| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče chtějí jesle. A co na to děti?

[<<Předchozích 630] Příspěvky 631640 z 841 [Dalších 201 >>]
*Niki*
11.5.2009 21:44:09
Lassie, souhlasím. Ne, opravdu nesedím 12 hodin denně na zemi se svým dítětem a stále ho něčím podnětným nestimuluju. Nevěnuju mu každou minutu svého bdělého času. Ano, pokud bych své dítě viděla hodinu denně, asi bych tu hodinu na zemi seděla. Ale nemyslím si, že přesně tohle (být "intenzivně" se svým dítětem imrvére) děti potřebují. Potřebují být samy, potřebují se učit jak se zabavit, jak si vymýšlet své aktivity, potřebují vidět chod rodiny, i to cídění, úklid, činnosti, ve kterých nehrají hlavní roli. Jsou dny, kdy si na zem k dětem nesednu ani na minutu. Jsou to ony, kdo se přizpůsobují mým aktivitám, ne já jejich. A je to pro ně stejně zábavné a poučné jako předčítání z encyklopedií a stimulování hrami a hračkami. To jen dodatek k poznámkám, že matka která s dítětem není celý den, se mu pak věnuje intenzivněji. Dítě potřebuje (dle mě) hlavně blízkost matky a to dlouhodobou, ne krátkodobou stimulaci. Což není nic proti jeslím. Pouze nesouhlasím s názory, že být s malým dítětem krátce a intenzivně je stejně hodnotné jako být dlouho a neintenzivně. To platí u většího dítěte, u mimina a batolete ne.
nel, dcera 10/06
(IP adresa 89.103.128.190)
  • 
11.5.2009 21:40:00
Moje dcera chodí do jeslí od 8 měsíců a byla spokojená jak ve starých jeslích tak i po přestěhování v nových. Původně jsem se vracela do práce jen proto, že jsem chtěla, doma bych 3 roky nevydržela. Teď už je to i o penězích. První krok jsem rozhodně viděla a dokonce si ho potvůrka nechala pro velké obecenstvo, před babičkou a prababičkou. Zpívat a malovat bych malou rozhodně nenaučila, a kolik toho umí, stačí bavit celou tramvaj. Pokud si vzpomínám, tak v jeslích brečela dvakrát, jednou to bylo proto, že tam měli velkého nového motýla a podruhé si potřebovala dostavět puzzle a odmítala jít domů. Já jsem spokojená, malá je spokojená a negativním reakcím bráním tím, že řeknu první, že jsem krkavčí matka, opravdu to pomáhá :) Rozhodně nikomu neberu jeho výběr a nevnucuji svůj. A navíc v krkavčení hodlám pokračovat, od září nastupuje dcera do internátní mateřské školy a jednou týdně tam bude přespávat.
Lassie66
11.5.2009 21:35:42
K tomu bych ještě chtěla dodat, že je i určitá výhoda, pokud se dítě naučí hledat svou vlastní zábavu, než pokud se nonstop stimuluje "kvalitně stráveným časem" a když se mu pak nikdo nevěnuje, neví si s tím rady...~d~
11.5.2009 21:32:30
Ale Miško, to víš, že by to šlo, kojit dítě, i když chodíš do práce ~j~ Obě moje nejmladší děti šly do jeslí po prvním roce, oba jsem je kojila přes dva roky...
Lassie66
11.5.2009 21:32:23
Zdeno, já na jednu stranu souhlasím s tím, že kvalitně strávený čas s dítětem je určitě větší bonus, než když se potomek posadí k telce. Ovšem nerozumím tomu, proč matku dítě nemůže vidět naštvanou, unavenou či podrážděnou. Musíme být za každou cenu pro děti supermany, aby nás vnímaly pozitivně? Život přeci není o dokonalých lidech, to jen v amerických seriálech.
*Niki*
11.5.2009 21:29:27
milado,a kdo říká, že JEN dítě má problém? Psala jsem, že SI MYSLÍM (a věřím), že ekzém (a nejen ekzém) je hlavně psychického původu, že s duší souvisí. Nemoc dítěte je nemocí celé rodiny, děti velmi citlivě reagují na cokoliv, co je součástí jejich světa. A projevují se v odpovědích různě - někdo umí jednat hned narovinu, někdo to tlačí do sebe a projeví se to na těle. Dvouměsíční dítě může být reakcí na matku, matka-dítě jsou částečně jeden celek i déle než se přestřihne pupeční šňůra.

Řeknu ti malou story, zní jak scifi, ale... moje nejmladší do svých 5 měsíců byla skoro stále zahleněná a stále kašlala, pediatra 3x navrhla antibiotika, já 3x odmítla, tušila jsem, že nepomůžou, bo příčina bude jinde... i testy na CF už navrhovala, přes vánoce jsem to měla promyslet. A já jsem přemýšlela a došla mi, že to není její kašel. Že to já jsem unavená a nejradši bych se na vše vykašlala. Přestala jsem si to říkat, přestala jsem to říkat ostatním, zklidnila jsem se - a ona během 2 dnů "zázračně" vyzdravěla. Je to už skoro dalších 5 měsíců a ona ani jednou nezakašlala. Jsem ráda,že jsem dala nasvou intuici, že na tohle léky nepomůžou. Co jsem tím ale chtěla říct - že 2-měsíční miminko s potížemi může být "jen" reakcí na někoho jemu blízkého... nebo taky ne, já nejsem žádný vědátor a nehlásám žádnou absolutní pravdu. To jsou jen a jen moje zkušenosti.
Zdena
(IP adresa 88.146.42.159)
  • 
11.5.2009 21:28:42
Jsou obory, tedy skoro všechny, kde tříletý výpadek nepoznáš a můžeš začít znovu. Ale jsou i takové, kde to poznáš už po roce. Nejsme všechny úřednice nebo manuálně pracující. (Tím tuto činnost nesnižuji, to ani náhodou. Vážím si každého, kdo živobytí získává jakoukoliv potřebnou prací.) Podle mého mínění se dítěti více věnuje matka, která si s ním celou dobu, co jsou spolu povídá, hraje a dělá zajímavé věci, než ta, která celý den cídí a vaří a tlachá s kamarádkami. Obě typy se nacházejí jak ve skupině těch, co pracují, tak těch, co jsou doma. Jen ty pracující mají většinou větší potřebu ten společný čas strávit opravdu společně. Chápala jsem odpor k vysokoškolsky vzdělaným ženám u generace mé babičky. U generace mé dcery je mi zcela nepochopitelný.
Zdena
(IP adresa 88.146.42.159)
  • 
11.5.2009 21:17:58
Do jeslí jsem nikdy nechodila, ale vstávat před šestou považuji za těžkou újmu na svém zdraví :-)
Eva
(IP adresa 80.218.155.13)
  • 
11.5.2009 21:11:44
Tady, ve Svycarsku, to tak je. "Zivitel rodiny" plati nizsi dane. Znam nekolik pripadu, kdy maminka pracuje, ale financne to rodine vyjde hur, nez kdyby nepracovala (jesle, vyssi dane, cestovne).
Lassie66
11.5.2009 21:08:40
Petro, i inteligentní rodiče mají děti na drogách, byla bys možná překvapená. Tím spíš, když pro samou kariéru nezbývá na děti čas, žádné společně strávené chvíle, pouze drahé zbytečnosti, jako kompenzace.
A to oslovení "má milá" - to má být co?
[<<Předchozích 630] Příspěvky 631640 z 841 [Dalších 201 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.