| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče chtějí jesle. A co na to děti?

[<<Předchozích 570] Příspěvky 571580 z 841 [Dalších 261 >>]
12.5.2009 8:44:06
Kimmy, prosím tě a ty jsi kdo.

Ty totiž cokoliv uvádíš větou "já si myslím" a z toho potom vyvozuješ a stavíš jakési projekty, vetšinou divné.

"Já si myslím", pokud jde o to, aby to mělo váhu argumentace, může říct opravdu málokdo.
12.5.2009 8:41:22
Lido problem je v tom ze v Nemecku, ve SVycarsku je denni makta o dost levnejsi nez jesle. zatim co v cesku si na to chce delat spoustu matek na materske zivnost,a vydelavat tucne na tom. ale tady jde hlavne o tu podporu mezi matkama. takze ja platim nejakych 6 sfr (100 kc) na hodinu, coz je dobra cena. v jeslich zaplatim 10sfr na hodinu
ta denni makta to bere jako privydelek a hlavne jako denniho kamarada pro deti. samozrejme nektere se tim trochu zivi vice a maji vice deti, ale tam bych dite vetsinou nedala.
12.5.2009 8:38:52
Tulko - a to mas prosim te odkud? U nas na strednim meste byly tri fabriky a do jesli chodili vsichni v okoli...

mas na to nejaka konkretni data?

Jenom tak namátkou můj přítel Google:

rozhovor se socioložkou Hanou Haškovou - jak vidno, zjistit počet dětí v jeslích není jednoduché, protože kromě jeslí a jeselských zařízení byly děti mladší tří let umístěné taky ve školkách, mikrojeslích a dětských útulcích, která ve statistice nejsou... ale i z toho, co píše, tak dětí mladších tří let do kolektivních zařízení nechodila ani jedna třetina (ani v době komunismu bychom nenaplnili barcelonská kritéria na zařízení pro děti do tří let).

Tady je zas zmíněna práce demografa Milana Kučery:
"Jak vyplývá z výzkumu demografa Milana Kučery, který sledoval počty jeslí a jejich frekventantů od padesátých let do roku 1989, nejnavštěvovanější byly jesle v roce 1985, a i tehdy do nich chodilo jen necelých patnáct procent dětí ve věku do dvou let. V roce 1980 (z této doby jsou v jeho studii poslední takto podrobné údaje) připadalo na jednu dětskou sestru osm dětí."

Zápis Federálního shromáždění z prosince 1974:
"Nemalé starosti nám působí téměř trvalý nedostatek kapacit jeslí, který se v posledním období ještě prohloubil zvýšenou porodností. Současná kapacita těchto zařízení se pohybuje okolo 70 tisíc míst a ke konci letošního roku by mělo být dosaženo pro děti do 3 let asi 82 tisíc míst v jeslích a jeselských zařízeních. Ukazuje se, že to je opravdu málo; potřeba podle počtu nevyřízených žádostí o umístění dětí do těchto zařízení je daleko vyšší."
Podle stránek ČSÚ se jenom v roce 1974 narodilo baj oko 195 tis dětí, v letech 72-74 (tedy v průběhu tří let) celkem něco přes půl milionu ~d~ (jsem se tehdy narodila, proto jsem zkusmo googlila zrovna tenhle rok) Jasně, těch míst pro děti do tří let určitě bylo víc jak 82 tis, viz rozhovor se socioložkou Haškovou, ale na druhou stranu dost těžko by mikrojesle, útulky pro děti a mateřské školy pokryly celý ten zbytek narozených dětí. Takže bych řekla, že Tulka má pravdu, že dětí mohla chodit do jeslí (mikrojeslí, útulků...) tak max. třetina dětí ~d~

MMCH třeba já osobně do nich chodila, asi tak od dvou let. Máma mě tam dát nechtěla, ale já se venku na procházkách v té době tak nějak neustále přimíchávala mezi jeselské a školkové děti, tak si máma nakonec tu přihlášku podala. Můj brácha na tom byl obdobně, šel, protože chtěl mezi děti, ne proto, že by něco nebo někdo mámu nutil jesle využívat. Můj manžel a jeho sestra do jeslí nechodili. Jinak co máma vzpomíná, tak krom jeslí s námi samo chodila mezi děti, na cvičení maminek s dětmi a výtvarné kroužky, obdobně jako dneska :o)
12.5.2009 8:38:16
Tulko - a to mas prosim te odkud? U nas na strednim meste byly tri fabriky a do jesli chodili vsichni v okoli...

mas na to nejaka konkretni data?

