babička | •
|
(24.2.2009 14:04:40) shrnutí článku: "Když mi neumožníte rodit podle mého, bu bu bu, budu se ženou rodit doma, a to si za rámeček nedáte, vy jedny blbé porodnice."
projevy: myslí si chorobně, že je na něj každý zvědavý a že se z něj každý posadí na zadek
diagnóza: hysterie z manželky přešla na manžela
léčba: počkat, až z toho vyroste, snad se to obejde bez ztrát na zdraví
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 14:13:27) Přesně ták
|
|
myš | •
|
(24.2.2009 14:38:44) A teď diagnoza babičky:
taková chytrá horákyně, nejspíš toho moc neví o porodech doma, statistice, výzkumech, doporučení WHO atd, ale rejpat by jí šlo a jen papouškuje většinový názor. Problém je, že babička už z toho asi nevyroste , bohužel stejně jako mnozí další u nás, co jim chybí tolerance, tak jak je tomu v jiných západoevropských zemích, asi je to trochu tím dědictvím komunismu, kdy jediný názor byl správný.
p.s: ví například stará moudrá babička, že ve Švédsku je státem daný standard rodit doma a doma tam určité procento žen rodí a přesto mají nižší novorozeneckou úmrtnost než slavné Čechy?
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 14:44:24) No ták si šedá myško roď doma. Tvůj problém. Pro mne to bylo bezpečnější v porodnici, nastaly nečekaně komplikace. To se může stát každému, i rodičkám doma. V takovém případě je lepší být v nemocnici, než tajtrlíkovat doma a v bolestech se sunou po nezdařeném porodu ještě do nemocnice.
|
adelaide k. |
|
(24.2.2009 14:45:58) Majdo, vnímáš svůj porod jako nezdařený???
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 14:48:45) Právě díky tomu, že jsem rodila opět v nemocnici tak né. Nehci ani pomyslet, kdybych rodila doma...S dulou, porodní bábou anebo bůhví kým
|
adelaide k. |
|
(24.2.2009 14:50:37) No, psala jsi že by bylo nepříjemné se při nezdařeném porodu přesouvat... Nebo je porod nezdařený jen když začne doma a skončí v porodnici???
Není to normální? K doktorce jdeš přece taky až ve chvíli, kdy se rýma změní na chřipku jako prase.
|
majda pajda | •
|
(24.2.2009 14:54:21) Nezdařený je pro domací rodičky, které chtějí rodit za každou cenu doma, ale bohužel musí se narychlo převést do nemocnice. Rýma nebo chřipka je banalita vzhledem k porodu.
|
adelaide k. |
|
(24.2.2009 14:57:08) Majdo proč rozdíl. v ideálním případě to zvládneš doma a při extrémních komplikacích na to můžeš umřít .... nadsázka, samozřejmě
Jinak, já žádnou domarodičku, která chce za každou cenu dokončit porod doma neznám... Možná je to proto ž ejim jde o dobro dítěte, ne o svatou válku
|
|
|
|
brzobohatka |
|
(24.2.2009 14:58:30) Správně, ty ani doma nerodˇ, protože by sis vsugerovala, že by to s tou "dulou, porodní bábou nebo buhvíkým" dopadlo katastrofou. Tohle přenech připravenějším a informovanějším.
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 15:02:18) Nebudu. 3 děti mi stačí. Všem maminkám domarodičkám přeju poklidný porod.
|
brzobohatka |
|
(24.2.2009 15:11:58) trocha provokace a hele, jak jsi vstřícná!
|
|
|
|
|
|
myš | •
|
(24.2.2009 14:50:21) Majdo pajdo
Já bych doma nikdy nerodila, nemám na to, to jsou věci co?
Přesto mi připadá jako naprosto normální dát ženám možnost volby, stejně tak jako je to V Německu, Anglii, Švédsku, Japonsku, Holandsku....
jen v zaprděnýchČechách panuje hysterie okolo faktu, že by tu nejdejbože existovala podobná a respektovaná alternativa bez těch emotivních výkřiků o hazardu většinou od lidí, co jim chybí informace, nebo lékařské lobby. Ten netolerantní postoj k alternativám tu nejspíš v lidech pořád je z doby, kdy existovaly jen jedna možnosti pro všechny.
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 14:56:41) Však jó, ať si každý rodí, jak se mu zachce, kde se mu zachce. Třebas na seníku. Při komplikacích bohužel smůla.
|
myš | •
|
(24.2.2009 15:01:15) hehe, se mi líbí, jak jsou odpůrkyně domácích porodů kreativní, rodit na seníku, to tu ještě nebylo ale už tu byla šamanská chýše, pole, lustr....
majdopajdo ve Švédsku se doma rodí a přesto tam umírá míň dětí než u nás? Jak to? Že by to nebylo těma riskantníma domporodama? Přemýšlej o tom a zjisti si všechny informace, třeba ti to změní náhled....
|
majda pajda | •
|
(24.2.2009 15:05:16) holka nezmění! Opakuji ať si každý rodí, kde chce. Na seníku, v šamantské chyši...Je mi jedno, kde roztáhnete vaše ctěné nožky a porodíte potomky. Hezký den všem!
|
myš | •
|
(24.2.2009 15:12:36) majdo nikdy neříkej nikdy. No ale když nezmění, tak nezmění, ale už tu pár takových bylo, co přišly s takovým názorem a když si o tom něco zjistily, tak názor pozměnily. Ale je fakt, že jsou lidi, co i když vidí fakta, tak spíš dají na emoce, strašení a "jednapanípovídala". A tím nechci říct, že je to tvůj případ.
|
ShirleyH |
|
(24.2.2009 16:37:26) Stále a stále dokola tu řešíme, která z nás méně nebo více ohrožuje sebe a své děti, jestli domarodky, nebo ty co jedou do porodnice, ale řekněte mi, proč nám nemocnice nemůžou jednoduše umožnit takové podmínky, abysme tam mohly běžně fyziologicky porodit, bez zákroků, nitrožilních oxitocinů, nástřihů, monitorů atd.? Proč nemůžu odjet do porodnice a tam porodit v prostředí kde na mě nikdo nespěchá, nenutí mě 10 h. ležet na zádech a monitorem na břichu? A v případě opakuji OPRAVDOVÝCH komplikací mě nepřeveze o dveře dál kde je veškeré potřebné vybavení? Potřeba by bylo méně lékařů a pravda více PA ale rozhodně by se ušetřilo na zbytečních lékařských zákrocích!
|
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:16:39) Nikdy nebudu rodit doma. Opravdu, tak jak ty si stojíš za tím svým názorem doma rodit, já si stojím za tím svým, že doma rodit né. Může my nějaká myš, Graine a další toto rozmlouvat, dělat ze mne tu neštudovanou, která nemá prý informace, ale má zkušenost byla ta, že doma bych porod dcery nezvládla a nevím, nevím jak by to v opačném případě s námi dopadlo.
