myš | (IP adresa 212.80.64.236) |
• |
13.8.2007 14:17:12
Zuzano,
Nikde jsem snad nepsala že to dělají každé ráno, ono mezi náma úplně to stačí jednou za celou dobu aby vám to bylo nepříjemné až dost. A nemáte tak docela pravdu, v dost nemocnicích se provádí velká vizita a koukají vám tam jak na divadle. Provedli to každé z mých kamarádech asi v 5 různých porodnicích, na internetu najdete taky pár negativních zkušeností v tomto směru. |
Dita | (IP adresa 212.111.4.106) |
• |
13.8.2007 14:13:40
Po přečtení tvého článku je mi moc smutno. Bohužel, v mnoha porodnicích se ještě nenaučli, jak se chovat k rodičkám (a zvláště prvorodičkám).
Z toho, jak vyjadřuješ své pocity, je jasné, že jsi citlivější, víc emotivnější. Myslím, že pro takovéto "případy" je nutné zvolit větší míru empatie. V porodnici ti mimo jiné měli vše dopředu sdělit, vysvětlit, proč to a to chtějí udělat a pokud by jsi s něčím nesouhlasila, tak najít jiné řešení.... pokud je rodička vystrašená, křik a špatné zacházení ji určitě ke zmenšení strachu nepomůže, naopak, hrůza a děs mohou porod zastavit!!!! Doporučuji řešit trauma u psychologa, aby se ten hrozný zážitek podařilo alespoň zmírnit, když už ne vymazat z paměti. A také doporučuji VŠE BUDOUCÍM RODIČKÁM, aby si dopředu ujasnily, co od porodu očekávají, jak si přejí aby byl porod veden,... a vše napsaly do PORODNÍHO PLÁNU. Možná se tak vyhnou nejednomu zklamání a slzám. |
Reya | (IP adresa 195.113.171.3) |
• |
13.8.2007 14:13:37
Ano, nebývá hned schopen. Ale Lucie tam přeci nebyla sama. Byl tam s ní manžel, nebo ne? Já beru, kdyby se jim stalo opravdu něco strašného, např. dítě umřelo, tak pochopím, že jsou oba mimo. Ale takhle? Jasně, řešit to hned nemusím, ale důkazní hodnota mých výpovědí potom může taky dost rychle klesat, už třeba jen proto, že paměť má svoje limity... Prostě je lepší dřív než později.
A s tím povídáním. Jó, ať klidně povídá. Ale problém je, že jestli bude pořád dokola mluvit takhle zaujatě, tak ji za chvíli i ti lidi, co jí chtěli pomoci, pošlou někam. I ti přátelé a rodina mají svoje limity. Můžeš se mnou nesouhlasit, ale teď zase mluvím já o své zkusenosti. Osvědčilo se mi, že se musím co nejdřív schopit a řesit svůj problém. Že nemůžu být ostatním lidem "balvanem kolem krku" a prehnane je zatezovat svými problémy. A že pomocnou ruku najdu na konci svého ramene. Anebo taky jinak: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. |
PajaMM |
13.8.2007 14:05:45
No Reyo, jenze ne vzdy je clovek schopen si hned stezovat. Podle me bude dobre, kdyz si bude stezovat, az toho bude schopna. A ze tu napsala svoji vypoved? No a? Tohle prece neni o vedeckych clancich, ale drtivou vetsinu jich tu pisou zeny, maminky...o svych¨pocitech, zkusenostech a tak, ne? Tak beru i tenhle clanek.
A treba necekala politovani, ale zkusenosti ostatnich. Mozna i radu a tu tvou si treba vezme k srdci. Ale to, ze se tim zabyva a, jak rikas, rype se v tom, to podle me neni zas az tak spatne...ja o tom taky potrebovala mluvit, kdyz jsem mela za sebou ukonceni tehu ve 23tt. A cim vic jsem o tom mluvila, tim vic to bolest ve mne otupovalo. Je pravda, ze ja nemam pocit, ze by nekdo neco udelal spatne nebo mi ublizil, ale mozna o to horsi to je, protoze nikdy nenajdu vinika. Proste se to stalo a my prisli o to nejcennejsi, po cem jsme touzili. Ale je fakt, zijeme dal. Prezili jsme a neplaceme na kazdem kroku... Ale plakali jsme, kdyz nam to rekli a kdyz jsem se vratila z nemocnice, plakali jsme hodne. A to mluveni a rypani se v tom - to pomahalo...a pomaha doted. |
Reya | (IP adresa 195.113.171.3) |
• |
13.8.2007 14:00:53
Hm, co to je průbojně? Já myslím, že stačí úplně klidně. Je nanic, když si někdo stěžuje, že ho někdo nutil dělat to nebo ono nebo mu naopak nevyhověl, když o něco žádal, ale přitom sám byl líný hubu otevřít. Nebo být tak trochu "neodbytný". V případě Lucie ten pocit mám. Máš pravdu, že každý se se schopností asertivní komunikace nerodí a většina z nás se tyhle dovednosti musíme naučit v průběhu života, bohužel... Někdo na to stačí sám, někomu pomůže třeba nějaký psycholog, někomu nikdo...
V případě Lucie by bylo smysluplnější fakt zamakat na sobě - místo psaní dopisů a očekávání lítosti a kývání hlavičkou, jaká je strašná chudinka a co se jí stalo za příkoří. Jenže já nejsem ten "litovací" typ a raději jí říkám: Jo holka, buď sis měla stěžovat hned a na správných místech, nebo už nebreč, vstaň a vschop se. A nepiš nesmyslné subjektivní dopisy, nerýpej se ve svém neštěstí, které ostatně žádným neštěstím není, ale čas věnuj třeba četbě vhodné literatury o asertivní komunikaci a hlavně navštiv psychologa, který tě trochu rozebere. Ale ono je to taky o tom, že pomoct se dá jen tomu, kdo o to stojí. Z vlastní zkušenosti vím, že je hodně lidí, kterým stačí, že je někdo polituje. Ale pokud oni sami nebudou ochotni pochopit, že něco v životě dělají špatně a že by to měli dělat jinak, pak je každá rada drahá. Budou stále narážet - akorát ty problémy přijdou vždycky v trochu jiném balení. |
PajaMM |
13.8.2007 13:53:16
tak tak :-)))
|
13.8.2007 13:52:33
Danielko, také pravda:-)
Já mám pocit, že i pak se skoro každá máma musí na to své dítě těšit..:-).. Paa |
PajaMM |
13.8.2007 13:48:49
Lizzie,
diky moc. A ono neplanovane neni vzdy nechtene, na to pozor :-)))) A beruska je sice planovana, ale i tak trvalo 8 mesicu, nez se to povedlo...a ted to trvalo 15 mesicu, takze ono to planovani neni vzdycky dobre :-) Uz radeji neplanuju nic... |
13.8.2007 13:47:18
Danielo, přeji ti hodně štěstí, nic se nemá vzdávat:-)
Jestli budu mít dítě jednou plánovaně nebo neplánovaně to nevím, a ono je to v podstatě asi jedno, byť s tím neplánovaným těhotenstvím je všechno komplikovanější - sama jsem tzv. nechtěná, byť je to hodně blbý výraz:-) Zatím se měj hezky, pěkný den:-) |
PajaMM |
13.8.2007 13:45:54
Zuzano,
ale tady jde o to, aby se tomu zadna z nas nemusela branit. Aby stacilo rict nechci. Aby se vubec nekdo zeptal a neudelal to bez optani jen proto, ze se to tak dela a vetsine je to jedno.... |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.