Tulka |
12.5.2009 10:25:32
Ne,podle litrů ne,jedině podle hektolitrů
|
Alice | (IP adresa 89.24.132.163) |
• |
12.5.2009 10:22:50
Samozřejmně nevím, jak je to s šestiměsíčním dítětem, já byla v jeslích až od roku a půl ale nijak mě to nepoznamenalo. Těšila jsem se do jeslí a odpoledne jsem se těšila domů. Myslím si, že když dítě cítí, že ho rodiče mají rádi a že má někde domov (a to, jestli to cítí nijak neovlivňuje doba, kterou je matka doma. Pouto mezi matkou a dítětem nevzniká jen díky času, kdy je matka doma - to by bylo moc jednoduché.......Samozřejmně, že pokud se mu ten čas věnuje, tak je to fajn, ale pokud ještě uklízí, pracuje z domova atd. tak kolik času má na dítě? Srovnatelně, jako kdyby bylo v jeslích. Tak v čem je to jiné?) tak nebere pobyt v jeslích nijak tragicky, protože prostě cítí, že si pro něj rodiče přijdou. Paradoxně mě víc než celé jesle vykolejilo, když mamka z domova na chvíli odběhla a já tam byla sama......Jako by se už neměla vrátit (to byl můj domov a měla jsem tam být s mámou......). Když se vrátila, tak jí to bylo líto a dost dlouho si to vyčítala. Prostě když se šlo do jeslí, tak jsem to brala, že jdu někam stejně jako rodiče jdou do práce (byla to moje "práce" ). Zatímco když jsem zůstala sama doma, kde jsme měly být s maminkou spolu, bylo to mnohem horší (mimochodem, to už mi bylo tak 5, když se to odehrálo. Celou dobu jsem seděla v křesle u okna, plakala a vyhlížela maminku.....). Takže jesle fakt nejsou zlo a předpokládám, že každá matka zná své dítě dostatečně na to, aby odhadla, jak se to na něm projeví a zda to zvládá. Tak nemluvte o týrání, ono týrání může do důsledku být i přehnaná péče........Pokud na to dítě nemělo a nějka ho to poznamená, bude to matka, kdo si to bude celý život vyčítat, Vaše věc to rozhodně není.
|
Roseanne | (IP adresa 89.102.96.224) |
• |
12.5.2009 10:20:04
já s manželem uvažujeme o jeslích dost vážně,avšak až v období kolem 2 let.Blízko bydliště máme jesle soukromé.
Mám za to,že právě v dnešní době je jistou výhodou brzká socializace dítěte. V každém případě je na uvážení každého,jak si je schopný některé věci zařídit.Bydlíme ve městě,kde ještě moc lidí neznáme a rodinu tu nemáme.Takže v případě,že potřebuji dát syna někam na pár hodin a obejít uřady,lékaře či si udělat práci je takřka nemožné. Nesoudila bych ukvapeně lidi,co se rozhodli dítě dát do jeslí.Protože v některých případech se tam dítě může mít lépe než u histerické matky,co potřebuje uklidit a nakoupit a nechá řvoucí dítě v jiném pokoji samotné,at se zabaví. |
Petra Neomi | (IP adresa 84.42.196.234) |
• |
12.5.2009 10:10:34
Podle čeho tu kvalitu měříte? Podle času stráveného na mateřské a podle litrů mateřského mléka? Probohy...
|
jana38 |
12.5.2009 10:07:05
psychologu, nezačíná právě po šestém měsíci dítěte období separační úzkosti? Dát ho ajcnkrajc v tomhle věku do jeslí mi nepřijde jako ideální řešení.