|
Grainne |
|
(24.2.2009 17:38:32) Majdo pajdo, nepodsouvej mi nic, co jsem nikde nepoužila ani v náznaku. Maximálně ti nabízím jiný úhel pohledu. Je na tobě, jestli se díváš setrvale jedním směrem, nebo se podíváš tím druhým. Když se rozhodneš podívat i tím druhým, zase tě nikdo nenutí tím směrem jít. Ber to tak, že někteří se rozhlížejí kolem sebe, protože nevstřebávají "jediné absolutní pravdy". Tady totiž žádná absolutní pravda neexistuje. Porod je život sám a do žádné rovnice ho nenasoukáš.
|
|
myš | •
|
(24.2.2009 17:38:43) majdopajdo
My si nerozumíme, mně je opravdu fuk kde ty roztáhneš své ctěné nožky, porod doma ti tu nikdo nevnucuje. Jestli chceš rodit v porodnici, tak roď, já taky a kdo chce rodit doma, tak ať tam rodí. Problém ale je, že v porodnici můžeš rodit zcela legálně a nikdo tě za to nepeskuje, ale doma je to tady neuznávaný standard narozdíl od jiných civilizovaných zemí.
Výzkumy a zkušenosti(třeba ze Švédska) prokazují, že při dodržení správných podmínek je to bezpečná varianta, přinejmenším tak, jako v porodnici. Nikde jsem netvrdila, že jsi neštudovaná, ale myslím si, že o porodech doma toho moc nevíš. Jestli se pletu a máš toho hodně naštudováno, tak se omlouvám.
Tvoji osobní zkušenost s porodem nepovažuju za informovanost.
|
|
|
|
|
|
|
|
Renata | •
|
(24.2.2009 16:12:53) Hm. A nebo bys taky dopadla jako moje kamarádka-Pražačka, která po registraci v nejmenované pražské porodnici dojela k prvnímu porodu, bez prohlídky jí řekli, že registrace-neregistrace mají plno, kde v Praze ji přijmou, to netuší, ať to zkouší, anebo ať vyjede do venkovské porodnice. Jela ještě do další velké porodnice, dopadla stejně, zase bez prohlídky. Na další cestu si netroufli, protože jí po 10min. v autě přišlo, že ji to nějak tlačí, tak dojeli domů a v předsíni porodili, úplně sami a dost vyděšení. A nejlepší bylo, když přijela přivolaná rychlá a vynadali jí na tři doby, že je určitě ta, která schválně porodila doma a potom si madam volá záchranku. Na podanou stížnost dostala reakci, ať doloží, že ji v porodnici odmítli. Howgh.
|
kreditka |
|
(24.2.2009 17:38:10) Ve velkých městech je s tímto asi potíž, ve "venkovské" porodnici registrace neexistují - vřele doporučuji, nemusíte tam, chodit na kontroly, kurzy, nic pokud jste v péči svého gynekologa, stačí prostě přijet a porodit
|
Renata | •
|
(25.2.2009 14:09:12) Kreditko, ale pozor, v těch kolempražských to ve chvíli naplněnosti Prahy prostě nefunguje, mají plno také a dojet třeba do Neratovic a zjistit to samé co na Bulovce, to není moc platné :-(. Nic, ono to sem tolik nepatří, ale mezi mými známými přibývá těch v porodnici odmítnutých. Sem to píšu jen proto, že na to podle mě porodnice nemá právo, správný postup je ženu vyšetřit a případně zajistit místo v jiné porodnici. Ne ji nechat, jak se stalo jiné mé známé, na chodbě porodnice, bez hlídání, bez prohlídky, protože se prostě rozhodla, že z porodnice neodejde a na chodbě ji snad porodit nenechají... Nenechali, ale přijali ji 10 minut před porodem, takže si na chodbě pobyla asi 2,5 hodiny a není mi jasné, kdo by se zodpovídal, kdyby mělo dítě nějaký problém.
|
|
|
|
|
babička | •
|
(24.2.2009 16:15:26) diagnóza myši:
omezená osoba, myslí si utkvěle, že je jediná, kdo načetl informace, ev. že je jediná osvícená, která ty informace pochopila a uznává..
prdlajs..a to k tomu nepotřebuju ani tyhle načtené všeodborné žvásty (které jsem mimochodem také četla, ale nedaly mi nic nového), abych selským rozumem věděla, že humánní porod je právem ženy a dítěte, ovšem..
..myš chorobně nadřazuje boj o svou who pravdu nad skutečná práva dítěte, čímž se pravidla who v jejích rukou stávají zbraní obrácenou proti dítěti...co by si asi přálo nenarozené dítě? Šťastnou matku i bezpečný porod ve vzájemném kompromisu.
(who všechno dobrý, ale všeho s mírou, opěvovat autora opravdu nehodlám, ačkoliv porodu doma při nevyhnutných stavech se skutečně nebojím)
Závěr: tenhle hysterický autor, pyšná princezna, kterého myš opěvuje, tak kdyby se jeho děcku nebo ženě při porodu doma něco stalo, se tady tak "normálně" (to jest ješitnicky) chvástat nebude...asi by změnil tón na ubulený, eventuelně silně výhružný vůči "blbým porodnicím", a pravděpodobně tu přenechá číslo účtu, na které mu ti, jako jsi ty, myško, máte posílat bolestné Přitom si na vině bude jedině sám, ale to ho ani v nejmenším nenapadne, a asi ani tebe, a ještě bys mu poslala svou půlku mateřské.
Možná autorovi křivdím, možná by skutečně přijal vše tak, jak píše - s "PLNOU ZODPOVĚDNOSTÍ". Další porod po (hypotetickém) neúspěšném porodu doma tedy bude opět doma, pane autore???? Jestli jo, to jsi fakt tvrďák a fakt si věříš, to by ale nebyla hezká vizitka o tobě. To by byla nabubřelé ego vizitka. A jestli ne doma, tak je vidno, jedeš just porodníkům a machruješ tady na ženské pouze do prvního průseru. To je také důkaz toho, že jednáš nyní nikoli s plnou zodpovědností a nadhledem, ale naopak s částečnou zatměností. Obě tyto charakteristiky jsou nesympaticky směřující.