Jenom tak namátkou můj přítel Google:

rozhovor se socioložkou Hanou Haškovou - jak vidno, zjistit počet dětí v jeslích není jednoduché, protože kromě jeslí a jeselských zařízení byly děti mladší tří let umístěné taky ve školkách, mikrojeslích a dětských útulcích, která ve statistice nejsou... ale i z toho, co píše, tak dětí mladších tří let do kolektivních zařízení nechodila ani jedna třetina (ani v době komunismu bychom nenaplnili barcelonská kritéria na zařízení pro děti do tří let).

Tady je zas zmíněna práce demografa Milana Kučery:
"Jak vyplývá z výzkumu demografa Milana Kučery, který sledoval počty jeslí a jejich frekventantů od padesátých let do roku 1989, nejnavštěvovanější byly jesle v roce 1985, a i tehdy do nich chodilo jen necelých patnáct procent dětí ve věku do dvou let. V roce 1980 (z této doby jsou v jeho studii poslední takto podrobné údaje) připadalo na jednu dětskou sestru osm dětí."

Zápis Federálního shromáždění z prosince 1974:
"Nemalé starosti nám působí téměř trvalý nedostatek kapacit jeslí, který se v posledním období ještě prohloubil zvýšenou porodností. Současná kapacita těchto zařízení se pohybuje okolo 70 tisíc míst a ke konci letošního roku by mělo být dosaženo pro děti do 3 let asi 82 tisíc míst v jeslích a jeselských zařízeních. Ukazuje se, že to je opravdu málo; potřeba podle počtu nevyřízených žádostí o umístění dětí do těchto zařízení je daleko vyšší."
Podle stránek ČSÚ se jenom v roce 1974 narodilo baj oko 195 tis dětí, v letech 72-74 (tedy v průběhu tří let) celkem něco přes půl milionu ~d~ (jsem se tehdy narodila, proto jsem zkusmo googlila zrovna tenhle rok) Jasně, těch míst pro děti do tří let určitě bylo víc jak 82 tis, viz rozhovor se socioložkou Haškovou, ale na druhou stranu dost těžko by mikrojesle, útulky pro děti a mateřské školy pokryly celý ten zbytek narozených dětí. Takže bych řekla, že Tulka má pravdu, že dětí mohla chodit do jeslí (mikrojeslí, útulků...) tak max. třetina dětí ~d~

MMCH třeba já osobně do nich chodila, asi tak od dvou let. Máma mě tam dát nechtěla, ale já se venku na procházkách v té době tak nějak neustále přimíchávala mezi jeselské a školkové děti, tak si máma nakonec tu přihlášku podala. Můj brácha na tom byl obdobně, šel, protože chtěl mezi děti, ne proto, že by něco nebo někdo mámu nutil jesle využívat. Můj manžel a jeho sestra do jeslí nechodili. Jinak co máma vzpomíná, tak krom jeslí s námi samo chodila mezi děti, na cvičení maminek s dětmi a výtvarné kroužky, obdobně jako dneska :o)
Lassie66
12.5.2009 8:34:35
Ahoj Kimmy,
no právě - jsou lidé, kteří mají na jesle ošklivé vzpomínky. Jsou lidé, kteří tvrdí, že to bylo v pohodě. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by nerad vzpomínal na své první roky trávené s mámou(pokud nešlo o patologickou osobu). Vyplývá z toho, že záleží na osobnosti dítěte a na kvalitě jeslí. Je zde ta pravděpodobnost, že dítě nebude na ústavní péči zralé - co pak? Pokud stát zavede takové podmínky, že nebude kroku zpět, pak to odnesou ty děti. Pokud stát zruší RD v roce dítěte, děti budou v těch jeslích nezávisle na jejich pocitech. Jsme stále ještě společnost, kde se řeší rozbitá hlava či bolest břicha - smutek a úzkost se rozchodí ~:(.
psycholog
(IP adresa 85.135.233.187)
  • 
12.5.2009 8:32:22
Jasne, ze potrebuje, ale co si vy myslite, ze ked dieta chodi do jasliciek, tak sa na nikoho "seriozne nefixuje". Tym, ze dieta chodi do jasliciek nie je opustene, rodicmi odvrhnute a ponechane "zlym tetam na pospas". S rodicmi nadalej travi vacsinu dna a v jaslickach je na par hodin 5 dni v tyzdni z coho aspon 2-3 hodiny prespi (zavisi samozrejme od veku dietata). Pracujuci rodicia po navrate domov sa casto venuju svojim detom este intenzivnejsie, snazia sa odlozit domace prace a varenie na vecerne hodiny (potom ako uspia dieta-deti).

