bravad |
12.5.2009 19:52:37
Cyann, mluvíš mi z duše. Jak mě přijde dnešní výchova dítěte v malé rodině v podstatě jenom matkou nepřirozená a nevhodná! Pro matku i pro dítě. Už jsem to i kdysi zmiňovala a nikdo na to moc nereagoval...
|
12.5.2009 19:47:46
A podle mě je tříletá rodičovská historicky nevídaný sociální experiment: aby se žena v podstatě z většiny starala sama tři roky o dítě, v bytě či domě nukleární rodiny, bez nebo s jedním sourozencem, bez komunity či sousedství, kde by se pečovatelky pravidleně zaskakovaly a děti by si spolu hrály a dítě by tak dostávalo přehršel sociálních vzorů... Uvidíme co z toho vyleze. Strávit určitý omezený čas ve skupince dětí s dalšími ženami-vychovatelkami mi přijde "přirozenější" než tři roky doma na předměstí Prahy
Na plný úvazek a od šesti měsíců bych tam dítě teda dát nechtěla, a stejně tak jsem ráda, že jsem ho nakonec nemusela dát do klasické české školky ve třech letech. Ale mohlo by se stát, že bych prostě musela, a pak bych nechtěla snášet ty reakce... |
olsche |
12.5.2009 18:54:35
Kimmy,kdyby se tady dávaly body,tak ho máš Krásně sepsáno.Mám stejný názor, jenom ho neumím tak pěkně podat
|
Kimmy, 2 deti | (IP adresa 218.186.10.254) |
• |
12.5.2009 18:44:13
Ne, Mono - to jsi me spatne pochopila... ja si rozhodne nemyslim, ze nekteri lide by meli dostavat RP a nekteri ne (a uz vubec nemam sklon k toleranci RP u nize prijmovych skupin - ale to by ti vysvetlila Lassie, jaky jsem nepritel nizkoprijmovych skupin ;-))
ja bych byla nejradsi, kdyby RP nebyl - kdyby misto toho byla hromada ruznych pracovnich prilezitosti k praci z domu, vysoke danove odpisy, castecne uvazky - proste aby lide meli moznost si rozumne vydelat bez toho, aby museli jit proti svemu presvedceni, ze deti do jesli nepatri - a naopak aby bylo dost prilezitosti pro ty, kteri nemaji z jesli traumata a nevidi na nic nic spatneho. Byla bych nejradsi, kdyby nebyla zadna magicka hranice, dokdy matky "by mely" byt s detmi doma a pokud nejsou, zaslouzi si odsouzeni ... Ale urcite nerikam, ze nizkoprijmove skupiny si RP nezaslouzi - ja jen rikam, ze pokud dostavam stejne penize za to, ze jsem doma s detmi, jako za to, ze kazdy den stojim v krame 8 hodin na nohou, tak samozrejme nemam zadnou motivaci jit pracovat, ale mam velkou motivaci mit tri deti v presnem rozestupu tak, abych maximalne pokryla moznou delku RP. |
*Niki* |
12.5.2009 18:18:41
Kimmy, pročítám si tady teď dnešní diskusi a nějak nevěřím svým očím. Pokud tvůj poslední příspěvek je o tobě vypovídající, je to docela smutné. Takže tebe neštve, že lidé berou RP. Tebe štve, že to berou jen někteří. Pokud lidé dostatečně příjmově klesnou, jsi ochotná jim RP tolerovat. Ale nedejbože aby RP pobírali i lidé, kteří předtím brali málo a RP jsou pro ně srovnatelné peníze. Aspon takto tvůj příspěvek vyzněl.
|
• |
12.5.2009 18:03:25
Lizo - nijak netouzim po tom, aby taky kdokoli moji kamaradku litoval - byl to jen priklad, ze ani lide s dobrymi prijmy si nemohou jen tak najmout chuvu
nevim, jake jsou ceny, rikam, nebudu tady jeji konkretni situaci rozebirat, byla chyba, ze jsem to zminila a uz v tom pokracovat nebudu neni nutne, aby tve srdce krvacelo, ale byla bych rada, kdybychom moji kamaradku z toho uz mohly vynechat... |
• |
12.5.2009 17:57:14
Ale Lassie - na to ja ti milerada odpovim, ale s tim, ze nic z toho, co budu psat neni o konkretnim prikladu me kamaradky.