Je ale také třetí možnost, že pan autor je tak sebejistý skutečným právem. Že skutečně je v jeho moci zařídit, aby se při porodu doma nic špatného ženě ani dítěti nestalo. To asi máme tu čest s Ježíšem, který shodil horu do moře a chodil po vodě???? Jé a já si toho nevšimla , asi bych si měla vzít jiný brejle...
|
Grainne |
|
(24.2.2009 16:20:13) babičko co si asi tak říkají manželé těch mrtvých rodiček, co si asi tak říkají rodiče dětí, které zemřely v porodnici? Můj muž totiž komentoval zprávu o úmrtí rodičky slovy:"Jenom debil nechá rodit svou ženu v .........ké porodnici." Je pravda, že to mají svým způsobem snazší, mají viníka. Jinak už tu bylo dost napsáno o tom, že jsou porodnice a porodnice.
|
babička | •
|
(24.2.2009 17:10:39) Kde bereš tu jistotu, že děti zemřelé v porodnici by doma nezemřely?
|
Grainne |
|
(24.2.2009 17:49:55) babičko kde bereš tu jistotu, že děti narozené doma jsou ohroženější, než ty narozené v porodnici? Taktně se ti snažím naznačit, že absolutní bezpečnost je blbost. Jestliže neexistuje absolutní bezpečnost, o čem se tu bavíme? Existují určité pravděpodobnosti. Ty najdeš ve statistikách a ty mluví jasně, porod doma je za splnění určitých podmínek stejně bezpečný, jako porod v porodnici. Jde o to, jestli chceš vidět všechno, nebo jenom to, co se ti hodí. Dneska jsou totiž informace dostupné a to i ty, které nepodporují mínění většiny, ale naopak.
|
babička | •
|
(24.2.2009 18:52:45) Ano, ale ty podmínky v Česku splněné nemáš. Má domarodící rodička za domem zaparkovanou sanitku s operačním sálem a týmem operatérů? Pak nemůžeš bezpečnost vůbec srovnávat. Spíš bych řekla, že takový porod je poměrně bezpečná věc, a za tu poměrnost si můžeš dosadit větší či menší risk.
Pokud totiž žena má nějakou skrytou či viditelnou organickou porodní překážku, má ji podle tebe chránit pouhá domácí pohoda při porodu? Trochu málo, ne? Tuhle ženu musí chránit svým zázemím v porodnici, a i tam se jim to kolikrát nepodaří, ať už z důvodu zanedbání nebo i při nejlepší péči. Rodička to prostě má ve vínku. Ale jak poznáš, která rodička to je?
Tvůj přístup, kdy není organická překážka, ale kdy se všechno na porodu podělá ve chvíli, kdy doktor řekne zdravé rodičce baf baf a není na ni dostatečně empatický, je jen tvůj subjektivní dojem. Myslíš že z tohoto případu vzejde mrtvá matka či novorozenec? tak vyloučit to nelze, jsou asi opravdu různé stupně sebedestrukce matky. Ty máš taky dost velkou sebedestrukci. Tobě by se to, soudě podle tvých slov, naštváním na doktory zablokovalo a zkomplikovalo z fyziologického zdravotního stavu pomalu až do císaře, snad nebo co? Nebylo by lepší být trochu odolnější?
|
Lída,3 kluci a holka |
|
(24.2.2009 18:57:25) Babičko, ale tu u domu zaparkovanou sanitku nemají nikde na světě tak jak to, že tam to takhle stačí?
|
|
Tulka |
|
(24.2.2009 19:39:57) Babičko,sama jsi si odpověděla.Tu sebedestrukci má od přírody spousta žen,jen si to někdy neuvědomují.Proč si jinak myslíš,že je při porodu takové množství komplikací.Tělo reaguje prostě na pocit nebezpečí,což bývá i necitlivý přístup,zastavením porodu.Děje se tak všude v přírodě,ženy nejsou výjimkou.
|
|
zuzini |
|
(24.2.2009 19:59:05) Cha cha, sanitka. To tu chybělo. Dík, fakt jsem se zasmála.
|
singera | •
|
(24.2.2009 20:14:25) To jsou starosti. To jsou hlouposti. Když se někdo dlube v blbostech, tak bych mu přidala práci. Vaše veličenstvo.
|
|
& |
|
(24.2.2009 20:17:58) Jo, jo mestsky folklor se zaparkovanyma sanitkama s operacnim salem.. babicko v Nizozemi se narodi denne okolo 400 deti doma.. Taky spocitej kolik sanitek, vcetne sanitaku a lekaru by musela cekat nekde zapoarkovanych??
|
zdravotnice porodnicodomorodka |
|
(24.2.2009 20:34:00) Dle této “urban legend” by bylo zapotřebí aby v Nizozemí stálo 165 sanitek denně před dveřmi domů, kde se rodí. V Nizozemí je cca kolem 30% dokonaných porodů doma ze všech porodů, tj odhadem na 60 tisíc ročně. Loni bylo v Nizozemí 180 tis. porodů.
(statistická ročenka Nizozemí: http://www.cbs.nl/en-GB/menu/publicaties/boeken/algemeen/statistisch-jaarboek/archief/2008/2008-statistisch-jaarboek-pub.htm)
píše se tam, že ročně se v Nizozoemí narodí doma 30% dětí, 70% v porodnici. Loni se v Nizozemí podle Eurostatu narodilo 180 tisíc dětí. 30% z toho je 60 tisíc. Tj, ročně se v Nizozemí narodí 60 tis. dětí doma. Když to vydělíme počtem dní v roce, vyjde, že každý den se v Nizozemí narodí doma 165 dětí. Pokud by u každého tohoto domácího porodu měla stát před domem sanitka s operačním sálem, muselo by Nizozemí disponovat nejméně 165 sanitkami, které by nedělaly nic jiného než parkovaly rodičkám před barákem.
Pro srovnání, pražská záchranka má v denní směně ve službě připravených 33 sanitek (9 RLP a 24 RZP) + jeden modul pro hromadná neštěstí Golem, v noční směně 26 sanitek (8+18) plus toho Golema. V průměru je v Praze tedy v každý okamžik připraveno zasáhnout cca 30 sanitek. Kdybych vzala, že Praha je co se týče počtu obyvatel desetina z celé republiky, pak by se dalo říct, že v celé České republice je denně připraveno k zásahu zhruba 300 sanitek záchranky.
To bych se divila, že by v Nizozemí byli takoví rozhazovační, že by si blokovali třeba 50% sanitek postáváním před domy rodiček).
Nizozemí - země tulipánů a parkujících sanitek!
|
10.5Libik12 |
|
(24.2.2009 20:39:16) Holky, ujasněte si tu matiku, rodí se tam 40 nebo 165 dětí denně. Je trapný, když jste fundovaná každá s jiným číslem.
|
zdravotnice porodnicodomorodka |
|
(24.2.2009 20:48:43) Libik, vidíš, Tvá hypotéza o monolitu trochu pokulhává.
|
10.5Libik12 |
|
(24.2.2009 20:58:29) Já jsem netvrdila, že jste ve svém monolitním projevu nějak precizní. Ale všechny se smějete, že v Holansku by muselo bejt tolik a tolik sanitek. Předpokládám, že tam nějaký speciélní pro rodičky budou a zároveň upozorňuji, že v Česku nechceme, aby se rodilo počitatelné procento doma, takže ani nepožadujeme připravené sanitky.
Z druhé strany Babiččina hrůza z domácích porodů je lichá, protože v dnešním duchu článku jde celkem o soukromou záležitost, do níž nikomu nic není.
|
Sylvie |
|
(24.2.2009 21:06:21) Předpokládám, že tam nějaký speciélní pro rodičky budou a zároveň upozorňuji, že v Česku nechceme, aby se rodilo počitatelné procento doma, takže ani nepožadujeme připravené sanitky.
