Dobrý deň,
ďakujem za konštruktívny príspevok a rozumné otázky a pripomienky.
1. placenta je orgánom komunikácie (výmena informácii a látok) medzi matkou a dieťaťom, tento nadpis mi prišiel atraktívnejší než - Funkcia a zloženie placenty, okrem toho tu spomínam aj komunikácia prostredníctvom plodových obalov.
Ale máte pravdu, je možné, že by som mohol zvoliť aj menej odborný, "ľudovejší" názov. Chcel som zdorazniť, že medzi matkou a plodom prebieha neustále živá a veľmi doležitá výmena informácii - a hlavne, že plod prostredníctvom placenty riadi priebeh tehotnosti a sčasti i porodu. Preto mnohé tehotenské patológie (predčasný porod, samovoľný potrat) zatiaľ nevieme podstatnejšie ovplyvniť.
2. Ráda bych se připojila k dříve uvedeným dotazům- jaké jsou preventivní zásahy a jejich účel do environmentu plodu, který je běžně nazýván matka -
myslím, že v originály som dal slovo environment do úvodzoviek, ide o trošku nadnesený, či metaforický výraz. I napriek tomu, že už existuje odbor fetálna medicína, ktorý vďaka vynikajúcej diagnostike (ultrazvuk, kardiotokograf, mapovanie ciev) dokáže nielen zistiť, ale aj liečiť niektoré ochorenia plodu už v maternici, stále je našou hlavnou snahou podporovať dobrú kondíciu matky ako "hostiteľa - prostredia", tak aby fungovala dobre výmena informácii a látok medzi matkou a plodom.
Príklady: boj proti fajčeniu v tehotnosti, propagácia zdravej výživy tehotných (bez doplnkov a vitamínov), anamnézou a vyšetrením včas odhaliť chronické, prípadne akútne ochorenia matky, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť vývoj plodu, poradenstvo pri výbere nutných liekov v tehotnosti, boj proti obezite v tehotnosti, cvičenie tehotných, sledovanie a včasná liečba porúch komunikácie (preeklampsia, tehotenská cukrovka, cholestáza tehotných).
Dále- pokud matka při porodu odmítá monitor- nemyslíte, že proto může mít nějaký důvod?
Neexistuje lepší dovod ako zdravie dieťaťa. Vlastné pohodlie, či snaha o zaujímavosť sú narcistické - patologické dovody.
Jste ochoten provádět poslech i jiným způsobem, který by matku neomezoval ve volbě polohy?
U nás točíme kardiotokografický záznam v akejkľvek úľavovej polohe, najastejšie v sede, prípadne na "míči", v stoji, kardiotokograf sa natáča 20 minut raz za dve hodiny (ak všetko ide ako má).
Pokud ne, proč? Považujete to za mén bezpečné?
Kardiotokografický záznam má pre nás i forenzné dopady, v prípade, že porod nedopadne podľa predstáv (dokazový materiál). Tvar krivky ukazuje nielen na akútny stav dieťaťa (ten sa dá zistiť aj intermitentným počúvaním oziev), ale ukazuje aj na dlhodobejší handicap a na dlhodobé zásobenie mozgu kyslíkom. České porodníctvo je pre novorodenca najbezepečnejšie na svete aj vďaka rozumnému vedeniu porodov.
Osobne som bol svedkom úmrtia plodu, keď matka odmietla CTG a sestra posluchom oziev, stále mala dobré ozvy, utiahol sa pupočník na krku plodu - variabilné pupočníkové decelerácie nemusia byť pri posluchu zachytené, žiaľ.
Ešte raz ďakujem za pripomienky, ďalej ma možte kontaktovať Emailom, nerád sem prispievam, pretože anonymita internetu dovoluje písať mi nepríjemné a urážlivé vety, naprosto bez argumentov.
Záhumenský J.
Předchozí