| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Má třetina nejmenších dětí vyrůstat v jeslích, jak navrhuje EU?

[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 937 [Dalších 807 >>]
Hanka
(IP adresa 62.168.2.226)
  • 
19.4.2009 20:46:50
Kimmy,

IMHO u desetiletého dítěte, které nemá nějaké speciální potřeby, jde zkombinoval dva rodiče na plný úvazek a zcela dostatečný čas s dětmi už celkem v pohodě.

Moje děti obě chodily rády do družiny - je to možnost si se spolužáky hrát, stihnou se pobavit. V rámci družin bývají na mnoha školách i fajn relaxační či sportovní kroužky - různé keramiky, přírodovědy, ping-pong...

Když mají rodiče normální, tj. 8,5 hodiny pracovní dobu, a zároveň nemají příliš dlouhé dojíždění, bývá běžně alespoň jeden z nich doma kolem čtvrté (v takovém případě zřejmě nevídají dítě ráno, to se vypravuje samo) nebo kolem páté (to obvykle ale ráno vypravují dítě do školy). Dost často to rodiče v mém okolí kombinují, jeden začíná později a vypravuje dítě do školy, jeden se dřív vrací a vyzvedává dítě z družiny, pokud nechodí domů samo).

S dětmi je pak třeba udělat úkoly, pokud si je děti nepíší v družině nebo samy před příchodem rodičů, a pak je pro desetileté dítě fakt vcelku dost času na společně strávený podvečer. Když není zrovna uprostřed zimy a tma jak v ranci, dá se zajít i na hodinku na kolo či tak, zahrát člověče, udělat společně večeři (nebo prostě nechat dítě, ať si něco dělá samo, když chce), povídá se nejlíp často právě při takových činnostech jako je mytí nádobí nebo utírání prachu :-) Taky společná každodenní večeře dělá hodně...

Myslím, že to jde dobře zvládnout.
amálkaZ
19.4.2009 19:44:39
Kimmy-to,že se matky víc věnují dětem tříletým než starším se může jevit proto,že o malých dětech se víc diskutuje,ptrotože jsou matky s nimi doma amají víc času to probírat s jinými matkami a taky proto,že malé děti-třeba do tří let-obnášejí skoro stejnou míru péče.Učí se podobné základní věci a dělají podobné věci.
O větších dětech mluví maminky,jejichž děti prostě mají něco společného.

Takže o mluvení,odplínkování apod.,mluví skoro všechny.O hudebce třeba nemluví matky karatistů..

Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
19.4.2009 16:09:19
Tulko - ale ja jsem nepsala, ze se rodice o sve 10-lete deti nestaraji - ja jsem psala, ze si myslim, ze dva rodice pracujici na plny uvazek na ne nemaji dost casu...

On ten pojem "starat se" je hodne siroky - kazda matka, ktera da diteti stredu nad hlavou, jidlo, obleceni a zajisti mu zakladni zivotni potreby se o sve dite stara...

Urcite jsem nerikala, ze navrhuju venovat "stejnou" peci desetiletemu diteti jako dvouletemu - ale myslim si, ze je velice slozite venovat dostatecnou peci starsim detem, pokud oba rodice pracuji na plny uvazek. Mezi nadmernou peci a dostatecnou peci je veliky rozdil. Aspon v mych ocich.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
19.4.2009 16:05:08
Hanko - ano, to je mozne...