Intenzita priputanie sa dietata k osobe, ktora s nim travi najviac casu nie je priamoumerne zavisla od dlzky casu, ktory spolu stravia, ale od intenzity a kvality tohto vztahu. Tak ako sa najdu nezreli rodicia, ktori svoje 6 mesacne babo ponechaju v jaslickach od 6 - 18h denne, tak isto najdete aj vela matiek, ktore su sice doma, ale vysielaju take signaly svojmu dietatu, ze fixacia nehrozi. A prave tieto priklady vedu k psychickym porucham (to je uz naozaj dokazane), nie niekolko hodinovy pobyt dietatav jaslickach, ktore ma zrelych, milujucich rodicov.
12.5.2009 8:32:02
O této variantě se dost diskutuje, byla v Nečasově balíčku a už už před schválením. Odpor je spojený s tím, že v návrhu nebyly zahrnuty žádné kontroly či záruky alespoň minimální kvalifikace. Určitě je to ale cesta - určitě ale ne pro nahrazení školek, jak se domnívá Nečas, nýbrž pro zajištění péče dětiček do tří let.
*Niki*
12.5.2009 8:24:48
Cacak, můj původní příspěvek nebylo tom,že kdo se osype, měl by asi hned odstěhovat, bo vztahy jsou jistě patologické. Tvoji rodiče na tvé potíže reagovali dost neštastně, místo aby hledali příčinu i v sobě, odšoupli tě. Moji to tak taky dělali... ale je to pryč :-)
Měl být o tom, že zda se někde dítě cítí dobře a někde ne nemusí být zjevné jen z toho, že třeba ráno brečí, že někam nechce. Třeba nebrečí a ukládá to v sobě - a ven se to dostane jinak než pláčem. Třeba. Bylo to jen zamyšlení...
Stejně jako někdo před zkouškou sedí hodinu na záchodě, nebo ho bolí břicho. Nikdo nepoběží k doktorovi pro léky, každýmu je jasný, že to je z trémy... já když se extrémně naštvu, začne mě někdy z toho tlaku bolet hlava. Když mám něco nezpracovanýho, v noci se škrábu. Děti taky mohou somatizovat. Jen o tom byl můj první příspěvek...:-)
Tulka
12.5.2009 7:59:09
Kili,dík:-)
kili
(IP adresa 90.183.74.174)
  • 
12.5.2009 7:56:39
V sedmdesátých letech a i v osmdesátých letech byly pro děti batolecího věku jako kolektivní zařízení určeny jesle. Spadaly do resortu zdravotnictví, na rozdíl od MŠ, které byly v resortu školství.

V jeslích byla umístěna jedna pětina dětí, KSČ dala zdravotnictví a národním výborům úkol zajistit místa v jeslích pro 22% dětí do 3 let věku. Tento úkol byl dán usnesením postupně XV., XVI. a XVII. sjezdu KSČ. Tento úkol se nikdy nepodařilo splnit. Počty dětí, umístěných v jeslích v jednotlivých letech, najdete v archivu UZIS mezi statistickými ukazateli kapitoly zdravotnictví.
[<<Předchozích 570] Příspěvky 571580 z 841 [Dalších 261 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.