Suroviny: | 2 lžíce oleje (sádla) • 2 cibule • 1 kulička pepře • 2 kuličky nového koření • 1 menší bobkový list • 2 hřebíčky • 1 špetka tymiánu • řez dobře umyté citronové kůry • 1 malý kus celé skořice • 3 lžíce hl. mouky • 8 rajča (nebo 120 ml rajského protlaku) • ocet, cukr sůl a červené víno na dochucení • 1/4 (možno i více) litru hovězího vývaru |
---|---|
Postup: | Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli. Já ji krájím na jemňoučko, protože moje rodina nechce omajdu pasírovat, takže tam kousky cibule nechávám. Jinak stačí nakrájet nahrubo.K cibuli přidáme koření. Pěkně to osmahneme, aby se ty chutě z koření rozvoněly a přidáme mouku a opět osmahneme. Vlastně vytvoříme kořeněnou zásmažku. Pak přidáme 1/4 litru vývaru - nebo vody, když vývar není. Ale je dost na chuti poznat, jestli jsme použili vodu, nebo vývar. Přidáme cca 8 středních rozkrájených rajských jablíček (čerstvých nebo zavařených). V zimě, kdy nejsou jablíčka zrovna levná, můžeme použít i rajský protlak. U nás kupuji plechovečky, nebo z Německa vozím protlak v 1/4 l tetra paku - něco jako se u nás prodává mléko. Ten náš je skoro tuhá pasta, musí se přidat ještě vývar - voda. Pokud vařím z rajčat, zavařených rajčat ze zahrady - ty jsou ve vlastní šťávě - nebo z německého protlaku, který je řídký, tak už tekutinu nepřidávám. To si ale každý doladí podle toho, jak hustou má omáčku rád. Vaříme cca 10 - 15 minut, aby se chuti propojily, pak vylovíme ven koření (správně se omáčka propasíruje přes cedník) a dochutíme cca 1 malou lžičkou cukru a 1 lžící octa. Osolíme větší špetkou soli a přidáme 1 - 2 lžíce suchého červeného vína.Podotýkám, že tato omáčka je kyselejší, než je v zemi zvykem, ale nám takto chutná. Pro tradičnější sladší chuť doporučuji prohodit velikost lžíce a lžičky na ocet a cukr (tedy malou lžičku octa a lžíci cukru). |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 |
Datum: | 24.1.2014 21:22:34 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.