11.5.2009 19:28:21
Primlouvam se za rocni materskou, zrusit rodicovsky prispevek, povinnost zamestnavatele drzet misto a umoznit zene castecny uvazek.
Moc rada bych sla do prace, ale v me pozici je vyzadovan plny uvazek a vracet se domu po 18hod a resit vyzvedavani dcery ze skolky pani na hlidani nechci. Dcera chodi do skolky od 22 mesicu a nikdy jsem nemela pocit, ze by tam nemela byt, ze ji to spis skodi, ze jsem se rozhodla spatne. |
11.5.2009 19:23:30
A ještě mi napadá-uživili bysme se u nás kdyby žena neměla žádnou mateřskou a chodila do práce na pár hodin 1-2 krát v týdnu a k tomu platila jesle atd?Většina asi dost blbě...
|
11.5.2009 19:19:20
mě nakonec nepřijde špatný to, k čemu ten rodičovský příspěvek ve svém vývoji tak nějak nenápadně směřuje, tj. že na něj mají nárok všichni rodiče ať mají výdělek nebo ne. pak se dá využít i pro volbu - buď z něj zaplatím hlídání, nebo si ho nechám a budu doma. jenže kvůli obecný nechuti ke kolektivní výchově se na jesle oficiálně použít nemůže. přitom takové soukromé jesličky s malým počtem dětí a motivovaným personálem jsou pro moje dítě lepší než chůva doma. a tu z těch peněz stejně nezaplatím. takže bych nerušila, nekrátila, ale rozšířila možnosti využití peněz.
|
olsche |
11.5.2009 19:16:07
Já se na to koukám z jiné stránky. Jsem tedy nesmírně spokojená, že jsem mohla být doma s dcerkou do tří let.Ne ve všech profesích to jde,to je pravda. Kdyby mě nutila finanční situace, šla bych do práce dřív. Funguje u nás v MC "hlídačka", ale to opravdu z nouze. Jesle jako takové tu nemáme (malé město,20 tis. obyvatel).
Ale teď ten druhý pohled..... Máme sociální stát, který opravdu nahrává sociálně slabším, kteří se množí, nepracují a žijí z dávek.Naopak jsou znevýhodněné rodiny, kde oba pracují, dítě si třeba nedovolí kvůli práci nebo financím.Nebo dovolí, ale pak situaci řeší jeslemi. Teď tu popisuji samozřejmě dva extrémy, mezi tím je valná většina rodin, které prostě zvládají MD a nemají problém. Mě osobně děsně rozčilují rodiny, kde mají hromadu děti, ani jeden z rodičů nepracuje, žijí ze státních dávek, o děti se pořádně nestarají atd. Rozčiluje mě to proto,že mám jeden takový případ denně na očích, je to fakt bezvýchodné. Jsem pro úplné zrušení rodičovského příspěvku. Zavedla bych ho jinou formou...třeba úleva na dani (nebo jejich úplné zrušení,záleží na výši) pro partnera matky na MD (nebo pro partnerku samozřejmě ).Je to složitější, než si to představuju, to je mi jasné, jsou matky samoživitelky a pak třeba rodiny, kde jeden je na MD a druhý o práci přišel a je třeba na ÚP. Celé je to složité, ale podpora těchto rodin, kde ani jeden nepracuje, o děti se nestarají a množí se jako králíci....to mě štve. Jinak ještě k té cizině, kamarádka žije v Anglii, je doma s druhým dítětem, bude do jeho 3 let, peníze od státu nebere žádné, její manžel je uživí. Školka tam funguje buď jen na dopoledne od 9-11,30 a nebo na odpoledne od 12,30 do 15,30 (tuším).Takže ani pak nemá šanci najít si práci na víc než pár hodin denně. |
11.5.2009 19:07:29
a jak upozorňovala? to jako že si ji máš taky koukat vyzvedávat v 16:00? nebo jen proto, abys věděla, že by tam byla hodinu s učitelkou sama?
