| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodiče chtějí jesle. A co na to děti?

[<<Předchozích 680] Příspěvky 681690 z 841 [Dalších 151 >>]
amy
(IP adresa 84.42.164.151)
  • 
11.5.2009 18:28:32
Rozhodně nechci své rozhodnutí posvětit, jen chci toleranci. Jde říct nesouhlasím s tvým jednáním, nemusí se nutně hned říkat ty sobecká kariéristko, dítě nebude normální, kr*vo pitomá apod.

Nedostatek chirurgů není problém konkrétní nemocnice, ale začíná být problémem konkrétní republiky. Navíc chtěla by si být operována někým, kdo 3 roky nedržel skalpel v ruce? Já teda nikdy.
*Niki*
11.5.2009 18:27:56
Danielo, žádný systém není dokonalý, vždy se najde někdo, komu bude vyhovovat a kdo ho bude hanit... ten náš (český) taky není dokonalý, právě i pro to, co píšeš - do 3 let servis a pak tě "vykopnou na ulici". V zahraničí to ale taky není tak, že pár měsíců podpora a pak se na tebe stát vykašle. Nedávno tu byla taky diskuse, podobná, a více žen psalo, že pak existují vyšší přídavky na děti a podobně. Souhlasím s těmi, co říkají, že by mělo existovat více možností, nicméně 3-letá rodičovská zůstat a být podporována...
Ivevka
(IP adresa 89.176.244.181)
  • 
11.5.2009 18:27:42
Danielo, jenže on je taky problém, že ve Švýcarsku je možná lepší péče v těch jeslích, tady je stále problém, že nikdy nevíš, kdo se ti v těch jeslích o ty prcky stará. I kdsž jdou na vycházku, tak se tety nejvíc ze všeho věnují drbům mezi seboou nebo telefonování. Chápu, že když autorka má dítě u soukromníků, možná přehled má. Ne každý je tu ovšem tak bohatý, aby si mohl soukromé zařízení dovolit, že?
Ivevka
(IP adresa 89.176.244.181)
  • 
11.5.2009 18:24:28
Jenže tady jde zřejmě o fakt, že autorka dává své dítě do jeslí už od šestého měsíce. Pokud už v těhotenství hledá jesle s co nejdřívějším možným nástupem, tak je asi něco v nepořádku. A hlavně je s podivem, jak všichni, co dávají děti do ústavní péče, se ohánějí nedostatkem peněz. Je spousta velmi chudých rodin, které se perfektně starají o mnoho dětí, matka nepracuje mnoho let a z jednoho nevelkého platu přesto vyjdou. Takže o tom to fakt není.

Co se pocitu vlastní nenahraditelnosti týče, tak autorka si musí uvědomit, že nedostatek chirurgů je problém konkrétní nemocnice, nikoliv její. Ze zákonné úpravy vyplývá, že ji po určitou dobu musí dát zaměstnavatel volno. Ale proč to píšu: není problém v tom, že dává dítě do jeslí, ale že tímto příspěvkem žádá své okolí, aby jí tu volbu posvětilo. Osobně alternativu odložit půlroční dítě do jeslí opravdu podpořit nemohu. A jako lékařka by autorka moc dobře měla vědět proč.
11.5.2009 18:23:38
Sasanko jenze v tom zahranici, vidis m alo matek ktere delaji kazdy den. takze stat musi zajistsit aby podniky vytvorili mista na castecny uvazek. o tom to je. a ja si myslim ze je duleztite zustat v profesi bid jen 1-2 dny v tydnu, a treba po te az jsou deti do skolky, skoly zvysit penzum, a neni problem sehnat praci. a ne kdyz jsi nekolik roku doma, pak se ucis ve od nova. pro firmy je to velka ztrata. muj manzel rikal ze diky bohu nemusi vyplacet materskou 3 roky a hlidat maminkam misto, vzdyt uz po pul roce z firmy, nemas sajnu co se tam deje.
amy
(IP adresa 84.42.164.151)
  • 
11.5.2009 18:22:32
mě taky, zvlášť když jsme s kojením neměli jediný problém a ten pohled na syna, když pil, byl nádherný.
11.5.2009 18:19:58
za prve nevim kdo dava pravo nekterym lidem mluvit do zivota jinych lidi, at si delaji co chou a zaridi si zivot podle sveho nejllepsiho vedomi.
jo jo n ase spolecnost, ktera potrebuje obcas ukazat na par cernych ovcich aby se pak tetelili blahem jak jsou oni uzasni:-©

