Jak to tak tady čtu, tak začínám mít docela pocit, že sečtělé maminky jsou k přirozenému porodu liberální a ty ostatní, co si furt melou svoje o tom, jak zastánci přirozeného porodu odmítají lékaře, snad ani neumí pořádně číst...
KOLIKRÁT UŽ TADY BYLO ŘEČENO, ŽE PŘIROZENÝ POROD NENÍ TO SAMÉ JAKO POROD DOMA BEZ LÉKAŘSKÉ PÉČE?????
Já to četla miminálně několikrát jen tady na Rodině, ale asi jsem sama nebo mám vidiny.
Bože
, to je jak kdyby všichni mluvili tatarsky.
Diskuze o přirozených porodech NENÍ o tom zavést většinu porodů doma bez lékaře, ale DONUTIT peticí, demonstrací a angažovaností samotných rodiček porodnice k tomu, aby U NICH bylo umožněno porodit BEZ ZBYTEČNÝCH LÉKAŘSKÝCH ZÁSAHŮ. Nikoli bez lékaře úplně, jen PŘIROZENĚ(JI).
Co je na tom proboha tak špatně a k nepochopení? Kapačku s oxytocinem, monitor, protržení vaku blan atd. má dneska každá rodička standartně a nikdo vám to přece nechce brát. Chcete 24 hodin při porodu ležet na zádech a od bolesti si neulevit? Prosím!!!
Já bych ale chtěla mít aspoň MOŽNOST všechny ZBYTEČNÉ procedury odmítnout a i tak rodit v porodnici. Bez psychického nátlaku, bez podepisování "informovaného" (ha ha ha) souhlasu předem, bez vyhrožování a zbytečného zastrašování ze strany lékařů.
I v takové porodnici na Bulovce, která je v přístupu k přirozenému porodu z Prahy asi nejdál díky doktoru Dvořákovi, musím PŘEDEM podepsat souhlas se VŠÍM, co mi budou u porodu dělat (co mi ale budou dělat konkrétně, to už se v papíru nepíše a lékař vám logicky řekne, že to se přece předem neví).
Ovšem bacha - když souhlas nepodepíšu, NEBUDE MI UMOŽNĚNO RODIT V PORODNÍM BOXU FAMILY UNIT A NEBUDU MOCI MÍT U SEBE PARTNERA. No kde to žijeme? Nezní vám to jako vydírání? Mně teda jo.
Takže mi zbejvá buď rodit doma (tam mám slušnou family unit a nemusím manželovi slibovat předem, že budu souhlasit se vším, co mi udělá
), nebo podepsat "informovaný" souhlas a vzdát se tak dobrovolně svého práva některou ze zbytečných procedur později odmítnout.
Proč prostě nemůžu s každou procedurou jednotlivě dát souhlas až při samotném porodu a případně k tomu zmocnit svého partnera???
MOŽNOST VÝBĚRU v porodnicích - až na pár výjimek - totiž téměř není, a proto se dost rodiček uchyluje radši k tomu porodit doma. Já osobně bych si to nelajsla, jsem srab i při třetím těhotenství. Ale to neznamená, že všechny potencionální domorodičky a zastánkyně přirozeného porodu budu strašit historkama o tom, co všechno se může stát, jak můžeme všechny umřít a s náma celej barák.
Stejně tak vám může totiž při odchodu z porodnice spadnout mimino ze schodů a zlomit si vaz. Nebo ho skřípnete do výtahu. Nebo vám mimina vymění (i když to může bejt i slušnej byznys, když tak na to občas koukám v tv...) Nebo v nemocnici šlápnete na infikovanou jehlu
Nebo půjdete na záchod, kde před vámi byla rodička s neléčenou žloutenkou, kapavkou nebo syfilitidou...
Nebo vám na pokoj dají cizokrajnou kolegyni, která si čerstvě ze své domoviny přivezla nějakou strašlivou neléčitelnou nemoc - bu bu bu.
No a stalo by se vám tohle doma? Nestalo.