nás na přijímací schůzcev MŠ (nakonec jsme nenastoupili) taky upozorňovali, že v době dnů ředitelského volna ve vedlejší škole by raději měli zavřeno, a že maminky si to mají nějak vyřešit. vůbec mi to nebylo příjemný, jako pracující osamělý matce s babičkou daleko... |
Katka | (IP adresa 85.207.18.54) |
• |
11.5.2009 19:06:40
Amy, z toho, co ti řekly ony maminky v čekárně, si nic nedělej, na Západě (a to nejen v USA) je docela běžné dát dítě do jeslí i dříve než v 6 měsících a nikdo se nad tím nepozastavuje. A z dětí rozhodně masoví vrazi nevyrůstají. V Česku si každý, kdo dělá něco jinak než většina, vyslouží kritiku.
Podle mě je současná délka rodičovské neudržitelná, zvlášť ta 4-letá varianta. Až se zkrátí na max. 2 roky, hodně maminek určitě změní názor. |
11.5.2009 19:02:29
podle mě by se diskuse měla přesunout od otázky, jestli jesle ano či ne, k otázce, kolik času by tam dítě mělo ideálně trávit a jak by ty jesle měly vypadat. včetně financování.
ideální délka pobytu asi bude různá pro různé děti. můj syn začínal na dvou dopoledních v týdnu ve 22 měsících, pak přešel na tři a pak na čtyři. ve třech letech začal (v Holandsku se školkou na 4 celé dni v týdnu. zkoušeli jsme různé kombinace a takhle mu to prostě sedlo. |
atisa |
11.5.2009 19:00:23
souhlasím, my se přestěhovali a ze dvou měst a 7školek nebylo nikde místo. Uvidíme až co zápis letos, jinak ji příští rok budou muset vzít jako předškoláka.
Předtím jsme se ptali v bývalém bydlišti a tam školka byla do 17hod, ale učitelka mě upozornila, že poslední děti odcházejí kolem16hod.Bohužel oba pracujeme na směny a hodina dvě, po pracovní době není nenormální a paní učitelka mi tam s dcerou čekat nebude.Hlídala moje mamka, ale dojížděli jsme 20km a po některých šichtách to ani nemělo smysl. Vydrželi jsme to rok. Teď budu nezaměstnaná..tak uvidíme. Nevím co je to za módu vydělávat jen na hlídání. Celkově je to nedomyšleno, pak jsou plná sídliště bezprizorních dětí o to víc se mohou chytit nějaké party a rodiče v podstatě nemají šanci to nějak ovlivnit, neboť mají i 2 práce, aby se uživili. |
Helena, tři dospělé děti | (IP adresa 90.179.235.119) |
• |
11.5.2009 18:59:33
No to mě rozesmálo.Skoro všichni jsme chodili do jeslí a nemáme narušené sebevědomí, sebejistotu, ani nejsme agresivní. Běžte se podívat do škol a zeptejte se učitelů, co za agresivní fracky s narušenou sebejistotou a sebevědomím dnes potkáte v každé třídě. A to chudáčci malincí vůbec nechodili do jeslí.
|
Katka | (IP adresa 85.207.18.54) |
• |
11.5.2009 18:51:03
Jenže ono to vyrůstání dětí nekončí ve 3 nebo 4 letech. Pořád se mluví o tom, jak je hrozně důležité být u prvních krůčků, prvního slova dítěte, ale podle téhle logiky by muselo rodiče mrzet, že nejsou u toho, jak dítě napíše první písmenko atd. Podle mě je potřeba vytvořit dostatek částečných úvazků pro matky, příp. otce, a to nejen těch nejmenších dětí. Vždyť i takový prvňáček hodně potřebuje své rodiče. Myslím, že být s dítětem několik let doma a pak muset nastoupit na 8h denně je pro dítě velký šok a řešit by to mohly právě částečné úvazky.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.