|
Lassie66 |
12.5.2009 10:02:17
Kimmy,zrovno shodou okolností čtu knihu Mládež a delikvence(Matoušek, Kroftová)a opět zcela náhodou čtu o kolektivních zařízeních. Bude to delší, abych nevytrhávala z kontextu:
"Ke školám v našem století ještě přibyla kolektivní zařízení pro předškolní děti - jesle a mateřské školy -, což dále snížilo počet let, po něž jsou děti v péči rodiny. Děti se dnes ve vyspělých evropských státech velmi brzy dostávají do péče organizací, jež v lecčem napodobují organizace dospělých pro dospělé. Děti v těchto zemích navštěvují kromě škol ještě různé mimoškolní "zájmové kroužky", organizované rovněž dospělými. Celková doba, kterou děti - zejména děti sociálně lépe postavených rodičů - tráví v péči organizací během dne, je pak téměř stejná jako doba, již v zaměstnání tráví jejich rodiče pracující na plný úvazek. Sociální kontrola dětí prostřednictví specializovaných institucí tedy narůstá. Neorganizovaného času dětí se zmocňují média, mezi nimi především televize, a část zábavního průmyslu specializujícího se na dětskou klientelu, jež dětem nabízejí vysoce zpracované, unifikované představy. Děti jsou v institučním aunifikujícím prostředí vystaveny více než v minulosti tlakům na dokonalou adaptaci, které přicházejí z mnoha stran a nejsou nikdy dokonale koordinovány. V prostředí vyžadujícím velkou míru konformity se každá malá dispoziční odchylka od normy - např. hyperaktivní chování nebo vrozená porucha učení typy dyslexie - může stát vážným problémem. Není-li učitel a vychovatel schopen přistupovat k takovému dítěti se zvláštními ohledy, dítě se dostane na okraj jeho zájmu či přímo do nemilosti, což má bezprostřední vliv na jeho sebehodnocení i na jeho postavení mezi spolužáky. Selhání ve škole je předzvěstí společenského selhání po škole." Dává mi to smysl. |
psycholog | (IP adresa 85.135.233.187) |
• |
12.5.2009 10:00:03
Ak sa od maminky vyzaduje, aby skoro nastupila do prace (u nas v SR vam nezoberu dieta mensie ako 6 mesiacov), tak zamestnavatel casto vychadza v ustrety (skrateny pracovny cas, moznost flexibilneho pracovneho casu, ciastocna praca z domu...). Vacsina normalnych zamestnavatelov, ktorym navyse zalezi na tom, aby sa zena co najskor vratila do pracovneho procesu v tomto smere vychadza v ustrety. Dalej je tu otec, ktory napr. moze ist skor do prace, maminka dieta zavezie do jasliciek a potom ho otec vyzdvyhne skor. Tych moznosti je naozaj vela ako malicke dieta nenechat v jaslickach cely den bez rodicov. V serioznych jaslickach tiez na to upozornuju rodicov, informuju ich o tom, ako sa dieta ma v zariadeni a hladaju dalsie riesenia v pripade problemov.
Keby sme hovorili o detoch do 6 mesiacov, tak suhlasim s tym, ze je dolezitejsie, aby dieta malo niekoho po ruke, kto sa postara o jeho zakladne potreby. Ale po 6 mesiaci (vacsina rodicov do jasliciek deti dava po 8 mesiaci) je uz dolezite skutocne sa venovat, nie len obriadit (napapat, prebalit, uspat). A este k tomu, ze skutocne sa venovat po praci je len mytus. Nehovorim, ze je to vseobecne platne, ale casto to tak je. Ani maminka na rodicovskej nesedi doma so skrizenymi rukami a dozera na to, ako sa deti hraju. Casto som sa na materskej citila unavenejsia nez v praci. Pracujuci rodicia napr. nemusia varit obedy (aj oni, aj dieta ich maju zabezpecene). Tym, ze nie su cely den doma nevsimaju si kazdu spinku v byte (ja som tak cisto nemala nikdy ako na materskej). Dalej si napr. mozno mozu zarobit na umyvacku riadu, susicku a pod. vymozenosti, ktore im ulahcia starostlivost o domacnost. Ak lepsie zarabaju najmu si napr. niekoho na 2h uklid tyzdenne, alebo na hodinove zehlenie (1h cca 3 eura, cize mesacne je to suma okolo cca 30 eur)... Skratka s dvoma platmi sa daju odburat veci, ktore nas oberaju o cas a mozno aj o energiu. Casto sa toto venovanie interpretuje ako "pocit viny", akoby pracujuci rodicia boli zrudy, ktore sa nemozu tesit na svoje deti, ktore par hodin nevideli, akoby nemohli sa im naplno venovat lebo to tak citia (bez vycitiek svedomia), skratka sa tesia na svoje deti. |
Diva.Bara |
12.5.2009 9:59:51
Kimmi, jistě, já pracuji cca 10hod týdně a je to pro mě maximum, abych zvládla ještě věnovat se dítěti v pro mě dostačující míře. tady se ale mluví o celodenních jeslích pro kojence, dítě mladší roku. když si vezmu že dítě je v jeslích v průměru 8hod denně (někdy víc někdy míň, a kde je doprava do/z jeslí), spí tak 12hod (cca, jak které dítě), tak mi zbývá na to abych se věnovala dítěti sama osobně cca 4hod. o tomhle mluvím, tohle je dle mého nedostačující.
|
jana38 |
12.5.2009 9:58:45
Ale Kimmy, v dnešní generaci do jeslí chodilo mikroskopické procento dětí, tak jak to můžeš porovnávat? Mmch kolik dětí žijících v čechách jsi v poslední době intenzivně pozorovala? Rozumím tomu, že sem jezdíš asi občas na návštěvu, ale nebydlíš v ČR, tak těžko přicházíš do každodenního kontaktu s českými dětmi.
|
12.5.2009 9:53:46
Kimmy, a tvoje pocity jsou objektivní?
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.