Vis jak se dela medicinska veda? Porovnavaji se dve velke vzorky lidi srovnatelneho stavu, a jednomu je aplikovany jeden postup, zatim druhe druhy. Neexistuje zadny vedecky dukaz, ktery prokazoval by, ze KTG je efektivnejsi metoda nez poslech ozev stetoskopem nebo rucnim dopplerem. Existuje dukaz, ze kontinualni KTG zvysuje pocet cisarskych rezu, anez by zmensil pocet umrti ci vylepsil stav novorozencu. Existuje take dukaz, ze prerusovany monitor uz nema negativni vysledek vyssiho pocti operacniho ukonceni porodu, ale take neprinasi lepsi vysledky. Takze poslech zcela modernimi pristrojemi, kteri navic neomezuji rodicku, nenuti ji setrvavat v pro ni nepohodlne poloze a brat ohled na pasy monitoru, je naprosto stejne bezpecna metoda, jako KTG.
Efektivita tehotenskeho UTZ je velka otazka. Ma jiste prinos pro odhaleni genetickych a vyvojovych vad (treba take operovatelne vady srdce), a pro sledovani rizikovych tehotenstvi, ale jinak jeho efektivita pro sledovani nizkorizikovych tehotnych je take srovnatelna s rucnimi a mericimi metodami. Na velkych vzorcich nepodarilo se prokazat, ze je k necemu jinemu dobry. Navic, neni dostatecne prokazana jeho neskodnost a neinvazivnost. Bys se divila, jestli bys hledala dukazy, ale opravdu neni. Je prokazan vliv UTZ na mozky zvirecich embrii a na bunky lidske tkane, ale jaka davka je neskodna pro lidsky plod, a jestli opravdu neskodna je, neni znamo.
Geneticke krevni testy maji smysl pouze tehdy, kdyz matka vi, ze pri pripade odhaleni vady plodu, by sla na potrat, a ze je ochotna postoupit dalsi invazivnejsi vysetreni ve pripade neprizniveho vysledku. Jinak nic predem s jistotou nejde vedet: stav plodu se rozvije az do konce tehotenstvi, a jeho stav bude aktualni az se narodi. Je to na matce, co chce vedet, a jestli chce vedet vubec.
Ja si myslim, ze to spousta lekaru raze dr. Zahumenskeho jsou moderni samani. Ve skutecnosti tyhle lidi s vedou a s uctou k prirode jaka je a k realnim lidskym moznostem ma pramalo spolecneho. A tvoje vira je pouze vira cloveka, ktery neni schopny nebo ochoty si overit overitelne. Metody porodnich asistentek se opiraji nejen na zkusenosti a dlouho pestovane umeni. Jejich spolehlivost take se opira na skutecne vedecke dukazy, nikoliv na pouhou viru a arogantni sebechvalu.
Předchozí