Bohati rodice, kteri nechteji platit vysoke castky za hlidani, maji uplne stejne moznosti, jako chudi rodice, kteri nechteji platit vysoke castky za hlidani - tedy bud se bohati uskromni a do prace se nevrati a budou se o sve deti starat sami do te doby, nez sezenou levne statni jesle nebo levnou statni skolku. Nebo si najdou nejakou kamosku, ktera se nebude uctovat vysoke ceny. Nebo zapoji rodinu. Pokud se bohatym nevyplati pracovat - tak nepracuji - stejne jako kazdy jiny.... Jina je ale situace u lidi, ktere jejich prace bavi - kteri pracovat chteji a kteri nemaji pocit, ze treti osoba nebo instituce jejich deti poskodi - tihle lide taky musi volit - bud je pro ne prednejsi prace a pak se smiri s tim, ze holt vyplata padne na hlidani, ale jen nekolik let a pak budou mit svou prima praci a naklady klesnou - nebo se rozhodnou, ze je pro ne dulezitejsi pecovat o deti, nez delat praci, ktera je bavi... s tim, ze si treba nebudou RP uzivat, ale budou to brat jako svoji povinnost vuci detem nebo tak neco... Nicmene ja stale vidim rozdil mezi lidmi, kterym se nevyplati pracovat proto, ze dostanou stejne penize za pobyt doma s detmi, jako by dostali za celodenni stani za pultem - a lidmi, kteri svuj normalni prijem snizi treba o 50-75% - podle mne u lidi s vysokym rozdilem mezi prijmem ze zamestnani a z RP nejde mluvit o "nevyplati se mi pracovat" a tihle lide to take nerikaji .... ale jinak - kdo nechce platit za hlidani, tak proste musi vyjit z toho, co ma - jenze u nekterych lidi se jedna o nezmeneny prijem a u jinych o dost vyrazne zmeneny... ten druhy prispevek jsem vubec nezaznamenala - prece jen diskuse uz je dlouha... takze: pokud dite nebude na ustavni peci zrale, tak je to zas pripad, kdy si matka muze najit privydelek - bud to nestastne zehleni nebo hlidani nebo neco, na co ma talent - zehleni a uklizeni je holt univerzalni - kdo chce, muze to delat dobre - to neplati o jinych profesich, ktere se daji delat z domu, takze ty nemuzu pouzit jako vseobecnou radu. Ale nemyslim si, ze stat nese zodpovednost za to, aby deti byly zrale na skolku - nebo ty si myslis, ze kazde dite, ktere nastoupi do skolky, je na ni zrale? |
Katka,kluci 6 a 10 | (IP adresa 62.77.127.227) |
• |
12.5.2009 17:50:57
Já nevím. U nás to fakt nenastalo. Babi, která hlídala denně je vitální důchodkyně, uč. MŠ. Asi proto byla ona ta "náročnější" a já si zachovala pozici mazlící a rozmazlující mamky. Takže babičky jsou taky špatně, hmm.... A co tedy navrhujete, pokud mamina prostě potřebuje už vydělávat, aby se utáhl třeba ten byt na hypotéku ? Ono je pár takových, co jsem četla příspěvky.I my jsem na tom tehdy taky tak byli... Dnes už by to manžel utáhl, ale jaksi začínat s dětmi ve 40 je trochu pozdě....Ne každému spadne bydlení pod nos....
|
Lassie66 |
12.5.2009 17:31:41
Kimmy, velmi okatě se vyhýbáš nastolené otázce, jaký je rozdíl mezi bohatším rodičem, který nechce platit velké částky za hlídání, a tím chudým. I ti chudí mají mnoho výdajů, jak už tu bylo řečeno. Ty nemáš ráda, když se použije věta "nevyplatí se mi pracovat". Ale ono se to opravdu nevyplatí, pokud vstáváš v šest, celý den pracuješ a nic ti nezbyde, protože vše dáš za hlídání. A to nechce ani ten bohatý, ani chudý. Musel by to být hlupák.
Já jsem se v minulosti věnovala charitě, dělala jsem to ráda a byla to dřina - ovšem neměla jsem děti, které musím nějak živit. A další dotaz, který jsi nezodpověděla je zde: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=11600737 |
Líza |
12.5.2009 17:29:23
Kimmy, otevřeně řečeno, vím, jaké jsou ceny za profesionální chůvy na plný úvazek v Praze, těžko to někde jinde v Česku bude ještě dražší. Tvá kamarádka zřejmě nechtěla vyhodit tolik peněz z okna, ale je-li ředitelkou marketingové agentury, pak buď agentura skomírá na úbytě nebo s platem běžným ve svém oboru tu chůvu skutečně může zaplatit. Nějak mi srdce nad ní nekrvácí.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.