Astrit |
21.10.2008 10:23:46
A ještě dodávám, že doba je zlá a zdravotníci jsou špatně placení. Porody doma a jejich propagace je skvělý byznys! Nebo si PA řekne za účast na porodu jen nějakou symbolickou částku? Schválně - kolik stojí celá ta devítiměsíční péče duly včetně porodu?
|
Astrit |
21.10.2008 10:18:14
Tou nejvážnější komplikací je právě krvácení, o kterém jsem už psala. Vzniká náhle a žena vykrvácí než přijede sanita. Chtěla by sis poslechnout pár příběhů od mé švagrové, která je gynekolog-porodník? Krev teče tak masivně, že o životě matky rozhodují vtěřiny. Mám dvě kamarádky, které u porodu potřebovaly transfuzi (jen prosím tě hned nenamítej, že za to může lékař - univerzální viník všeho špatného). Další komplikací je hypoxie plodu, nedostatek kyslíku, ale to se pozná jen přes KTG. Dítě uvízne v porodních cestách, PA zavolá sanitu, ta má na dojezd tuším 13 minut. Dítě bez kyslíku 13 minut nevydrží. Švagrová říkala, že se musí provést akutní sekce a opět rozhodují vteřiny. Stačí? A kdybych byla lékař, vyjmenuji komplikací, které vznikají náhle mraky. Můj OSOBNÍ názor je, že matky, které rodí doma přemýšlejí spíš o svém vlastním pohodlí a i když jsem přesvědčená, že nenarozené miminko velice milují, často podceňují rizika, které pro něj z porodu doma plynou. Hlavně, aby ony byly v pohodě a vůbec si nepřipouští, že sebevětší psychická pohoda matky nemá na některé patologické stavy v porodnictví žádný vliv. Naštěstí v ČR rodí doma málo maminek. Kdyby jejich počet narostl (za stávajících podmínek, které nejsou tak ideální jako v zahraničí), určitě by se zvýšila úmrtnost rodiček i novorozenců. To by pak bylo žalob na porodní asistentky! Zhrzené matky by někoho obvinit musely. Zatím je porodů doma co by na prstech napočítal, zaplať pánbůh! Pojišťovny vědí proč za služby soukromých PA neplatí.
|
DAMA | (IP adresa 80.251.251.254) |
• |
21.10.2008 9:57:10
Nechci diskutovat o tom, zda rodit doma nebo v porodnici, protože mé porody jsou už dávnou minulostí. Článek se čte velice hezky, jen mi tam scházely v tom nabitém každodenním programu té paní děti, které už porodila. Připadlo mě, že paní jen snadno rodí, studuje a stará se o nějaký prodej. Jde se při takovém vytížení ještě starat o šest dětí? Možná už to vidím jinak svýma středněvěkovýma očima. Toť vše.
|
21.10.2008 9:43:15
Astrit, o jaké komplikace, které způsobí zvrtnutí do patologie během vteřin se podle tebe jedná? Jaká je pravděpodobnost jejich vzniku? Vznikají častěji v porodnici nebo u porodu doma?
Máš pravdu, fyziologický porod nejde naplánovat. Ostatně stejně jko spousta jiných v+ěcí v životě. Co z toho vyplývá? Ano, PA nemá chirurgické dovednosti, její funkce u porodu je totiž naprosto jiná. A ano, když je potřeba, PA zajistí převoz rodičky do nemocnice, co je na tom špatného? PA rodičku průběžně sleduje, a při náznaku vznikajících problémů se prostě jede do špitálu. Co taky dělat jiného? |
MSteflova |
21.10.2008 9:34:38
Astrit, už bylo podáno několik žalob na nemocnici, kde maminka o miminko přišla a nebo se miminko narodilo postižené - ty žaloby se týkají lékařů a několik těch případů by jistě dopadlo lépe, pokud by maminka rodila bez nich, s PA. Jsou dg.neslučitelné se životem, to je pravda. Ale ke spoustě tragédiím by nemuselo dojít, pokud by lékaři na porod nespěchali, neurychlovali, nezasahovali...