Ááá, Libiku, ty už jsi založila nějaké hnutí a mluvíš tu jménem všech jeho členů?
|
Mickey16 |
|
(24.2.2009 21:10:01) My, Libik čtvrtý, z milosti boží předseda hnutí proti přirozeným porodům
|
|
10.5Libik12 |
|
(24.2.2009 23:17:41) No přece nebudu zakládat hnutí na podporu něčeho zavedeného, fungujícího a naprosto převládajícího, masově využívaného a oblíbeného, ne?
Věta o tom, že nechceme sanitky, byla tak trochu proti vaší dnešní oponentce babičce.
Náhodou mě dneska neiritujete, pokud mi někdo napsal, že jsem frigidní (to teda jsem, páč mám těžkou chřipku) nebo, že nemám pudy (co pudy, já nemám nic), tak jsem to velkoryse neviděla
Mně ten článek vůbec neštve. Myslím si, že je legitimní odmítnout péči tam, kde mi nevydají placentu. Ale také si myslím, že se rodičé moudře smířili s tím, že ve střední Evropě 21. století je v tom případě k dispozici svépomoc.
A křivdíte mi, páč jsem zcela v úvodu psala nějaký Štěpáně, že ti doktoři jsou dementní, když takovou kravinu neakceptujou.
|
|
|
|
|
& |
|
(24.2.2009 20:48:52) Sypu si popel na hlavu nez neco pisu mam si to overit. Z hlavy jsem si pamatovla okolo 160 tis. porodu za rok, ale to je celkovy pocet porodu... Frida ma pravdu.. i tak tech 165 porodu je hodne. A cekajici sanitky jsou fakt folklor.
|
|
|
|
|
|
Štěpánka | •
|
(27.2.2009 13:44:00) Dobré odpoledne.Hlavně se nenechte vytočit podobnými názory.Mě už tady za můj názor začnou asi kamenovat.Ať si každej rodí kde chce,ale pak si sype popel na svojí hlavu.Já ty domarodičky moc nechápu,ale jo to jejich volba,tak to maj mít.Hezký den.
|
|
|
|
|
|
kopidlno |
|
(24.2.2009 16:24:08) babičko a kde bereš to, že je autor histerický? mně se po přečtení článku nezdá,že by se z něj dalo usoudit na takové autorovy rysy.
Článek mi přijde fakt dobře napsaný a dost s ním souzním. Zlá roizika porodu doma jsou plně vyvážena zlými riziky porodu v porodnici!
|
kopidlno |
|
(24.2.2009 16:25:18) hysterie
|
|
babička | •
|
(24.2.2009 17:23:17) Vendy, jak už jsem psala v předchozích příspěvcích, ten autor přebral hysterii své ženy, zveličuje význam těch doporučení who, a přitom důležité věci, jako třeba nejlepší bezpečí pro dítě, mu přijdou podružnější, nemá na to takový mužsky rozumný nadhled celkově, je tedy hysterik. Protože kdyby měl skutečný nadhled, dbal by i na to bezpečí, a snažil by se své ženě dodat pocit bezpečí při porodu v porodnici, kterou by si spolu vybrali jako nejschůdnější kompromisní řešení. Jsou chlapi, co tohle dokážou, že je jejich žena v pohodě i v porodnici, ale tenhle autor je podpantoflák, kterého ovládá ženská hysterie. Někomu přijde jako skvělý, když manžel ženu nechá plánovaně rodit doma, ale mně to přijde jako selhání muže. On nemá žádné argumenty pro případ nějaké domácí porodní nouze, byl by takhle malinkej a pelášil by do první porodnice, co by se mu namanula. Takhle přeci moudrej chlap nejedná. Moudrý chlap ženu doprovodí k porodu do porodnice a dohlídne na to, aby se k ní hezky chovali.
|
Sylvie |
|
(24.2.2009 17:27:55) On nemá žádné argumenty pro případ nějaké domácí porodní nouze, byl by takhle malinkej a pelášil by do první porodnice, co by se mu namanula.
Božíčku na nebíčku, a copak ty si představíš pod pojmem "porod doma"? To, že se v případě komplikací jezdí do nemocnice, je přeci naprosto BĚŽNÉ a SAMOZŘEJMÉ Od toho snad jsou, ne? Některá tam jede, sotva ji jednou píchne v podbřišku, jiná pokud se objeví nějaký problém
|
Sylvie |
|
(24.2.2009 17:28:27) Tenhle smajlík tam být neměl, ujela mi myš při odesílání zprávy.
|
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:31:27) Jo, až se problém objeví, tak ty hnusné porodnice, jsou pak vlastně dobré. Doktoři jsou pak taky o.k. Ale až nastane problém.
|
ShirleyH |
|
(24.2.2009 17:33:10) No jistě, k čemu by tam byli když problém není?
|
|
Sylvie |
|
(24.2.2009 17:39:26) Majdo pajdo, za prvé o hnusných porodnicích mluví zejména odpůrci domácích porodů... to ovšem není problém domarodek, že ti odpůrci o porodnicích vyjadřují tak, jak se vyjadřují
A za druhé i já většinou upřednostňuji péči ambulantní před hospitalizací. Popravdě řečeno zatím nikdy žádný doktor neměl blbý kecy, že až dojde ke zhoršení stavu, bude mi nemocnice dobrá - naopak, poučil mě, v jakém případě je dobré nemocnici vyhledat. Moc nechápu, proč to samé je v případě porodu jaksi neakceptovatelné, když porody mimo nemocnice (doma, v porodním domě) jsou v Evropě oficiálně uznávanou volbou
|
|
|
babička | •
|
(24.2.2009 18:32:01) Jo, Sylvie, tvůj přístup mi připomíná maroda, co si myslí, že se vyléčí doma sám za pomoci bylinek a diety, a odmítne lékařskou péči, aby neutrpělo jeho zdraví fyzické a psychické. Až se dietou a bylinkami dovede to tak zbídačeného stavu, že už sotva leze, pak se do nemocnice nechá odvézt, a je v daleko horším stavu, než kdyby tam byl od počátku nemoci. Takže si to tam i lépe psychicky i fyzicky vyžere. Jsi jistě dost chytrá na to, aby sis toto aplikovala na případ doma zkomplikovaného porodu, s tím, že tady je to o to horší, že jedinec nese zodpovědnost za životy dva, nejen za svůj.
|
Tulka |
|
(24.2.2009 18:36:37) Tak babičko,to je hezkej příběh,ale já ho mám obráceně,prchla jsem z nemocnice a vyléčila se doma s pomocí bylinek.
|
|
Sylvie |
|
(24.2.2009 18:41:03) Babičko, pokud ty nejsi schopna pečovat o své zdraví adekvátně dané situaci, je to jen a jen tvůj problém. Není třeba, abys toto automaticky předpokládala i u ostatních lidí
|
|
|
|
zuzini |
|
(24.2.2009 17:30:41) No teda...
