s troškou medu, citronu a římského kmínu).
No a nebo tradice moc neprožíváte, pak se čirý vývar s nějakou minimální zavářkou hodí samozřejmě skvěle.
Odpovědět