Aha, hmm, tak to je opět asi doktor od doktora, protože já jsem dokonce psala na poradnu, myslím, že vakcíny.net a tam mi doporučili naočkovat co nejdříve, neboť prý patříme do "rizikové" skupiny a že takové skupiny se očkují i v zahraničí.. tak nevím, jestli to tak je. Babička je z manželovy strany, takže já asi žádné protilátky mít nebudu, ale každopádně nevím, jestli babi ještě dnes sledují. Určitě jí dříve sledovali, ale dnes v sedmdesáti letech už asi ne. Možná obvoďák, ale to samozřejmě nevím. Nemoc prodělala někdy v dětství, takže už je to více než 50. let. Nejhorší je, že ona si stále stěžuje, že jí bolí klouby, potí se jak pes a podobné "lahůdky" stáří (což jsou i další příznaky TBC), takže nikdy nelze s jistotou říci, pokud není vyšetřená, zda se opět nedostala s nákazou do styku. Akorát tedy nehubne (je to pěkná paní
), což je jeden z nejdůležitějších faktorů po kašli (se kterým bych nikoho k malé stejně nepustila - příbuzný nepříbuzný!), takže zatím jsem docela v klidu.
Trošku mě k tomu očkování nutí i okolnosti - manžel je velmi nerad, že očkovaná není a i moji rodiče to berou tak, že už aby to bylo. Samozřejmě jako mladí zažili, že se na to umíralo.. :-( Já sama bych to klíďo odložila, protože malá bude pravděpodobně patřit do skupiny reagujících na cokoliv a z tohoto důvodu je lepší očkovat TBC až po hexa, ale zase pokud s tím není manžel "ztotožněn" nechci mu zbytečně přidělávat starosti a stres, protože vnitřní strach z těchto nemocí je někdy silnější než zdravý rozum, ale nemyslím to pejorativně.