sovice |
11.5.2009 15:32:35
Kanimůro,
na okraj: sestřičky z jeslí vezou kočárky a povídají si spolu... hm, viděla jsem tolikrát situaci, kdy maminky na mateřské své dítě v kočárku totálně ignorovaly, protože šly s další maminkou a obě byly očividně blahem bez sebe, že můžou mluvit s někým dospělým... |
Ráchel, 3 děti |
11.5.2009 15:31:26
ježkovy voči, jestli skutečně tak dobře znáš Matejčka, jak se tváříš, tak taky dobře víš, že jesle výslovně nedoporučoval - považoval je za zařízení pro rodiče, nikoliv pro děti
|
*Niki* |
11.5.2009 15:30:25
Kanimůro, jenže ono to tak většinou není. Jakože matky se rozhodují, zda být doma či dát dítě do jeslí, na základě toho, jaké jsou děti. Rozhodujeme se většinou za sebe, s ohledem na práci, hypotéku, ale ne na základě toho, co je a co není pro děti prospěšné, bo to v dané chvíli těko víme. To ukáže až budoucnost. Matky se "zájmem dětí" často ohánějí - jsem s ním doma, je to pro něj nejlepší - ale je to pro něj skutečně nejlepší? Co kdyžto jeho astma (příklad) znamená, že se prostě s matkou doma dusí a povolení otěží by mu jen prospělo? Co když to dítě v jeslích, co je najednou tak často nemocné a má třeba ekzém, se ze sebe jen snaží dostat to, jak je bez rodičů nešťastné? Všichni rádi říkáme - naše děcko je v jeslích v pohodě, zvládá to, vůbec mu nechybíme (musí být doma, beze mě to nezvládne) - ale je to vždy tak?
Pro mě je fyzický stav dítětesilným ukazatelem toho, co se v něm děje... nemusí to mít vždy souvislost s jeslemi či babičkami či matkou doma, ale za zamyšlení to stojí... a ne mávnout rukou- je sice furt nemocná, má ekzém a astma, ale v jeslích je v pohodě, už nebrečí... Já jem pro vyváženost a pro to, aby se respektovaly skutečné potřeby dítěte. Ne se jimi jen argumentovalo. A s "kultem dítěte" to nemá co dělat... |
11.5.2009 15:28:03
Líbilo by se mi, kdyby školky běžně nabízely (a měly na to kapacitu) místa pro děti již od 2 let. Od druhých narozenin je dítě již poměrně vyspělé a užívá si kolektiv jiných dětí. Zkusila jsem dát malou do jeslí v 1 roce, ale po 3 probrečených pokusech jsem to vzdala. Bylo to na ni ještě příliš brzo.
|
Ráchel, 3 děti |
11.5.2009 15:27:23
teď si teda rejpnu - ale podle diskusí na rodině, týkajících se zdravotnictví, je dost zřejmé, že naše lékaře většinou psychická stránka osobnosti příliš nezajímá, že ano... tak proč by měla zajímat zrovna amy?
|
Ráchel, 3 děti |
11.5.2009 15:23:46
hmmm... já jsem byla zase vlastními rodiči kritizována za to, že své dítě do jeslí dát nehodlám. vždycky se najde někdo, kdo mě bude odsuzovat - no a co, jsem dostatečně sebevědomá a jistá si tím, co dělám, že to dokážu hodit za hlavu. vy, co děti do jestlí dáváte, si tím tak jistí nejste, nebo proč vás odsuzování od druhých tak bere?
|
Ráchel, 3 děti |
11.5.2009 15:20:38
to, že psychickou újmu necítíte, neznamená, že ji nemáte. to jen tak naokraj.
|
*Niki* |
11.5.2009 15:19:58
Katko, nevím proč by mělo být to, že jsem s dítětem doma, že "mu jsem za zadkem". Vidím, že netolerance je vlastností jedinců, ne nějaké skupiny "budu-svému-dítěti-za-zadkem-do-maturity-i-kdyby-chcípnout-mělo" nebo skupiny "zkratte-mi-ten-porod-ať-můžu-hned-do-práce-a-nestanu-se-otokem-dítěte"... vytvářet uměle extrémy ničemu nepomůže. Jsou to pseudoargumenty. Věřím, že jsme tady všechny jakžtakž normální a pro své děti i pro sebe chceme to nejlepší. Já aspon dělám co pokládám pro svou rodinu za nejlepší a to je být s dětma doma. Věřím, že to nejlepší dělá i moje kamarádka, která se vrátila na plný úvazek do práce, když dítěti bylo 11 měsíců i druhá, která se tam vrátila ve věku 6 měsíců dítěte - děti hlídají celodenně babičky. Já bych musela volit jesle na jejich místě, babičky nejsou, tudíž bychmožná volila jinak. Ale všechny se snažíme dělat to nejlepší co umíme. I když to někdo vidí tak, že onyjsou "krkavčí matky kariéristky" a já "lenoch, co vyžírá stát a stojí dětem do 4 let za zadkem... ať si trhnou
|
Lassie66 |
11.5.2009 15:18:38
Nemyslím si, že je pro půlroční mimino dobré, když je v nějakém zařízení. Ale zároveň říkám, že někdo jiný je přesvědčen o něčem jiném a dělá věci jinak. Bylo by dobré zde rozlišit, co je odsuzování a co jen nesouhlas. Na svůj názor má právo každý.
|
vokounek |
11.5.2009 15:13:08
Studie nestudie, selským rozumem je jasné, že s některými dětmi neotřese nic a jiné i jednodenní pobyt v jeslích může dost stresovat. Takže je to na rozumu maminky, jak zná své dítě, nelze zobecňovat.
Osobně bych byla nešťastná při představě, že se mému dítěti stýská a vůbec nechápe, proč je tam, kde je. A to v půl roce jistě netuší, že jde jen o přechodnou záležitost. Takhle malé děti nemají pojem o čase, takže je to jakoby pro ně navždy.A hlavně, že se mu stýská a starají se o něj cizí lidé, kteří k němu nemají žádnou vazbu, je pro mne nepředstavitelné. U nás dost jezdí sestřičky s jeslovými dětmi na procházky. Je to smutný pohled. Ty, co už chodí se drží kroužku,aby se neztratily.Vůbec je nenapadne se pustit a jít zkoumat okolí, jako jiné děti, které se rozbíhají na průzkumy světa, protože mají jistotu blízkého člověka v zádech. Ty v kočárku sedí a koukají a sestřičky si povídají - spolu. Co může být na jeslích užitečného pro dítě? Pro rodiče budiž - úschovna ratolestí. Ale nevěřím tomu, že se jim tam mohou věnovat tak jako by to byla schopná jedna osoba, třeba chůva. |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.