Dito, jen malá poznámka. Porod doma není bezpečný. Myšleno tak, že nelze zobecnit, že jakýkoliv porod doma bude vždy bezpečný. Už několikrát tu zaznělo a jsou na to i statistiky (ne české), že pro velkou skupinu žen, u kterých není předpoklad rizika, je porod doma stejně rizikový (nebo bezpečný) jako v porodnici. Jako nikdo nebude tvrdit, že porod v porodnici je apriori nebezpečný (protože není a nemusí být), ani opak není pravdou.
Moje osobní zkušenost je taková, že v porodnici jsem rodila 2x,z toho jednou nebezpečně (porod vyvolaný a následkem kupy léků a neopodstatněným urychlováním velmi zkomplikovaný), druhý bezpečný (se známým porodníkem, přirozeně). Třetí porod byl nejbezpečnější, a byl doma. Nicméně netvrdím, že bych stejně výborný porod nemohla prožít i v nemocnici - protože to, zda rodím ve své útulné kuchyni nebo ve sterilní bílé místnosti můj prožitek nijak neovlivní. Někoho ano, mě ne. Vím, že kdyby mě nechali klidně v Savem vonící místnosti jen s PA, která by pouze zachytila miminko a jinak by mi všichni dali svatý pokoj, porodila bych lehce i tam. Ale tohle se žádné porodnici nevyplatí... navíc kdybych hned po porodu odešla domů ke svým starším dětem...
Předchozí