| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V jedné porodnici…

[<<Předchozích 280] Příspěvky 281290 z 694 [Dalších 404 >>]
Grainne
13.2.2009 17:37:23
Tulko
mi to trochu připomíná situaci, kdy jsem chtěla jako pacientka odběhnout z oddělení a sestra mi to nechtěla dovolit. Kladla jsem "drzé a nelogické" otázky proč a tak podobně, nakonec debata vyústila v to že:"Na mně zavolá pana primáře." Nevím, patrně jsem se mala leknout, ale asi jsem odpověděla špatně, když jsem jí řekla, ať zavolá. Pan primář se OPRAVDU dostavil a velmi se podivoval, proč mě sestra nechce pustit. Jsem se tedy i omluvila, že byl donucen jít dělat kvůli mně bubáka.
Z toho by jeden málem usoudil, že lékařů, natož primářů není třeba, že všechno obstarají velice důležité sestry. Tiše dodnes doufám, že jí řádně sepsul, že ho ruší kvůli takové blbosti. Podotýkám, jsem velice slušná osoba, pokud mě někdo nenutí k opačnému.
13.2.2009 17:35:06
Ach jo~a~
Nedokážeš si představit, že sestra polemizuje s lékařem o vhodnosti léku? To já teda jo, protože ani lékař není člověk neomylný a kolikrát se stalo, že napsal špatně ordinace a upozornila na to sestra. Nebo neupozornila a lék podala a pak byl průser...
Když se člověk dusí, tak se nad ním nikdo nehádá, prostě spolupracují jako tým, jsou předem dané postupy~d~ A pokud lékař řekne sestře, aby něco udělala není o nadřazenosti a podřazenosti, ale o spolupráci. Někde jsem psala příklad, takže kopíruji :
Kdybych to přirovnala k nějaké firmě - např. máš něco s pc, zavoláš si někoho z it, ať ti to opraví. Taky mu "nařizuješ", ale on není tvým podřízeným....
Grainne
13.2.2009 17:29:32
KlaudieS, vždycky musí existovat to, že je jasné, kdo rozuhoduje, když nastane situace, kdy je rozhodnout třeba.
Platí i určitá nepsaná pravidla o podřízenosti a nadřízenosti, i když spolupracují dva lékaři, jeden má právo rozhodnutí, kdyby došlo ke sporné situaci a bylo třeba rychle jednat, pokud jsou si rovni v postavení, bývá to většinou ten služebně starší. Neříkej mi, že nad dusícím pacientem si začnou vyjasňovat kompetence a dohadovat se, jestli bude lepší "levý", nebo "pravý" úkon.
Nějak si taky nedovedu představit, že sestra např. polemizuje s lékařem, že tenhle lék je, nebo není vhodný a když lékař naordinuje tento, ona ho nepodá, protože jí se zdá nevhodný.
To by asi bylo zachraňování zdraví a životů poněkud ztížené. No, vlastně by lékaři nebyli potřeba, sestry by to zvládly - dle tvého výkladu levou zadní.
13.2.2009 17:26:24
Nápodobně~y~
Tulka
13.2.2009 17:25:37
Já mám pocit,že prostě jenom nechceš rozumět~d~
13.2.2009 17:24:57
Nejhorší je srážka s blbcem - a ti jsou všude....~d~
13.2.2009 17:24:09
Ano, Markéto - vrchní sestra je v podstatě na stejné úrovni s primářem - každý má na starosti něco jiného a dohromady řídí oddělení. Samozřejmě, že lékař je vzdělanější v některých věcech, ale na druhou stranu je sestra vzdělanější než lékař v ošetřovatelské péči. Prostě má každý svojí práci a musí fungovat jako tým.
Jak je to s PA a jejich kompetencema,to přesně nevím~d~
13.2.2009 17:19:43
Grainne, já si myslím, že si nerozumíme, má to být o spolupráci ne o tom, že někdo někomu něco nařizuje. Např. při resuscitaci - setra musí vědět, co má dělat, aniž by jí to lékař řekl, připraví intubaci a asistuje při ní, připraví léky podle ordinace a aplikuje je, střídá se s lékařem při masáži srdce, ale nikdo nikomu nic nenařizuje, pokud lékař chce udělat nějaký další výkon, např. kanylaci arterie, tak to sestře oznámí, ale nikdo nikomu nic nenařizuje, sestra připraví pomůcky atd... ale to není o nařizování, ale o spolupráci....~d~
Grainne
13.2.2009 17:18:22
Mám tu zkušenost, že při slušném jednání lze pohnout i s "problémovým" člověkem, se kterým předtím nebyla možná řeč a naopak jsem viděla situaci, kdy zdravotník "vytočil" pacienta tak, že ten ho napadl, poté, co jsem se vložila do situace a ve vší slušnosti odeslala prudiče - zdravotníka pryč, pacient se nechal v klidu ošetřit.
Možná je mnohem jednodušší takovým situacím předcházet slušným a vstřícným jednáním a dovolím si podotknout, že první na řadě je v tomto případě zdravotník jako poskytovatel služby.
leli
13.2.2009 17:16:05
Tak já souhlasím s tím, že slušnost, vstřícnost a dobrá vůle je k nezaplacení. To ostatní, byť velmi květnatě napsáno, je asi všem jasné.
[<<Předchozích 280] Příspěvky 281290 z 694 [Dalších 404 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.