rada bych tedy prohlasila, ze nikym na tomto foru nepohrdam

jen si myslim, ze cesky system je spatny...
Hanka
(IP adresa 62.168.2.226)
  • 
19.4.2009 15:45:29
Kimmy,

pokud ve svých formulacích necítíš pohrdavý tón, pak něco není v pořádku na tvé straně. Možná jsi v zahraničí tak dlouho, že ti používání určitých formulací a k nim se běžně pojícím tónům vypadlo, nevím.
Tulka
19.4.2009 15:40:55
Kimmy,nevím,jaký fenomén máš na mysli,ale o desetiletých dětech jsme se bavily my dvě a já jsem ti v legraci řekla,že pro mou dceru by byla moje nadměrná péče za trest,protože už má své zájmy.Nikdo tu netvrdil,že se o své desetileté děti už proboha nestará.Jestli znáš někoho,kdo stejnou péči věnuje dvouletému jako desetiletému~a~.Ale ty si ráda vezmeš ze všeho jen to,co se ti hodí.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
19.4.2009 15:05:12
Lizo - jak jsem psala, nemela jsem dost informaci (neboli "nevim, proc"). Vzory, ktere chci nasledovat, si dovolim zvolit sama.

Pokud jsi rozhorlena z meho komentare - pak tedy bud.
Kimmy, 2 deti
(IP adresa 218.186.10.254)
  • 
19.4.2009 15:02:19
mas pravdu, to mi uniklo - za mne byl prvni stupen 4 roky....

ja nechci prilis chodit na osobni uroven - pokud tve rodine to vyhovalo a jsi spokojena, tak je to dobre

puvodne jsme se bavili o 10-letych detech a ja si porad nemyslim, ze je pro ne dobre mit oba rodice pracujici na plny uvazek. Ale to je muj nazor...

Jestlize 15-lete deti dnes bezne sve rodice nevidi ani vecer, protoze maji treninky a vystoupeni - zas je to kazdeho osobni vec, ale ja doufam, ze tohle nebude muj pripad, protoze to by mi hodne vadilo.

Ctu ted knizku (ktera je zajimava tim, ze s jeji autorkou by se tady ti, co se mnou diskutuji, shodli v oblasti pece o dite do tri let, ale pak uz ne) o rodicovstvi jako celku. A zatimco autorka je extremistka, ktera by nejradeji zakazala rozvody, antikoncepci i jakokouli ctizadost zen, takze se s ni nijak neztotoznuju, pise ta pani take o detech starsich a cituje prave ty starsi deti, ktere casto tvrdi, ze by si prali, aby s nimi rodice travili vic casu. Pise taky o tom fenomenu, ktery tu nekdo zminoval, ze 10-lete deti s rodici byt nechteji - asi ve smyslu "kdybyste se techto deti zeptali, jestli by meli chodit mene casto do skoly, taky odpovedi, ze ano - ale to neznamena, ze je to pro ne dobre..." (taky pise o tom, ze vetsina americkych rodin rika, ze by z jednoho platu nevyzila, coz mi prijde docela usmevne, kdyz si to srovnam s prevladajicim nazorem v CR, ze tam z jednoho platu rodina v pohode vyzije)

No ja jsem za sebe docela rada, ze se ta diskuse vicemene uzavrela, takze nechci rozdmychavat dalsi velke vymeny. Opravdu si myslim, ze v CR se prilis mnoho pozornosti venuje detem mladsich 3 let a prilis malo detem starsim a v tom je jeden ze zasadnich problemu soucasneho systemu. Ale pochopitelne vim, ze cesky system nezmenim.
Líza
19.4.2009 15:02:08
Kimmy, tohle "Nevim, proc tvuj syn ve 20 neni samostatny a neodmaturoval - a nechapu, jestli ti to nevadi, nebo to beres jako normalni" a tohle "pro mne 20 lety kluk, ktery zatim neodmaturoval, neni vzorem, ktery bych chtela nasledovat" nebo třeba tohle "urcite tedy nebudu brat priklad tveho syna jako neco, co by meli vsichni nasledovat" rozhodně nemá nic společného s neutralitou nebo s respektem k tomu, že vůbec nevidíš do českého vzdělávacího systému.
19.4.2009 14:55:25
Kimmy, a ještě trochu ti to zamotám: nejmladší syn bude maturovat (pokud všechno půjde dobře) v necelých 18 - nebude mu ani 17 a tři čtvrtě. Takže na VŠ by pak nastupoval jako neplnoletý. ~j~
[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 937 [Dalších 807 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.