ja jsem pro jesle, bydlim v zahranici, a je tady materska 4 mesice, jestli jdou pak maminky do prace tak na vetsinou na max. 50% , coz znmenma ze jsou v jeslich vetsinou 2 dny, nebo 4 dny dopoledne. nebot to maji rozdelene s manzelem a jeslema.

nebo si myslite ze cesky model je ten nejlepsi? 3 roky byt s diteteem nonstop a potom ho ve 3 letech hodit do skolky na plny uvazek? co pak 3 lete ditee vas potrebuje mene nez 2 lete, nebo 5 lete?
My tu jesle mame, ale kdybych mela zaplatit jesle a druzinu pro starsi, k tomu vyssi dane, tak jsem az v minusu.

Takze zit a nechat zit.
11.5.2009 18:17:55
Co takhle se na problém podívat z druhé stránky?ČR je v Evropě ojedinělá země,která díky až čtyřleté mateřské UMOŽNÍ být matkám s dětma doma....V zahraničí je mateřská pár měsíců a pak nedostanete ani korunu,jesle tam taky nejsou levné a bud manžel dobře vydělává a máma si může dovolit ten luxus být alespon do roka doma nebo chtě nechtě MUSÍ do práce aby neumřely hlady...dítě nevidí téměř celý den...mě by to bylo líto a mám kamarádku co žije v zahraničí a je z toho neštastná....nějak si taky neumí přestavit dát šestiměsíční dítě do jeslí...
Jako dostupný jesle by být měly jsou situace kdy je to nutné-viz.lékařky,samoživitelky...neodsuzuji nikoho kdo dá dítě do jeslí...ALE já bych to nechtěla,chci si užít péči o prcka chodit do práce pak budu celý život...být doma mě baví a realizuju se tak užívám si jiný styl života(i když mám VŠ práce mi kupodivu moc nechybí)...každý to máme jinak...A mám trochu strach že když stát investuje nemalé finance do výstavby jeslí dle EU aby byly dostupné pro 30% dětí,tak ty peníze musí někde vzít...No a co takhle zkrátit mateřskou...pár měsíců a dost a alou do práce...do toho zaměstnavatelé kteří jistě využijou situace a zahájí nátlak-pár měsíců místo podržíme ale pak se musíte vrátit(dnes jim celkem nic jiného nezbývá než tolerovat tříletou mateřskou)...pak už to nebude o možnosti volby ale o nutnosti jít do práce,dát dítě do jeslí abych se uživila...z toho mám strach protože to bych nechtěla
11.5.2009 18:17:14
Plně souhlasím. Podobnou situaci jsem řešila před 5 lety. Malého jsem dala ve 2 letech do jesliček jednak z finančních důvodů, jednak z profersních důvodů (lékařka). Nicméně čas po práci jse si oba užívali mnohem intenzívněji než, když jsme byli clý den doma. Taky jsme si mohli víc dovolit.
Katka
(IP adresa 85.207.18.54)
  • 
11.5.2009 18:15:45
Souhlasím s vámi. V mnoha státech to tak funguje a mají s tím dobré zkušenosti. Dvouletá rodičovská je sice fajn, ale co dál, když děti přijímají do školky až ve 3 letech (a často je problém najít místo i pro tříleté dítě).
[<<Předchozích 680] Příspěvky 681690 z 841 [Dalších 151 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.