Suroviny: | 250 g cukru krupice • 1/8 l vody • pár kapek octa • + další přísady podle druhu ochucení • |
---|---|
Postup: | Cukr rozpustíme ve vodě a pomalu, za stálého sbírání pěny, vaříme na mírném ohni. Stěnu nádoby otíráme štětcem (peroutkou) namočeným do studené vody, aby se cukr na ní neusadil a nespálil. Zhořkl by a zkazil výslednou chuť. Když jsme posbírali pěnu, přidáme pár kapek octa a vaříme do zhoustnutí na řetízek. Když do cukerného roztoku ponoříme drátěné očko s malým otvorem, vyjmeme a foukneme, mají odlétat drobné bublinky. Kastrůlek odstavíme, ponoříme do studené vody, nebo dáme na led a zchladíme. Prochladlý mícháme lžící, nebo vařečkou, dokud hmota nemá stejnoměrně bílou barvu a není úplně hladká.Potom ji stlačíme mokrými dlaněmi, pokropíme trochou studené vody a přikryjeme navlhčeným ubrouskem.Před poléváním dáme fondán do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme na mírnou teplotu. Podle přání ochutíme, obarvíme a hned zpracujeme.Fondán pomerančový:Obarvíme žlutou, nebo červenou barvou a ochutíme pomerančovou trestí.Fondán hnědý - kávový:Fondán smícháme s karamelem a kávou (nescafé).Fondán hnědý - čokoládový:Fondán smícháme s kakaem a trochou změklé čokolády.Fondán bílý:Fondán smícháme na příklad s rumem, meruňkovým likérem, citronovou trestí, nebo maraschinem.Na barvení používáme malé množství potravinářského barviva.Poleva čokoládová:250 g hotového fondánu, 50 g čokolády, 1 bílek, marachino,Fondán nahřejeme ve vodní lázni na mírnou teplotu, obarvíme změklou čokoládou, přimícháme bílek a ochutíme marachinem.Poleva punčová:250 g hotového fondánu, malinová šťáva, 1 bílek, rum,Ohřátý fondám ve vodní lázni obarvíme malinovou šťávou, vmícháme jeden bílek a ochutíme rumem. |
Vložil: | Simča, dcery *1988 a 1997 Errin a její rodina |
Datum: | 28.3.2017 19:12:43 |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.