Babičko, proč myslíš, že některé ženy volí porod doma? Pro vlastní pohodlí? Dle Tebe na dítě nemyslí?
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:32:39) Ano. Pro svoje pohodlí.
|
zuzini |
|
(24.2.2009 17:37:14) Ne Majdo, právě kvůli tomu dítěti. To ale nepochopíš, pokud nestojíš o prostudování nějakých statistik, které o porodu doma pojednávají. V tom případě nechápu, proč se vyjadřuješ k tématu, o kterém víš prd a ani o něm nic vědět nechceš.
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:42:18) O porodech doma jsem toho prostudovala hodně, když jsem čekala první dítě. Mám za sebou 3 porody a tak vím, o čem píšu. Jeden z porodů byl na hraně, ale o tom jsem už psala. No, ať si každý rodí jak chce. Já souhlasím s babičkou, s kytkou... Nevnucuji ti můj názor, tak mi nevnucuj dom.porody.
|
zuzini |
|
(24.2.2009 17:44:51) Sorry, ale nevěřím, nepsala bys v tom případě takové bludy
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:47:29) Pro mě jsou bludy, to co píšeš ty. Kdepaks rodila a kolik porodů?
|
|
|
|
|
|
|
Grainne |
|
(24.2.2009 17:42:26) babičko moudrý chlap především chápe, že rodí žena a on je povinen jí zajistit klid, bezpečí a jistotu a nepovleče ji za vlasy z jeskyně do jiné jeskyně jen proto, že se tam vyskytuje jiný chlap, který všechnovívšechnozná jen proto, aby nebyl amatérským psychologem označen za hysterického podpantofláka.
Víš, on takový chlap je schopen zjišťovat a vyhodnocovat informace ve prospěch své ženy a svých dětí, aniž by byl nucen podléhat soudružské jednotě a kolektivizaci.
|
babička | •
|
(25.2.2009 9:48:11) Grainne, on je někdy lepší amatérský psycholog než učený papoušek. Papoušek sotva ví, co říká a s "plnou zodpovědností" čeká, co na něj kde přilítne. Tak působíš ty.
Jak říkám, porod doma se zásadně nehysterickým a nepodpantoflákovým mužem je zdánlivě nehysterický a nepodpantoflákový jen do prvního problému, pak nastává obrat kdy je i tomuto dokonalému mužskému stvoření každej jinej doktorskej samec najednou dobrej.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(25.2.2009 9:57:09) Babičko, já pořád nechápu, kde si vyčetla, že lidé rodící doma mají něco proti lékařům, když dělají svou práci - tj. zasahují v případě problémů.
S kým mají problém jsou lékaři zasahující do procesu, ve kterém žádné probbémy nejsou.
|
babička | •
|
(25.2.2009 10:24:54) Markéto, já to nevyčetla, je to z těch lidí cítit na sto honů a jejich pohnutkám sice rozumím, ale nesdílím. Mají k doktorům averzi, a jakoby jim upírali a plivali jim na to dobré, a vidí jen to špatné. Neumějí doktorům odpustit to špatné, tak se radši ohrožují i s dítětem doma, čímž jsou sami proti sobě.
Také bych byla nejraději, kdyby lékaři nechali všechny porody běžet přirozeně a zasáhli, až kdyby nebylo něco v pořádku. No není ideální stav. Ale zcela kvůli tomu odmítnout lékařskou péči, mi moc optimální nepřipadá. To je klukovská trucovina pod vlivem zatměného mozku, ne pod plnou zodpovědností, jak se dotyční holedbají. Někdy se to někomu vymstí, prostě všichni přívrženci vyhledání doktora, "až kdyby něco", jsou podle mě sebevědomí koledníci.
|
Belatrix+A(10/09)+J(09/11) |
|
(25.2.2009 10:41:01) Babičko, možná bys měla při čtení příspěvků míň čuchat a víc číst. Schválně, najdi nějaký příspěvek, ze kterého cítíš averzi vůči doktorům
|
|
Sylvie |
|
(25.2.2009 10:48:03) Ale zcela kvůli tomu odmítnout lékařskou péči, mi moc optimální nepřipadá.
Ale jdi, ty amatérská psycholožko. O úplném odmítání lékařské péče tady na Rodině (a že tady je domarodek docela dost) pindají akorát tak lidi, jako jsi ty - ti, co sice o domaporodu vědí velký kulový, ale mají potřebu do toho kecat Ti, co si vytvoří nějakou tu "zkratku", díky ní si nasadí do hlavy jakousi utkvělou představu o domarodičkách a té své představy se drží zuby nehty
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(25.2.2009 10:51:03) Nevím nevím, asi máš nějaký zvláštní nos. K lékařům na místě, kde lékaři mají být, nemám aboslutně žádnou averzi. Mám jich dokonce pár v rodině, k pediatričce chodím, párkrát jsem byla s dítětem na chirurgické ambulanci, jednou v nemocnici ... a přesto jsem rodila jedno ze tří dětí doma. Mimochodem, doma rodí i lékařky.
|
|
hela | •
|
(27.2.2009 22:58:43) Jedinej doktor, který mi kdy opravdu pomohl je zubař. Ale to je vlastně takový ryzí technik. Všichni ostatní: chirurgové, ortopedi, dermatologové, internisti, ORL, gynekolog, urolog, neurolog, alergolog aj. byli strašně chytří, ale spáchali víc škody než užitku. Takže co? Ja daleko lepší odmítat lékařskou péči, když by vedla k větším škodám, než které nastanou bez ní. Nebudu odpouštět špatnou práci ani úředníkům ani doktorům: oboje platím. Mně platící zákazník chybu a špatnou práci taky neodpustí. Moje nejlepší vědomí a svědomí po letitých zkušenostech říká, že lépe poradí dobrá magistra v lékárně něž můj lecjaký doktor, že lépe je léčit se sám anebo bedlivě uvážit, co mi lékař předepisuje (příliš mnoho chyb, zbytečností a nebo ošklivých následků v případě dodržení předpisu), lépe jeých dobrá rehabka než eruduovaná léty ostřílená neuroložka, a taky je lepší jedna průměrná PA než smečka samolibých bezcitných arogantních hulvátů.
|
singera | •
|
(27.2.2009 23:06:31) Tobě opravdu tolik lékařů ublížilo? Pochopím, kdyby jeden...ale vyjmenovala si jich tolik...To je ňáké divné, né? Možná by to chtělo psychologa a teď se prosím Tě neuraz.
|
|
|
|
|
Grainne |
|
(25.2.2009 10:13:39) babičko no já začínám mít podezření, že máš opravdu křšťálovou kouli, jak jsi mě odhadla, to nemáš ani CV, ani dokumenty o vzdělání a dokonce ani motivační dopis. Vraťme se ovšem k věci.
