| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se rodí v Ostravě

[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 1185 [Dalších 1085 >>]
16.8.2007 21:08:42
Lassie, musím jít. Měj se pěkně, dobrou:-)
Ráchel, 3 děti
(IP adresa 195.22.60.229)
  • 
16.8.2007 21:08:38
Lassie, neumím si tvoje srovnání píchání oušek se ženskou obřízkou vysvětlit jinak, než že o ženské obřízce a jejích fatálních následcích mnoho nevíš
16.8.2007 21:07:18
Lassie souhlas.
A právě v tom propíchnutí uší bych dítěti dala spoluúčast - a značnou, neboť jde o jeho uchu a jeho ,,image":-) Tož ať si pak své 1. náušnice i vybere.
Lassie
(IP adresa 194.228.68.203)
  • 
16.8.2007 21:05:33
Já mám dohromady 7 dírek, z toho 3 už částečně zarostlé(z toho 1 v nose) a ani jednu naušnici...
Nechtěla jsem srovnávat ty 2 zákroky jako takové, spíše jsem se chtěla vyjádřit k tomu, co jsi psala, že rodiče mají právo za své děti rozhodovat, což je pravda. A já chtěla spíše poukázat na to, že někde platí - "bohužel". I když se většina rodičů snaží dělat to nejlepší, v každé kultuře je "to nejlepší" něco jiného a každá kultura má hranice jinak posunuté - např. v tzv. vyspělých zemích se dává čím dál větší možnost spolurozhodování od celkem útlého věku a jinde se někdo nestane zcela svobodným nikdy.
16.8.2007 20:52:19
Lassie, propíchnutí oušek sexuální podtext jistě má, neboť u miminek - pokud tedy malá slečna není od hlavy až k patě v růžovém - na 1. pohled často nepoznáš pohlaví - a když, tak podle náušniček:-) Takový druhotný rozlišovací znak mezi pohlavími..:-)
Co se té ženské obřízky týče - tak ta má fatální důsledek pro ženu jistých kultur, neboť bez ní se tzv. nevdá, je považována za nečistou. Není to tedy ani tak sexuální, jako spíš morální podtext..dost otřesný, nutno dodat..
Ale můj názor na propichování uší znáš, takže tak..byť já sama, mám v uších celkem 3 ,,dírky"..
Lassie
  • 
16.8.2007 20:43:28
Lizzie, já věděla, že se ozveš :-) Možná to je vyhraněné, ale souvisí to s tím, o čem se tu psalo. V naší tradici to má sexuální podtext, kolikrát si matka děvčátka, co nemá naušnice vyslechne "to je holka, proč nemá náušnice?". Obojí je zbytečný zákrok. A dokonce se domnívám, že tohle srovnání už pronesl na Rodině(nebo někde jinde) někdo dříve a že mi tohle srovnání dost leželo v hlavě. O obojím, pokud se to děje v dětství, rozhodují rodiče. A věřím, že i rodiče, co dopustí obřízku u svého dítěte, můžou být milujícími rodiči a opravdu věřit, že konají správně. Je super, že se na toto téma už šíří osvěta a že se spousta žen dokáže této "tradici" postavit. Ale také jsem psala, že i to propichování uší může někomu připadat barbarské....
16.8.2007 20:34:33
Lassie, já bych počkala také.
Jinak ženskou obřízku bych s pícháním uší, ale zase nesrovnávala..To je opravdu dost vyhraněné srovnání.
Lassie
  • 
16.8.2007 20:29:51
Neříkám, že ne. Zastánci ženské obřízky také rozhodují za své děti a věří, že dělají správně. Jde jen o to, kde má kdo postaveny hranice a v jaké žije kultuře - někde se zdá barbarismus ženská obřízka, někde zase třeba propichování čehokoliv v rámci tradice. Jinak nejsem zásadně proti píchání uší ani nesoudím toho, kdo to s dítětem podstoupil. Jen jsem se rozhodla počkat.
16.8.2007 20:23:24
Jo tak, vidíš, to už jsem psala včera, mě se normálně ta diskuse nezobrazuje, jen maličkatá část.
No vždyť jo..to je také další smysl diskuse..informační:-)
zuzini
16.8.2007 20:21:28
Na to, že jejich názor třeba přesvědčí někoho jiného. Ne že by mě přesvědčil ten nebo onen názor, ale celá tato diskuze mi hodně dává. Já rodila před osmi lety a prováděli na mě všechny ty rutinní zákroky, o kterých se zde píše. Teď mám termín v prosinci a nebýt internetu, rodiny a těchto diskuzí, asi bych si ty zákroky nechala dělat, i když mi byly nepříjemné. Asi by mě ani nenapadlo o tom přemýšlet, spousta mých kamarádek,které v poslední době rodily třeba vůbec neví nic o odmítnutí oholení, klystýru, o porodním plánu atd.
[<<Předchozích 90] Příspěvky 91100 z 1185 [Dalších 1085 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.