Diva.Bara |
11.5.2009 23:45:52
Zrzečku ale tady byla řeč o několikaměsíčním kojenci, ne o 2letém batoleti.
|
Diva.Bara |
11.5.2009 23:43:21
Bumbi, ale máš přece možnost volby, ne? jestli ti to takhle vyhovuje, super (mmch máme to podobně, jen pracují míň a jsem za to vděčná), ale jestli máš pocit že bys raději byla jen s dětmi a netrávila sůvj čas prací, proč neskončíš?
|
Diva.Bara |
11.5.2009 23:39:12
Petro, když tak pročítám diskusi, vychází mi právě naopak, rozčilují se pracující maminky s jesličkovými dětmi, že nejsou tolerováni. zatímco matky s dětmi doma většinou vyjádří normálně svůj názor, třeba nesouhlas, ale nějaké odsuzování jsem tam nezaznamenala. spíš bych řekla že problém je někde jinde.
|
Diva.Bara |
11.5.2009 23:30:44
Iren, to "na nějaké falešné oběti ve formě teplých večeří a naklizené domácnosti není nikdo zvědavý" jsi nemyslela vážně, že ne? já teda naklizeno mám tak jak to je ve starém baráčku možné (takže tak akorát :)))) a teplé večeře vaří manžel :), a taky pracuju pár hodin týdně. víš ale co? kolik ženských na md by chtělo mít práci na doma, možnost dělat své povolání(zaměstnání z domu, prostě takových profesí moc není, ani té práce na doma moc není. prostě buď ráda že ty tu možnost máš (já teda účetní obdivuju, mě by to nebavilo ani nešlo, všechno si v duchu přepočítávám na prstech :)))), většina ženských o to stojí taky. no ale to by ses moc neuživila, kdyby polovina matek na md byla účetní, co?
|
11.5.2009 23:17:01
ja jsem doma dost zlenivela, zaroven prozivam nevyslovny stesti, ze jsem denne se svoji dcerou zuzankou.
pred autorkou lekarkou uprimne smekam! skvela volba! pro vas, kazda jsme jina ;-) stejne tak ze srdce preju radost z ratolesti maminkam na rodicovsky dovoleny :o))) |
Lida | (IP adresa 213.220.232.96) |
• |
11.5.2009 23:09:48
Bydlim v Praze a v nasi mestske casti byly jesle zruseny pred nekolika lety pro nezajem
rodicu. Samozrejme jsou matky, ktere potrebuji, aby jim nekdo pravidelne dite hlidal, ale proc se ve vsech diskuzich uvazuje jen cernobile jesle x doma. Pokud je o hlidani maly zajem, velke jesle bud budou poloprazdne (a tudiz drahe) a nebo pro mnohe priliz vzdalene. Prekvapuje me, ze se nediskutuje i o jinych moznostech, jako byly ceske mikrojesle nebo jako je v Nemecku denni matka. Kdyz jsem ja nastoupila po materske do zamestnani, prvni rok mi syna hlidala prave jina maminka, ktera byla se svym ditetem na materske. Dalo mi praci ji najit, uvitala bych, kdyby podobne sluzby byly dostupne a nechapu, proc je proti teto variante takovy odpor. |
Cha-Cha |
11.5.2009 23:01:59
Fuj fuj fuj, naskakuje mi hrůzná dětská zkušenost... Moje matka (lékařka!) byla mým pediatrem také opakovaně upozorněna na to, že mám psychosomatický exem, alergie, záněty průdušek apod. A tak mě moje matka (lékařka!) i můj otec (psychiatr!) coby dítě 10tileté odeslali 2x(!!!) do dětské léčebny na 6(!) týdnů "izolace" od patologických rodinných vztahů, bez návštěv a telefonů. Vztahy a klima v naší rodině jsem vždycky vnímala a vnímám dosud jako normální, ale ten otřesný zážitek z brutální ozdravovny a pocit zavržení od rodičů, z toho se osypávám dodnes.
|
Levandulka+3 |
11.5.2009 22:54:51
Sama se sice taky přikláním k tomu, že pro dítě je ideální strávit první roky života s mámou, zároveň ale vím, jak těžké to dnes doktoři v ČR mají (jednoho mám doma)..A zvláště chirurgové! Kdo tu situaci nezná (dle příspěvků předpokládám, že většina krutizujících), těžko může posoudit... Myslím, že i pokud je jen jeden z partnerů doktor, je to docela náročné, doktorské páry upřímně lituju, mají to opravdu velmi těžké a s ostatními VŠ vystudovanými naprosto nesrovnatelné. Amyno rozhodnutí tedy naprosto respektuji, opravdu nechápu, kde se ve všech kritizujících bere taková zášť! Sama jsem už 5.rokem doma a další 4 nejspíš budu, jsem spokojená, snažím se pořád vzdělávat a s ohledem na momentální potřeby dětí a časové možnosti manžela i trochu pracovat (učím franc., teď vzhedem k těhu jen jednou týdně děti u nás ve školce), pohoda. Ale že bych měla potřeba kritizovat Amy, za to, žeb to řeší jinak, to teda opravdu ne. Trošku tolerance by to asi chtělo.....
|
Ráchel, 3 děti |
11.5.2009 22:51:49
Malé děti mnohem víc, než neustálý tzv. "kvalitní čas", potřebují mámu poruce - aby za ní mohly přijít, když to potřebují.
|
Cha-Cha |
11.5.2009 22:51:29
Neznám žádný seriózní výzkum, který by kdy prokázal, že současné české jesle působí dětem nějaké psychické újmy. V tomto kontextu bývá často mylně zmiňována práce Langmeiera a Matějčka, která ale nic takového neprokázala. Pěkně to vysvětlila Psycholog.
Podle mého názoru mají jesle samozřejmě mnoho nevýhod, ale na druhou stranu také poskytují dost výhod a je naprosto individuální, jakým způsobem se tam dítě adaptuje. Není podle mě možné je paušálně odsoudit ani od určitého věku dítěte doporučit. Ale jednu věc vnímám ve svém okolí a koneckonců i v této diskuzi - a to, že na maminku, která dá v ČR dítě do jeslí před prvními narozeninami, je pohlíženo jako na podivnou raritu a to dost často s odsouzením. Myslím, že je to znak individuální netolerance, ale také do jisté míry nasí národní povahy (mateřská 3 roky jako standard) a neinformovanosti a předsudků (každé dítě musí být první roky s matkou, aby se na ni kvalitně připoutalo; Jesle každému dítěti do 1 roku věku uškodí a bude mít psychické trauma či následky na celý život apod.). Pěkně to ilustruje i přímluva autorky na konci článku... Hlavní, co jsem ale chtěla napsat, je, že si myslím, že jesle jsou prostě záležitostí volby rodičů, že nemusí dětem nijak ublížit, naopak jim mohou být v některých věcech ku prospěchu. Myslím si, že "kvalitní" rodič je charakteristický mnoha jinými věcmi, než faktem, že jeho dítě chodilo do jeslí. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.