Jestli sleduješ - tzn. vnímáš sled příspěvků, víš, že jsem několikrát psala o tom, že je dobré, že existují možnosti pro záchranu žen a dětí, když se vyskytnou komplikace. Lidi z domu taky hasiči nevytahují preventivně, ale proto, že zrovna hoří a lidem hrozí nebezpečí. Zachraňují, to považujeme za samozřejmé, ovšem kdyby mi hasiči vtrhli do domu a vytáhli mě ven, protože hoří v Austrálii, nebo v našem okresním městě, bylo by mi to divné a myslím, že bych nebyla sama. Nepochybně by to nikdo za záchranu nepovažoval a znehodnotilo by to práci těch opravdu zachraňujících. Jiná situace je, že hoří sousední dům a lze nebezpečí předpokládat, pak je na místě preventivní evakuace.
Někdo nemá potřebu být zachraňován, pokud není ohrožen. Co je na tom zvláštního, skutečně nechápu. Znevažuje to práci těch ostatních, opravdu zachraňujících. Nikdo nemá potřebu vystěhovat všechny lidi z domů, protože tu a tam někdo v domě uhoří, nikdo nenastěhuje všechny chronicky nemocné do nemocnice, přestože někteří zemřou, když se zdravotní stav náhle zvrátí k horšímu, čím je tedy zdravá, rodící žena, s předpokladem normálně se vyvíjejícího porodu tak vyjímečná?
|
Veronika@ |
|
(25.2.2009 10:27:16) Grainne, a co když se dítě narodí doma a začne se dusit, na sále by bylo za pár minut v pořádku, doma může umřít.Může,neříkej, že PA má kyslík a apodob. Být blízko sálu je prostě bezpečnější než být doma, to mi nikdo nevymluví.Eliminovat riziko.
|
Grainne |
|
(25.2.2009 10:40:13) PA má samozřejmě kyslík a další prostředky k bezprostřednímu kříšení novorozence. Veroniko, z hlediska čistě jen bezpečnosti máš větší šanci v dobře vybavené fakultní nemocnici, které jsou připravené jak přístrojovým, tak odborným vybavením personálu zvládat krizové situace. Pokud je předem plánován rizikový porod, všichni specialisté jsou připraveni zasahovat okamžitě, jsou připraveny krevní konzervy, je připraven anesteziolog.... V malé okresní porodnici, pokud by se opravdu jednalo o minuty, je šance taky minimální. Anesteziolog slouží jeden, nebo dva, většinou spí, nebo zrovna při vší smůle řeší na sále akutní stav, krevní konzervy - nemusí jich být dost, s přidušeným dítětem krom kyslíku nic moc nevymyslíš.... Na místě je tedy převoz, to je zase otázka, jestli se to stihne - věř tomu, že když mě můj muž v případě akutního stavu naloží a převeze osobákem, budu rychleji v dobré pražské porodnici, než když se mě budou pokoušet zachraňovat tady, on i ten vrtulník musí vzlítnout..... Ne všichni rodí ve fakultkách a ne všechny okresní porodnice jsou v tomhle ohledu dost bezpečné. Jestliže opravdu požaduješ jen a jen maximální bezpečí, zase podle toho musíš volit porodnici. Při strachu z akutního stavu bych si malou okresku neriskla, tady je riziko minimálně stejné, jako při porodu doma. Já bych ho vyhodnotila jako větší.
|
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(25.2.2009 10:45:55) Veroniko, proč by to neměla říkat? Jako že to není pravda nebo že to nestačí? Některé PA ho mají, některé ne. Koukala jsem na nějaké studie, podle kterých stačí stimulace normálním vzduchem, není nutný kyslík. Umělé dýchání pro novorozence taky umí.
Úmrtnost novorozenců při asistovaných domácích porodech není statisticky větší než u srovnatelných rodiček v porodnici.
|
|
|
|
|
|
Dana | •
|
(24.2.2009 17:52:26) dík za postřeh a Tvůj humor. Já mám porodní montypythonovskou skeč ráda a cením si této nadsázky i v diskuzích
|
|
Belatrix+A(10/09)+J(09/11) |
|
(24.2.2009 18:16:06) že je tohle tvoje představa moudrého muže, neznamená, že takovou představu musí mít každý.
|
|
hela | •
|
(27.2.2009 22:49:27) Omyl. Pro mnoho žen je prostředí nemocnice a přítomnost samolibých doktorů problém bezpečí, kterej tam ten otec zajistit nemůže, protože nikoho nelze přinutit ke slušnýmu chování. Zatímco doma, doma mi otec může zabezpečit vše, co já ke svýmu pocitu bezpečí potřebuju. Např. vím, že dostanu napít, když budu chtít, že mě nikdo nebude nutit setrávat v nějaký absolutně nevhodný poloze, že mi nebudou proti mé vůli píchat něco, co mi ani neřeknou, co je ap.
|
singera | •
|
(27.2.2009 23:03:43) Dostaneš napít i v nemocnici, kdy budeš chtít. Manžel tam může být pořád s tebou. Se mnou tedy u všech porodů byl, dodával odvahu. Dokonce ikdyž jsem rodila 800 g syna, byl se mnou. Šla jsem si poskákat na balóně, osprchovat do teplé vody... Ani jednou mi nedali klystýr, 2X jsem měl myslím, že YEL se to jmenovalo. U syna (800G) mi dali jen nějaké tablety na vyprázdnění. Od bolesti mi nepíchli epidurál, jen nějakou injekci do zadku. A pak zase injekce na dozrávaní plic, malý po narození si díky ním dýchal sám. Mě spíše u Tebe přišlo, že ti hodně pomáhá domácí prostředí, máš tam svou postel, svůj hrníček na pití atd atd. Někdo na takových věcech lpí, já ne.
|
zuzini |
|
(28.2.2009 14:01:13) Manžel tam může být pořád s tebou
Ne všude a ne pokaždé. V porodnici, kde jsem rodila jsou tři porodní boxy + pokoj pro 1.dobu porodní. Pokud rodí více žen, partner tam být nemůže.
|
|
|
|
|
|
myš | •
|
(24.2.2009 17:52:25) babičko
Omezená ženská jsi tu ty. Přečteš si jeden článek a už víš, že pan autor je hysterický a že má pocit, že se z něj všichni mají posadit na zadek. Máš asi křišťálovou kouli a bradavici na nose a plnou pusu patetických prohlášení o zbrani v podobě příručky WHO v mé ruce obrácenou proti dítěti a oblíbené slovo chorobně.