|
Astrit |
21.10.2008 9:28:11
Kolik stačí aby se fyziologický porod zvrtnul na nefyziologický, nebo dokonce patologický? Rozhodují vteřiny. Fyziologický porod si NEMŮŽEŠ naplánovat! I ta nejlepší PA nemá chirurgické dovednosti lékaře. Když je PA na konci svých možností, volá lékaře.
|
21.10.2008 9:22:12
Ještě jsem se k žádnému článku nevyjádřila, ale tohle je síla! Při čtení jsem pochybovala o zdravém rozumu paní Johany. Víc k tomu není co dodat.
|
21.10.2008 9:14:16
Jsme postiženi civilizačními chorobami, zdegerovaní stresem a okolím
Přiznám se, že podobné kydy mě jako ženu uráží. MoniqueD, až zas budeš příště filozofovat nad porody doma, tak klidně napiš: "Jsem postižená a zdegenerovaná, porod doma není pro mne," ale buď tak hodná a své vlastní problémy neházej na všechny ostatní ženy. Děkuji. |
Beezi,V+J |
21.10.2008 8:20:47
Monique, je to teda furt dokola, stačilo by pročíst diskuzi od začátku a zjistíš, že na to, cos napsala, bylo už stokrát odpovězeno (nejen tady). Ale teda znovu:
Píšeš - měla jsem rizikové těhotenství. - No, tak tady prostě úvahy o plánovaném porodu doma končí. To, o čem v současné době probíhá debata, je plánovaný porod doma s profesionální porodní asistentkou. Žádná taková PA nepůjde k porodu doma, pokud bylo těhotenství rizikové, a pochopitelně žádná rozumná žena se v takovém případě o domácí porod nebude pokoušet. Domácí porod je možná za podmínky fyziologického těhotenství (a ještě několika dalších podmínek, určitě už to tu někdo vypisoval). Rizikové těhotenství je náznak patologie a tudíž bez debaty patří do nemocnice, do rukou lékařů. A druhá věc: píšeš Ostatně nikdo vám nebrání v tom, si jí vzít do porodnice a porodit tam s ní, bez nástřihu, chemie a dalších věcí, co podle některých maminek nejsou přirozené. Fakt?? Jsi si tím jistá? KDE to jde? Myslím tím teda možnost vzít si s sebou do porodnice vlastní PA, aby u porodu asistovala jako PA. Ne jen jako dulu, tudíž jen jako psychickou podporu. |
21.10.2008 7:42:59
Já nesouhlasím, i když samozřejmě vím, že někdy se nemocniční personál chová strašně, znám to z vlastní zkušenosti. Ale já jsem měla rizikové těhotenství a při porodu se malá málem uškrtila na šnůře. Jen tak jsem si v klidu prodýchávala kontrakce, byla jsem tedy už na monitoru, protože se doktorce něco nelíbilo...najednou do pokoje vletěli 3 doktoři a už jsem jela..malé měla tep 210 a opravdu to bylo na hraně. Naštěstí je v pořádku po všech stránkách a já jsem moc ráda,a že jsem v porodnici byla. Protože za tu půl hodinu, než bych tam dojela, by byla mrtvá.
Dnes jsme prostě jiné, než to bylo v dobách, když žena šla ráno na pole sbírat brambory a odskočila si do křoví porodit. Jsme postiženi civilizačními chorobami, zdegerovaní stresem a okolím, myslím si, že přijímat péči, která je dostupná, je vhodnější, než se v tomto spoléhat na sama sebe nebo i třeba skutečně dobrou a zkušenosou porodní bábu. Ostatně nikdo vám nebrání v tom, si jí vzít do porodnice a porodit tam s ní, bez nástřihu, chemie a dalších věcí, co podle některých maminek nejsou přirozené. Každý má právo se rozhodnout, to určitě, ale miminko má taky právo na to, aby v případě komplikací dostalo řádnou a hlavně rychlou pomoc..nebo né???? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.