Fakt legrační.
|
majda pajda | •
|
(24.2.2009 17:58:38) No mne taky ten pán přijde hysterický. Kouli nevlastním. Takový divný pocit z něho taky mám.
|
Tulka |
|
(24.2.2009 18:01:29) Majdo pajdo,ten divný pocit můžou mít jiní zase z tebe
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 18:05:17) A o to právě jde. Divných lidí, divných pocitů je všude tolik... Co se zdá jednomu normální, druhému pak přijde divné. Možná, že jsem divná já, možná je divná Tulka.
|
Tulka |
|
(24.2.2009 18:07:10) o to jde,možný je všechno
|
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 18:07:11)
|
|
|
|
myš | •
|
(24.2.2009 18:16:31) křišťálovou kouli tady na těch diskuzích zdá se vlastní dost lidí, z pár řádků jsou schopni sestavit téměř psychologický profil autora a je jim vše jasné....
vždycky mě udiví, co takové babičky a jiné jsou schopné vydedukovat z nevinného článku....no nic, jdu schánět tu kouli, abych se mohla připojit do klubu.
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 18:18:59) Myslím, že ji už vlastníš. I metlu. Ale neuraž se.
|
myš | •
|
(24.2.2009 18:29:04) majdo ....jo a bradavic na nose mám několik a metlu mám připravenou na babičku abych jí vyprášila starej kožich
A v tý svý křišťálový kouli vidím, že kam se hrabu na tvou sbírku koulí a létajícch košťat
|
Majda pajda | •
|
(24.2.2009 18:34:05) Koule bohužel nemám.(Spíš bohudík, jsem ráda ženou) Ale košťat několik. Jako módní doplněk. Jiné šaty, jiné koště. Někdo kabelky, mno a já koštata
|
|
babička | •
|
(25.2.2009 8:55:47) Myši, ještě bych chtěla doplnit tvou charakteristiku, že nedomýšlíš, co tady chrlíš - rychleji mluvíš než přemýšlíš. Prostě tady něco jen tak plácáš hlava nehlava i o porodnictví, i tak nějak celkově. On se ten profil osobnosti pisatele projeví třeba na drobnostech, jako zrovna v tvém případě, a to tě ani nemusím vidět. Fakt na takové úsudky křišťálovou kouli nepotřebuju
Nejdřív mě nazveš, že jsem ženština s křišťálovou koulí a s bradavicí na nose, a pak mi chceš jít "prášit starý kožich". To tě nenapadlo, že taková osoba, jakou jsi ji zde podala, má na rameni vždy ještě jednu takovou malou drobnůstku - černého kocoura, kterej tě, myši, sežere, jen co hrdinně rozkopneš dveře? .
|
myš | •
|
(25.2.2009 9:07:33) babičko
ty jsi divná, nesmysly žvatláš především ty. Tyhle internetové amatérské psycholožky miluju, je jich tu plno. Tak si klidně vytvářej online psychologické posudky, nebo si založ poradnu na dálku, taková Sally, co vám řekně jaký jste z pár řádků v diskuzi. O drobnostech z tvého projevu a jak se jevíš ty se radši nebudu vyjadřovat.
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(25.2.2009 17:17:05) Ach jo, babičko, urážky by ti šly, nadřazeně zníš taky slušně, rozbory osobnosti tady chrlíš na počkání, co takhle si něco o těch porodech načíst?
A na myšky mi nesahej, ty já mám ráda, rozhodně víc, než černé kočky, jednu máme v rodině a je to pěkná potvora.
|
babičko | •
|
(26.2.2009 7:39:50) Stáňo, jak již jsem zde uvedla, o porodech doma a přirozených porodech, literaturu porodních asistentek doprovázejících ženy u porodu doma, efektivní péči v perinatologii atd atd - mám načteno dost, asi tak půl fochu v knihovně. Ovšem nic nového pod sluncem. Já být asistentkou, ani tyhle pindy nepotřebuju k tomu, abych byla na rodičku hodná, a jak jsem někde četla trefné vyjádření nechala bych ji"vstoupit samu do svého nitra". Já už tak nějak od přírody mám k porodu velký respekt a nemusí mě přesvědčovat nějaké knihy. Ale domáhat se toho za každou cenu jako autor článku?
Jak je něco pozitivní, když se to s tím přehání, zvrhne se to do negativního.
A naopak, i z řadového rutinního porodníka se dá dostat něco dobré, když se ovšem chce.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(26.2.2009 7:50:49) Babičko, když už máš teda tolik načteno, tak přece musíš vědět, že to není jen o tom duchovně - duševním, ale že jde také o omezení různých typů fyzických zásahů do porodního procesu a do následného vznikajícího vztahu matka-dítě. A to je to místo, kde se naráží na rutinu, a kde ustát manipulaci není vůbec pro rodící/porodivší ženu snadné, když narazí na někoho, kdo je přesvědčen, že bez rutiny to nejde.
|
babička | •
|
(26.2.2009 14:11:19) Markéto, není to snadné, ale duchovno a duševno je silnější hybnou silou porodu než fyzično. Záleží tedy na každé jednotlivé ženě samotné, jak si rutinu "přebere".
Uvedu příklad. Máme dvě stejně citlivé a informované ženy v rukou stejného lékaře za stejných podmínek, jo?
Jedna zvolí přístup ten, že si nastaví duši do sluníčkovata, a nenechá si to zkazit žádnou rutinou. Výsledkem bude to, že bude mít hladký porod, sluníčkovatý dojem, na který si i po letech vždy vzpomene. Pocítí to dítě rovněž tak.
Druhá se upne na to, co s ní budou dělat a nechá se rozladit, hned jak to nebude po jejím. Vzniknou jí tím porodní komplikace, za které sice prvotně může lékař, ale druhotně si za ně může sama. Opět to pocítí stejně tak i její dítě.
|
Grainne |
|
(26.2.2009 14:18:09) babičko ono jde o to, že málokdo si umí nastavit duši do sluníčkova, když se po něm kdekdo sápe, aby se mu pletl do "práce". Nastavuj si duši do sluníčkova vleže na zádech, když se dusíš, to fakt nejde, kdyby ses bez klystýru pos...a. Tvoje teorie fakt kulhá, jak třínohej kůň. Práce s duchovnem vyžaduje především soustředěné úsilí a o tom, je tu celou dobu řeč, že někdo neustále to úsilí maří zbytečnými zásahy, manipulcí - děláte to přece pro své dítě, zastrašováním - ponesete důsledky za neuposlechnutí....... Tak v tomhle nastavovat duši kamkoliv dost dobře nejde, v tom je duše naopak surově dokopnuta k traumatu.
|
|
Rapiti |
|
(26.2.2009 14:23:11) Aha, vidíš, to mě nenapadlo. Takže kdybych měla víc sluníčkovou náladu u porodu, tak by se mi bývala dcera nedusila, přesto, že mi píchli bezdůvodně Dolsin, který, jak známo má vliv na dýchání dítěte a zpomaluje porod? Hm, a to jsem k tomu přistupovala celkem s velkou důvěrou v lékaře. Všichni byli příjemní, nebyl důvod se cítit nějak špatně. Dodnes na to ráda vzpomínám, až na to fialové dítě s AS 4. Ostatně u druhého porodu jsem opět s důvěrou vyhledala tutéž porodnici. Pro jistotu jsem všechny zákroky odmítla a dítě bylo zcela fit.
|
|
adelaide k. |
|
(26.2.2009 14:29:01) Babičko, pěkný ale logika zůstala doma že?
PROČ by měla zdravá žena se zdravým těhotenstvím podstupovat zbytečné, neúčinné nebo dokonce nebezpečné zákroky? Aby neprudila pana doktora nebo PA kteří to jinak neumí protože "takhle se to učili"?
Filosofii "nechám si dělat co se komu líbí, ale budu se u toho sluníčkově ladit abych z toho měla dobrý pocit" fakt přijmout neumím.
|
|
|
|
*Jitu* |
|
(26.2.2009 8:35:05) Babičko, zajímalo by mě, co tě vedlo k tomu pořizovat si to množství knih (ve kterých jsou teda ty pindy), když je podle tebe v porodnicích všechno v pořádku a přání splnit v zahraničí naprosto běžné a podle WHO i opodstatněné požadavky ti připadá jako domáhání se toho za každou cenu? A co je na takovém pozitivním přístupu myšleno jako přehánění?
|
babička | •
|
(26.2.2009 14:32:41) Jitko, v našich porodnicích to v pořádku není, to mi vkládáš do úst něco, co jsem nikdy neřekla, jen tys to tak pochopila.
Opravdu jsem na to nemusela číst knihy, abych přišla na to, že porodnictví je rutinní a hrubé a proč tomu tak je.
Každý vnímavý člověk to sám pozná na základě svých zkušeností. V předešlém příspěvku pro Markétu jsem i pro tebe uvedla příklad, jak člověk sám může ovlivnit svůj zážitek z porodu.
Když to sečtu a podtrhnu, pozitivní přístup zvolila ta první rodička. Ta druhá zvolila tu cestu, o které já říkám, že je negativní, protože to lpění na dodržování zásad who ji přivedlo do stavu, kdy si pokazila porod. Takováto žena si pak rodí po této zkušenosti další dítě doma, a bláhově si myslí, že její psychická pohoda doma rozhodne o tom, že bude vše dobře, že má porod plně pod kontrolou. Nikoliv, porod plně pod kontrolou měla pouze ta první rodička, která zvládla hladce porodit i za těžších podmínek lékařské rutiny. Ta druhá rodička by mohla být stále doma něčím překvapena, stále se jí to může vymknout z rukou a nemusela by stihnout dobře reagovat, protože ještě nemá tak dostatečně vyvinutou tu vnitřní sílu jako rodička první.
Takže konkrétně já doporučuji spíše vyhledat co nejlepší dostupnou porodnici, a tam se ale zklidnit a přijmout tu péči, jaká tam je i s tím dobrým i s tím špatným. Až po úspěšném absolvování takového "kompromisního" porodu (bez pocitu křivdy v sobě samozřejmě) bych věřila, že ta žena je zralá natolik, že by byla schopna ovládat svůj porodní proces i doma, že nezačne u porodu jančit.
Já být porodní asistentkou u porodů doma, nepřijímala bych klientky, ze kterých bych cítila zatrpklost a lpění na prostředí porodu. To nejsou dobré pohnutky k porodu doma. Můžou se vymstít.
|
adelaide k. |
|
(26.2.2009 14:36:32) Babičko, ačkoliv mám upřímnou snahu tak ti opravdu nevěřím že se problematice aspoň základně orientuješ
|
|
Grainne |
|
(26.2.2009 14:46:44) babičko, ve vší úctě, chtělo by to něco tu a tam načíst. Ty podle sebe - podle toho, jak bys to možná optimálně podle sebe zvládla ty, posuzuješ druhé. Bohužel ostatní nefungujou jako ty. Individualita neni trestná, ani protispolečenská, jak tomu bylo dříve a projevuje se právě tím, že dotyčný se nenechá pomocí knoflíků přepínat podle potřeby. Ty si to představuješ tak, že budoucí matka přepne z WHO na KOMPROMISNÍ OPTIMUM. Někdo v sobě možná tahle přepínací kolečka má. Někdo prostě ne, kdyby se rozkouskoval. Ten bez "koleček" taky přežije ledacos, ovšem se šrámem na duši. Pořád je tu otázka - je ten šrám nutný? Je to trest za to, že se nedokážu přenastavit?
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(26.2.2009 15:11:17) Babičko, s tím tvým rozdělením "sluníčková rodička" a "WHO rodička" nesouhlasím. Velká část žen jde do prvního porodu z určitou důvěrou. To, že jí pak ztratí, není bohužel většinou její chyba, ale právě chyba těch rutinních přístupů. Víš o nich něco? Co s tím? A pak, poučená, hledá způsoby, jak chyby z prvního porodu neopakovat. Někdy marně.
|
|
*Jitu* |
|
(26.2.2009 17:05:16) Babičko, ještě jsi mi stále neodpověděla na otázku, proč jsi ty knihy četla? Protože mě nějak hlava nebere, že když někdo přečte kvanta knih, jak jsi zmínila, že to s ním nic neudělá směrem k chápání možnosti svobodné volby v tom, kde a za jakých podmínek porodí. Jako nemusí se s tím ztotožnit, ale fakt se mi nechce věřit, že to člověka někam dál v tom vnímání neposune. Bohužel u tebe ten posun fakt není vidět, což mě spíš nahrává si myslet, že toho o tématu víš opravdu málo.
Zatím jsem nezaznamenala, že by nějaká domarodka lpěla za každou cenu na tom místě porodu. Naopak každá moc dobře ví, že mohou nastat situace, kdy bude nutné přesunout se do porodnice a může to být otázka života a smrti.
Opravdu mě baví tvoje ukázka toho přístupu k rutinním a zbytečným procedurám v porodnici. Takže hlavně to chce za každou cenu sluníčkový program a vyjdem z porodu všichni happy. Snahy o změnu systému jsou zbytečné, bo vlastně stačí naprogramovat hlavu rodičče. Hlavně nad ničím nepřemýšlet, nic nepožadovat, důvěřovat systému a jsme za vodou
|
|
zuzini |
|
(26.2.2009 22:18:20) tý vole
Dík nechci, to nemůžeš myslet vážně.
|
|
hela | •
|
(27.2.2009 23:07:31) Kdo Ti říká babičko? Jsi je vyvdala, nebo seš jejich prateta? Nebou jsou od sousedů. Mám křišťálvou kouli a Tvůj psychologický profil jednoznačně ukazuje: stará zapšklá panna.
|
|
|
|
Stáňa a dva kluci |
|
(26.2.2009 14:53:44) Babičko, nejsi ty náhodou od fochu? Sestra či PA?
A prosím tě, jakým že způsobem má rodící žena dostat z porodníka to nejlepší:)? Ona je tam od toho z někoho něco dostávat? Ona tam je od toho, aby porodila a PA je tam od toho, aby ji tím porodem provedla a porodník zasáhl v případě komplikací.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|